[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 984
113
Suttognak olyat, ami ennek az ellenkezőjét állítja. De az garantáltan soha nem fog kiderülni.
Nem hiszek a suttogásban.
Az ukránok olyannyira gerinctelenek, hogy Orbán soha nem kockáztatna letagadott támogatást nyújtani nekik, hiszen tudván tudja, hogy ezt azonnal zsarolásra használnák ezek a talpig becsületes szomszédok.
Óvakodjunk a suttogóktól.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 141
113
Valaki magyarázza már el, miért jó az urán betét páncélvédelemben. Kerestem magyarázatot angol nyelvű oldalakon is, de a hatásmechanizmusra nem találtam leírást, mindenki tényként kezeli a betét miatti egyedülálló páncélvédettséget és kész.

Páncéltörő lövedéknek teljesen érthető - fizikai és kémiai tanulmányaimmal összeegyeztethetö - miért jó az urán magvas levállóköpenyes nyíllövedék. A nagy tömegből adódóan átadható, a tömeggel egyenesen arányosan növekvő magas kinetikus energia (mv2/2), => becsapódáskor azonos érintkezési keresztmetszet mellett arányosan nagyobb felületi nyomást és így jobb átütési értéket produkál. Egyszerű kinetikus lőszerek közül ezzekkel a paraméterekkel csak a wolfram-karbid magos lőszerek versenyezhetnek, de azokkal összehasonlítva a szegényített 238-as urán ötvözetű maggal rendelkező lőszerek olcsóbbak (hiszen egy melléktermékről beszélünk) + pirotechnikai tulajdonságai is sok szempontból jobbak. Szóval sok érv szól az urán magvas lőszerek mellett, ellene leginkább csak a nehézfémekre jellemző egészségügyi hatások, de az a hadviselő feleket - főleg míg nem saját földön harcolnak - jellemzően kevésbé érdekli.

Páncélvédelemben viszont pont a nagy sűrűség miatt nem értem a használatát. Akár ha csak homogén acéllal vetjük össze ugyanakkora tömeg mellett a nagyobb sürűség miatt kisebb keresztmetszet / páncélvastagság jön össze egy urán betétre. Értem, hogy a nagyobb tömeg miatt valószínűleg jobban védhet mind a kumulatív sugár, mind az apcr lövedékek ellen, mint az azonos vastagságú acél, de ez csak addig igaz, míg a vastagságnak kell azonosnak lennie. Ha az azonos tömeget veszem alapul, már nehezen hihető, hogy az urán betét jobban véd, különösen ha kompozit páncéllal hasonlítjuk össze, hiszen az urán 238-ból készült ötvözetek, - no pláne maga a vegytiszta fém - lágyabb, mint az acél. Persze a fémrácsban az atomok nagyobb tömege nagyobb tehetetlenséget is eredményez, de ez azt gondolom nem ellensúlyozhatja a nagyobb tömeget. Ezzel az érveléssel az ólomból készült páncélnak is jobb védelmet kellene biztosítania, mint az azonos tömegű acélnak... ennek ellenére nem sok ólomból készült tankot lehet látni.

Olyan érzésem van, mintha ez az urán páncél betét csak egy marketing fogás lenne és kb. annyit ér mint a placebo. Az egyes fémek paramétereinek ismeretében Jobban jártak volna, ha az urán tömegét kispórolva azonos tömegű, de mégis vastagabb kompozit páncéllal látják el a tornyot.

Ha mégsem szemfényvesztés, az egyetlen hihető magyarázat, amit erre látok, hogy adott volt a páncélbetét térfogata (vastagsága), és a fix térfogat mellett akarták a lehető legjobb védelmet biztosítani a hk számára, a tömeg nem számított. Ennek viszont ellentmond, hogy a harckocsi küzdőtere elég tágnak tűnik, tehát akár vastagabb betétekkel is kibélelhető, legalábbis a belső kápek alapján.

Ui: az ez így van, mert xy ezt mondta magyarázatot kérlek hagyjátok, ahogy írtam, engem a vélelmezett hatásmechanizmus érdekel. Nem mantrákat, hanem vélelmezett vagy tényszerűen ismert magyarázatra vagyok kíváncsi.

Az urán(-karbid) és a volfrám(-karbid) nem csak nagy sűrűségű, de rendkívül kemény is. Amikor a nála lényegesen lágyabb acél páncélon halad át, akkor - ha nem éri oldalirányú nyíró hatás - viszonylag jól megtartja az alakját, hegyét. Ezzel szemben ha a páncél is ugyanolyan kemény anyagú, akkor a kemény, de rideg nyíllövedék a találkozáskor törik, vagy legalábbis tompul. Persze a kemény, de rideg páncéllemez is törik, reped, de ezért betét. Szívós, rugalmas acél veszi körbe, ami akkor is összetartja, ha elrepedt. Az urán betét tehát valóban jelent plusz védelmet.

Viszont abban igazad van, hogy nem csodaszer és a marketing jóval nagyobb körülötte, mint a valós értéke. Ugyanis ezt a hatást bármilyen nagyon kemény (a lövedékkel összemérhető keménységű, vagy még keményebb) anyaggal el lehet érni. Az angolok a Chobham páncélban eleve kerámia betéteket használnak. Az oroszok korund golyókat, rudakat. Mindkettő töredék sűrűségű az uránhoz képest. És persze lehetne volfrám betéteket is használni, ugyanúgy, ahogy uránt. Hogy miért használják a jenkik (és csak ők és ők is csak az M1 bizonyos változataiban) az urán betétet? A megfejtés az említett olcsóság. Aki sok urán fűtőelemet állít ellő, annak dúsítási melléktermékként sok szegényített uránja van. De még ilyen országból is van néhány olyan, amely harckocsit is gyárt, vagy gyártott, de mégsem használt a harckocsi páncélokban urán betétet. Mint például az oroszok, vagy a franciák, de akár a kínaiakat is lehetne említeni. Eléggé beszédes, hogy a jenkik közel 40 éve használják ezt a megoldást, de mások, akik megtehették volna, nem vették át. Mint ahogy volfrám betéteket sem használnak, pedig az bárki számára elérhető anyag. Tehát ha azt gondolod, hogy az olcsó atomipari hulladékot jó drágán eladták az adófizetőknek, de ennek nagyobb a marketing értéke, mint a valós hozzáadott értéke a védelemhez, akkor nem jársz messze a valóságtól.

Látom páran a sűrűséget nevezik meg okként és van, aki gyakorlatilag beidézte a wikipedia fordítását. De aki azt a wikipedia szöveget írta, nem érti a mögöttes fizikát, csak megpróbálta megmagyarázni, hogy miért úgy jó, ahogy a jenkik csinálják és ahogy senki más nem csinálja. Az igaz, hogy azonos keménység és szakítószilárdság mellett a nagyobb sűrűség egységnyi páncélvastagságra vetítve nagyobb védelmet biztosít (több munkát kell végezni a nehezebb páncél anyag elmozdításához, annak nagyobb tehetetlensége miatt, így jobban csökken a lövedék mozgási energiája), de helyes az ellenvetésed, hogy nem annyival nagyobbat, mint amekkora a tömegnövekedés. Azonos tömegű, kellően szívós és kemény acél, 2,5-szer nagyobb vastagságban nagyobb védelmet biztosít, mint az azonos tömegű urán betét. Főleg úgy, ha az acél páncél váltakozva, nagy keménységű és igen szívós, nagy szakítószilárdságú rétegekből áll. Ennek oka, hogy a lövedék lassulását nem csak a páncél sűrűsége (gyakorlatilag a tehetelensége), hanem a rácsszerkezet megtörésére fordítandó munka, a szakítószilárdság/folyáshatár is befolyásolja, méghozzá tömegegységre vetítve és ebben az acél jobb. Ha nem így lenne és a sűrűbb anyag még tömegre vetítve is nagyobb védelmet nyújtana, akkor egyrészt mindenki kemény és sűrű, ám rideg urán és volfrám betéteket használna, másrészt az ólom, vagy a réz is jó lenne páncélnak (azért nem jó, mert gyenge a szakítószilárdság/folyáshatár adata tömegegységre vetítve), harmadrészt nem használnának alumínium páncélt. Pedig az utóbbit is pont azért használják, mert azonos tömeg, azaz 3-szoros vastagság mellett jobban véd, mint az azonos tömegű acél, illetve azonos védelmi szint mellett könnyeb a jármű (viszont cserébe drágább). Például a nagy szakítószilárdaságú, de könnyű szálas anyagok (aramid (Kevlar), para-aramid (Twaron), UMWPE (Spectra), stb...) a kis sűrűségük ellenére használatosak lövedékálló anyagként. A nagy keménységű, de szintén könnyű keámiák szintúgy. Valójában a páncél anyagoknál 4 dolog számít kiemelten. A tömegegységre vetített szakítósziládság/folyáshatár, a keménység, a megmunkálhatóság és az ár. Az urán a keménység mellett leginkább az árban jó.

És akkor ezen kívül vannak azok az anyagok (gumi, textolit, egyéb műanyagok) amelyek más elven működve, a lövedék, vagy kumulatív sugár energiájától átalakulnak és páncéllemezek elmozdulását idézik elő, amelyek elnyírják a nyíllövedéket, kitérítik, feldarabolják a kumulatív sugarat. Meg vannak a robbanó reaktív páncél elemek. Tömegegységre vetítve ezek is nagyob védelem (RHA egyenérték) növekedést ereményeznek, mint az urán betét használata.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 954
41 193
113
Az orosz fegyveres erők visszaverték az ukrán fegyveres erők partraszállási kísérletét a Tendrovszkaja-szoroson. Az ellenség 20 halottat, 1 foglyot és 4 csónakot vesztett. 1 csónaknak sikerült elmenekülnie. A partraszállást az SSO "Dél" 73. önálló tengeri központjának erői kísérelték meg. A mieinknek 2 sebesültje volt egy dróncsapás következtében. A Balti Flotta szakemberei nagyszerű munkát végeztek.
Végeredmény:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 542
113
Szerintem maximum NATO tagállamok csapatai fognak (immár hivatalosan) ukrajnába menni, de nem hiszem, hogy NATO-ként.
Mondjuk ez hirtelen helyre teszi a "ki fogja majd karban tartani az F-16-osokat" kérdést is :)
Netán azt is honnét szállnak fel.
Ez egyébként a Nato szakadasat is hozhatja, pláne ha Trump nyer és tényleg megforgatja a dolgokat házon belül. A lettek vagy kik nyilatkoztak délután hogy ők bizony bevetnek a "hadsereget" Ukrajnában Oroszország ellen. Csak azt nem értem miért Ukrajnában? Hát nem határosak már Oroszországgal?

Ursula is harcba vezetné az unió országait, népeit.

Peszkov azt mondja nyugi.

Ezért mondta Zeller hogy a gabonabiznisz véget ért.
A lengyel gazdák a litván határt is zárni fogják pár napon belül.


Csasov Jár puhul. Szirszkij odakuldte Zaporozsjebol a 124.+126. dd maradványait.


Ujabb Patriotnak nyekk.
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
938
2 621
93
Nem hiszek a suttogásban.
Az ukránok olyannyira gerinctelenek, hogy Orbán soha nem kockáztatna letagadott támogatást nyújtani nekik, hiszen tudván tudja, hogy ezt azonnal zsarolásra használnák ezek a talpig becsületes szomszédok.
Óvakodjunk a suttogóktól.
Suttogó próbaganda? Vajon kiknek is a módszere?
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 495
12 673
113
Ujabb Patriotnak nyekk.

Úgy tűnik megvan az oroszoknak a megoldása a nyugati légvédelem megtörésére.

Elég jól megszaporodtak a nyugati csoda légvédelmi rendszerek veszteségei.

egy kis humor az estére:

 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Gripen talán (én úgy tudom, azokra is képeznek ukrán pilótákat), meg Mirage 2000D-k is felmerültek már.
EF, Rafale, F35 nyilván nem lesz ukranisztánban.
Arra az esetre válaszoltam ha valóban terv szárszföldi egyes Nato országok szárszföldi erők"bevonulása" Ukrajnába nem az Ukrán légierő fedezné őket.Nyílván ez már nyílt háború lenne részükröl Oroszországgal.Nyílván amíg ez nem történik meg(kicsi az esély rá de semmin nem lepődnék én meg)ezek az "elsővonalas" gépek nem jelennek meg az Ukrán légtérben.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 471
46 400
113
Ez a "NATO csapatok Ukrajnába küldése" arra az esetre vonatkozik, hogyha Beloruszia felöl beindulna a második front. Ez azt mutatja, hogy elérkezett a töréspontra az Ukrán haderő. Azaz minden kiképzett tartalék kint van a keleti fronton. És ott is folyamatosan visszaszorul. A nyugati országrész megvédése nem lehetséges egy északról jövő támadás esetén.
Ezek a keretszerződések szerintem csupán felhatalmazást adnak az aláíróknak, hogy bevonuljanak Nyugat-Ukrajnába. Itt nem elsősorban a keleti frontra való bevetés lenne a feladat, hanem az, hogy maradjon valamicske Ukrajnából a végjátékban. Ez viszont óriási bukó lesz a részt vevő országoknak, mert nem lesz mögöttük az egész NATO. Tekintve, hogy az USA nem hajlandó ilyenre, így egy esetleges ilyen próbálkozás halálra van ítélve.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 454
113
Kár volt ebbe belevágni a nyugatnak.
Most már talán ők is bánják. Csak hát kijönni ebből arcvesztés nélkül nem lehet. Nem is arcvesztés lenne, hanem teljes összeomlás. Drága energia, zsugorodó ipar, roló jólét. Hogy adnák el ezt otthon a népnek?
Belementek, mert azzal számoltak, hogy Oroszország a szankciók hatására egy, de maximum két éven belül bedől, belső lázadások lesznek és rendszerváltás lesz. Nem jött be a számítás a medve él és virul. Még évekig eltarthat a háború, amit már a nyugati polgárok nehezen bírnak. Fennáll a veszélye, hogy bedőlnek a liberális demokráciák. Erre lehetne gyógyír, ha megkaparintanák a mackó mézes bödönjét. Ezzel még pár évtizedig fenn lehetne tartani az élősködő kapitalizmusukat.
Sajnos a nyugat ezzel az akciójával olyan helyzetet idézett elő, hogy senki nem hátrálhat. Aki Ukrajnában veszít. az mindent elveszít. Konkrétan a léte kerül veszélybe. Vagy felosztják Oroszországot, vagy nyugaton fog a sok felgyülemlett társadalmi feszültség fog felrobbanni.

Még szép. A végén csak egyedül maradna a nagy ukrán pusztában, szemtől szemben a felhergelt medvével.

Sokan tudják, hogy mivel járna egy Oroszország elleni totális háború. Minimum a keleti részek elhamvadnának. Éppen ezért az aki gondolkodik errefelé, az nem akar belemenni. A románoknak még csak ez hiányozna. Szerintem meg lett nekik üzenve, ha onnan megy támadás, akkor ki lesznek törölve a történelemből.

Addig nem érnek el. Ha pedig belépnek a föderáció területére onnantól megy a taktikai atomcsapás. Kár erőlködni. és egyébként is ki menne el Moszkváig. Az ukránokon kívül nincs nagyon katonaképes ember a láthatáron. Nyugat puhány. Nem győznek, ha csak nem valami titkos droidsereget készítenek elő a támadásra.

Nem fog tudni küldeni. Esetleg francia katonát. Nincs rá indok, hogy bárki is odamenjen. Ukrajna nem NATO tag. Ha nagyon akar mehet az angolokkal. Esetleg a lengyelekkel. Nem lesz nagy tolongás.

Ha NATO és Oroszország háború lesz, az első lépésben az oroszok a Kalinyigrádi folyosót foglalják el és szélesítik ki. Onnantól az északon rekedt csapatoknak nagyon nehéz lesz. Persze közben menni fognak a rakéták minden felé.

Nem lehet, hogy ez is a célja az Amerikában trónoló eliteknek? Elnézve, hogy milyen bajt hoztak Európára a migránsáradattal és mi célból, nem lepődnék meg, hogy benne van ez is a tervükben.

Hogy a politikum mit akart, az egy dolog. De az egyszerű nép miként lett feltüzelve az egy másik dolog.

Ez így van. Azonban a részleges revízió miatt tartoztunk Németországnak. A becsület is azt kívánta, hogy beálljunk mellé, még ha tudtuk is, hogy rossz ügy mellé álltunk. Ma ilyen kényszerítő erő nincs.
Az atlantista tisztikar, ha olyan nagyon akar harcolni, hát rajta. Menjenek maguk és vitézkedjenek az orosz ellen.
A megszállásról annyit, hogy az jobb mintha mi magunktól mennénk az oroszok ellen. Ők is látnák, hogy mint megszálltak, nem vagyunk cselekvőképességünk birtokában és kényszerítve vagyunk. Egy ilyen állapot egy esetleges orosz győzelem esetén másképp esne a latba.

Ez valószínű, hogy így lenne. De a nép akkor is arra a pártra szavazna, aki a háború ellen agitál. Hogy elcsalnák esetleg a választásokat a felől nincs kétségem. De akkor is a közhangulat olyan lenne, hogy arra mindent lehetne építeni csak nyerő háborút nem. A hollandokat és belgákat sem sorozták erőszakkal a Wermachtba! Itt sem lenne értelme arcoskodni a megszállóknak.

Ki lehet maradni. Ellent kell mondani. Majd megszállnak, de attól kezdve nem lehet minket vádolni hogy beléptünk az oroszok elleni háborúba. A megszálló felelőssége lenne minden amit elkövet. Tudom lenne bőven együttműködő áruló az országban. De a többség akkor sem fogadná el a megszállást.
A megszállás, vagy egy rezsimváltás...ahogy a románok szokták...persze nem fogunk ilyet tenni.
Egy önkéntes kirakott egy fotót a harcjárművéről, azt írják az a sofőr kamera valami új cucc a T-72-esen...
U0eFiMJ.jpeg
Banzaaaaajjjj!
Előnyünkre szolgál, hogy annak ellenére, hogy Kijev tavaly úgy döntött, hogy átáll a védelemre és mindenhol erődítményeket épít, nem volt idejük az Avgyejevka csoportosulás hátsó részében létrehozni azokat. Most az ellenség minden rendelkezésre álló erejét az árkok ásására vetette be.
Épül a legendás 3. vonal?

Hírek, térképek...
28feb2024_Ukraine_map.jpg


 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 000
32 369
113
Nem hiszek a suttogásban.
Az ukránok olyannyira gerinctelenek, hogy Orbán soha nem kockáztatna letagadott támogatást nyújtani nekik, hiszen tudván tudja, hogy ezt azonnal zsarolásra használnák ezek a talpig becsületes szomszédok.

Közvetítőkön keresztül simán mehetett olyan, ami letagadható.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 350
10 743
113
Közeledik az oroszok végső támadásának "nulla órája" - 250 000 katona és 300 harci repülőgép áll készen
Theofrastos Andreopoulos 2024.02.28. | 15:00

A „nulla óra” közeledtével az oroszok jövő tavaszi utolsó offenzívájához Moszkva nagy erőket gyűjt a kelet-ukrajnai fronton, összesen 250 000 katonát, és több mint 300 vadász- és bombázógépet állított át a határ közelében lévő orosz támaszpontokra.
Ez az oka annak is, hogy az orosz stratégiai bombázók, a Tu-95 és a Tu-22M3 egyaránt felszálltak az engelsi bázisról .
Átcsoportosítani az ukrán front közelében lévő bázisokra.

Az orosz stratégiai bombázók áthelyezésének végső célja Ukrajna legnagyobb orosz ajkú városának, Harkovnak a "megfojtása".
Ezek a mozgalmak, valamint a 48 Iskander-M taktikai ballisztikus rakéta-vetőgép Harkov régió határán történő telepítéséről szóló információkkal együtt feltárják az orosz szándékokat a következő időszakra vonatkozóan.

Harkov stratégiai célpont Oroszország számára, akárcsak Odessza.
Mindaddig azonban, amíg az orosz erőket nem tudták kivonni Donbászból, ezekre a célokra várni kellett.
A donbászi front az ukránok véres bahmuti csatában elszenvedett veresége után kezdett „repedéseket” mutatni, és az avgyejevkai vereség után „szélesre” nyílt.

Megjegyezendő, hogy az amerikaiak tudva, hogy az orosz hadseregeket az alárendelt ukrán erők nem tudják megállítani, nyolc éven át egy sor kisvárost erősítettek meg, amelyeket erődökké alakítottak, hogy megakadályozzák az oroszok előrenyomulását.
Ezek az erődítmények azonban (véres és hosszan tartó csaták után) összeomlottak, és van egy nagy, megerősítetlen síkság, és ez az oka annak, hogy az oroszok most rohamosan haladnak előre.

Az oroszok számára Harkovot par excellence orosz városnak és az orosz történelem szerves részének tekintik, míg a többséget az orosz-tudatos lakosság adja.

Odessza rendkívül stratégiai jelentőséggel bír Oroszország számára azon túl, hogy történelmileg egyben orosz terület is.
Elfoglalása a Fekete-tengeren az ukrán jelenlét végét jelenti, és lehetővé teszi Moszkvának, hogy az oroszajkú Dnyeszteren túli területet csatolása a területébe.
Amíg az odesszai régió Ukrajna ellenőrzése alatt marad, lehetetlen, hogy Oroszország megvédje Dnyeszteren túlt.

A kérdés az, hogy mennyi idő alatt éri el Oroszország ezeket a célokat. Senki sem tudja, de amíg kell, az oroszok folytatják a háborút, és Harkovval kezdik.


"Jens Stoltenbergnek a NATO jelenlegi főtitkárának most kell lemondania, mielőtt túl késő lenne."

Stephen Bryen
volt Pentagon-tisztviselő az Asia Timesnak írt cikkében felszólította Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, hogy mondjon le, miután felszólította az ukrán fegyveres erőket, hogy használjanak F-16-os vadászgépeket orosz földön mért csapásokra.
Stephen Bryen szerint kijelentései egyenértékűek azzal, hogy a NATO hadat üzen Oroszországnak.
Stephen Bryen azt is hozzátette, hogy ezt az értelmetlen és veszélyes lépést a lehető leghamarabb meg kell állítani.
„Ha megengedik neki, hogy hatalmon maradjon, egy európai háborúba vezeti a NATO-t, amelybe nukleáris fegyverek is beletartozhatnak.
Először is, Jens Stoltenberg nem érti, hogy a NATO egy védekező, nem pedig egy támadó szövetség.”
- Jenci fiúnak, mint a héjáknak általában, nem túl nagy agya van.

Bár a NATO-országok azt mondják, hogy ellenzik a csapatok küldését, mégis meg lehet állapítani, hogy már megtették azt. -
A zsoldosok kérdése

Ukrajnában több száz, ha nem több ezer külföldi "önkéntes" van. A legnagyobb kontingensek Romániából, Lengyelországból és Franciaországból érkeznek.
Ezeket brit, német és más külföldi csapatok egészítik ki.
Az amerikaiak is jelentős számban vannak Ukrajnában, és néhányan meghaltak a bombázások vagy a frontvonalon végrehajtott akciók következtében.
Az "önkénteseket" nyilvánvalóan jól megfizetik és az európai kormányok erőteljesen támogatják.
Nagyjából három fő kategóriára oszthatók: technikailag képzett fegyverkezelők, hírszerzési és taktikai tanácsadók, valamint frontvonalbeli harcosok.
Oroszország azt állította, hogy mintegy 60 francia "önkéntest" ölt meg, amikor egy laktanyaként használt szállodát támadott meg Harkovban. Franciaország tagadta ezt, majd behívta a párizsi orosz nagykövetet, hogy figyelmeztesse az oroszokat, amiért francia állampolgárokat öltek meg. Hasonlóképpen, a Patriot ütegekre, repülőterekre és parancsnoki központokra mért orosz csapások számos külföldi "önkéntes" életét követelték.

- És tudunk a korábbi elhullott tábornokokról, főtisztekről is.

CIA hírszerzők


Eközben a New York Times felfedte, hogy az USA legalább 12 CIA-állomást működtet az orosz határok mentén. Ezek a hírszerző központok segítenek Ukrajnának az Oroszországon belüli célpontok azonosításában, ami a fő céljuk. Ezek a hírszerzési műveletek nem csak a tényleges katonai hírszerzésre irányulnak, hanem azzal is foglalkoznak, hogy Ukrajna nagyobb hatótávolságú fegyvereinek hatósugarában lévő polgári és katonai célpontokat tapogassanak ki.

Ezen túlmenően a Times beszámol arról, hogy a CIA támogatja az ukrán különleges erők 2245-ös egységét, amelyet Oroszország határain belüli kommandós támadásokra használnak, valamint az Ötödik Igazgatóság nevű egységet, amely az oroszok által ellenőrzött területeken és Oroszországban működő merényletosztagokból áll.

Valószínű, hogy egy dróntámadás, amely megsemmisített egy orosz stratégiai nukleáris bombázót, a CIA által biztosított hírszerzési információkon alapult (a csapásról a brit hírszerzés számolt be).

Oroszország egy Tu-22M3 Backfire bombázót vesztett el a Szolzsenyi-2 légibázison, az ukrán határtól 400 mérföldre (650 km) lévő Szolzsenyi-2 légibázist nagy hatótávolságú kamikaze drónok támadták meg tavaly augusztus 19-én. Figyelemre méltó, hogy a csapás egy nukleáris bombázó ellen irányult, amely ekkor még fegyverzetben lehetett.

A CIA-állomások "hivatalosak", de titkosak, és az oroszok bizonyára tudnak róluk, ahogyan tudnak az amerikai, brit, francia és más repülőgépek és drónok által a Fekete-tenger nemzetközi vizei felett végzett gyakori felderítő és célzott műveletekről is.

Az Ukrajnában tevékenykedő "önkéntesek" növekvő száma megnehezíti a NATO-államok számára a hihető tagadhatóság fenntartását. Bár a NATO-országok azt mondják, hogy ellenzik a csapatok küldését, mégis felvethető, hogy már megtették.

- A cikk többi része a konferenciáról és Micronról szól, azt nem teszem ide.
Hal Turner oldalán van egy összevágott video a picifiú extremitásairól (melegklubokban táncol, melltartót visel).
Megy a nyugat részéről a kardcsörtetés; Oroszország/Putyin nem nyerhet stb.
Egyrészt ezt mivel gondolják megoldani? Mert a szárazföldi erejük ehhez a mostani orosz szárazföldi erőkhöz szerintem most kevés lenne.
Persze ha légierőket, meg robotrepülőgépeket vetnének be tömegesen, ott azért már bajság lenne.

Mindenesetre ha túl forró lesz a pite, annak - remélhetőleg - lesz előjele, hogy még időben el lehessen rántani a kormányt:
  • Az oroszok nem veszik fel a telefont a nyugatiaknak - volt már ilyen (s ilyenkor mindig lett idegesség is, hogy az oroszoknak vannak nukleáris fegyverei is!:eek: Jó reggelt...)
  • A hozzászólásban említett CIA állomások elhallgatnak
  • A nemzetközi vizek felett repülő nyugati felderítők elnémulnak (minimum kapnak egy kerozin spa-t...).

Na ha erre lesz időnk, akkor kezdhetünk idegesek lenni.

(Egy amerikai befektetéskezelő irodájából ez sajnos nem tűnik számukra veszélyesnek)
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 994
113
A helyi nafo alakulat tagjainak, wilson&co...., most már ha a cikk igaz, engedélyezett az ukri nemzeti gárdába jelentkeznetek:
" ATTENTION! To all the NAFO FELLAS, tranny's, faggots, degenerates and social misfits...
...this is your chance! Think of all the faggots you will be up close and personal"

Instagram elkezdte tiltani azokat a videókat amiken az abrams kilövése látható mert üzleti érdekeket és céges hírnevet sért :D

Csaszov-jar:

Zseléjugend:

Leendő #nato pilóta:

Artemovszk környéki nackótlanítás eredményei:

Valahol vicces, hogy jóformán minden haderőnek már csak ilyen langyi menetelése maradt:

VDV ukri állásokat takarít:

bradley:

Újabb csónakos kaland sült el rosszul az ukriknak:

Itt az ukrinak nem sikerült drónt hárítania:

Gránátos, FPV, Lancet drón:

bandera vagy amit akartok:
3 jegy a bandera expresszre:
+: