[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
2 114
11 272
113
Eszem megáll ezen a szentfazék dumán! Ez az "ostoba lányka" önként ment embereket ölni! És nincs kétségem, hogy ostobán röhögcsélve meg is tette volna, ha ugyan meg nem tette az előtt, hogy leamortizálta magát. Az (esetleges) áldozatai családtagjainak a szemébe nézve is el tudnád mondani ezt kenetteljes szöveget? Nem hiszem, hogy vevők lennének rá!

Más kérdés, hogy kétségtelenül jobban járt volna, és erre valószínűleg már ő is rájött, ha meghall, de hát az orvostudomány csodákra képes.

Hogy is mondja a Te Istened? Kard által vész, ki karddal él.
Még egyszer mondom, senki és semmi nem kényszerítette, hogy háborúba menjen. Nem tudom sajnálni, "szerencsétlen lányka" azt kapta, amit megérdemelt! Az egyetlen pozitív az a dologban, hogy a története esetleg felnyitja más "ostoba lánykák" szemét, és nem lesznek ilyen hülyék.
Az a bajom a kommented első részével, hogy feltevésekre/feltételezéseklre épít. Lehet hogy voltak áldozatai, lehet hogy nem... mivel egy agymosott (állítólag) influenszer lányka volt, inkább PR szerepe lehetett én úgy gondolom, de ez is csak találgatás. Egy ostoba lányka volt, mert azt gondolta 1. jóbuli lesz ez, 2. büszkék lesznek rá.
Hány éves volt vajon ? Volt már 20 ? Rommá mosva az agya, nyugatról egyrészt jön a spanolás, hergelés, másrészt az oroszok dehumanizálása... szerinted mennyire beszámítható egy ilyen gyerek, amikor ilyen propagandamosléknak van kitéve ?

Nem ő a hibás, hanem azok a felnőttek, akik ezt csinálták belőle, akik úgy kondícionálták az agyát, hogy lányként elmenjen a férfiak háborújába, merhogy akkor lesz jóukrán... azokat a vezetőket és parancsnokokat akik ezt helyesnek ítélték, azokat kéne agyonlőni, mint egy bolhás korcsot.

És mégegy fontos tanács:

Nem rendelkezünk hiteles, megbízható forrásokkal ezzel a háborúval kapcsolatban, annak ellenére, hogy valami gusztustalan, undorító módon szinte élőben közvetítik nekünk, mint egy showműsort. Propaganda innen jön 200-al, onnan meg 300-al.
Lehet ez a hír nem is igaz, csak egy ukrán érzékenyítő propi, hogy a nyugat küldjön több fegyvert, mert "már a lányaink halnak".
Szóval óvatosan az ítélkezéssel, a ki mit érdemeltekkel. Semmit nem tudsz erről a csajról, max láttál róla pár videót, ahol a seggét rázza, meg egy képet, ahol fegyverrel pózol, ha egyáltalán ő van azon a képen. Ez édeskevés ahhoz, hogy úgy nyilatkozzál: "megérdemelte".
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 305
26 399
113
A végtagok nélküli leányzóval kapcsolatosan nekem nagyon vegyes érzéseim vannak, de igazán nem tudom sajnálni, mint ahogyan a zsoldosokat sem. Önként, sőt nagy pofával ment a frontra oroszokat ölni, mintha az valami hétvégi zsúr parti lenne. Azt kapta, amit megérdemelt. Nem nőként kell kezelni, mert azt már az elején eljátszotta. Azokat az ukrán katonákat, akik nem önként mentek a frontra, hanem összefogdosták és kényszerből vitték oda, ráadásul a sajátjai fogtak fegyvert hátulról, ha vissza mer fordulni, ne adj isten megadni magát, sokkal jobban tudom sajnálni és jobban kár értük, ha azokkal ilyen történik. Emlékezzünk a két kiskorú osztrák leányzóra, akik az ISIS-hez mentek és a végén megölték őket. Ők jobban jártak, bár nem tudjuk, hogy a haláluk előtt min mentek keresztül. "Aki hülye, haljon meg", tartja a magyar közmondás, nem véletlenül. Sajnos az agymosás megy ezerrel, nem csak Ukrajnában. Remélem az ukrán oldalon végre elkezdődött az aktív náci alakulatok felszámolása, sok, nem önként besorozott ukrán férfi örömére, akiket talán nem a sajátjai ölnek meg és megússzák élve ezt az őrült időszakot.
Tor-M2
tor-m2_070224_3.jpg

tor-m2_070224_2.jpg

Tos-1A
98136f0f6edd47af8e904a4c8f99d375.jpg

BAT-M
scale_1200

scale_1200
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
952
11 177
93
Ja, persze. És Geraszimov még biztos mindig Torokországban a svájci nagykovetségen bujkál ;) :


.....
és ha már móka:

https://www.facebook.com/reel/6656782057756089
Szia, megjött már a válasz hogy hogyan kell látni nafo-s szemüvegen keresztül az államilag dédelgetett ajdar-os tulok nyilatkozatát egy Nato-ország elfoglalásáról?
Biztos emlékszel.

A Nyugat elvesztette az irányítást Ukrajnában – a NATO vakmerő, stratégiájában nincs koherencia

A NATO egyre vakmerőbbé válik, és az ukrán válsággal szembeni stratégiájának nincs koherenciája – áll a The Guardian című brit lapban a négy magas rangú német katonai tisztviselő lehallgatásának esete 100 Taurus rakéta Ukrajnába küldésére és a krími hídra irányuló rakétacsapásra hivatkozva.
A kiadvány azzal érvel, hogy gyengíti a NATO álláspontját, miszerint nem fogja eszkalálni az ukrajnai háborút, ugyanakkor megerősíti Vlagyimir Putyin orosz elnök állítását, miszerint ez a Nyugat háborúja Oroszország ellen, a meghatalmazott Ukrajnával.

A The Guardian jelentése szerint, mivel az ukrajnai konfliktus holtpontra jutott, a NATO stratégiája minden koherenciáját elvesztette.
„Ukrajna egyre inkább NATO-zsoldosnak tűnik a nyugati tábornokok számára, akik meg akarják erősíteni költségvetésüket és újra átélni fiatalságuk hidegháborús játékait.

Az árat az adófizetőik és Ukrajna fiataljai fizetik” – húzza alá a kiadvány, azzal érvelve, hogy Nyugat-Európának nem érdeke az ukrajnai háború eszkalációja nagy hatótávolságú rakéták cseréjével.

" Miközben fenn kell tartania az ukrán erők logisztikai támogatását, nem áll stratégiai érdeke Kijev azon vágya, hogy Oroszországot kiszorítsa Krím vagy Donbász orosz nyelvű régiójából.
Minden érdeke, hogy szorgalmasan törekedjen a mielőbbi rendezésre és az Ukrajna újjáépítés megkezdésére.” – írja a Guardian.



Fegyelmi vizsgálatot rendeltek el a német katonai lehallgatás miatt

Egy német katona nem biztonságos kapcsolata volt az oka annak, hogy az orosz hírszerzés lehallgatta négy magas rangú német tiszt beszélgetését – állította Boris Pistorius német védelmi miniszter.
Valóban, Pistorius fegyelmi vizsgálatot rendelt el.

A lehallgatott beszélgetésből kiderült, hogy a négy német magas rangú tiszt, köztük a német légierő vezetője, 100 Taurus rakéta Ukrajnába szállításáról tárgyalt, és arról, hogyan lehetne ezeket a rakétákat a krími híd elleni kritikus csapásra használni.

Pistorius azzal érvelt, hogy hetek óta Oroszország határozza meg a németországi nyilvános vitát, miközben azzal érvelt, hogy a német hadsereg lehallgatását követően a szövetséges országokból származó kollégáikkal való kapcsolatfelvételt követően nem ásták alá a szövetségesek Németországba vetett bizalmát.

Boriska tegnap még azt rebegte, nem történt semmi, a muszkák rémhírterjesztése a lehallgatás, dezinformáció. Most némán bevallja tévedését.
A szövetségesei megnyilatkozásaiból én azt látom, hogy meglehetősen haragszanak a titkaik kilocsogása miatt.

A muszkák lehallgatása sem egyértelmű: lehet, hogy valamelyik a négy közül adta tovább, lehet, hogy a német titkosszolgálat hallgatta le és adta tovább, lehet, hogy valaki más nátós hallgatta le és adta tovább.
Ezeket ne felejtsék el vizsgálni. Aztán Boriska majd meséljen megint.
Úgy látszik a Nato/usa így kezelte Scholtz egyfajta kiugrási kísérletét. Kiszivárogtatták a Luftwaffe munkáját, hogy ne mondhassa hogy ők ott se voltak.

Nem nagyon érek rá tevékenykedni/kártékonykodni, de most akkor az van, hogy nem viszik harcolni a T-14-et mert félnek, hogy kilövik? Csak azért kérdezem, mert amikor felmerült a nyugati harckocsik küldése az ukránoknak, akkor hetekig volt az az érv, hogy a nyugat nem küld modernnek nevezhatő típust, mert félnek, hogy kilövik.
Nem, a nem hivatalos hír az volt hogy ehhez drágának ítéltetett. A többi a te ferdítésed.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 891
56 738
113
Nem arra gondolok természetesen, de lehetne itt filozofálni és moralizálni oldalakon át... Nem ismerjük az alanyokatat, a körülményeket, hogy hogyan került a frontra, vagy ebbe a helyzetbe. Lehetett tündi-bündi eü-s, vagy torokelvágós nackó, juttatthatott ő is hasonló sorsra gyerekeket, katonákat, stb.
Nekem a videók kapcsán csak az jut az eszembe, hogy az egyenruha méltóságára azért illik odafigyelni, emellett nekem sincs ellenemre egy kis jópofizás, vagy cukiskodás (az izraeli csajok közzül néhány nagyon ott van a szeren!), de nagyon sok közönséges, magamutogató anyag is fent van a neten, ha meg beüt a baj, akkor jön a hangulatkeltés és részvétvadászat.
Engem az keserít el legjobban a konfliktus kapcsán, hogy pár kivételtől eltekintve, minden egyes maradandó sérüléssel, vagy halállal a jövőnk lesz kevesebb! Az áldozatok között lehetnek a jövő építői, kutatói, orvosai, feltalálói, művészei, szülői és még ki tudja kik... Nagyon sok gyermek félárván, vagy árván fog felnőni - esetleg örök gyűlölettel a szívében a másik nemzet iránt - a rokkantakról nem is beszélve, miközben a háború haszonélvezői a 10. jachtot és magánrepülőgépet vásárolják és élik sokak számára elképzelhetetlen luxusban az életüket. Közben itt a fórumozók is isszák a levét az egésznek. Megy a marakodás, személyeskedés, továbbá az írogatással és olvasással itt töltött idő alatt más, produktívabb dolgoktól fosztjuk meg magunkat és családunkat, részben, vagy egészben.
Na, tessek bezárni a fórumot meg az egész HTKA-t és produktivabb dolgokkal foglalkozni. :)
Én egy ronda lelkü, csak fekete-fehér kategóriâkban gondolkodni képes öregember vagyok, nem sajnálok egy ukrán fegyverest/ egyenruhást sem.
 

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 112
2 940
113
Eszem megáll ezen a szentfazék dumán! Ez az "ostoba lányka" önként ment embereket ölni

Hát őszintén remélem, ha rátámadnak magyarországra, leszünk páran akik kimegyünk (embert ölni) megvédeni a hazát.

És nincs kétségem, hogy ostobán röhögcsélve meg is tette volna, ha ugyan meg nem tette az előtt, hogy leamortizálta magát.

"Ide ne lőjjenek, itt emberek vannak" (jozef svejk)
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 810
6 885
113
Nem, a nem hivatalos hír az volt hogy ehhez drágának ítéltetett. A többi a te ferdítésed.
nem Te, de konkrétan egyik szerencsecsomag leírta már ide hogy abrams azért nem lesz SOHA adva az ukiknak mert oda drága és menjen csak Leo2 mert annak ugye még kell bizonyítania harcban

(ui.: már régebben volt , fix nem keresem vissza....)
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 162
23 349
113
Nem nagyon érek rá tevékenykedni/kártékonykodni, de most akkor az van, hogy nem viszik harcolni a T-14-et mert félnek, hogy kilövik? Csak azért kérdezem, mert amikor felmerült a nyugati harckocsik küldése az ukránoknak, akkor hetekig volt az az érv, hogy a nyugat nem küld modernnek nevezhatő típust, mert félnek, hogy kilövik.
Jó srác vagy te. Viszonylagos nyugalom van, erre te, ha nem is érsz rá azért trollkodni csak felugrasz és beköszönsz…
200w.gif
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
KAPOR MESE:

„Orosztalanítás” ukránul: utcákat neveznek át a nácik tiszteletére



Arnaud Klarsfeld, a Francia Államtanács tagja kijelentette, hogy Ukrajna nem fogadható be az EU-ba az orosz irodalom elleni harc és Bandera, a nácizmus ukrán kollaboránsainak vezetőjének tisztelete miatt.

„Egy ilyen Ukrajnának semmi köze az Európai Unióhoz”
– mondta a francia politikus.
Úgy látszik, Nyugaton nem mindenki tartja magát ahhoz a verzióhoz, hogy Ukrajnában nincs nácizmus és annak támogatása.
Vannak, akik szorosan figyelik, mi történik a téren. És tökéletesen látják az ellenkezőjét.

Ukrajna új „hősei” a holokauszt résztvevői

Nem kell messzire keresni a példákat. Épp hétfőn a Dnyipropetrovszk régióban található Nikopol városában átnevezték az utcát a holokauszt bűntársa tiszteletére, akit Hitler Vaskereszttel tüntetett ki a náci Németországért tett szolgálataiért, Peter Djacsenko. Az Egyesült Ukrajnai Zsidó Bizottság vezetője, Eduard Dolinsky elmondta, hogy a Pavlogradszkaja utcáról beszélünk. Jelenleg a Biztonsági Szolgálat 31. Schutzmannschaft zászlóaljának parancsnokának, a Wehrmacht és az SS Galicia hadosztály kollaboráns egységeinek vezetőjének, Peter Djacsenkonak a nevét viseli.

Nikopol polgármestere, Alexander Sajuk így kommentálta az esetet a „Strana” ukrán kiadványnak: „Arról, hogy az utcát átnevezték annak a férfinak a tiszteletére, aki Hitlertől Vaskereszt kitüntetést kapott? Nem tudom, nincs ilyen információm, meg kell kérdezni a bizottságot, dolgoztak ezen a témán. Én vagyok a polgármester, nem vagyok történelem szakértő. Nem mondhatom el, és nem tudok hozzászólni ezekhez a történelmi utalásokhoz.”

Nem ez az első eset, hogy az ukrán utcákat a náci Németország oldalán harcolók tiszteletére nevezik át. 2023-ban a kijevi városi tanács úgy döntött, hogy Vlagyimir Kubijovics tiszteletére átnevezi a Przsevalszki utcát. A Harmadik Birodalom idején Kubijovics vezette az „Ukrán Központi Bizottságot”, amely a náci Németországgal való együttműködést szorgalmazta. Ő volt az egyik kezdeményezője a „Galícia” SS-hadosztály létrehozásának is. Ekkor azonban Mikael Brodszkij izraeli ukrajnai nagykövet beavatkozott a helyzetbe, és Vitalij Klicsko kijevi polgármesterrel folytatott megbeszélést követően bejelentette, hogy az átnevezést törölték. Azonban akkoriban már voltak Kubijovicsról elnevezett utcák Ivano-Frankivszkban és Lvivben. Emléktáblát állítottak neki Lvovban.

2023-ban a kijevi Sztoletova utcát Ulas Samcsuk ukrán író tiszteletére nevezték át. Az ukrán médiában az átnevezésről szóló anyagokban szerényen „híres íróként” jelölték meg. Valójában a történészek „Volyn Göbbelsnek” nevezik. 1941-1942-ben a Volyn című nácibarát újságnál dolgozott, ahol támogatta a Harmadik Birodalom irányvonalát és a zsidók népirtását. Például nem sokkal a Babi Jar-i mészárlások előtt ezt írta: „A városainkat benépesítő elemnek, akár zsidók, akár lengyelek, akiket Ukrajnán kívülről hoztak ide, teljesen el kell tűnnie városainkból. A zsidó probléma megoldása már folyamatban van.”

És nem is beszélve arról, hogy Ukrajna számos városában átnevezték az utcákat Sztyepan Bandera tiszteletére. Bandera az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) vezetője volt – ukrán náci kollaboránsok, akik egy fajilag tiszta, zsidóktól, oroszoktól és lengyelektől mentes Ukrajnáról álmodoztak. A második világháború alatt elsősorban Volhíniában és Kelet-Galíciában legalább 100 ezer embert öltek meg.

Ukrajnában számos utcát szentelnek más személyeknek, akik az OUN tagjai voltak, például Jevgenyij Konovalecnek, Roman Suhevicsnek, Andrej Melniknek. Lvivben általában egy „kombó” alakult ki: a Sztyepan Bandera utcától kezdődik az Jevgenyij Konovalec utca, amelyet a Melnik utca keresztez, és a közelben található az UPA (Ukrán Felkelő Hadsereg, az OUN által létrehozott) hőseinek utcája.

Utcákat is átneveznek az Ukrajna „függetlenségéért” vívott harc korábbi hőseinek tiszteletére. Herszonban például az utcát Ivan Mazepa hetman tiszteletére nevezték el, aki az északi háború során elárulta I. Pétert, és Oroszország ellensége, XII. Károly svéd király oldalára állt. Korábban a Mazepa valójában az „áruló” szó szinonimája volt. Ukrajna jelenlegi politikai és történelmi diskurzusában Mazepát szó szerint az ország függetlenségéért harcolóként heroizálják. Harkovban a Rosinszkij fasort átnevezték Pilip Orlikre, Mazepa harcostársára.

A korábbi „hősök” mellett Ukrajnában utcákat is átneveznek az újak tiszteletére. Például a kijevi Malinovszkij Marsall utcát az Azovi Ezred hőseinek utcájára keresztelték. Avdejevkában, közvetlenül a város orosz felszabadítása előtt, az utcák átnevezése mellett döntöttek - az egyiket Dmitrij „Da Vinci” Kocubajlo, a Jobb Szektor egyik nacionalistája tiszteletére nevezték el. Harkovban az Uralszkaja utca Ivan Scsegolev utcája lett, aki korábban szintén a Da Vinci parancsnoksága alatt működő Jobb Szektor tagja volt.

Nehéz megmondani, merre viszi tovább Ukrajnát a „derusszifikáció” csodái. De sokat elárul az ország jelenlegi állapotáról, hogy Nezalezsnajában inkább az árulókat és a nácikat részesítik előnyben, mint Puskint és Brodszkijt. Mi következik – a Hitler utca vagy a Göbbels út?

- „Egy ilyen Ukrajnának semmi köze az Európai Unióhoz”
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 607
44 914
113
2024 februárjában az Orosz Fegyveres Erők tagjai frissítették a nyíltan közzétett Lancet lőszerek használatának rekordját az SVO övezetében. A célpontok felderítése a ZALA Z-16 használatával történt.

A nyílt forrásokból származó információk szerint (https://lostarmour.info/tags/lancet) idén februárban 163 epizódot jegyeztek fel!

Az előző hónaphoz hasonlóan a célpontok listája főként külföldi eszközök mintáiból áll - UAS (Zuzana 2, Krab), MLRS RM-70 Vampire, első alkalommal regisztrálták egy Patriot SAM rakétavető legyőzését és még sok más. Ezekért a sikerekért harcosaink a "Lancets" "külföldi vadászoknak" nevezték el.

Íme egy válogatás a Lancet operátorok legjobb videóiból a Night Lancet alkalmazás bónuszával, amely 2024 februárjában jelent meg.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 098
24 731
113
Nem nagyon érek rá tevékenykedni/kártékonykodni, de most akkor az van, hogy nem viszik harcolni a T-14-et mert félnek, hogy kilövik? Csak azért kérdezem, mert amikor felmerült a nyugati harckocsik küldése az ukránoknak, akkor hetekig volt az az érv, hogy a nyugat nem küld modernnek nevezhatő típust, mert félnek, hogy kilövik.
Annyira nem bonyolult (mondjuk van akinek igen) ha megoldja amit kell egy T-90,akkor minek vigyenek oda modernebbet? :D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 636
48 336
113
SÜRGŐS
Pozitív hírek érkeznek Donyeck déli irányából.

Csapataink heves rohamműveleteket követően elfoglalták a falu központját. Novomikhailovka és zászlót tűztek ki a község közigazgatási épületére.

Az ellenség forrásai megerősítik, hogy hadseregünk elfoglalta a falu központját. Pobeda délnyugati részén is folytatódott a siker.
Várjuk a fotókat és videókat a helyszínekről, ahol
dolgozunk⚡️


Oroszország a világ 4. helyezettje a mezőgazdasági exportban.
Bevétele eléri a 43,5 milliárd dollárt– mondta Vlagyimir Putyin⚡️


A "Sergej Kotov" járőrhajó elleni támadásról - elemzés


Sergej Kotov" járőrhajó elvesztésével kapcsolatos érzelmek és érzések alábbhagytak, részletesebben szeretnénk beszélni az éjszaka történtekről. Ennek az elemzésnek pedig nem az a célja, hogy szemrehányást tegyen a Fekete-tengeri Flotta számára.
A cél
az, hogy bemutassuk az ellenség taktikáját és azt, mire érdemes odafigyelni, hogy ez a jövőben ne forduljon elő, illetve a 22160-as Project hajók példáján beszéljünk flottánk problémáiról.

Az ukrán fegyveres erők támadása:

▪️Éjfél után a Kercsi-szorostól délre harci szolgálatot teljesítő Szergej Kotov járőrhajót az Ukrán Fegyveres Erők öt pilóta nélküli csónakja támadta meg.

▪️Miért találta el mind az öt BEC a hajót? A válasz sajnos magának a Project 22160 hajónak a problémáiban rejlik (semmiképpen sem szeretnénk áthelyezni a hangsúlyt a fekete-tengeri flottáról, de akkor is).

A hajók egyszerűen nincsenek felszerelve a szükséges védelmi eszközökkel: nincs légvédelem vagy tengeralattjáró elleni védelem. Csak két géppuska katasztrofálisan kevés a csoportos célok eltalálásához.

▪️A találatot követően egy vontatóhajó és egy járőrhajó sietett a legénység segítségére, a támadás helyszínére pedig egy Rosguard Mi-8 helikopter repült , amely megsemmisítette a nyugati hatodik pilóta nélküli hajót.

▪️Hajnali 3-ra a legénység nagy részét vontatóhajókra evakuálták ( összesen hárman vettek részt ), és úgy döntöttek, hogy a hajót a kikötőbe vonszolják. A túlélésért későn indult küzdelem azonban a parancsnokság parancsainak bevárása miatt (itt a Fekete Flotta rugalmasságának hiánya a hibás ) lényegében eldöntötte a végeredményt.

▪️Reggelre a "Sergej Kotov" süllyedni kezdett a Takil-foktól délkeletre. A Krími hídtól délre további három BEC jelent meg , amelyeket a vontatóhajók reflektorai megvilágításának köszönhetően a Mi-8-as helikopter semmisített meg. Nyilvánvalóan a híd volt a támadás célpontja.

❗️Számos fontos pont derül ki az egész támadásból:

A Project 22160 hajók nincsenek felszerelve a modern fenyegetések leküzdésére. A viszonylag olcsó BEC-ek letiltják a drága hajókat. Ez annak ellenére van így, hogy a légvédelem hiánya miatt UAV-okkal szemben is védtelenek.

Ugyanakkor a keresőlámpás vontatóhajó és az Orosz Gárda Mi-8-as helikopterének legénysége – számunkra ismeretlen okból – önállóan is megbirkózott a BEC-ekkel .

A támadáskor fellépő bürokrácia meglehetősen későn indította el a hajó túléléséért folytatott küzdelmet. Megmenthető lett volna, ha minden időben elkezdődik.

Eddig sajnos kénytelenek vagyunk beismerni, hogy az egész flottának nem sikerült saját hibáit kijavítania – ugyanazok a problémák szisztematikusan jelentkeznek. Egyedül járőrözni megfelelő felszerelés és éjszakai felügyelet nélkül... még semmi sem változott .

Az ukrán fegyveres erők taktikája azonban megváltozott: mostanra legfeljebb 10 drónból álló csoportokban támadnak éjszaka , és nem egy-két BEC- ben (nyilván először drónokat halmoznak fel, majd ütnek) . A szükséges ellenintézkedések és rossz látási viszonyok hiányában ez teljesen logikus, ami minden alkalommal hajók elvesztését eredményezi.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Tornado vs Himars 1:0

Pukkanások alapján töltve lehetett.
Valami változott... ha nem tévedek ez most a második HIMARS indító volt gyors egymásutánban.
A HIMARSokat eddig nagyon sikeresen dugdosták, de ezek szerint valamit kiszagoltak az oroszok.

Itt történt az eset amúgy, Avgyejevkától kb 50 km-re:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 556
79 718
113
Szia, megjött már a válasz hogy hogyan kell látni nafo-s szemüvegen keresztül az államilag dédelgetett ajdar-os tulok nyilatkozatát egy Nato-ország elfoglalásáról?
Biztos emlékszel.


Úgy látszik a Nato/usa így kezelte Scholtz egyfajta kiugrási kísérletét. Kiszivárogtatták a Luftwaffe munkáját, hogy ne mondhassa hogy ők ott se voltak.


Nem, a nem hivatalos hír az volt hogy ehhez drágának ítéltetett. A többi a te ferdítésed.
Tudod a ferdítés alapfeltétele, hogy állítást fogalmazzon meg az aki ferdíteni akar. Én kérdést tettem fel. Jó lenne, ha kiderítenéd, hogy mi a különbség az állító és a kérdő mondat közt.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 306
14 049
113
A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ma elfogatóparancsot adott ki két személy, Szergej Ivanovics Kobilas és Viktor Nyikolajevics Szokolov ellen az Ukrajnában legalább 2022. október 10. és legalább 2023. március 9. között elkövetett feltételezett bűncselekményekkel kapcsolatban. A gyanúsítottak , az Orosz Fegyveres Erők altábornagya és a nagy hatótávolságú repülés parancsnoka, valamint az orosz haditengerészet admirálisa és a fekete-tengeri flotta parancsnoka háborús bűnökkel vádolják, beleértve a polgári objektumok elleni támadások irányítását és a civileknek túlzott károkozást. vagy polgári objektumok megrongálása. Embertelen cselekmények emberiesség elleni bűntettével is vádolják őket.


-------------------------------------------------------------

Kozben orosz páncelos oszlop szerencsétlenkedik Novomihailivkánál
valamint holtan fekszenek Stepove mellet

 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 713
13 941
113
Tornado vs Himars 1:0

Pukkanások alapján töltve lehetett.

Himars kilövések is megszaporodtak.
Azért bennem ez is sok kérdést felvet.
Vagy olyan szintű az oroszok drón, optikai megfigyelése (fejlődött, az ukrán légvédelem gyengült, nincs meg a nyugati légvédelem képessége kiiktatni őket), hogy mélységében teljes real time képpel bírnak az oroszok.
Vagy pedig az ukránok kommunikációját realtime hallgatják.
Esetleg mindkettő.

különben egy gerillamódban harcoló himarst, ami üss és fuss módban működik nem lehetne kikapni, főleg nem az utóbbi hetek, napok számát nézve. És igaz ez a nyugati légvédelmi eszközök irtására.

Valahol írták, 40kmre a fronttól készült.. berepülni is felesleges, még siklóbomba elejtése is sokkal kockázatsabb, mint prec rakétatüzérséggel kikapdosni.

na.. én ezekből a jelekből úgy gondolom, hogy az oroszok drónfelderítése nagyon komoly szintet ért el.

Vélemény?