[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 580
47 768
113

Az ellenség ismét megtámadja Szevasztopolt: az orosz hadsereg visszaveri a támadásokat (VIDEO)​

A légvédelem működik. Több légi célpontot már lelőttek – mondta Razvozhaev kormányzó.

„Minden szolgálatot riasztásba helyeztek. Kérem Önöket, hogy maradjanak nyugodtak, tartsák be a biztonsági intézkedéseket, és tartózkodjanak ideiglenes menedékhelyen vagy biztonságos helyen. A lényeg, hogy ne legyen nyílt térben. A fő veszélyt a töredékek jelentik."
Источник: https://rusvesna.su/news/1715805206



Nehéz megmondani, hány dolog hová repült tegnap este a Krímben, és ennek semmi értelme.

De tényleg érdemes figyelni Fedorov elvtárs fényképére, hogy minden felelős ember megértse az ATACMS kazettás lőszerek működését. A hatótávolságuk 300 km.

Repülőgép menedékekre van szükség. Legalább azért, hogy elrejtse őket az amerikai műholdak, UAV-ok és az ellenséges hírszerzés vizuális ügynökei elől.

Sajnos az ellenség nem csak az internetről értesül a repülőgépek elhelyezkedéséről és a csapások eredményeiről, de a célpontjaink megsemmisítésének eredményeit filmezőkzől is.

Visszatérve az óvóhelyek kérdésére, feltételezhetjük, hogy egy vasbeton óvóhely mindenképpen csökkenti a kazettás lőszerek okozta károkat.



Összefoglaló 2024. május 16-án reggel
▪️A második éjszaka az ellenség rakétákkal megtámadta a Krímet és Szevasztopolt. Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint összesen öt ATACMS-t lőttek le, a helyszínről származó bizonyítékok szerint legfeljebb 12 robbanás történt. Az egyik a belbeki katonai repülőtér környékén hangzott el, és egy erős tűzről készült felvételt tettek közzé az interneten. Előző este a megadott objektum is az ellenség célpontja volt. A Krím északnyugati partjainál azt jelentették, hogy harc folyik az ellenséges MBEC-cel.

▪️Harkov irányában az északi csapatcsoport folytatja offenzíváját. Liptsovsky irányban Lukyans települést elfoglalták . Csapataink Glubokoe és 500 méterről 1,2 kilométer mélységben Liptsy település irányába a falu déli peremén ásták be magukat. Az ellenség háromszor indított ellentámadást. Volchanszkban az orosz fegyveres erők 1 kilométeres mélységig nyomultak előre.

▪️Pokrovszkij irányban ( Avdejevkától nyugatra ) az Ocheretinsky párkányon, Novoaleksandrovka közelében, Umanszkijban, Orlovkától nyugatra kemény harcok dúlnak, csapataink megpróbálják kiegyenlíteni a frontot.

▪️A Vremevszkij kiemelkedésen az Orosz Fegyveres Erők megrohamozzák Urozhaynoye-t és a Staromayorskoye-t .

▪️A Zaporozsjei Fronton kis rohamcsoportjaink kibővítették a rabotinói ellenőrzési zónát, de a katonák jelentése szerint a kijelentések és a „szép jelentések” ellenére még korai lenne a lakott terület teljes ellenőrzéséről beszélni.

▪️A Belgorod régióban éjszaka Sebekinóban két civil szenvedett az ukrán fegyveres erők ágyúzását: az egyik férfi bal kezén, a másik férfi hátán kapott repeszsebeket. Egy FPV támadt meg egy autót Nyehotejevka és Zsuravlevka falvak között , Belgorodi járásban, a sofőr és két utas megsérült. A faluban A Boriszovi járásbeli Zozuliban robbanószerkezetet dobtak egy autóra, egy civil megsérült, valamint az Ukrán Fegyveres Erők egy autóra is robbanószerkezetet dobtak Gruzskoyeban, Borisov kerület. Ugyanígy Novaya Tavolzhankában, Shebekinsky városi kerület, egy autó megsérült.

▪️A Kurszk régióban , a Glushkovszkij járásban robbanószerkezetet dobtak az ukrán fegyveres erők drónjáról Vesyoloye faluban házakat felújító építőmunkásokra , az egyik munkás megsérült. A Szudzsanszkij járásbeli Kurilovka faluban az ukrán drónok egy háztartást, egy személygépkocsit és egy teherautót rongáltak meg. A nap folyamán több ellenséges repülőgép típusú UAV-t lőttek le a térség felett.

A Sudzha ellenőrzőpont közelében 8 robbanószerkezetet dobtak le a helikopterekről, 5-öt Volfino és Tyotkino község (Glushkovsky kerület) közelében, 2-t Troicszkoje és Gordeevka falvak közelében , Korenevszkij járásban, 1-et Kozino falu közelében, Rylsky kerületben. Nem volt áldozat. Az elektronikus hadviselés elnyomta az ukrán drónokat Oleshnya és Gornal falu közelében a Sudzhansky kerületben, Urusy faluban a Glushkovsky kerületben és Troitskoye faluban a Korenevszkij járásban.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 338
4 878
113
Ha már ennyien készülnek a jövő harcára (vagy a megadásra), itt egy kis túlélési szakanyag hozzá angolul - de orosz forrásból. (Számomra egy kicsit sokat hivatkoznak benne a II. vh.-ra, de ez az oroszoknál normális és érthető, ha valaki nem egy szatyorban lakott idáig - és itt nem a hajléktalanokra célzok.) Kifejezetten hasznos a témában, van benne szó a megadásról is úgy ukrán, mint orosz részről.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 142
113
Konkrétan 16 db 90-es évekbeli ACATMS-el "túlterhelték" a jelenlegi legmodernebb Orosz komplexumokkal védett Krími légvédelmet(nem tudni indítottak-e "csali" célpontokat.(és nem elősször támadják sikeresen Krímet.A "leszólt" Izraeli légvédelmnek több száz drónt+ballisztikus rakétát kellett "elfogni"(tény "besegítettek nekik az amerikaiak plusz jordánok).Annyira azért nem propaganda cél hogy már második S400-ast verik "telibe" krímnél.Nem véletlen megy szerintem a "tisztogatás" az Orosz vezérkarban.Lehet röhögni de nem sokkal szerepel jobban az Orosz légvédelem egyenlőre mint az Ukránok akiknek jóval korlátozottabbak a készleteik.Tény k....a sokba került Izraelnek Iráni drón-Bm támadás elhárítása és a hezbollah álltál indított drónok plusz Palesztin " barkács" rakéták elfogása.De az indított eszközök számához képest nem sok kárt szenvedtek eddig.
Igazság szerint, az , hogy a 16-ból 3-4 ért célba, az azért elég gyenge trade.
Ezzel gyakorlatilag koncentrálni kellett szinte minden megmaradt HIMARS-ot a támadásra. Nem is nagyon lehet több nekik jelenleg. A 16 rakétához képest az írt veszteség egész jó cserealapnak minősül. Tekintve, hogy korlátozottak a készleteik az ATACMS rakétából.
Ha a 11 katonából nem volt pilóta, akkor nagyjából mindegy az oroszoknak.
Ez a túlterhelés megmutatta az oroszoknak, hogy hol és hogyan kell még fejleszteni a légvédelmet. Várhatóan a következő alkalommal már nem lesz ennyi becsapódás. És ezen kívül már nem is tud túl sok további alkalom lenni.
Cserébe viszont ne legyünk meglepődve, ha közepes hatótávolságú orosz ballisztikus rakéták kerülnek a huszik, vagy szíriai kormán kezelésébe, amivel pedig amerikai célpontokat támadhatnak. Nyilván, erről az orosz külügy tájékoztatni fogja a Pentagont. Ennek hatására pedig hirtelen inaktiválódnak a HIMARS indítók konzoljai.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 813
35 096
113
Nem lessz semmilyen NATO EU bevonulás Ukrajnában. EU S választások a valagunk alatt. A jelenlegi többség erősen erodalodni fog és érteni fogják hogy az eddigi irányvonal tarthatatlan több témában is köztük Ukrajna is szerepel. NATO bevonulás bekefntartani nem mehet be mert nincs béke. Béke kikényszeríteni mehetne be de ahhoz még nincs elég szabad erőforrás . Ha valami bevinul oda az legfeljebb az ENSZ lessz és nem most. Egyébként a konfliktus hamarosan le fog csengeni.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 805
56 338
113
Nem lessz semmilyen NATO EU bevonulás Ukrajnában. EU S választások a valagunk alatt. A jelenlegi többség erősen erodalodni fog és érteni fogják hogy az eddigi irányvonal tarthatatlan több témában is köztük Ukrajna is szerepel. NATO bevonulás bekefntartani nem mehet be mert nincs béke. Béke kikényszeríteni mehetne be de ahhoz még nincs elég szabad erőforrás . Ha valami bevinul oda az legfeljebb az ENSZ lessz és nem most. Egyébként a konfliktus hamarosan le fog csengeni.
Ez az egész nato bevonulás olyan, mint amikor fütyülsz a sötét erdöben félelmedben.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 726
86 352
113


GNrm-4VW0AAFkId

GNr4JPzWMAAKqYY
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 580
47 768
113
Putyin informális találkozót jelentett be Hszi Csin-pinggel
Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, ma este informális találkozót tervez Hszi Csin-ping Kínai Népköztársaság elnökével, hogy megvitassák a külpolitikai napirendet.
„Megállapodtunk Hszi Csin-ping elnökkel, hogy egy ma esti informális találkozón részletesen megvitatjuk a külpolitikai napirendek teljes körét” – mondta Putyin az orosz-kínai tárgyalásokat követő sajtónyilatkozat során.
Megjegyezte, hogy a maga részéről tájékoztatni fogja a Kínai Népköztársaság elnökét az ukrán válság körül kialakuló helyzetről. Az elnök köszönetét fejezte ki kínai kollégáinak a probléma megoldására tett kezdeményezéseikért.
...


Újabb orosz hírügynökségeket tilt be az Európai Unió​

Az EU nagykövetei megállapodtak abban, hogy három orosz hírügynökséget szankciók alá helyeznek, ami gyakorlatilag az egész unióban betiltaná őket. Moszkva „megtorló intézkedésekkel” fenyegette meg az Oroszországból tudósító nyugati újságírókat.- írja az oroszhirek.hu.

A döntés a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökséget, a Rosszijszkaja Gazeta és az Izvesztyija című újságokat, valamint az Európa Hangja cseh hírportált érinti, amelyet brüsszeli és prágai tisztviselők oroszbarát „propaganda” terjesztésével vádolnak – jelentette be szerdán Vera Jourova, az EU értékekért és átláthatóságért felelős biztosa.
...




https://yandex.ru/an/count/Wl8ejI_z...2808,0,52;1015073,0,80&subDesignId=1000696000
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 448
31 783
113
Határmenti csetepaté...
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 242
26 061
113
A légvédelem alapvetően rakéta védelemmé alakul át prioritásként. Jellemzően nem repülőgépek ellen kell döntően harcolnia, hanem rakéták ellen, amelyek esetében már nem elég 60-70%-os veszteség okozás, szinte 90-100% között kell teljesítenie ahhoz, hogy megbízhatóan oltalmazzon valami fontosat.
1131057196_153:177:3478:2047_1920x0_80_0_0_ba0cdc8edc6be120b23674d016e433d6.jpg

YXJ0aWNsZXMvaW1hZ2UvMjAyNC81L3Bob3RvMTcxNTg0MTM1My5qcGVn.webp

regnum_picture_15503269951358079_normal.JPG

268869824_0:256:3073:1792_1920x0_80_0_0_270331dd4a2ed94edf91b51295ac28dc.jpg

276129973_932600554094687_8092654159569781860_n.jpg
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 813
35 096
113
A légvédelem alapvetően rakéta védelemmé alakul át prioritásként. Jellemzően nem repülőgépek ellen kell döntően harcolnia, hanem rakéták ellen, amelyek esetében már nem elég 60-70%-os veszteség okozás, szinte 90-100% között kell teljesítenie ahhoz, hogy megbízhatóan oltalmazzon valami fontosat.
1131057196_153:177:3478:2047_1920x0_80_0_0_ba0cdc8edc6be120b23674d016e433d6.jpg

YXJ0aWNsZXMvaW1hZ2UvMjAyNC81L3Bob3RvMTcxNTg0MTM1My5qcGVn.webp

regnum_picture_15503269951358079_normal.JPG

268869824_0:256:3073:1792_1920x0_80_0_0_270331dd4a2ed94edf91b51295ac28dc.jpg

276129973_932600554094687_8092654159569781860_n.jpg
Anno S 125 konceptcio
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
Újabb orosz hírügynökségeket tilt be az Európai Unió
Az EU nagykövetei megállapodtak abban, hogy három orosz hírügynökséget szankciók alá helyeznek, ami gyakorlatilag az egész unióban betiltaná őket. Moszkva „megtorló intézkedésekkel” fenyegette meg az Oroszországból tudósító nyugati újságírókat.- írja az oroszhirek.hu.

A döntés a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökséget, a Rosszijszkaja Gazeta és az Izvesztyija című újságokat, valamint az Európa Hangja cseh hírportált érinti, amelyet brüsszeli és prágai tisztviselők oroszbarát „propaganda” terjesztésével vádolnak – jelentette be szerdán Vera Jourova, az EU értékekért és átláthatóságért felelős biztosa.
.
Basszus már annyira betiltanak minden hírt a szólásszabadságosok, hogy lassan onnan fogunk értesülni az orosz offenzíva valós(abb) helyzetéről, hogy mikor újra lesz leépítés akkor az egyik fekáliával az akksigyár WC-ét kifestő ukrán vendégmunkásról kiderül hogy a Zele volt.

Vagy mikor mennénk adni háborús segélyként üzemanyagot meg gyógyszert az ukrán határra kiröhögnek a csecsen határőrök és 10x annyit adnak vissza sajnálatból.

Mikor átrepül egy drón a határon és már megint csempészcigit szállít és lesz közte orosz.

Mikor a határon szokásosan átmenekülő 10 ezres tömeg fele futva jön izzadtan leharcoltan lengyelül meg franciaául és angolul/amerikai angolul beszélve, hogy soha többet a qva életbe nem mennek vissza meg csomó néger lesz köztük.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 969
5 382
113
Igazság szerint, az , hogy a 16-ból 3-4 ért célba, az azért elég gyenge trade.
Ezzel gyakorlatilag koncentrálni kellett szinte minden megmaradt HIMARS-ot a támadásra. Nem is nagyon lehet több nekik jelenleg. A 16 rakétához képest az írt veszteség egész jó cserealapnak minősül. Tekintve, hogy korlátozottak a készleteik az ATACMS rakétából.
Ha a 11 katonából nem volt pilóta, akkor nagyjából mindegy az oroszoknak.
Ez a túlterhelés megmutatta az oroszoknak, hogy hol és hogyan kell még fejleszteni a légvédelmet. Várhatóan a következő alkalommal már nem lesz ennyi becsapódás. És ezen kívül már nem is tud túl sok további alkalom lenni.
Cserébe viszont ne legyünk meglepődve, ha közepes hatótávolságú orosz ballisztikus rakéták kerülnek a huszik, vagy szíriai kormán kezelésébe, amivel pedig amerikai célpontokat támadhatnak. Nyilván, erről az orosz külügy tájékoztatni fogja a Pentagont. Ennek hatására pedig hirtelen inaktiválódnak a HIMARS indítók konzoljai.
16 indítást az Ukránok állítanak.Egy S400-ast is "kiütöttek" erről van fényképes bizonyíték.Hogy Hány ATACMS tudta."kiszórni" a kazettás töltettel erről pontos adat soha nem lesz.Azon a 2 perces videón ami elérhető több nagyobb robbanás is van.Hogy azok az ott állomásozó Su27-esek,ukranok álltal állitott 2 darab Mig 31 esetleg lőszer vagy üzemanyag raktár azt nem "közölte" az Orosz fél.Nem csak himars indítóik vannak kaptak korábban 15-20 darab közötti számban M270-es indítókat is amik 2 darab ATACMS-t tudnak indítani.Ami a "cserealapot" érinti azok a kazettás rakéták már amúgy is pár éven belül selejtezésre kerültek volna az amerikaiaknál az Ukrán konfliktust függetlenül.Maga az ATACMS mint "fenyegetés" elhárítása alapvető képessége mind az S400-as,mind a modernizált S300-as ütegeknek.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 580
47 768
113

Ukrajna elveszítheti Harkovot, ha nem kap két Patriot rendszert – mondta Zelenszkij​

Ezt az ABC televíziónak adott interjújában nyilatkozta.

Azt is világossá tette, hogy csalódott Blinken kijevi látogatása miatt.
„Megkérdeztük, hogy szerinte hogyan sikerült Antony Blinken külügyminiszter e heti látogatása. Zelenszkij szünetet tartott. Éreztem a csalódottságát” – mondta az ukrán vezető.
„A párbeszéd jó. De most segítségre van szükségünk – válaszolta Zelenszkij.
Источник: https://rusvesna.su/news/1715865258



Harkov régióban. Lipsy.
Egy pontosítás....az RF fegyveres erői elérték a falu határát.
Elkezdődtek a harcok a magánszektorért.
Az erdőültetvényben található domináns 209-es és 208-as magasságok az irányításunk alá kerültek.