[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 752
46 681
113
Milyen gyorsan akarsz eredményeket? Gazdasági hatásokról beszélünk. Ha az eu gyárt valamit, aminek az ára felmegy az egekbe a drágább alapanyag és energia miatt akkor megéri kiütni a piacról. Ahhoz hogy valaki kiüsse először ki kell építenie a gyártókapacitást, a beszállítói láncot, de szellemileg is fel kell készülni ha tartalmaz érdemi know-how-t, satöbbi. Ezek nem egy év alatt mennek végbe. Majd nézd meg mi lesz mondjuk 10 év múlva. De azt biztosra veheted, hogy ezt a folyamatot utána megfordítani is ennyi lenne - ha meglenne hozzá az ami most elveszett.
Pár évig tehát még menni fog a szekér, hiszen sehol sincsen bianco gyártókapacitás puszira fenntartva. Amit el lehet még drágán is adni az még megy egy ideig. Illetve felhalmozott annyi pénzt a nyugat hogy 1-2 választásig még kihúzzák, adnak pénzt a plebsnek szociális hálóra meg amire akar, nehogy kimenjen az utcára, de egyszer kifogy a dunnából a pénz.
A folyamat elindult hiszen ez gazdasági törvényszerűség. Aki temeti az eu-t az sajnos azért teszi mert érti a trendeket.
Ez már zajlik ezerrel, nem kell 10 év, az EU motor német autógyártás, szerszámgépgyártás, vegyipar két kézzel szopja a brét serényen!

Dudi bazzz, nem összeomlást vár senki, csak versenyhátrányt, eljelentéktelenedést! Pont elég lesz, a fokozódó belső feszültség, társadalmi, etnikai törés vonalak mellé ez a romló életszínvonal katalizátor lesz!
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 963
5 353
113
Nos, srácok, férfiak és asszonyok ........, nagyon szar helyzet következik. MEG FOGJUK SZOPNI!

Simplicius mai:
"Jevgenyij Buzsinkij orosz tábornok egy hónappal ezelőtt a következőket nyilatkozta:
"Nincs biztos információm arról, hogyan fog fellépni az orosz elnök és az orosz katonai parancsnokság, de biztos vagyok benne, hogy ha az ATACMS Taurusának csapásai nagyon károsak Oroszországra nézve, akkor feltételezem, hogy legalább a logisztikai csomópontot megütjük. Lengyelország területe Rzeszówban. Ebben az esetben az Egyesült Államokon múlik, hogy mit tegyen. Vagy kölcsönös pusztítással induljunk a harmadik világháborúba, vagy hagyjuk a lengyeleket, hogy egyedül harcoljanak Oroszország ellen” – mondta Jevgenyij Buzsinszkij nyugalmazott orosz altábornagy a New Rules podcastnak.""

(...)

"Egyre több jel utal arra, hogy a globalista irányítók rejtett terve az, hogy Ukrajnának ne maradjon más választása, mint hogy drasztikusan eszkaláljon, és valamilyen formában – akár korlátozottan, akár nem – bevonja a NATO-t a harcba. Andrew Bridgen volt brit képviselő kijelentette, hogy ez az igazi oka annak, hogy Rishi Sunak előrehozott választásokat írt ki – nem hajlandó „háborús elnök” lenni."

(...)

"Végső soron, ha tippelnem kellene az S-300/400 hibáiról, akkor egyelőre a következő lenne:
Ahogy mondtam, egy alacsony RCS rakéta észlelési hatótávja akár 30 km is lehet. Az ATACMS a ballisztikus rakéták szabványai szerint nagyon kicsi: 13 láb hosszú és 1600 kg, szemben az Iskander 24 láb hosszúságával és 3800 kg-jával – gyakorlatilag feleakkora.

Tegyük fel, hogy 30 km-nél, 3 Mach sebességnél észleli, így a kezelőnek kevesebb, mint 30 másodperce van a reagálásra. Lehet, hogy ez egyetlen objektumnál – vagy akár egy kis maréknyinál is – megfelelő, de közel egy tucat vagy több rakéta telítettsége esetén az eljegyzési eljárást a kiképzés és a pánik vérző szélére sodorhatja. És ez azt feltételezi, hogy a kezdeti észlelés 30 km-re van – ez még kevesebb is lehet, különösen, ha a személyzet nem túl éber, és egy kicsit lazán alszik a munka során.

Tegyük fel, hogy 20-25 másodperc alatt kommunikálnia kell a legénység több tagja között, ki kell választania a célpontokat a képernyőn, és számos egyéb műveletet kell végrehajtania ahhoz, hogy elkezdhesse a rakéták kilövését. Mire a rakéták kijönnek, az első néhány ATACMS már közvetlenül a fejük felett lehet. Tekintettel arra, hogy kazettás lőszereiket egy bizonyos távolságra/magasságtól távol engedik ki, ez még kevesebb időt ad a lelövésre, mint egy rakétának, amelynek még mindig a teljes utolsó kilométeres szakaszon kell repülnie ahhoz, hogy közvetlenül becsapódjon.

Azt kell mondanom, hogy a fentiek meglehetősen spekulatívak, mivel egyes források azt állítják, hogy az S-400 radaroknak (Cheeseboard, Gravestone stb.) egy 0,1 m2-es RCS-es objektumot kellene észlelniük sokkal nagyobb tartományban, például 80-200 km-en, de lehet, hogy ez egyszerűen nem az - a valóságban – senki sem tudja biztosan. Amit tudunk, az az, hogy a Pantsirek nem észlelik a Storm Shadow-okat, amíg valami 10-15 km-t nem adnak vagy vesznek, vagyis a duplája az ATACMS esetében nem irreális, bár az S-400-as radarok állítólag sokkal erősebbek. Ezenkívül ezeket az „idealista” érzékelési tartományokat általában PR-ként hirdetik az égbolt nagyon szűk „ablak módú” pásztázása során, ahol a radar minden erejét egyetlen szűk 30-40 fokos területre összpontosítja, és nem így keresi a fenyegetéseket. minden irányba. Ez csak akkor használható, ha már ismeri a fenyegetés általános helyét. A szélesebb, általános célú őrszem-letapogatás során az elektromágneses teljesítmény szétszórt, és ennek következtében a detektálás sokkal kisebb tartományokban történik.

Végül úgy gondolom, hogy jó esély van arra, hogy más dolgokat is dobtak az S-400-as rendszerre, mert ha alaposan megnézzük, a kilőtt rakéták egy része egyenesen felfelé megy, míg mások azonnal vízszintesen dőlnek el, mintha sokkal alacsonyabb magasságban bejövő tárgyakat üldöznének. , ami valószínűleg bármi lehet a Storm Shadows, Neptunes, HARM, Mald decoys, Brimstones vagy akár drónok közül. De még egyszer: ez továbbra is az IADS meghibásodását jelentené, mivel az S-400-asoknak nem egyedül kellene működniük, hanem egy olyan hálózat részeként, amely erős Shorad támogatást tartalmaz."

(...)

"A FighterBomber ezt írja: Az ellenség lassan letiltja fő érvünk összetevőit – a nukleáris pajzs összetevőit. Megtámadja a stratégiai nukleáris fegyverhordozó bázisokat és a nukleáris támadásra figyelmeztető elemeket. Amint az ellenség rájön, hogy a sebzés kritikus, és nem tudunk elfogadhatatlan sebzéssel válaszolni, azonnal lecsap mindennel, amije van. Pontosan ezt tenném."

(...)

"Ukrajna most a NATO nevében hajtja végre Oroszország nukleáris hármasának lassú lefegyverzését és semlegesítését, ami egzisztenciálisan rendkívül veszélyes helyzet Oroszország számára. Így Oroszország immár doktrinális jogán belül nukleáris megtorló erővel válaszolhat – és Ukrajna csak most kezdi eszkalációját."

(...)

"Ukrajna készen áll arra, hogy potenciálisan csúnyán megszúrja Oroszországot, és most már bizonyítottan képes erre anélkül, hogy Oroszország képes lenne megbízhatóan semlegesíteni a fenyegetéseket. Ha Ukrajna rájön, hogy az ATACMS-eket, sőt talán még a Storm Shadows-t, Taurust stb. is használja orosz földön – nem számítva a Krímet, amit már meg is tettek, mivel úgy vélik, hogy nem orosz terület –, akkor kitörhet a pokol - laza, mivel Oroszország nem bizonyította, hogy képes megbízhatóan megállítani az ATACMS-t, és Ukrajna nagyon érzékeny célpontokat találhat el, amelyek történelmi válaszút elé állítanák az orosz parancsnokságot és irányítást.

De miért kezdett Ukrajna hirtelen demonstrálni, hogy képes eltalálni fontos orosz tárgyakat? Válasz: leginkább azért, mert a maradék pénzét az aszimmetrikus stílusú hadviselésre fordította. Tudja, ezek a támadások egyike sem károsítja az igazi orosz hadsereget, és nem változtat a földi számításokon. De mivel Ukrajna tudja, hogy ezen semmi sem változtat , bölcsen úgy döntött, hogy erőforrásainak fennmaradó részét drónokba és nagy hatótávolságú fegyverekbe fordítja, amelyek legalább nagyon aszimmetrikus módon képesek felrázni a dolgokat.

A cél egyértelmű: Zelensky és társai - valószínűleg azt akarják, hogy Oroszország taktikai atomfegyverekkel válaszoljon. Zelenszkij számára – egy olyan ország diktátora számára, amely a világ legrosszabb csernobili atomreaktor-katasztrófáját már ecsetelte, és amely vidáman sugározza be saját földjét Nyugatról származó szegényített uránhéjjal – egy kis nukleáris incidens a lehető legkisebb ár, amelyet rezsimjéért fizetni kell. megmentette a későbbi NATO-beavatkozás.

Bármilyen orosz taktikai atomfegyver-felhasználás csupán demonstratív lenne, és nem lenne sok harctéri haszna. Ukrajna erői nem koncentráltak, és elég szétszórtak ahhoz, hogy egy taktikai atomfegyver ne hozzon különösebben nagy veszteséget sem emberből, sem anyagból. Az egyetlen hely, ahol az AFU csapatai koncentrálódnak , pontosan az a terület, ahol nem lehet atomfegyvert használni: ukrán városok a hátsó vonalakban.

Bár azt kell mondanom, az egyik terület, ahol az atomfegyverek csodákat tennének, az ukrán repülőterek kiiktatása. Ez ugyan nem ölne meg sok katonát, de teljesen elpusztítana olyan nagy mezőket, amelyeket szinte semmilyen hagyományos rakéta nem tud kivenni, megakadályozva a jövőbeni felhasználásukat nemcsak Ukrajna saját megmaradt légiflottája, hanem a tervezett F-16-osok számára is.


De vannak más lehetséges módok is, amelyekkel Oroszország nukleáris fegyverek nélkül eszkalálhat, például végleg leállítja a NATO megfigyelő repüléseit, és azzal fenyegetőzik, hogy lelövi a drónokat a Fekete-tenger felett. Ez valójában sokkal nagyobb üzlet, mint amilyennek látszik: tekintettel arra, hogy az Egyesült Államoknak nincs igazi módja katonailag reagálni erre, nagy megalázó fekete szem lenne a NATO számára, ha lelőnék drónjait, és levetkőznének, mint tehetetlenek bármire. erről. A NATO-nak nincs olyan fekete-tengeri infrastruktúrája vagy jelenléte, hogy valóban indítson bármilyen meggyőző megtorló akciót, és geopolitikailag szűkös helyzetbe kerülne."

(A szerk.: Itt jegyezmém meg, hogy vissza lehet vágni a NATOnak proxyk által is, az sokkal olcsóbb, és biztonságosabb! Mellette meg ugye fel is lőttek valamit az űrbe ...)

És ezért mondtam a tegnapi Csattot az ATVn!
Ukrán-"Nyugati" szövetségnek az Orosz erők északi "betörésének" megmegállításához túl sok lehetőségük nincs.Ha nem engedik őket csak "fél kézzel" harcolni nem támadhatják az Orosz területen "dolgozó" tüzérséget,repülőket ezek bázisát,csapat összevonásokat Nyugati fegyverekkel viszonylag rövid idő alatt fel fognak morzsolodni.Vagy esetleg "beengedhetik" őket mélyebben és akkor használnák őket de ez a Ukrán morál teljes összeomlásához vezethet.Vagy vállalják hogy jobban megnőtt a közvetlen "eszkaláció" esélye az újabb "vörös" vonal átlépésével.Vagy továbbra is "megkötik" az Ukránok kezét és északon "össze omlik" a front.Fekete tengernél meg milyen infrastruktúra hiányzik a felderítő megértéséhez?. Kísérő vadászaaik folyamatosan ott vannak.Nyílván ez nem 100 százalékos védelem.De ha az első felderítő le is lövik számolniuk kell azzal hogy következő alkalommal az ő gépeik is "csobbannhatnak" a következő támadási kisérletnél.Az se lehet "véletlen" hogy pont ebben a térségben érik a legerősebb támadások az Orosz légvédelmi egységeket próbálják őket "ellehetetleníteni".
Közben újabb támadás krími reptér ellen:
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 048
22 621
113
Az EU gazdasága nő. Nem 5-10%-ot de nő. Szóvalbaz annyit emlegetett EU gazdasági összeomlás érdeklődés hiányában elmarad.
Gyere meghívlak ide Bécsbe kicsit sétálgatni, hogy a csipát kitörölje a szemedből a valóság. Csak nálunk itt a sétálóutcában 17 üzlet zárt be és lenne kiadó, ha bárkit is érdekelne. Csak hát senkit… aztán kicsit beszélgethetnél is itt az emberekkel, hogy állnak anyagilag. Beugrunk pár autókereskedő barátomhoz, hogy elmondják mennyi autót tudnak eladni miközben a havi rezsijük 2 év alatt duplázódott. Utána szívesen elviszlek pár nagyobb szórakozóhelyre amik pénteken 1500 ember alatt nem mentek de most örülnek a 7-800-nak és az emberek felét már aznapra nem hívják be melózni. A szombatok még az elcsúsznak kategóriába esnek náluk. Aztán mivel nem távolság átugorhatunk Münchenbe is egy körre, hogy ugyanezt megnézzük, ott is akadnak ismerősök akiknek üzleteik vannak és elmesélik, hogy milyen remekül kerüli el őket az “összeomlás érdeklődés hiányában”
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 757
56 112
113
A közeli bevásárló központban Bécs nyugati részén régebben nem volt üres üzlethelység. Most több is van és a fluktuáció is megnőtt a bérlők között.
Az EU nő? Mennyivel is? És Németország, az EU motorja?
Az "érdeklődés az összeomlás iránt" egyértelműen jelentős és szép lassan terjed is. A jó időknek Nyugateurópában vége, ezt csak a vak nem látja. Szerintem.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 355
14 068
113
Ukrán-"Nyugati" szövetségnek az Orosz erők északi "betörésének" megmegállításához túl sok lehetőségük nincs.Ha nem engedik őket csak "fél kézzel" harcolni nem támadhatják az Orosz területen "dolgozó" tüzérséget,repülőket ezek bázisát,csapat összevonásokat Nyugati fegyverekkel viszonylag rövid idő alatt fel fognak morzsolodni.
Úgy érted ők (NATO) nem támadják még. Az ukrán itt csak a lenyúzott bőr, amit felhúztak álcának, HIMARS, Patriot és a többi mind-mind nyugati futtatású eszköz, szerviztől a killchain minden szegmenséig. Ja, nem, még (a saját hadviselésüket az orosz ellen) ki is akarják majd fizettetni az unokáikkal, mert hadikölcsönre "kapták"...
Mindenesetre ezt tudja az orosz és ezért mondták pár napja azt, amit - hogyha orosz területet kezdenek telibeverni, szétbasszák azt, aki küldte az eszközt. Igy is pengeélen táncol más a mese. Nincs az orosznak hová hátrálni és többet lenyelni. Ha az ipari stratégiai potenciálját kezdik szétverni, game over.

Vagy esetleg "beengedhetik" őket mélyebben és akkor használnák őket de ez a Ukrán morál teljes összeomlásához vezethet.Vagy vállalják hogy jobban megnőtt a közvetlen "eszkaláció" esélye az újabb "vörös" vonal átlépésével.
Itt megy most a fejvakarás. Menjen vagy ne menjen. Erről megy a háttértárgyalás 0-24. SEMMIFÉLE olyan eszkalációs lépcsőfokot nem lép meg senki, amit előtte nem közölnek egymással.
Vagy továbbra is "megkötik" az Ukránok kezét és északon "össze omlik" a front.
Nem megkötik az ukránok kezét, hanem húzzák kezénél fogva a hullát. Ukrajnán magára hagynák órák alatt zuhanna össze és a háború véget érne.
Fekete tengernél meg milyen infrastruktúra hiányzik a felderítő megértéséhez?
Semmilyen. A politikai engedély hiányzik.
BTW ha fel is számolják az egész Krimi védelmet akkor mi lesz? Semmi.
Kigyó sziget 2 lenne a vége - mert az orosz kezdene el szarrá rakétázni bármit, amit oda rak az ukrán vagy a NATO. Ezért is tartom jelentéktelennek az orosz flotta ottani beszántását - az orosz nehézbombázók CM-ekkel sakkban tarthatják az egész tengert röhögve - lásd pár koszlott Neptunnal az ukrán milyen A2AD helyzetet teremtett. Az orosznak meg 100x nagyobbak a lehetőségei.
A legtöbb, amit a nyugat elérhet egy full letiltott zóna a Kimben/körül, ami meg viszont nekik kevés. Szóval szivacs van.
Kísérő vadászaaik folyamatosan ott vannak.Nyílván ez nem 100 százalékos védelem.De ha az első felderítő le is lövik számolniuk kell azzal hogy következő alkalommal az ő gépeik is "csobbannhatnak" a következő támadási kisérletnél.
BVR meg S-400 alapú mókázás lenne, saját légterekből. Ha meg orosz légtérben durrantanak le bármit is, meghaltunk.
Az se lehet "véletlen" hogy pont ebben a térségben érik a legerősebb támadások az Orosz légvédelmi egységeket próbálják őket
"ellehetetleníteni".
Közben újabb támadás krími reptér ellen:
Lásd fentebb. Értelmetlen az egész, az orosz meg elviseli, mert kezében a megoldás kulcsa - behúzni kelet Ukrajnát, majd ha az megvan, kiiktatni az Ukrán tengerpartot. Onnantól pedig sakkmatt. Addig meg fogcsikorgatva kibirja, max az emlitett A2AD halálzónát csinálnak belőle ideiglenesen, mig el nem gyalogolnak Odesszáig. Ezért tűrnek, nem csinálnak semmit. Mert hosszú távon meg lehet oldani. És ezért nyűszit a NATO az Odesszai bevonulásért...

BTW az egészből valahogy mindenki kihagyja Kinát, holott ők is nyakig benne vannak - mert tudják, ha az orosz kiesik, ők jönnek és Tajvan lesz az ő Ukrajnájuk, amit az USA felhúz bőrnek, hogy személyüket felvéve szétlője a kinai ipart. Japán meg fizeti, mint itt Németország. AUKUS meg a többi meg lesznek a herék, akik táplálják az egészet. Az USA meg messziről röhög, ahogy a világ lemeriti magát, és majd a következő évtizedben sértetlensége okán kényelmesen leuralhatja a világot újra.
Szóval ha az orosz megszorul, a kinai is be fog szállni, persze ők sem nyiltan. Bónuszként nekik kb. a legégetőbb probléma is orvoslásra kerül, nevezetesen az éles háborús tapasztalatszerzés, mert ami legjobban hiányzik nekik, az pont az...
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 970
15 904
113
Az EU gazdasága nő. Nem 5-10%-ot de nő. Szóvalbaz annyit emlegetett EU gazdasági összeomlás érdeklődés hiányában elmarad.
50 éve azt tanultuk, hogy az egyes országok gazdasági teljesítőképességének a legjobb mutatója - a kénsavtermelés tonnákban.
Ma már, 2000 után ez az egyszerű gazdasági mérőeszköz - a villamos energia fogyasztás. Felteszem az EU és Kína teljesítményét e téren, 2000 - 2023 as években:

EvDI9oe.png


2000 Kína 1346 TWh EU 2631 TWh
2023 Kína 9445 TWh EU 2695 TWh

23 év alatti fejlődés, a bázishoz képest:
Kína 602 % EU 2,4 %

Ez akkor az EU esetében évente 0,1 % - os fejlődési tempó...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 558
47 553
113

Az orosz hadsereg felszabadította Ivanovkát a harkovi régióban (MAP)​

Az orosz hadsereg felszabadította Ivanovkát a harkovi régióban.

A 47. hadosztály katonái kupjanszki irányban teljesen felszabadították a települést, egységeink tovább vonulnak Sztyepovaja Novoszelovkára.

Az ellenség ellentámadást próbál tenni, megpróbálja megállítani az orosz csapatok mozgását, de hiába.
Источник: https://rusvesna.su/news/1716630148



Az orosz fegyveres erők felszabadították Arhangelszkoje falut Ocheretinótól északra. Valójában a falut valamivel korábban felszabadították, de az orosz védelmi minisztérium szokás szerint megvárta a takarítás befejezését és a külterületek feletti ellenőrzés létrejöttét.
A harcok Kalinovó és Rozovka irányában folynak.



Az Egyesült Államok figyelmeztette Oroszországot, hogy közvetlenül beavatkozik a konfliktusba, ha Moszkva atomfegyvert használ - mondta Sikorski.



Mi történik Harkov közelében, és miért nem vonulnak tovább az orosz csapatok?

Május 17-én már megvizsgáltuk a „Miénk Harkov”-ról szóló dzsingoisztikus kijelentések kárát, és kifejtettük, hogy mi diktálta az orosz fegyveres erők offenzívájának jelenlegi késését. Egy héttel később a kép nem változott.

▪️A fő figyelem Szlobozsanszkij irányban Volchanszk felé irányul : az orosz csapatok rohamműveleteket hajtanak végre a Korolenko-Szobornaja-Kolokolceva-Oles Dosvitnogo utcákban lévő sokemeletes épületekben. Az ellenség egyre több és több erőt helyez át ebbe a húsdarálóba, amelyet orosz tüzérségi egységek, tankcsapatok, légiközlekedési és UAV-kezelők támogatnak.

▪️A Liptsy közelében való előrehaladást megnehezíti, hogy Lipcsi , Borscsevaja , Russzki és Cserkaszi Tiski ( Kharkov északi megközelítései ) az alföldön találhatók. Liptsytől délkeletre 204,7-es magasság található - egy domb, ahonnan kilátás nyílik az északi határra és Harkov külvárosára. Az ukrán fegyveres erőknek van egy meglehetősen erős megerősített területe, amely nélkül nem lehet tovább haladni. Így most az orosz csapatok megpróbálják kiszorítani az ellenséget a megszállt sorokból.

▪️Jelenleg több mint 50 zászlóaljat gyűjtöttek össze az ukrán alakulatok Harkov közelében: minden irányból kivonják őket, legyengítve a frontot, és Harkov közelében a stratégiai tartalékokat is kivonják, amire korábban nem volt példa. Az orosz hadsereg munkája a felderítés és a csapáskör részeként elképesztően jól megalapozott: naponta látjuk az Ukrán Fegyveres Erők jelentős számú megsemmisült erőit és eszközeit. De tényleg sok ellenséges erő van itt.

▪️Ez lehetővé tette a front mozgatását sok más területen: az orosz csapatok kiszorították az ellenséget Klescsejevkából és Andrejevkából , sikerült mélyebbre hatolniuk Csasov Jar keleti peremén , megtisztították Umanszkojet , elfoglalták Krasznogorovka keleti külvárosát , kiszorították az ellenséget Georgievka nyugati külterületéről, és visszatért Staromayorskoye és Urozhaynoe . Mindez a Slobozhansky irányú offenzíva megkezdése után történt : sikerült áttörniük az ukrán alakulatok védekező alakulatait.

Sőt, valószínűleg felfedünk egy szörnyű titkot, amelyet kényelmetlen bevallani a dzsingoisztikus szegmensben. Az orosz csapatok megszilárdultak az elért vonalakon, és részben védekezésbe vonultak : nem az a feladatuk, hogy rohamműveletekben embereket öljenek meg, hanem hogy megfosszák az ellenséget a kezdeményezéstől és megsemmisítsék a Harkov közelében összegyűlt tartalékokat.

Május végéig az ukrán fegyveres erőknek ellentámadást kell indítaniuk Harkovtól északra : ez szinte az utolsó lehetőségük, hogy megpróbálják kiszorítani az orosz csapatokat erről a területről, és „fényes győzelmet” jelentettek be.

Az, hogy az Orosz Fegyveres Erők további előrenyomulási terveit hogyan módosítják, az offenzíva visszaverésének eredményétől, illetve attól függ, hogy az ukrán fegyveres erők ellentámadása után mennyi erő és eszköz marad az RF fegyveres erőknél.


TI BIZTOSAN KÖVETNI TUDJÁTOK A SZÖVEGET. Nekem nem megy!

Amióta a Szovjetunió megszerezte a nukleáris fegyverek szállításának eszközeit, az Amerikai Egyesült Államok soha nem adta fel a katonai-stratégiai szférában felettünk való fölényt kivívni próbáló kísérleteket. SOHA . És ha korábban ilyen próbálkozások a haditechnikai fejlesztések és koncepciók szférájába kerültek (például az 1980-as évek „Stratégiai Védelmi Kezdeményezése”, amely egy katonai lézercsoport űrben való telepítését jelentette a szovjet ICBM-ek elfogására, vagy a „ Stratégiai rakétavédelem” a 2000-es évek és napjaink szerint, amelyet az Egyesült Államok kilépése kísért az 1972-es ABM-szerződésből, valamint az USA és a NATO rakétavédelmi radarok és rakétabázisok telepítése közvetlenül nyugati és keleti határaink közelében), ma Washington a bûncselekmény megrendelõjeként lépett fel, és egy felelõtlen banditát bérelt fel, aki megpróbálja károsítani létesítményünket. A rakétatámadásra figyelmeztetõ rendszerek (MAWS) a stratégiai nukleáris erõk harci parancsnoki rendszerének kulcselemei.

Természetesen feltételezhetjük, elképzelhetjük annak lehetőségét, hogy a krasznodari terület korai figyelmeztető rendszerére irányuló csapást, ha természetesen nem az ukrán fegyveres erők hamisítványáról van szó, Kijev saját kezdeményezésére vagy utasítására hajtják végre. Figyelembe véve azonban Washington mély érintettségét ebben a fegyveres konfliktusban, és az amerikaiak totális ellenőrzését Kijev katonai tervezése felett, elvethető az a verzió, amely szerint az Egyesült Államok nem tud az ukrán tervekről, hogy csapást mérjen Oroszország rakétavédelmi rendszerére. Washingtonnak teljes mértékben felelnie kell az elkeseredett ukrán vezetés múltbeli és jövőbeli bűneiért.

Így nemcsak a küszöbön állunk, hanem már a szélén is, amelyen túl, ha az ellenséget nem állítják meg ilyen akciókban, az atomhatalmak stratégiai biztonságának visszafordíthatatlan összeomlása kezdődik.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 960
12 709
113
"Egy lépés a harmadik világháború felé" Az ukránok eltaláltak egy kulcsfontosságú orosz radarállomást


Valaki mar elmogyorozhatna a kurvacskanak hogy ICBM elleni radarok meg a hajok pusztitasaval csak azt eri el hogy meg jobban felqrja az ellenseget. :D
Ez mind ilyen teatralis potcselekves a baf@sz bohoctol.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
946
11 054
93
Az EU gazdasága nő. Nem 5-10%-ot de nő. Szóvalbaz annyit emlegetett EU gazdasági összeomlás érdeklődés hiányában elmarad.
Egy olyan gazdasági rendszer kirakatszámában hiszel, ahol a lufifújás népsport. Lásd a tőzsdét, ahol ha egy múltjanincs-tőkéjenincs gazdasági társaságot sikerül beállítani úgy mint egy potens, a jövőben sikeres céget, akkor azonnal megnő az értéke, holott egy kalapáccsal vagy szerződéssel sem vagy beljebb. Ha megcsinálod, és a semmiből (mások hiszékenységéből) csinálsz így pénzt, te vagy a Wall street hőse. Csak elég nagyban csináld, mert kicsiben ezt úgy nevezik hogy csalás és büntetik. Na ilyen hősök csinálják a politikát is.
Na de pár dolog:
Egyrészt sajnos láttam pár multinál hogy mennyire szép számokat tudnak generálni pár könyvelési húzással, és simán eljött "váratlanul" a pofáraesés. Persze itt is a látszat volt a legfontosabb, kinek a prémium, kinek a részvényárfolyamok miatt. Az utolsó pillanatig működött. Aztán futott ki merre látott.
Másrészt azért ezek a népszerű mutatószámok borzasztóan leegyszerüsítik a modellt. Ha a német gépipar leépül akkor előbb-utóbb leépül a műkörmösök száma is, fordítva nincs így. Pedig a GDP szerint ugyanannyit ér a kettő. És most nem a műkörmösök verik félre a harangot...
Harmadrészt, csak józan paraszti ésszel, ha drágább az energia, az alapanyag, ha nincs megfelelő munkaerő, ha bizalomvesztés van a pénzpiacon, ha elveszítik a jól tejelő gyarmatokat, ha a saját piacokra eddig sosem látott távolkeleti termékek törnek be, ha komplett piacokat veszít valaki szankciózás miatt, ha hiteleket vesz fel amit másnak ad ÉS eközben állítólag növekszik, akkor melyik szektor az ami ennyire megrántotta szembeszélben az egész Eu-t? Van ilyen?
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 523
17 296
113
Az EU gazdasága nő. Nem 5-10%-ot de nő. Szóvalbaz annyit emlegetett EU gazdasági összeomlás érdeklődés hiányában elmarad.

A gazdasági dolgokat még mindig ne erőltesd.
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
377
2 503
93
Na most tényleg szarban vagyunk...?

A TAVASZ TIZENKILENCEDIK PARAGRAFUSA
Nem, ez nem egy Stirltz paródia, bár a bejegyzés olvasása után mindenki azt fogja kívánni, hogy bárcsak az lenne.
Május 22-én ukrán csapásmérő eszközök jelentős károkat okoztak egy Krasznodárhoz közeli orosz radarállomásban.
Ennek önmagában igen csekély hírértéke lenne, ha nem egy olyan stratégiai lokátorról (Vorobezh DM) lenne szó ami egy meglepetésszerű nukleáris csapás ellen hivatott megvédeni Oroszországot.
Hogy miért kéne ennek a hírnek feljebb pumpálnia a kortizolszintünket?
1. Mikor egy atomhatalom egyik stratégiai "szemét" megvakítják, akkor az illető hatalom ezt úgy értelmezheti, mint egy nyitányt egy meglepetésszerű nukleáris támadáshoz. Többek között ez az oka annak, hogy az atomhatalmak nem bántják egymás katonai műholdjait.
2. Az orosz nukleáris doktrína szerint az ország azokban az esetekben is bevethet atomfegyvert amikor az orosz stratégiai eszközöket támadás éri. Ez az orosz doktrína híres/hírhedt 19./d. paragrafusa:
"...attack by adversary against critical governmental or military sites of the Russian Federation, disruption of which would undermine nuclear forces response actions;"
https://archive.mid.ru/.../rp0fiUBmANaH/content/id/4152094
3. Magyarul, Ukrajna végre-valahára leszállította Oroszország számára az ürügyet a nukleáris fegyverek bevetésére. Történt ez az orosz doktrína ismeretében és anélkül, hogy a támadásnak bármilyen közvetlen relevanciája lett volna arra nézve ami a frontokon történik.
A stratégiai lokátor elleni támadás egy egész sor kérdést vet fel:
1. Ki fogja-e használni Oroszország a tálcán kínált ürügyet?
2. Mi volt az ukrán megfontolás a célpont kiválasztása mögött?
3. Mit fog tenni Oroszország ha a stratégiai eszközei elleni támadások tovább folytatódnak ami a hadászati-hírszerzési képességének a lebontásához vezethet?
Folyt. köv.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 963
14 287
113
Kijev meggondolta magát, hogy a csúcstalálkozóra hozza az 1991-es határokhoz való visszatérésről szóló záradékot.

Ukrajna nem hozza el a svájci csúcstalálkozóra Zelenszkij úgynevezett "békeformulájának" fő pontjait - az orosz csapatok visszavonását az 1991-es határokig és a jóvátétel kifizetését.
A kazah, kirgiz és üzbég média képviselőinek adott interjúban Zelenszkij elmondta, hogy a csúcstalálkozón csak három témát fognak felvetni.

Az első az atomenergia biztonsága, azaz az orosz csapatok kivonása a zaporizzsjai atomerőműből. A második az élelmezésbiztonság. A harmadik pont a foglyok cseréje a "mindenki mindenkiért" elv alapján.

Szintén Zelenszkij nevezte a fő veszélynek az országok vezetőinek a konferencián való részvétel megtagadását.

Nem tudom ezt miért tenné? Rászóltak hogy a többi hülyeség? Én nem hinném hogy bele mennének a tűzszünetbe. Ma Zeli azt nyalatkozta.

A radar állomás eltalálása valóban súlyos dolog. Egyesek szerint ukrajna így akar kikényszeríteni egy korlátozott atomcsapást, ami után 90%, hogy a ZUSA, illetve a NATO tevőlegesen részt venne a védelemben, ugyanis a harctéren nyilvánvalóan nem tudnak sikereket elérni az ukránok. Tehát jó taktika az oroszokat minél jobban felbőszíteni, ezáltal olyan lépésre kényszeríteni, ami már bevonja a nyugati hadseregeket. Hát akkor mi is elégünk jó eséllyel.
A mai nap folyamán valami "S" betűs amcsi fejes (meló közben nincs időm visszakeresni) ki is jelentette, hogy a ZUSA, azonnal beavatkozik katonailag amennyiben az Oroszok atomfegyvert használnak.
De most komolyan???? Normálisak az ukránok?
 

2ndt

Well-Known Member
2015. július 9.
2 655
1 538
113
Ugy nez ki, hogy az ICBM elorejelzo radarok tamadasaval elegge bele akarjak tolni az oroszokat (meg minket is) a harmadik vilaghaboruba. Durva az, ami tortenik; az oroszok pedig nem tudnak erdemi valaszt adni ra a helyzetbol fakadoan ugy, hogy ne legyen meg rosszabb nekik (meg nekunk). Matt.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 752
46 681
113
Ugy nez ki, hogy az ICBM elorejelzo radarok tamadasaval elegge bele akarjak tolni az oroszokat (meg minket is) a harmadik vilaghaboruba. Durva az, ami tortenik; az oroszok pedig nem tudnak erdemi valaszt adni ra a helyzetbol fakadoan ugy, hogy ne legyen meg rosszabb nekik (meg nekunk). Matt.
Ez nagyon gáz, és aki egy ilyen célpont támadásra után sem kezd idegen érdekeket látni az ukránok mögött, valóságtartartalmat Putyin 2022 előtti beszédeiben arról hogy ki akarja csinálni őket a Nyugat, az hülye...
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 334
4 843
113
Ugy nez ki, hogy az ICBM elorejelzo radarok tamadasaval elegge bele akarjak tolni az oroszokat (meg minket is) a harmadik vilaghaboruba. Durva az, ami tortenik; az oroszok pedig nem tudnak erdemi valaszt adni ra a helyzetbol fakadoan ugy, hogy ne legyen meg rosszabb nekik (meg nekunk). Matt.
Ez így, ebben a formában nem igaz. Varsó elpárologtatása a lengyeleken kívül eleve nem érdekli a kutyát sem, másrészt pedig célzásnak bőven tökéletes: aki érti, az érti, aki meg nem, az úgy sem számít. Varsó pedig lehet Washington (DC) is, innentől kezdve meg pusztán intelligencia kérdése a dolog, amit nyilván Dudi ellentengernagytól és Mac zombitól (értsd: agyhalál) nem lenne jogos elvárni, ahogy az elvtársaiktól sem. Totálisan jogos ellenben, hogy "aki hülye, haljon meg", az egyetlen probléma ezzel az, hogy a nuki nem válogat.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 305
33 320
113
Ez így, ebben a formában nem igaz. Varsó elpárologtatása a lengyeleken kívül eleve nem érdekli a kutyát sem, másrészt pedig célzásnak bőven tökéletes: aki érti, az érti, aki meg nem, az úgy sem számít. Varsó pedig lehet Washington (DC) is, innentől kezdve meg pusztán intelligencia kérdése a dolog, amit nyilván Dudi ellentengernagytól és Mac zombitól (értsd: agyhalál) nem lenne jogos elvárni, ahogy az elvtársaiktól sem. Totálisan jogos ellenben, hogy "aki hülye, haljon meg", az egyetlen probléma ezzel az, hogy a nuki nem válogat.

Biztosan nem fognak várost elpárologtatni az oroszok, ez abszolút aránytalan válasz lenne.
Az ukránok ki akarják provokálni, hogy az oroszok a doktrínájukat követve taktikai nukit vessenek be. Biztosan nem kifejezetten a civil lakosság ellen tennék. Ha nem teszik meg, akkor újabb vörös vonal lett átlépve minden következmény nélkül. Az eddigi legkomolyabb talán. És ez bátorítja majd a Nyugatot a további állítólagos vörös vonalak átlépésére, ha az orosz nem reagált.