[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 756
9 106
113


Vajon mire gondolt Vlagyimir Vlagyimirovics,amikor azt mondta,hogy a kis területű,sűrűn lakott nato országoknak oda kellene figyelni,hogy mivel játszanak,amikor az Orosz területre is csapást akarnak mérni?
:mad:
Eddig is orosz területekre mértek csaoást. Hiszen az oroszok szerint a Krím és a 4 megye is orosz terület. Eddig se történt semmi, ezután se fog. Putyin nem szeretne elpárologni.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 992
16 140
113
A NAVFAC teljes egyéves "Commercial and Institutional Building Construction (23622)" https://govtribe.com/category/naics/236220-commercial-and-institutional-building-construction kerete volt 33500000 (harminchárom millió és ötszázezer) dollár. Ebből mentek az iskolafelújítások is.
Pl. ez is: https://www.fbodaily.com/archive/2013/08-August/22-Aug-2013/FBO-03156067.htm

A megadott lapon ezt látom:
Ez a költségvetési keret tavaly - 33 500 000 000 USD volt, 2014 - ben 18 200 000 000 USD. ideteszem a 10 évre visszamenőleg a kimutatást:

5w33kRL.jpg


Sajnos, mivel kifutottunk a 10 évből nem tudjuk megnézni hogy 2010 - 2013-ban akkor milyen adatok voltak.

Ennek alapján én is tévedhettem 3 nagyságrendet az ott tervezett felújításokra?
 

Reppa

Well-Known Member
2010. június 4.
128
787
93
Jugoszláviát biztosan legyőzték és 91-ben is nehezen tudom elképzelni, hogy az milyen alapon nem volt győzelem.
Jugoszláviát legyőzték? Elérték a céljukat,de nem győzték le katonailag,ahhoz be kellet volna vonulni,az meg nem nagyon akaródzott,belementek a szerbek abba,h kivonják a katonaságot koszovóból. Aztán meg átverték őket nyugati módra,a koszovói békeszerződést azóta is leszarják a pékek,azt csinálnak amit akarnak.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 358
14 145
113


Vajon mire gondolt Vlagyimir Vlagyimirovics,amikor azt mondta,hogy a kis területű,sűrűn lakott nato országoknak oda kellene figyelni,hogy mivel játszanak,amikor az Orosz területre is csapást akarnak mérni?
:mad:

Az csak a levezetés (a baltiakat a végén eltapossák egy mozdulattal, ha oda jut a dolog). A lényeg előtte van:
  • Space based control szakszerű leírása - lényegében megfenyegette az US Space Force erőit, hogy amennyiben orosz területek ellen mélységi csapásmérés történik, ezeket az űreszközöket támadni fogják. Tekintve a támadó rendszer részei - ezért részletezte ki.
  • Tisztán nyugati haderők szerepéről beszél, az ő katonai és parancsnoki központjairól (ahol ezek a tervezések és kivitelezések lezajlanak). Ezek támadását vázolta fel, mint felelősök a támadásokért.
  • És magukról a nyugati országokról, azok területéről. Ideérve a főtitkár eltársét is. Vagyis a nyugati csatlósok is ugyanúgy kapnak, kivétel nélkül. Az orosz ha a területét támadásják, nem csak Ukrajnát fogja csapkodni. Ahogy várható volt. (Nem kimondva meg, ha atomozni akarnak vissza, akkor atom megy postafordultával).
Vagyis az egész lényege, hogy "Tudjuk nagyon jól ti csináljátok és itt lesz az a pont, hogy nem játszuk el tovább, hogy nem tudjuk". Ez a beszéd ennek a kijelentése. Az egész beállítás, ahol, ahogy beszél, mind erről szól.
A szakadék szélére értünk.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 142
113
Ha ez igaz, akkor most mi lesz? Gondolom az volt a hibája, hogy nem tarhált eleget külföldről. Vajon ki lesz helyette? Egy ukrán pornószínésznő, aki még nem menekült el onnan, hátha neki jobb képességei vannak a tárgyalópartner meggyőzését tekintve? Esetleg helyettesnek egy langyi, hogy a "másokra" is gondoljanak? :D
Szerintem felvetette a targyalást, mint opciót... :(
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 519
20 324
113
Jugoszláviát biztosan legyőzték és 91-ben is nehezen tudom elképzelni, hogy az milyen alapon nem volt győzelem.
Nehezen látom be, hogy milyen "elsöprő" győzelem az, amikor a légierőn kívül semmi mást nem mernek az ellenség közelébe engedni... :D Az tény, hogy terrorbombázni nagyon tudnak a kedvenceid, ezt láttuk tőlük Irakban, Líbiában és Afganisztánban is, de okulva a vietnami fiaskójukból meredeken igyekeznek kerülni azt a helyzetet, amikor leforrasztott koporsókkal indulnának haza a gépek... Légy rájuk büszke, igazi katonák, és te aki annak tartod magad ezeknek a s.ggét nyalod... :D Szóval magadra is büszke lehetsz... :D
 

Flexus

Well-Known Member
2018. március 16.
1 440
5 161
113
az elgondolásnak nem volt ukrajnával vagy oroszországgal kapcsolatos célja
ezek csak eszközök
a cél európával volt kapcsolatos, európa tíz éve még a világ legnagyobb gazdasága volt kilátással a lisszabontól-vlagyivosztokig projektre ezzel távlatilag oroszország integrációjára amivel már nem csak gazdaságilag lett volna a bolygó legnagyobb hatalma
az első szabad szemmel látható próbálkozás 2008-ban grúzia volt, mint ismeretes sikertelenül
a sikertelenség nem az orosz bevonulással vagy kivonulással effélékkel volt kapcsolatos, hanem azzal hogy az európai médiák és politikusok nem voltak felkészítve arra hogy nekik itt mi is lenne a teendőjük, a kudarc csúcsát az az eu-s vizsgálat jelentette amelyik megállapította hogy a grúzok provokálták ki az egészet
2014-re ezt a területet javították, addigra a legtöbb európai média már tudta mi a feladata, 2022-re ez általánossá vált és felszámolták vagy kitiltották - magyarországon kívül - az összes a vonalból kibeszélő médiaterméket az eu vezetése már bekészítette az első szankciós csomagot a fiókba hogy csak elő kelljen venni
mára európa gazdasága indiával vetekszik és onnan is csúszik lefele, nincs kilátása semmiféle vezető szerepre, politikailag-katonailag és gazdaságilag is betagozódott az amerikai egyesült államok segge alá
innentől kezdve a dologgal amerikai szempontból nincs mit tenni csak szép csendesen ki kell farolni ukrajnából, egyrészt úgy hogy az ne okozzon belpolitikai bonyodalmakat tekintettel az usa választásokra, másrészt úgy hogy a korábban bezsongított európai kretének is lenyugodjanak mielőtt kirobbantanak egy atomháborút a nagy lelkesedésükben, a feszültséget itt már nem növelni hanem csak szintentartani kell nehogy holnap megint elkezdjenek kígyózni azok a gázcsövek németország felé...
A terv nem a győzelem volt.
Az USA 1945 óta nem győzött sehol se, mégis úgy propagálja az általa irányított popkulturális "erőtérben" a saját történelmét, hogy ő az a nemzet, ami még nem veszített el egyetlen háborút se.
Egész egyszerűen a 32 foggal vigyorgós "látszódj sikeresnek és akkor sikeres leszel" amerikai életfilozófia szerint játszik, azaz hiába volt vereség Vietnam, hiába nem volt igazán győzelem az Öböl Háború, hiába volt fiaskó Szomália, ahogy Irak és Afganisztán is, mert ezekről is mind hősi, amerikai eposzként nyilatkoznak csak.
Az egyén, az individualizmus diadalát exponálják ki az arctalan rendszer bukásával szemben.
Lényegében, mint jó könyvelők, a sikert felnagyítják, a veszteséget pedig leírják és a verkli megy tovább.

Nem a győzelem a lényeg, hanem a befektetés. Az amerikai politika mindig is tőzsdei alapú volt, 2008, az alapkezelők világhódítása óta pedig végképp.
Egyszerűen a zsigerig ható szemléletmód totálisan ignorálja a vereség gondolatát.
Nincs vereség, mert nincs vég se. Csak pörgetni kell a bizniszt.
Ha nyersz a Las Vegas-i roulette asztalnál, akkor nem szabad elengedni a kezed, addig kell játékban tartani, míg végül a ház nem lesz a nyerő.
Ha a tőzsdén fial a befektetésed, akkor nem szabad elengedni a kezed, hanem addig és addig kell újabb és újabb briliáns ötletekkel bombázni téged, amíg a jutalékokból a brókerek meg nem tömik a zsebeidet. Te meg le vagy szarva.

Nem az a lényeg, hogy győzzenek, vagy veszítsenek. Nincs végső eredményhirdetés. Csak játék van.
Ezért vannak a végnélküli háborúk.
Csak megrendelés, csak befektetés van. És jutalék a brókereknek.
A brókereknek, a kijáróknak, a bonyolítóknak, a vámszedőknek, az összekötőknek, a beszállítóknak, a táskás cégeknek, a Mr. Százalékoknak.
És a tőzsdén csak a trendek számítanak, nem a végeredmény, mert az senkit se érdekel.
Egy háború felpörgeti a gazdaságot, a megrendeléseket és így a trendeket is.
A tőzsde halála a béke.

És ne feledjük: megrendeléseket írtam, nem kifizetéseket! Nem kell kifizetni senkit és semmit. Csak meg kell rendelni. Minden csak látszat, minden csak hitelre megy, melynek alapja eleve egy fedezet nélküli valuta, maga a nyomtatott dollár.
A hitel is hitelre megy. A hitelező is hitelből hitelez, sőt, a hitelekkel kereskednek, de soha senki se fizet senkinek, mert nincs mit.
Ez olyannyira így van, hogy a baj eleve mindig a kifizetésekkel jön el. Minden tőzsdekrach alapja, hogy valaki rákérdez, hogy "mennyi az annyi?"

Az USA egy konfrontatív, háborús nemzet. Verseng, balhézik és ha kell, provokál, hogy versenghessen és balhézzon.
Ha kitörne a világbéke, a tőzsdei trendeken "nyugvó" nyomtatott dollár értéke elpárologna.

Tehát senki kivülállót nem érdekli az ukrán háború vége. Sőt, ne is legyen vége! Csak legyen. Kb 15 évig tartott összehozni és most örülnek, hogy végre dúl, lehet keresni rajta a pénzt.

Mindezt a legjobban mutatja az a tény, hogy Ukrajna "megsegítésére" megszavazott 66 milliárd dollár technikailag 100 százalékban a hazai MIC megrendelésekre fordítódik. Még az ukránoknak átadandó kb 14 milliárdos rész is csak egy hitel.

Ha az oroszok győznének Ukrajnában, akkor ez az egész bolt bedölne, magával rántva az USA-t. És akkor Kína se lenne boldog. Épp ezért Kína óvatosan játszik, mert rákészül az USA bedőlésére. És ehhez lassan formálja a Globális Dél koalícióját, hogy mikor elengedi az USA kezét, akkora már minden kész legyen, hogy ő se zuhanjon vele.
Természetesen értem és tudom, hogy mi volt a valós cél. A kérdés inkább az, hogy ezt hogyan adták el az ukránoknak? OK, Zelenszkij kap egy rahedli lovét, meg nem is ukrán, hát neki aztán mindegy; színésznek színész, eljátsza. Eddig ok. Node azért van ott még pár száz minimum akiket le kellene fizetni folyamatosan. Szóval valami mesét csak el kellett adni az ukránoknak arról, hogy hogyan is fognak győzni. Legalább valami nehezen hihetőt illett volna előállítani. A mi adunk fegyvert támadjatok, az nem igazán egy kidolgozott haditerv, stratégiának is igen ócska. Egyszer csak elfogynak a katonák, és akkor mehet, ki is? OK az EU. Azt nem bánom, ha az észtek meg litvánok rohannak, ő bajuk, a lengyelekért azárt már kicsit fájna a szívem, de őket értem, ők elég régen szívnak az oroszokkal (meg a németekkel...), OK. Node, ezek, ismervén párat, simán belerohannak a háborúba, és a nép, az isten adta, sem fog fellázadni az első koporsó után. Ám, mi van a nyugattal? Na ott aztán lenne haddelhad ha jönnének vissza a koporsók ezer szám. Márpedig, fognak. Értem én, hogy az orosz fegyverek elavultak, meg nincs is már rakétájuk, lőszerük meg tankjuk, legalább is a teljesen hiteles angol tudósok ezt mondták tegnap, akarom mondani, egy éve, vagy két éve is. Viszont ettől még egy ekkora háborúban bizony lesznek veszteségek, nem is kevés. Erre hogyan fogják felkészíteni a nyugati társadalmakat? Itt nem lesz elég a sárga-kék facebook profil, meg a szlava ukraina skandálás. Ott visszalőnek bazdmeg, hogy rohadjon rájuk a plafon.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 397
79 354
113
Csak megj.:
Jugoszláviát kif. a NATO mint szövetség bombázta, igazából nem tekinteném USA vs Jugoszlávia 1v1 háborúnak. Ezt megelőzően is kész tervek voltak Koszovó autonómiájára és egy NATO békefenntartó műveletre (Rambouillet-i egyezmény, később meg Párizsban) Jugoszlávia területén, csak a dolgok megszaladtak picit "mindkét oldalon"...
Ilyen alapon Vietnamban is egy szövetség vesztett nem az USA.
Félreérted ezt a háború dolgot. Nem az nyeri meg a háborút aki legyőzi a masik hadseregét, hisz a háborút nem katonai, hanem politikai célokért vívják. Magyarul Jugoszláviát legyőzték 99-ben, mert a NATO elérte a politikai célját a Jugoszlávok pedig nem. Igen, maga a Jugoszláv hadsereg nem semmisült meg, de ennek ellenére elvesztette Jugoszlávia aháborút.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 443
23 581
113
Csak tudnám ez neked miért jó? Ennyivel kevesebb felszerelés lesz majd, amikor beküldenek a húsdarálóba a ruszkik ellen.
Hmmm….
A románok oldalán harcolni a ruszkik ellen akikkel amúgy nincs semmi konkrét bajunk, bezzeg a románokkal akikkel van, de ők a szövetségeseink….
Honnan a fenéből ismerős ez nekem? :rolleyes:
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
834
4 606
93
Hmmm….
A románok oldalán harcolni a ruszkik ellen akikkel amúgy nincs semmi konkrét bajunk, bezzeg a románokkal akikkel van, de ők a szövetségeseink….
Honnan a fenéből ismerős ez nekem? :rolleyes:
szivassuk meg az eu-t meg a nato-t
maradjunk benn ezekben a a szövetségekben
garantált a vereségük :)
(közben azért tisztázzuk a másik oldallal, csak azért maradtunk itt, hogy ők győzhessenek)

továbbá:
Malva

és
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 117
7 023
113
A terv nem a győzelem volt.
Az USA 1945 óta nem győzött sehol se, mégis úgy propagálja az általa irányított popkulturális "erőtérben" a saját történelmét, hogy ő az a nemzet, ami még nem veszített el egyetlen háborút se.
Egész egyszerűen a 32 foggal vigyorgós "látszódj sikeresnek és akkor sikeres leszel" amerikai életfilozófia szerint játszik, azaz hiába volt vereség Vietnam, hiába nem volt igazán győzelem az Öböl Háború, hiába volt fiaskó Szomália, ahogy Irak és Afganisztán is, mert ezekről is mind hősi, amerikai eposzként nyilatkoznak csak.

Engem most már nagyon dühit, hogy az 1983-as Grenadai győzelmet mindenki elfelejti.

 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 774
46 884
113
Csak tudnám ez neked miért jó? Ennyivel kevesebb felszerelés lesz majd, amikor beküldenek a húsdarálóba a ruszkik ellen.
Engem nem fognak tudni, le írtam már. Akkor fogok oroszokra lőni, ha ők támadnak ránk, Magyarország területén. Ez egy tény. Ezt én eldöntöttem, ez ennyi.

Annak meg magyarként hagy örüljek már ha a románok kicsontozzák a hadseregüket, ők gyengék, az nekem jó! Gonosz leszek, de őszinte: ha mackó koma ezt megjegyzi nekik, és esetleg mikor visszafelé hátrál majd a román sereg, egy kicsit jobban megtapossa őket az orosz kodiak medve hálából , azt is feldolgozom majd valahogy!!!
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 366
63 031
113
Engem most már nagyon dühit, hogy az 1983-as Grenadai győzelmet mindenki elfelejti.

Igen, az egy nagyon szép győzelem volt. Hatalmas győzelem, egy hatalmas ellenséggel szemben.

Ahogy az 1991-es Öböl háború is egy "hatalmas győzelem" volt az USA számára. Elvégre nem egyedül, hanem egy nagy koalícióban, az ENSz-t irányítva és tudva a háta mögött, az addig felhalmozott hidegháborús fegyverarzenállal, annak szándékolt éles tesztelésével és részleges elfüstölésével, további megrendelések behúzásának ígéretével indították... ki ellen is?
Irak ellen?
Na az komoly ellenfél volt, 10 év véres háborúskodás és szankciók után.
Aki ráadásul meg se támadta az USA-t? Sőt, még a koalíció többi országát se bántotta?
Akit azzal "győztek le" hogy el kellett hagynia Kuvait területét, de valójában mind a kormányát, mind a vezérkarát, hadseregét megtarthatta?

Maradjunk annyiban, hogy félredobva a nyugati médiában a kezdetektől sulykolt bullshitet, az USA nem győzte le 1991-ben Irakot. Nem Irakot győzte le, hanem felszabadította Kuvait-ot.
Fogalmazzunk precízen: Az USA a koalició élén kitűzött egy célt, hogy Kuvaitból kiűzze az azt megszálló iraki erőket és ezt az eredményt érte el, mégpedig jelentékeny nemzetközi politikai és katonai erőfölény mellett. De csak ezt és csak így.

Jellemző, hogy miután 12 évvel később szemtől szemben is harcolt Irak területén, akkor még úgy is veszített, hogy az egykori iraki haderő igazából nem is volt jelen. Képesek voltak hamis űrüggyel megszállni egy országot, ahol a hadsereg felszívódott, amit csak szétrombolni tudtak, majd még így is vesztesként távoztak. Ez az amerikai haderő valódi harcértéke.

Hatalmas lármával látványpékséget csinálni, Linebacker II hadművelettel porig bombázni Hanoi-t, vagy éveken át szőnyegbombázni a dzsungelt és megvertként távozni.
Szétzúzni Faludzsát, tönkrevágni egy egász ország infrastruktúráját, elfüstölni egy halom pénzt és életet és megvertként távozni.
Ott van még Kabul, Kandahar, na meg a többi város, mint "sikersztori" Afganisztán ama bizonyos húsz évéből. A szovjetek bezzeg tíz év alatt rájöttek, hogy ez nem nekik való.

Az amerikai haderő egy elnehezült, mind anyagi, mind morális értelmeben is túlárazott lomha óriás, amit minden eddiginál jobban köt gúzsba a Military Industrial Complex profitéhsége.