[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 415
43 818
113
https://twitter.com/MyLordBebo/status/1799428292887388523
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 928
32 778
113
El fog jönni majd az az idő is, amikor akár hátrafelé is lőhetek, az okos lőszerem ugyis eltalalja azt, amit megcéloztam a sisak célzómmal.

A sci-fi-t nem annyira félretéve, én azt látom az orosz-ukranban, hogy nincs hová bujni a hőkamerás drone-ok elől. Azon gondolkoztam, hogy a szuperhatalmak nem fejlesztenek valami testhőt elnyelő ruhát?
Annyira fejlesztenek,hogy már elég régóta létezik.Barracudának is van személyi álcázó rendszer változata.És elég régóta van multispektrális álcázó füst.IR tartományban is rejtenek.És nem csak járműfedélzeti ködvetőhöz,hanem puskagránát,40milis gránátvetőhöz,kézigránát,és kézi füstgyergya változatban is.
4CTG5XIYCZFSJLCWLJYZTJO3PY.jpg
Chen-1.jpg
Kit-300-22-1-880x495.jpeg

Ezek,és hasonló,álcaanyagok IR tartományban is rejtenek.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 608
13 458
113
nem sokra mész vele, mert egy csomó más tartományban majd világít. Tudod, a pred 2. scifiben is csak frekvenciát vált és észeeveszi a hőelnyelős katonákat.
De simán monokróm színtartományban a mozgást, konturváltozást minimális feldogozással észlelni lehet. (így a legegyszerubb)
Nyilván ennek is vannak buktatói, de ez működhet, gyorsan, kis pénzből. Vagy már működik is. Drónok elől nem bujsz el.
Aliexpresses 10e forintos kamerával és egy cortex magos teensyivel simán. Egyik exkollégám fejlesztett ilyesniket, egyedi gépgyártásba kamera képfeldolgozást. Jelenlegi fejlesztőkörnyezetekkel egy két délutános munka. Jó, igaz rheinmetallnal majd 500e euro lesz, 20 év fejlesztéssel.. de az oroszok, kinaiak magukat nem lesznek hülyék szétlopni vagy csak módjával, de annyira biztos nem, hogy a védelmi képességeiket aláássák.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 332
79 146
113
A ballisztika miatt fontos, ha kicsit is dől egy puska (bal v jobb irányba), az nagy távolságon már baromira elviszi a találati pontot. A gravitáció ugyanis mindig merőlegesen hat a “vízszintre”, függetlenül a puska és a távcső mindenféle dőléseire.

Az mondjuk érdekes lehet, hogy egy harckocsiban hogyan kompenzálják ki ezt a hatást, mert az meg hivatalból tud mindenféle egzotikus dőlésszögeket felvenni.
Konstans értékek a célzási hibákból adódó eltérések, így a jobbra és balra elferdített célzási hibáknál (amikor megdőltöd a fegyvert jobbra vagy balra) is ugyanannyi lesz az eltérés minden alkalommal. A harckocsi ezt úgy kompenzálja, hogy van benne digitális tűzvezető rendszer egy halom szenzorral amik mérik a löveg térbeli helyzetét és annak megfelelően számítják ki a lőelemeket.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 360
67 450
113
El fog jönni majd az az idő is, amikor akár hátrafelé is lőhetek, az okos lőszerem ugyis eltalalja azt, amit megcéloztam a sisak célzómmal.

A sci-fi-t nem annyira félretéve, én azt látom az orosz-ukranban, hogy nincs hová bujni a hőkamerás drone-ok elől. Azon gondolkoztam, hogy a szuperhatalmak nem fejlesztenek valami testhőt elnyelő ruhát?
Én mellé felgyújtanék mindent, meg sima betontömbökre fújnék hk formát valami jó hőmegtartó festékkel, aztán nesze hőkamera!
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 109
36 609
113
⚡️⚡️Felvétel egy másik "Abrams" vereségéről tüzérségünk által Avdeevsky irányába.

A 2S19 Msta-S önjáró löveg legénysége a nagy pontosságú Krasznopol lövedékkel megsemmisítette az ukrán fegyveres erők⚡️⚡️ egy másik M1 Abrams tankot
⚡️

⚡️⚡️Az új törvény, a TCC-nek joga van belépni a tulajdonos otthonába... Például gázszolgáltatás segítségével.⚡️⚡️

⚡️⚡️Oroszország legújabb kerekes önjáró lövege Harkov⚡️⚡️ irányában lövi a kereszteződést⚡️⚡️

⚡️⚡️
Egy ukrán Jak-52 géppuskával a fedélzeten folytatja felderítő egységünket.

UAV Zala a Nikolaev régió felett.

A felvételt UAV Zala készítette.

Dicsőség a modern légvédelemnek⚡️⚡️
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 692
56 806
113
Az mondjuk érdekes lehet, hogy egy harckocsiban hogyan kompenzálják ki ezt a hatást, mert az meg hivatalból tud mindenféle egzotikus dőlésszögeket felvenni.

Van bennük stabilizátor. Elég régóta lőelem képző is. A 80's évek óta digitális az egész.
Magát a stabilizátort giroszkóp viszi, így tudja azt is, hogy mennyire tér el a síktól. Van csőelhajlás mérő, pára és hőmérő, szélsebesség mérő, tudják, hogy adott távon mennyi a föld görbülete, Eötvös effektust is figyelembe veszik stb.... Ezek már kb. 30 éve egyben dolgoznak.
20 éve már az automata mozgócél követés is megy, akár előre tartással.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 563
47 631
113
Bahmut irány: előrenyomulás a Chasovoy Yar
helyzetében 2024. június 8. 16:00-tól

Több hónapos heves harcok után az orosz csapatok jelentős előrelépést értek el a Kanal mikrokörzetben , átvették az irányítást a Gorbatova utcától az Obrazcovajáig tartó tömb felett, amely délre fekszik a Chasovoyarsky javítóüzemtől .

▪️Az interneten megjelent felvételeken orosz zászlókat helyeztek el egy ötemeletes épület tetején a Zelenaya utcában. Mivel az orosz fegyveres erők harcosainak akadálytalan mozgása idáig a közeli kilencemeletes épületek megtisztítása nélkül rendkívülinek tűnik, feltételezhető, hogy egy nagy erődítmény került az orosz csapatok ellenőrzése alá.

▪️Más videók a támadó repülőgépek munkáját rögzítették egy ipari épületben az Obrazcovaya utca túloldalán , valamint egy orosz FPV drón csapását az Ukrán Fegyveres Erők kanadai Roshel Senator páncélozott járművére. A megrongálódott autó beszorult egy kráterbe, és elhagyták.
Emellett az ejtőernyősök pozíciókat szereztek egy garázsszövetkezetben a mikrokörzet déli részén, és a közeli lakóépületeket takarítják.

▪️A támadás során elfogták az ukrán alakulatok tagjait, akik közül néhányan kedvesen vállalták, hogy üdvözlik a 41. gyalogdandár 32. zászlóaljtóll és a Kraken különleges alakulatoktól érkezett társaikat.

A legfrissebb adatok szerint az ellenség néhány egységet visszavon a mikrokörzet nyugati részébe, amelyet a város fő területétől a száraz Szeverszkij Donyec-Donbassz csatorna meder választ el. Az orosz csapatok jelenleg északról folytatják offenzívájukat Kalinovka faluba , ahol megsemmisült az M2A2 Bradley ODS-SA, amely a 47. Magura-dandár mérlegében szerepel, és korábban az Avdejevszkij szektoron kívül nem volt látható sehol , s ami közvetve jelezheti e dandárok áthelyezését a Csasov Yar területére a védelem megerősítésére.


Az orosz hadseregnek 15 millió rubelt fizetnek az első lelőtt F-16-osért

A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) az uráli Fores cég igazgatója, Szergej Smotyev új kezdeményezést jelentett be az orosz fegyveres erők támogatására. A cég 15 millió rubelt ajánlott fel az első lelőtt F-16-os vadászgépért, amelyet harci műveletek során lőnek le.
Shmotyev hangsúlyozta, hogy az ilyen intézkedések nemcsak a katonák erkölcsi támogatásához járulnak hozzá, hanem az orosz vállalatok eltökéltségének bizonyításához is, hogy támogassák országukat a nehéz időkben. Megjegyezte, hogy a korábbi kifizetések pozitív hatással voltak a katonák moráljára és motivációjára.
A Foresnak már van tapasztalata az ilyen kezdeményezésekben. Korábban a cég jutalmat fizetett a megsemmisített NATO tankokért, mint például az Abrams és a Leopard. A lépés célja, hogy aktívabb fellépésre ösztönözze a hadsereget a nyugati országok által Ukrajnának szállított csúcstechnológiás fegyverek ellen.
Подробнее на: https://avia.pro/news/rossiyskim-voennym-zaplatyat-15-mln-rubley-za-pervyy-sbityy-f-16
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 332
79 146
113
Bahmut irány: előrenyomulás a Chasovoy Yar
helyzetében 2024. június 8. 16:00-tól

Több hónapos heves harcok után az orosz csapatok jelentős előrelépést értek el a Kanal mikrokörzetben , átvették az irányítást a Gorbatova utcától az Obrazcovajáig tartó tömb felett, amely délre fekszik a Chasovoyarsky javítóüzemtől .

▪️Az interneten megjelent felvételeken orosz zászlókat helyeztek el egy ötemeletes épület tetején a Zelenaya utcában. Mivel az orosz fegyveres erők harcosainak akadálytalan mozgása idáig a közeli kilencemeletes épületek megtisztítása nélkül rendkívülinek tűnik, feltételezhető, hogy egy nagy erődítmény került az orosz csapatok ellenőrzése alá.

▪️Más videók a támadó repülőgépek munkáját rögzítették egy ipari épületben az Obrazcovaya utca túloldalán , valamint egy orosz FPV drón csapását az Ukrán Fegyveres Erők kanadai Roshel Senator páncélozott járművére. A megrongálódott autó beszorult egy kráterbe, és elhagyták.
Emellett az ejtőernyősök pozíciókat szereztek egy garázsszövetkezetben a mikrokörzet déli részén, és a közeli lakóépületeket takarítják.

▪️A támadás során elfogták az ukrán alakulatok tagjait, akik közül néhányan kedvesen vállalták, hogy üdvözlik a 41. gyalogdandár 32. zászlóaljtóll és a Kraken különleges alakulatoktól érkezett társaikat.

A legfrissebb adatok szerint az ellenség néhány egységet visszavon a mikrokörzet nyugati részébe, amelyet a város fő területétől a száraz Szeverszkij Donyec-Donbassz csatorna meder választ el. Az orosz csapatok jelenleg északról folytatják offenzívájukat Kalinovka faluba , ahol megsemmisült az M2A2 Bradley ODS-SA, amely a 47. Magura-dandár mérlegében szerepel, és korábban az Avdejevszkij szektoron kívül nem volt látható sehol , s ami közvetve jelezheti e dandárok áthelyezését a Csasov Yar területére a védelem megerősítésére.


Az orosz hadseregnek 15 millió rubelt fizetnek az első lelőtt F-16-osért

A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) az uráli Fores cég igazgatója, Szergej Smotyev új kezdeményezést jelentett be az orosz fegyveres erők támogatására. A cég 15 millió rubelt ajánlott fel az első lelőtt F-16-os vadászgépért, amelyet harci műveletek során lőnek le.
Shmotyev hangsúlyozta, hogy az ilyen intézkedések nemcsak a katonák erkölcsi támogatásához járulnak hozzá, hanem az orosz vállalatok eltökéltségének bizonyításához is, hogy támogassák országukat a nehéz időkben. Megjegyezte, hogy a korábbi kifizetések pozitív hatással voltak a katonák moráljára és motivációjára.
A Foresnak már van tapasztalata az ilyen kezdeményezésekben. Korábban a cég jutalmat fizetett a megsemmisített NATO tankokért, mint például az Abrams és a Leopard. A lépés célja, hogy aktívabb fellépésre ösztönözze a hadsereget a nyugati országok által Ukrajnának szállított csúcstechnológiás fegyverek ellen.
Подробнее на: https://avia.pro/news/rossiyskim-voennym-zaplatyat-15-mln-rubley-za-pervyy-sbityy-f-16
Ezt sosem értettem, az nem elég motiváció, hogy a saját bajtársain segít ha pusztítja az ellenséges technikát? Micsoda morál lehet egy olyan seregben, ahol fizetni kell az ilyesmiért...
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 053
22 664
113
Ezt sisem értettem, az nem elég motiváció, hogy a saját bajtársain segít ha pusztítja az ellenséges technikát? Micsoda morál lhet egy olyan seregben, ahol fizetni kell az ilyesmiért...
Ez nem újkeletű dolog barátom és szerintem nincs is baj vele. Ha lesz időm írok is ezzel kapcsolatban a második vh-s topicban.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 608
13 458
113
Ezt sosem értettem, az nem elég motiváció, hogy a saját bajtársain segít ha pusztítja az ellenséges technikát? Micsoda morál lehet egy olyan seregben, ahol fizetni kell az ilyesmiért...

Morálra hat mindkét oldalon. Az f16 pilótákat és a pilótának jelentkezőket sem hinném, hogy nyugtatja ez a hír hogy vadásznak rájuk.
Az orosz katonák körében pedig majd lesznek páran, akiket úgy fognak ismerni, hogy ő az aki lelőtte. És ez inspirálja a többieket, szerenék követni, hasonló elismerést kivívni.
Pszihologiai hadviselés.
Teljesen jól csinálják.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 183
67 539
113
Bahmut irány: előrenyomulás a Chasovoy Yar
helyzetében 2024. június 8. 16:00-tól

Több hónapos heves harcok után az orosz csapatok jelentős előrelépést értek el a Kanal mikrokörzetben , átvették az irányítást a Gorbatova utcától az Obrazcovajáig tartó tömb felett, amely délre fekszik a Chasovoyarsky javítóüzemtől .

▪️Az interneten megjelent felvételeken orosz zászlókat helyeztek el egy ötemeletes épület tetején a Zelenaya utcában. Mivel az orosz fegyveres erők harcosainak akadálytalan mozgása idáig a közeli kilencemeletes épületek megtisztítása nélkül rendkívülinek tűnik, feltételezhető, hogy egy nagy erődítmény került az orosz csapatok ellenőrzése alá.

▪️Más videók a támadó repülőgépek munkáját rögzítették egy ipari épületben az Obrazcovaya utca túloldalán , valamint egy orosz FPV drón csapását az Ukrán Fegyveres Erők kanadai Roshel Senator páncélozott járművére. A megrongálódott autó beszorult egy kráterbe, és elhagyták.
Emellett az ejtőernyősök pozíciókat szereztek egy garázsszövetkezetben a mikrokörzet déli részén, és a közeli lakóépületeket takarítják.

▪️A támadás során elfogták az ukrán alakulatok tagjait, akik közül néhányan kedvesen vállalták, hogy üdvözlik a 41. gyalogdandár 32. zászlóaljtóll és a Kraken különleges alakulatoktól érkezett társaikat.

A legfrissebb adatok szerint az ellenség néhány egységet visszavon a mikrokörzet nyugati részébe, amelyet a város fő területétől a száraz Szeverszkij Donyec-Donbassz csatorna meder választ el. Az orosz csapatok jelenleg északról folytatják offenzívájukat Kalinovka faluba , ahol megsemmisült az M2A2 Bradley ODS-SA, amely a 47. Magura-dandár mérlegében szerepel, és korábban az Avdejevszkij szektoron kívül nem volt látható sehol , s ami közvetve jelezheti e dandárok áthelyezését a Csasov Yar területére a védelem megerősítésére.


Az orosz hadseregnek 15 millió rubelt fizetnek az első lelőtt F-16-osért

A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) az uráli Fores cég igazgatója, Szergej Smotyev új kezdeményezést jelentett be az orosz fegyveres erők támogatására. A cég 15 millió rubelt ajánlott fel az első lelőtt F-16-os vadászgépért, amelyet harci műveletek során lőnek le.
Shmotyev hangsúlyozta, hogy az ilyen intézkedések nemcsak a katonák erkölcsi támogatásához járulnak hozzá, hanem az orosz vállalatok eltökéltségének bizonyításához is, hogy támogassák országukat a nehéz időkben. Megjegyezte, hogy a korábbi kifizetések pozitív hatással voltak a katonák moráljára és motivációjára.
A Foresnak már van tapasztalata az ilyen kezdeményezésekben. Korábban a cég jutalmat fizetett a megsemmisített NATO tankokért, mint például az Abrams és a Leopard. A lépés célja, hogy aktívabb fellépésre ösztönözze a hadsereget a nyugati országok által Ukrajnának szállított csúcstechnológiás fegyverek ellen.
Подробнее на: https://avia.pro/news/rossiyskim-voennym-zaplatyat-15-mln-rubley-za-pervyy-sbityy-f-16
60-70 millió forint egy lelőtt F-16-ert?
Annyiért én is beszallnek, de sajnos csak szamszerijjam van... Csak orosz katonának fizetik ki? Ezen a repülési iranyon itt felettem tucatszám lehetne böngészni köztük.
Mondjuk az ebredezo ukrajnai partizan ellenállás idővel meg tudná oldani megfelelő fegyverekkel az ilyen problémákat odaát.
Szép trófeakert jár a jutalom, nem tudom nálunk mit fizetnének, kb semmit,max kapna a parancsnok egy alu plecsnit a baka meg egy plusz babkonzervet. Nem is értem mi motiválna egy hivatásos magyar bakat, ha lelovi ha nem úgyis 8-an ugyanannyit utalnak. Akkor meg minek a rizikó, irány kávét főzni. Mint a kávéfőzős harcos a Sólyom vegveszelyben.

PZH-2000 kapott egy Krasznopol, csak nem volt kompatibilis vele.


Látszik hogy a Krim már Oroszország, kavicsos a strand, nem homokos.

Fico egyenes mint egy vizmertek.
.