[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 802
30 696
113
Az ukránok azt állítják, hogy a reptéren megsemmisítettek egy parkoló Szu-57-est. Aztán mindenki döntse el maga.
gru_su-768x531.png

 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 555
24 668
113
@PavolR ez is micsoda pimaszság, M113-at tenni egy FPV drón útjába +18:

Észak-Harkovi területen egy kiképző fűbe harapott:

Luganszki NATO terrortámadás, ATACMS 8-ból 2 talált:
Az egyik rakéta egy 16 emeletes lakóházat csapott el

ukri p18ml radar kicsit meggyűrve:
https://t.me/CyberspecNews/55160

Mennyi lehet az átlag életkor a képeken? 60 vagy 65?

Balaton helyett bandera:
Egy focista is elrúgta a port:
Csórikámmal a társai végeztek hazafele menet:
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 752
9 071
113
Ezt már próbálták mások is elmagyarázni, megpróbálom én is:

Ha megnézed a statisztikákat ( US FED), láthatod, a termelő ipar, mint szegmens, az 1950-es években az össz. munkaerő kb. 32%-át foglalkoztatta, míg ez a szám 2015-re kb. 8%-ra csökkent.

Tehát az a hatalmas ipar ami (részben) megnyerte a 2. világháborút, az már abban a formában nem létezik ott, mivel olcsóbb volt az ázsiai "rabszolgákhoz" kivinni a termelést, mint megfizetni az amerikai melóst.

Ettől még persze tudnának sokkal többet termelni, mint most, ha lenne rá valós akarat, de Kínát már biztosan nem hozzák be...

Tudod kinek van most potenciálisan a háborút eldöntő ipari kapacitása? Kínának.

Azt tudtad, hogy 2023-ban Kínában kb. 1,8 millió nehéz teherautót gyártottak, amiből úgy emlékszem csak a legnagyobb helyi márka volt 300k körül (a teljes US termelés itt elvileg 330k volt 2021-ben...)


Miért a teherautók? Ugye a logisztika elég fontos eleme a hadviselésnek, és ha helyzet van akkor az előbb említett kapacitás egy kis része terepszínű kivitelben jön ki, az simán megtámaszt akár egy teljes mozgósítást az oroszoknál.

Amúgy meg a ruha, cipőgyárak azok hol vannak, ha hirtelen le kell gyártani pár millió embernek a ruházati felszerelést? Ja az is már mind Kínában van.

Nézegetni kéne kicsit a statisztikákat mielőtt messzemenő következtetéseket vonunk le.
1950 óta mondjuk jelentősen fejlődött a gyártás és a robotizáció. Szóval ebből tényleg nem érdemes nagy következtetéseket levonni.

A kapacitások piac nélkül sokat nem érnek, itt a piac a fontosabb. A gyártást lehet ide oda vinni, a fizetőképes keresletet viszont nem.

Ettől függetlenül Kína tényleg valós kihívó Oroszországgal szemben, de Kína is legalább annyira rá van utalva a nyugatra mint fordítva.

Az USA meg ha akarna simán tudna sokkal több lőszert gyártani mint Oroszország. A pénz és a technológia adott, az akarat viszont nem. Könnyű úgy versenyt nyerni, hogy a másik nem is versenyzik.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 970
15 924
113
Az amerikai gazdaság két világháborút és egy hidegháborút nyert már meg.
Micsoda siker lett volna, ha a 2 db Vh-ban még komolyan harcolnia is kellett volna:
Ehelyett kitalálták ezt , a 2 háborúban már sikeres receptet:
  • Két Európai országcsoportot egymással szebefordítani szolgálati aknamunkákkal, belehajszolni egy háborúba
  • Háborúzás közben "aranyáron" mindkét félnek hadianyagok, fegyvert lőszert stb szállítani
-Megvárni a leg - leg utolsó pillanatot, mikor már a két háborúzó fél sz@rráveri egymást, a romokon kevés veszteséggel előrenyomulva országokat lehet elfoglalni és a mai napig "ideiglenesen" ott állomásozni..

Nem mondom ilyen kevés véráldozattal ekkora gazdasági és terület kifoglalói katonai siker... Hát ez a Mestertervek lényege..
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 644
86 087
113
GPosDz5XAAAy3m0







VDV drón:
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 227
25 984
113
Nem az itt a baj, hogy 2 talált hanem, hogy van min. 8 indító járműve az ukránoknak még.
Amit folyamatosan pótolnak. Tehát megállapítható, az adott irányban az orosz légvédelem (legalább/legfeljebb, nézőpont kérdése) 75%-os találati aránnyal dolgozik. Mivel az ukránok/NATO a civil célpontokra (ami nyugaton teljesen természetes, nincs benne semmi kivetni való) lövöldözik el az ATACMS rakéta készleteiket és nem katonai célpontokra, öt dolog látszik belőle.
1. Már nem lehet a sokkal olcsóbb lőszerekkel ezt megtenni (hatótávolság miatt),
2. A lőszerekből már ténylegesen kifogytak,
3. Már csak az ATACMS rakéták képesek ezeket a csapásokat bevinni,
4. A cél, a sokkal pusztítóbb támadások kivitelezése, bármilyen áron,
5. Annyi ATACMS rakétájuk van, hogy ezt is megtehetik;
Kíváncsi leszek, hogy a legvégén az oroszok hogyan fogják ezeket a civilek elleni támadásokat "megköszönni", mert, hogy nem fogják elfelejteni, az biztos.
Egy kép, a BTR és Bradley-2 találkozásáról.
YXJ0aWNsZXMvaW1hZ2UvMjAyNC82L3NuaW1vay1la3JhbmEtMjAyNC0wNi0wOC12LTE1NDkwNC5wbmc.webp

RIA_8645341-pic_32ratio_1200x800-1200x800-91931.jpg

RIA_8620595-pic_32ratio_1200x800-1200x800-79870.jpg

3f92f4fd-90ef-453a-9aa1-a37303029273_F.jpg

1646325292_01.jpg
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 563
47 631
113
Először csapott le egy ukrán katonai repülőgép egy orosz területen lévő célpontra .
Egyelőre nem világos, hogy milyen típusú lőszert használtak, beleértve azt sem, hogy nyugati fegyverről van-e szó.

Figyelemre méltó, hogy a cikk szerzői között van egy bizonyos „Artem Lysak, ukrán producer”. Kijev céltudatosan fejezi ki lenézését az orosz hivatalos megszólalók figyelmeztetései miatt.


Egy ukrán harci repülőgép először lőtt ki olyan fegyvert, amely Oroszországon belüli célpontot talált el – mondta egy ukrán katonai forrás a Sky Newsnak.

A forrás szerint egy "orosz parancsnoki csomópontot" találtak el vasárnap a nyugat -oroszországi Belgorod térségében .

Belgorod közel van az északkelet- ukrajnai határhoz .

Nem volt azonnal világos, hogy milyen típusú lőszert használtak a támadásban, beleértve azt sem, hogy nyugati fegyver volt-e vagy sem.

Az Egyesült Államok és Franciaország a közelmúltban közölte, hogy az ukrán fegyveres erők használhatják fegyvereiket, hogy katonai célpontokat csapjanak le Oroszországon belül – ahonnan az orosz erők támadásokat indítanak Ukrajna ellen.

A Joe Biden elnök által jóváhagyott új útmutatás szerint az amerikai lőszereket orosz földön lehet használni az északkelet-ukrajnai Harkov városának védelmében .

Lord Cameron, az Egyesült Királyság külügyminisztere kevésbé konkrét, csak annyit mondott, hogy Ukrajnán múlik, hogy hogyan használja a brit fegyvereket – például az ukrán repülőgépekkel kilőhető Storm Shadow cirkálórakétákat.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 341
9 001
113
Micsoda pimaszság, szogesdrótot húzni az orosz motorosok útjába :cool:


Ilyen is van :rolleyes: (ezzel viszont csak nagyobbítják a drón altal eltalálható feluletet ...) :

Mit szeretnél sugallni, ezzel az öszevissza vágott szarral sugallni?
Ez a herszoni idióta ( a video közzétevője) már számtalanszor bizonyította, hogy nem egyéb, csak egy vágyvezérelt, nyomorult propagandista.
Propagandát pedig nem szép dolog a fórumon terjeszteni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 183
67 539
113
~70 év, irmagjuk se marad.
Nem az itt a baj, hogy 2 talált hanem, hogy van min. 8 indító járműve az ukránoknak még.
Plusz az hogy itt vagyunk egy velünk ellenséges Ukrajnaval meg egy "testveri" Romániaval a szomszédban és mindkettőnek van ilyen eszköze.
Nekünk meg van egy a GDP 2%-at elvivő Honvedsegunk aztán tátott szájjal tudnánk csak hárítani az ilyen beloveseket. Az meg külön hab a tortán hogy az egyetlen repuloszazadunk reptere, meg az egyetlen helikopteres bazisunk mindkettő által elérhető akár, és az összes létező reptér közül az országban pont azt kellett kivalasztanunk ahol gyakorlatilag még egy bokor sincsen hogy a gépeknek árnyékot adjon. Az összes beton fedezekes repterunket az enyeszetnek hagytuk. Az ország legsemmirevalobb repülőteret a harmadvonalas gardajaval sikerült ott a pusztában megtartanunk mint egy szem harci repülő alakulatot.
A többi alföldi kaszarnyarol nem is beszélve, egy egy szalvo ide oda aztán el is tűnt az egész operett hadsereg.
De a nagyeszueknek olyan magasabb színvonalú egységeket kellett felszamolni ezekhez képest mint Szombathely, Tapolca, Nagyatád, Szentkirály, Pápa, Taszar, stb...
Holott bármilyen keleti támadás esetén csak a Duna mögötti terület jelentene ideiglenes védelmet.

Melyik országban van az a Bilhorod?

Fuu, ez tényleg a SMEL lenne? Nekünk miért nincs ilyen? Gyanúsak azok a golyó alakú bigyok, de halomra halt mindenki a loveszarokban, sokat biztos nem szenvedtek. Külön érdekes az a kover(felpuffadt?) civil ruhás fickó, ő nem égett el, de miért van civilben? Nincs már elég egyenruha?


Na ezért jó a drón, oda is bejut ahova más lőszer nem.

Magányos felpimpelt Abrams.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 563
47 631
113
Macron bejelentette a Nemzetgyűlés feloszlatását
Emmanuel Macron francia elnök a nemzethez fordult, és bejelentette a parlament alsóházának, a Nemzetgyűlésnek a feloszlatását.
„Ma este feloszlatom az Országgyűlést, hamarosan aláírom az új parlamenti választások összehívásáról szóló rendeletet, amelynek első fordulója június 30-án, a második július 7-én lesz” – mondta.
...


Mi lesz így a Mirage-okkal?
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
946
11 067
93
A számok alapján kell még lenniük fiataloknak.
Itt most azt látjuk, ahogy a kijevi rezsim megoldja a nyugdíjkérdést. Nyilván olyan szar a korfájuk hogy ez is egy megoldás. Voltak már ilyen "megoldások" a történelemben. Több szálon is van párhuzama velük az említett rezsimnek...

Pavoir:
Ez a "Bilhorod" beillik az új ukrán törigyártásba. Meddig van az orosz városoknak ősi ukrán nevük? Vlagyivosztokig? És a Balatonnak mi az ősi ukrán neve? Hát Szlovákiának? Ez utóbbi annyira abszurd :D ősi ukrán neve az ősi Szlovákiának. Érteeeeed?