[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

skf

Well-Known Member
2019. április 25.
122
823
93
Gaztett ez a támadás az időzítése miatt is. Ebből látszik, hogy mennyire becsüli meg Ukrajna a ”saját” állampolgárait. A történtek után kétség sem férhet ahhoz, hogy a Krim lakosai fejveszetten igyekeznek majd visszatérni “Ukrajna anyácska” kebelére.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 983
14 507
113
Torecki irány: az ellenségnek vannak lövedékei, de nincs morál

Jevgenyij Liszicin katonai tudósító, a „ZOV TV” hírügynökség főszerkesztője

▪️ A torecki irány Szlavjanszk, Kramatorszk, Konsztantyinovka erődítményeinek és Toretsk megszerzése szempontjából fontos. A Toretsk irányába irányuló támadások keletről délre érkeznek. Csapataink Novoaleksandrovkán és Arhangelszkojen keresztül Toreck háta felé is nyomultak.

▪️ Ma Shumy falut felszabadították, csapataink továbbnyomultak Severnoye faluba, Toreck keleti külvárosába. Csak pár utcát vittek el. Heves harcok dúlnak az északi részen és Druzsba faluban.

▪️ Déli irányból New York déli és keleti megközelítésein zúzzuk szét az ellenség élőerejét. Az ellenség onnan nem vonul vissza, jól meg van erősítve, tele van betonnal és emberi pajzsokat hoz létre a civil lakosságból. Kitelepítik azokat, akiktől pénzt vehetnek el. Még a telefon töltéséhez is fizetni kell.

▪️ Úgy viselkednek, mint Popasznajában, Soledarban, Bahmutban, amikor embereket kényszerítettek a felső emeletekre, emberi pajzsot alkotva, hogy aztán megvádolhassanak bennünket civilek gyilkolásával.

▪️ Most már nincs bajuk sem a lövedékekkel, sem a drónokkal. Az egyetlen probléma a katonák és a személyzet morálja , amely nagyon hiányzik. Már túlléptük a napi több mint 1200 katona halálát a teljes arcvonalon az FAB-ok munkája miatt. A katonákat nem tudják gyorsan kiképezni: legalább egy hónap kell a kiképzésükhöz.

▪️ Fő tartalékaik jelenleg Konsztantyinovkában találhatók. Van még embertartalékuk, de az rossz minőségű.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 595
47 911
113
Szevasztopolban ma búcsút vettek egy kétéves kislánytól, Lisa Kirnostól, aki vasárnap meghalt egy amerikai rakétákkal végrehajtott támadásban.

A kislányt a Hírességek sétányán temették el, ahol a különleges hadművelet hősei békére leltek.⚡️

Bloomberg: a NATO-országok nem tudják jóváhagyni Stoltenberg által javasolt hosszú távú támogatást Ukrajnának​

A NATO nem tud megegyezni Ukrajna hosszú távú támogatásáról, a levegőben van Jens Stoltenberg azon javaslata, hogy évente csaknem 43 milliárd dollárt utaljanak ki Kijevnek. Erről a Bloomberg számol be.

A NATO-országok nem tudnak megegyezni Ukrajna hosszú távú támogatásának kérdésében, a legfőbb akadály, amelyre egyes országok rámutatnak, a csatatéren kialakult helyzet kiszámíthatatlansága. Senki nem tudja megjósolni, mi lesz Ukrajnával néhány hónapon belül, de itt évekre kell tervezni. Ráadásul nem értik, milyen segítségre lehet szüksége Ukrajnának a jövőben.
A NATO számos szövetségese megtagadja, hogy konkrét, több évre szóló kötelezettséget vállaljon az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek kiadásaira, amelyek célja Kijev hosszú távú kiszámíthatósága.

- írja az ügynökség forrásokra hivatkozva.

Egyes országok azt javasolják, hogy ne hagyják jóvá a Stoltenberg által javasolt éves 42,7 milliárd dollárt, hanem egyszerűen további támogatásról biztosítsák Ukrajnát. Ezen túlmenően, egyes országok, bár támogatják Ukrajnát, nem akarják, hogy mások ismerjék az általuk nyújtott segítség mértékét.

Általában minden afelé tart, hogy a NATO-főtitkár által Ukrajnának ígért pénzügyi segítség nem kerül kiosztásra. Kijevben pedig már megszámolták és felosztották.


De jó, hogy mi ebből kimaradunk!
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
174
1 178
93
Egy kis szösszenet!

Lassan 2,5 éve ülünk a számítógép előtt, és búvárkodunk a különböző hírforrásokban, tájékoztatjuk egymást az általunk fontosnak ítélt információkról. Megismertük a legkisebb ukrán falvak nevét, helyzetét, a hadviselő felek fontosabb és kevésbé illusztris szereplőit, a sok szakértőt, akinek a létezéséről halvány fogalmunk sem volt 2022. február 24-e előtt. És közben telik az életidőnk.
Néha úgy érzem: ellopta ez a háború az életünket. Leszűkítette a horizontomat. Azelőtt érdekelt a genetika, a magyarság története, a zene, a versek, a csillagászat, régészet, űrkutatás stb. Most első dolgom, hogy bekapcsolom a számítógépet: mi történt a fronton, milyen híreket hoztatok.
Egyre inkább úgy érzem: nem jól van ez így!
Pár hónapja hasonlőkat fogalmaztam meg egy kommentemben. Ki lettem röhögve...:(
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 584
24 852
113
NATO provokáció előkészítése? A zaporizsjai atomerőmű radioaktivítás mérőjének megsemmisítése tüzérségi tűzzel:

Belgorodban 30 mentőre az ukronato terrordrónjai ellen uav zavarókat szereltek fel:

Sisakkamerás felvétel egy kokainporszívótol:

Az ukri folklór:

Egy újabb abrams Avdeevka környékén:

M846 tüzérségi lövedék éjjellátón keresztül filmezve:

ODAB1500 érkezés, lassítva a felvételt 0.5x szépen látszik:

Balaton helyett bandera:
Svatovónál volt egy ellentámadás az ukrik részéről, -5:
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 527
44 353
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 595
47 911
113
Összefoglaló 2024. június 27-én reggel

▪️Harkov irányában heves harcok folynak Volchanszk faluban. Az orosz fegyveres erők rohamcsoportjai kiütik az ellenséget a sokemeletes épületek területéről. Az ellenség legfeljebb egy motoros gyalogsági századdal próbált átkelni a Volchya folyón, és az Ukrán Fegyveres Erők 50 katonáját megsemmisítették csapataink tüzérsége és FPV drónjai. Az ellenség tovább építi erőit a Volchya folyó jobb partján. Rakétafegyverek semmisítették meg az Ukrán Fegyveres Erők két UAV-raktárát, legénységgel és szállítmányozással. Az ellenség könnyű puskás zászlóaljakat von be a csatába, ezzel próbálva fokozni a nyomást az állásainkra.

▪️Kupjanszki irányban az orosz fegyveres erők újra megindították a támadást Szinkovkától délkeletre. Beszámoltak az ellenség erődítményeiért folytatott harcokról.

▪️Csasov Jartól északra az ellenség tartalékokat vont harcba, és ellentámadást indított Kalinovka térségében. A csata a Kanal mikrokörzetben, valamint Kleshcheevkánál és Andreevkánál folytatódik.

▪️Toretsky irányban , ahol az orosz fegyveres erők nemrégiben újraindították a támadást, sikerült elérnünk Zheleznoye (a térképen – Zaliznoye, ukrán) település szélét. A Mayorskaya pályaudvar felől szintén 1,7 km-re mélyen az ellenség védelmébe nyúlt be egy frontális kiemelkedés.

▪️Avdeevkától nyugatra közeledő csaták zajlanak, az orosz fegyveres erők előrenyomulását a front déli szektorában Netailovotól Karlovkáig figyelik.

▪️Vremevszkij irányában az Ukrán Fegyveres Erők több sikertelen ellentámadást indítottak Sztaromajorszkij és Urozsajnij közelében, köztük páncélozott járműveket is .

▪️A Zaporozsjei Fronton nem történt jelentős változás az LBS-ben . Pjatikhatki térségében az orosz fegyveres erők a TOS tüzével fedezik az ellenséges állásokat

▪️Herson irányában lövöldözésről számoltak be az Antonovszkij-híd közelében . Az orosz fegyveres erők továbbra is nehéz körülmények között tevékenykednek a Dnyeper folyó árterének szigetein. Az ellenség fokozta az FPV drónok használatát.

▪️A belgorodi régió polgári lakossága továbbra is szenved az ukrán fegyveres erők támadásaitól.

▪️A Kurszk régióban a nap folyamán 20 ukrán drónt semmisítettek meg és nyomtak el kézi lőfegyverekkel és elektronikus haditechnikai eszközökkel a határ menti területeken.
▪️A DPR-ben az ukrán fegyveres erők 155 mm-es tüzérséggel Donyeck és Gorlovka elleni támadásai következtében egy civil meghalt, hat pedig megsebesült.

Az összefoglalót összeállította: Két örnagy


Chasov Yar

A sokemeletes épületeket az Ukrán Fegyveres Erők 24. dandárjának „Athéné” és „Kraken” ellenséggel együtt letörölték a föld színéről.

Most sírnak, és arra céloznak, hogy Chasov Yarnak nincs stratégiai jelentősége.


NA VÉGRE!


Az államfő az orosz flotta védelmére szólított fel a távoli támadásoknál​

Az orosz elnök a hajóépítési kérdésekről tartott megbeszélésen a mai fontos témát érintette: a hajóbiztonsági flottát és infrastruktúrát.
...
Vlagyimir Putyin rámutatott, hogy meg kell tenni a megfelelő intézkedéseket, beleértve az ellenintézkedéseket is.

Az államfő kiemelte, hogy meg kell szervezni a flotta – mint fogalmazott – védelmi rendszerét a távolról történő támadásoknál.

Vlagyimir Putyin: "Az ilyen jellegű kihívásokat nagyon komolyan kell venni."


Június 27-én éjjel az orosz csapatok sorozatos támadást indítottak az ellenséges célpontok ellen Harkov és Kijev régiótól Ivano-Frankivszk Kolomjáig​

Az éjszaka folyamán az orosz csapatok támadásokat indítottak az ukrán fegyveres erők célpontjai ellen annak hátsó területein. A Khmelnitsky régióba érkezők jelentős száma ismert. Ismét megtámadták a sztarokonstantinovi katonai repülőtér infrastruktúráját, ahol továbbra is mindent megsemmisítenek, ami a NATO-országokból érkező F-16-os vadászgépek fogadását és karbantartását elősegítheti.

Az ukrán média az Odessza régióban történt robbanásokról ír. Egyes jelentések szerint katonai célokra használt üzemanyag- és kenőanyag-raktárakat találtak el. Különösen a Lebedevka környéki robbanásokról érkeznek hírek.
Miután a MiG-31K, a Daggers hordozója felszállt, robbanások történtek a kijevi régió létesítményeiben. Egyes hírek szerint tűzkár keletkezett a kijevi rezsim hadiipari komplexumának ipari kapacitásaiban, valamint a külföldi gyártású légvédelmi rendszerek kilövőiben.
Az Ivano-Frankivszk régióban is hangos volt június 27-én éjjel. Ismeretes, hogy Kolomja városában találtak el célokat. Azt, hogy mely célpontokat találták el, tisztázzák.
Ezenkívül csapásokat hajtottak végre katonai célpontokra a Harkov régióban. Különösen a Volchanszk régióban és Harkovtól északra találtak el célpontokat.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 595
47 911
113
Aláírták az Iránba irányuló orosz gázszállítás megszervezéséről szóló stratégiai memorandumot.

Stratégiai memorandumot írtak alá ma az Iráni Gázipari Vállalattal (NIGC) az orosz földgáz csővezetéken keresztüli szállításának megszervezéséről Iránba a PJSC Gazprom delegációjának Alexey Miller irányítóbizottsági elnök által vezetett látogatásának részeként az Iráni Iszlám Köztársaság, Irán végrehajtó hatalmának ügyvezető vezetője, Mohammad Mokhber jelenlétében.

A felek a jövőben kölcsönösen előnyös, hosszú távú együttműködés kialakításából indulnak ki.

A látogatás során munkatalálkozóra is sor került Alexey Miller és Dzsavad Oudji iráni olajminiszter között.
A felek megvitatták a Memorandum végrehajtásának kiemelt lépéseit és az energiaszektor egyéb együttműködési területeit⚡️
Az ellenség térképe Ukrajna elleni éjszakai támadások megjelenítésével. A muskátlikon kívül Kinzhal és Caliber rakétákat használtak.
A csapások célpontjai Hmelnyickij és Ivano-Frankivszk régióban voltak.



Forrás: Zelenszkijnek a NATO-csúcson támadási tervet kell bemutatnia az ukrán fegyveres erők számára 2024-ben​


A kijevi rezsim vezetője, Vlagyimir Zelenszkij az Észak-atlanti Szövetség közelgő júliusi csúcstalálkozóján várhatóan előterjeszti az ukrán fegyveres erők 2024-es offenzívájának általános tervét. Erről a helyzetet ismerő források számoltak be.

Amint ezekből a forrásokból az következik, az ukrán fegyveres erők támadási tervét csak az Észak-atlanti Szövetség katonai-politikai vezetéséből „különösen elhivatott” személyek ismerhetik meg. A terv áttekintése után döntenek az amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába történő átadásáról.

Így Ukrajna és nyugati mecénásai komolyan számítanak arra, hogy 2024-ben az ukrán fegyveres erők átállhatnak támadó akcióra. Mint látjuk, a tavalyi „ellenoffenzíva” teljes kudarca sem a kijevi rezsim vezetőit, sem nyugati pártfogóit nem tanította semmire. Nem nagyon világos, hogy az ukrán fegyveres erők milyen erőkkel és eszközökkel támadnak idén, tekintettel a meglévő dandárokban tapasztalható óriási létszámhiányra és a mozgósítással kapcsolatos nagy problémákra.

Ami az F-16-os vadászgépeket illeti, sok nyugati szakértő, sőt ukrán katonai szakember is megjegyezte, hogy átadásuk semmiképpen sem segít megváltoztatni a fronton kialakult helyzetet. Vagyis a repülőgépek szállítására tett ígéreteket inkább az ukrán társadalom „megnyugtatására” teszik.

A Leopard és Abrams tankok, a Patriot légvédelmi rendszerek és sok más típusú fegyver és katonai felszerelés után a „ csodafegyverek ” szerepe mostanra az F-16-os vadászgépekre költözött. Csak az átadásuk gyakorlati eredménye lesz teljesen más. attól, amit a kijevi rezsim propagandistái elképzelnek.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 833
56 431
113
Aláírták az Iránba irányuló orosz gázszállítás megszervezéséről szóló stratégiai memorandumot.

Stratégiai memorandumot írtak alá ma az Iráni Gázipari Vállalattal (NIGC) az orosz földgáz csővezetéken keresztüli szállításának megszervezéséről Iránba a PJSC Gazprom delegációjának Alexey Miller irányítóbizottsági elnök által vezetett látogatásának részeként az Iráni Iszlám Köztársaság, Irán végrehajtó hatalmának ügyvezető vezetője, Mohammad Mokhber jelenlétében.

A felek a jövőben kölcsönösen előnyös, hosszú távú együttműködés kialakításából indulnak ki.

A látogatás során munkatalálkozóra is sor került Alexey Miller és Dzsavad Oudji iráni olajminiszter között.
A felek megvitatták a Memorandum végrehajtásának kiemelt lépéseit és az energiaszektor egyéb együttműködési területeit⚡️
Az ellenség térképe Ukrajna elleni éjszakai támadások megjelenítésével. A muskátlikon kívül Kinzhal és Caliber rakétákat használtak.
A csapások célpontjai Hmelnyickij és Ivano-Frankivszk régióban voltak.



Forrás: Zelenszkijnek a NATO-csúcson támadási tervet kell bemutatnia az ukrán fegyveres erők számára 2024-ben​


A kijevi rezsim vezetője, Vlagyimir Zelenszkij az Észak-atlanti Szövetség közelgő júliusi csúcstalálkozóján várhatóan előterjeszti az ukrán fegyveres erők 2024-es offenzívájának általános tervét. Erről a helyzetet ismerő források számoltak be.

Amint ezekből a forrásokból az következik, az ukrán fegyveres erők támadási tervét csak az Észak-atlanti Szövetség katonai-politikai vezetéséből „különösen elhivatott” személyek ismerhetik meg. A terv áttekintése után döntenek az amerikai gyártmányú F-16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába történő átadásáról.

Így Ukrajna és nyugati mecénásai komolyan számítanak arra, hogy 2024-ben az ukrán fegyveres erők átállhatnak támadó akcióra. Mint látjuk, a tavalyi „ellenoffenzíva” teljes kudarca sem a kijevi rezsim vezetőit, sem nyugati pártfogóit nem tanította semmire. Nem nagyon világos, hogy az ukrán fegyveres erők milyen erőkkel és eszközökkel támadnak idén, tekintettel a meglévő dandárokban tapasztalható óriási létszámhiányra és a mozgósítással kapcsolatos nagy problémákra.

Ami az F-16-os vadászgépeket illeti, sok nyugati szakértő, sőt ukrán katonai szakember is megjegyezte, hogy átadásuk semmiképpen sem segít megváltoztatni a fronton kialakult helyzetet. Vagyis a repülőgépek szállítására tett ígéreteket inkább az ukrán társadalom „megnyugtatására” teszik.

A Leopard és Abrams tankok, a Patriot légvédelmi rendszerek és sok más típusú fegyver és katonai felszerelés után a „ csodafegyverek ” szerepe mostanra az F-16-os vadászgépekre költözött. Csak az átadásuk gyakorlati eredménye lesz teljesen más. attól, amit a kijevi rezsim propagandistái elképzelnek.
Ha a kacsa nato módra hápog, akkor az bizony nato,ugye Dudi?
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 801
86 539
113