[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 803
34 839
113

A Nagy Játszma című talk-show tegnap esti adása egészen más képet adott a kurszki konfliktus állásáról, mint amit a kollégáim mondanak, és arról, hogy ez a proxy-háború talán MOST, nem pedig a távoli jövőben fog eldőlni.
Lásd: https://rutube.ru/video/f8abcf8a37c43568ef44089025726934/
Ennek a beszélgetésnek a kulcsszereplője Franc Klincevics volt, akit a videón az Afganisztáni Veteránok Orosz Szövetségének vezetőjeként azonosítottak. A Wikipédia bejegyzése arról is tájékoztat minket, hogy miután hosszú évekig a Duma tagjaként szolgált, most szenátor, azaz az orosz kétkamarás törvényhozás felsőházának tagja. Az Orosz Föderáció nyugati részén fekvő Szmolenszk városvezetését képviselte, ahol nem ismeretlen számára, hiszen a határ túloldalán, a ma független Fehéroroszországban született.
Klintsevich 1997-ig, 22 éven át tisztként szolgált az orosz fegyveres erőknél, elsősorban az ejtőernyősöknél, ami azt jelenti, hogy van bátorsága és tudja, mit jelent szembenézni a harccal. Ezredesi ranggal vonult nyugállományba, de katonai tanulmányait a vezérkari katonai akadémián folytatta, amelyet 2004-ben fejezett be. Pszichológiából doktorált, és tehetséges nyelvész, aki németül, lengyelül és fehéroroszul is tud. Tagja a kormányzó Egységes Oroszország párt irányítóbizottságának. Ezt azért mondom, hogy rámutassak, Klintsevich nem egy közönséges „beszélő fej”, hanem egy nagyon hiteles forrás.
A Nagy Játszmában tett vallomása pedig az a fajta nyílt forrás, amelyre támaszkodom, amikor az aktuális orosz ügyekről mondom, amit mondok.
Klincevics tegnap esti kommentárjának az volt a célja, hogy kijózanítsa a televíziónézőket, és elmagyarázza, hogy a kurszki harc miért sokkal bonyolultabb és nagyobb kihívást jelent, mint ahogy azt bárki is állítja akár az orosz, akár a nyugati hírekben. Egyúttal megalapozza a proxyháború drámai orosz eszkalálódását a harmadik világháborúval fenyegető forró háborúvá. Miért? Mert az úgynevezett Zelenszkij-nyitást Kurszkban az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei teljes mértékben lehetővé tették, olyan képességek, műholdas és légi felderítés, parancsnoki és irányítási erőforrások valós idejű felhasználásával, amelyek felülmúlják mindazt, amivel az oroszok rendelkeznek. Emellett nyugati, köztük amerikai bakancsok is vannak a földön. És ilyen körülmények között a hátrányos helyzetű fél nagy kísértéssel néz szembe, hogy a nagy egyenlősítőhöz, a nukleáris fegyverekhez nyúljon, hogy megvédje magát és biztosítsa a győzelmét.
Klincevics azt is elmondta, amit máshol nem láttam, tekintve, hogy az ellenzéki [oroszpárti] interjúkban mindenütt azt hiszik, hogy az ukránok Kurszkban el vannak vágva az utánpótlás forrásaitól: hogy Kijev mostanra 12 ezerről 20 ezerre emelte a Kurszkba küldött erőinek számát.
Röviden, a Zelenszkij-akció, amelyet az Egyesült Államok teljes mértékben lehetővé tesz, nem egy PR-trükk, hanem egy teljes körű invázió, amely az orosz stratégiai eszközök elleni légi támadás előfutára lesz, messze hátul, F16-osokról indított JASSM, Storm Shadow és más nagy hatótávolságú rakétákkal.
Klincevics utalt arra is, hogy a két amerikai repülőgép-hordozó és kísérőik, amelyek most a Földközi-tenger keleti részén tartózkodnak, nem Irán megfékezésére szolgálnak, hanem egy Oroszország elleni átfogó támadásra, amely során a repülőgépeiket nukleáris csapások végrehajtására használják. Hozzáteszem az ő elemzéséhez, hogy ez magyarázatot adhat arra, hogy Washington parancsára ukrán drónok kiiktatták az orosz korai előrejelző radarállomásokat az ország déli részén.
Eddig az orosz válasz ezekre a gyülekező viharfelhőkre két egymást követő napon masszív rakéta- és dróntámadások voltak Ukrajna kritikus infrastruktúrája ellen. De ne legyenek illúzióink: ha az oroszok megérzik, hogy az Egyesült Államok hamarosan lecsap rájuk, hogy az Ukrajnában és azon túl lévő eszközöket ne csak az orosz repülőgépek ellen használják, amelyeket visszavontak a JASSM és Storm Shadows 900 km-es hatótávolságán túlra, hanem a kritikus polgári infrastruktúra ellen is, hogy megbénítsák a háborús erőfeszítéseket, akkor egy megelőző orosz támadás a NATO, az Egyesült Államok kontinentális része ellen. hogy ne szépítsük a szavakat, teljesen elképzelhető.
Mindez biztosan lejátszódik a november 4. és az amerikai választások előtti hetekben. A Biden-kormányzat nyilvánvalóan elkötelezte magát az élethalálharc mellett. Ki fog meghátrálni? Hogy ki fog „győzni”, az nyitott kérdés. Washington, önöket előre figyelmeztette Klincevics úr, aki minden bizonnyal a Kreml nevében beszél.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 973
35 665
113
Ebben én nem vagyok biztos, az amcsik tényleg nagy mennyiségű technikát tárolnak, sanszosan jobb körülmények között mint az oroszok, és a T 62 is döcög most is a harcban, kurva sok Abrams meg M60 mehet még, csak az EU-nak, tehát NEKÜNK ki kéne fizetni, és megoldják hidd el!

Ott ha az ukik beomlanak a fronton, az morál/élőerő hiány miatt lesz, nem azért mert elfogyott az átadható nyugati technika... Az is más kérdés persze, hogy mit számolnak ki költség /haszon elven az amcsik, megéri vagy sem átadni, mert ha ha anyagilag bukta projectnek néz ki ukrajna, úgy ott fogják hagyni őket is, mint az Afgán kormányerőket, vagy a kurdokat, pikk pakk...

A morál/erkölcs/segítség addig tart náluk, amíg az American Expressz is jól jár :)!!!
Milyen jó állapotokról beszéltek. A szabad ég alatt tárolt HK K tök mindegy hogy milyen hanyagsaggal vagy épp odafigyeléssel lettek letarolva azokból kb a test marad meg a fegyverzet eggyes fodarabjai és a futómű ami szintén nagymértékű felújításon megy keresztül ittis ott is úgyis úgyis...

Szabadeges tárolóból csillaghangarbol minden gép szinte mindenét fel kell újítani.anyi hogy ilyenkor lehet modernizálni sőt szinte kötelező. De elektronika a pl könnyebb az újat beépíteni mint régit szerezni. Egyszerűen gazdasagossagi szempontból érdemes modernizálni.nallunk is megérné egy modernizációs program a régi teknikakra akár nyugati is.
 

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
547
2 571
93
5f20bc154cf94363400221.jpg


Csak semmi pánik a kocka el van cseszve! Mert Karácsonyra... Hessler ezredes megszerzi a benzin készletet! :hadonaszos:

Addig is... :oops:

 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
952
5 495
93

A NAÜ is már zavarónak érzi azt, hogy az ukránok terrorista módjára atomerőművet támadnak. azt is megerősítették láttak drón támadás nyomokat.
nem véletlen, hogy most megy z-hez, hogy talán ezt mégse ...

úgy hogy aktuálissá válik a korábbi kérdésem: miért jó az nekünk, ha atomterroristákat támogatunk?
mármint az EU/NATO :(
ukrofanok, ez nektek szól!
.
 
  • Tetszik
Reactions: Ashtar and vontod

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 030
1 691
113
 
  • Tetszik
Reactions: Xtreeem and gergo55

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 061
57 675
113

A Nagy Játszma című talk-show tegnap esti adása egészen más képet adott a kurszki konfliktus állásáról, mint amit a kollégáim mondanak, és arról, hogy ez a proxy-háború talán MOST, nem pedig a távoli jövőben fog eldőlni.
Lásd: https://rutube.ru/video/f8abcf8a37c43568ef44089025726934/
Ennek a beszélgetésnek a kulcsszereplője Franc Klincevics volt, akit a videón az Afganisztáni Veteránok Orosz Szövetségének vezetőjeként azonosítottak. A Wikipédia bejegyzése arról is tájékoztat minket, hogy miután hosszú évekig a Duma tagjaként szolgált, most szenátor, azaz az orosz kétkamarás törvényhozás felsőházának tagja. Az Orosz Föderáció nyugati részén fekvő Szmolenszk városvezetését képviselte, ahol nem ismeretlen számára, hiszen a határ túloldalán, a ma független Fehéroroszországban született.
Klintsevich 1997-ig, 22 éven át tisztként szolgált az orosz fegyveres erőknél, elsősorban az ejtőernyősöknél, ami azt jelenti, hogy van bátorsága és tudja, mit jelent szembenézni a harccal. Ezredesi ranggal vonult nyugállományba, de katonai tanulmányait a vezérkari katonai akadémián folytatta, amelyet 2004-ben fejezett be. Pszichológiából doktorált, és tehetséges nyelvész, aki németül, lengyelül és fehéroroszul is tud. Tagja a kormányzó Egységes Oroszország párt irányítóbizottságának. Ezt azért mondom, hogy rámutassak, Klintsevich nem egy közönséges „beszélő fej”, hanem egy nagyon hiteles forrás.
A Nagy Játszmában tett vallomása pedig az a fajta nyílt forrás, amelyre támaszkodom, amikor az aktuális orosz ügyekről mondom, amit mondok.
Klincevics tegnap esti kommentárjának az volt a célja, hogy kijózanítsa a televíziónézőket, és elmagyarázza, hogy a kurszki harc miért sokkal bonyolultabb és nagyobb kihívást jelent, mint ahogy azt bárki is állítja akár az orosz, akár a nyugati hírekben. Egyúttal megalapozza a proxyháború drámai orosz eszkalálódását a harmadik világháborúval fenyegető forró háborúvá. Miért? Mert az úgynevezett Zelenszkij-nyitást Kurszkban az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei teljes mértékben lehetővé tették, olyan képességek, műholdas és légi felderítés, parancsnoki és irányítási erőforrások valós idejű felhasználásával, amelyek felülmúlják mindazt, amivel az oroszok rendelkeznek. Emellett nyugati, köztük amerikai bakancsok is vannak a földön. És ilyen körülmények között a hátrányos helyzetű fél nagy kísértéssel néz szembe, hogy a nagy egyenlősítőhöz, a nukleáris fegyverekhez nyúljon, hogy megvédje magát és biztosítsa a győzelmét.
Klincevics azt is elmondta, amit máshol nem láttam, tekintve, hogy az ellenzéki [oroszpárti] interjúkban mindenütt azt hiszik, hogy az ukránok Kurszkban el vannak vágva az utánpótlás forrásaitól: hogy Kijev mostanra 12 ezerről 20 ezerre emelte a Kurszkba küldött erőinek számát.
Röviden, a Zelenszkij-akció, amelyet az Egyesült Államok teljes mértékben lehetővé tesz, nem egy PR-trükk, hanem egy teljes körű invázió, amely az orosz stratégiai eszközök elleni légi támadás előfutára lesz, messze hátul, F16-osokról indított JASSM, Storm Shadow és más nagy hatótávolságú rakétákkal.
Klincevics utalt arra is, hogy a két amerikai repülőgép-hordozó és kísérőik, amelyek most a Földközi-tenger keleti részén tartózkodnak, nem Irán megfékezésére szolgálnak, hanem egy Oroszország elleni átfogó támadásra, amely során a repülőgépeiket nukleáris csapások végrehajtására használják. Hozzáteszem az ő elemzéséhez, hogy ez magyarázatot adhat arra, hogy Washington parancsára ukrán drónok kiiktatták az orosz korai előrejelző radarállomásokat az ország déli részén.
Eddig az orosz válasz ezekre a gyülekező viharfelhőkre két egymást követő napon masszív rakéta- és dróntámadások voltak Ukrajna kritikus infrastruktúrája ellen. De ne legyenek illúzióink: ha az oroszok megérzik, hogy az Egyesült Államok hamarosan lecsap rájuk, hogy az Ukrajnában és azon túl lévő eszközöket ne csak az orosz repülőgépek ellen használják, amelyeket visszavontak a JASSM és Storm Shadows 900 km-es hatótávolságán túlra, hanem a kritikus polgári infrastruktúra ellen is, hogy megbénítsák a háborús erőfeszítéseket, akkor egy megelőző orosz támadás a NATO, az Egyesült Államok kontinentális része ellen. hogy ne szépítsük a szavakat, teljesen elképzelhető.
Mindez biztosan lejátszódik a november 4. és az amerikai választások előtti hetekben. A Biden-kormányzat nyilvánvalóan elkötelezte magát az élethalálharc mellett. Ki fog meghátrálni? Hogy ki fog „győzni”, az nyitott kérdés. Washington, önöket előre figyelmeztette Klincevics úr, aki minden bizonnyal a Kreml nevében beszél.
Spekuláció,nem több.
 

Redgreg

Well-Known Member
2022. április 22.
790
3 579
93
Pl az "új" gyártású Lengyen abramsek is onnan kerülnek ki)
Az időkeret is megvan?
Eleve "ideálisabbak" ott a tárolási körülmények minden szempontból
Mik ezek a szempontok?
Ezt egyszer kigyűjtöttem.
Az orosz területen az évi, az amerikain a napi hőingás a nagyobb. Az éves csapadékmennyiség koppra egyforma. Az amerikai területen a plusz, az orosz területen a minusz maximum a gáz.
Az a helyzet, hogy ahogy az orosz cuccok nem Sztálinumból, úgy az amerikai cuccok sem demokráciumból készültek.
Egy ilyen eszköz kikonzerválása azzal indul, hogy beviszed a gyárba, ott lecsupaszítják vasig, kinyitják a páncélkazettákat, újra drótozzák, újta olajozzák, mindent átnéznek stb.
Ez ma az USAban évi 40-50 db. Igen, kb ennyit is adnak át.
Mert ellentétben veled, az USA hadvezetés nem hülye, tudja, ha az aktív készletből ad át, az hiányozni fog, ha kell. Tehát nem fog átadni.

Plussz a baradleynek de valószínű rövid időn belül az abramsnek is megvan a váltotipusa aminek "kell a hely".
Egyiknek sincs igazából, de ha meg is lenne, nem kell a hely. Nem azért tud az USA ha akar még talán M60ast, vagy az oroszok T-55öst kikonzerválni, mert hülyék, hanem, mert tudják, amikor te a hadtörténeti múzeumból kunyizott manlichereddel állsz szembe az ő M 60asával, akkor baszhatod, hogydeeznemmodern

kikonzerválják" rövid idő alatt üzemképessé tudják tenni.
Igen, 1-2 hónap alatt. Havi 1-50et, típustól függően
A fizika nem megbaszható.

Még az ezeknél jóval régebben leállitott százas nagyságrendben átadott M113 lövészpáncélosokat is onnan húzták elő.
Igen, ahogy a ruszkik is a saját letárolt cuccaikat. Havi x darab kapacitással. Minnél régebbi annál nagyobb. Ez az USAban sincs máshogy.

A konklúzió, az USAnak nincs mit átadnia azon felül amit átad. Mert ha elkezdené most az aktív állományt átadni, akkor a már felpörgött orosz hadiipart HHról csak hadigazdaságra kéne kapcsolni. Míg az USAnak a mostról 2-2,5 év a HH és 3-3,5 év a hadigazdaságig visszalévő idő. Csak arra a 3-3,5 évre az orosz szabadkezet kap, míg az USA nem tud beavatkozni, mert veszít.
Az, hogy ezt európában nem értik, az a legnagyobb ciki a németeknek, franciáknak és nekünk.
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle