[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 939
15 920
113
Pár havonta hozzák össze az oroszok az afganisztáni szovjet áldozatok számát. Lassan elfogy a letározott szovjet fegyverzet is.

Már 2022 márciusában elsütöttétek, hogy az akkori intenzitással 2 - 3 - 4 hét, és az Orosz Hadsereg össze fog omlani, a haditechnika fogyása miatt.

2,5 év múltán kifutottak még puskalőszerből is az oroszok ? o_O

olHupgx.jpeg
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
323
1 613
93
Hát több tízezer db t-55 volt nekik szóval biztos volt ami erre a sorsa jutott csak van is marad is.
( meg az ötvenöcsi egy viszonylag egyszerűen életrekelthető gép mivel nincs benne elektronika)

Ami érdekes itt pl a tízezer darab körüli kivont t-72a meg T-72 ural ami le volt tárolva.
Azokat annyira nem látjuk, nekem itt az a teóriàm hogy ott már pl az automata töltőt egy az egybe ki kéne cserélni meg újradrótozni mindent is. Ami sokkal több idő és pénz mint a teljesen manuál t-62 és t-55 feltámasztása.
Ezért az automata töltősekből inkább a nagyobb harcértékű t-80-hoz nyúltak először.

Kis adalék a T-34-85-höz. Egy filmforgatásra meg lett csinálva és azért volt rendberakva. Jelenleg a hadtörténrti múzeumé és most is működik.
Nem pusztultnak tűnik a (tüzérségi) letárolt technika állapota és a google maps alapján sem csak egy propagandafotózásra tették rendbe a bázist - Belorussia (forrás; lokáció )
weaponsstorehouse001-19.jpg

weaponsstorehouse001-33.jpg


Természetesen ukrán "barátaink" is vigyáztak a megörökölt szovjet technikára, ezért nem okoz nekik kikonzerválni párat most hogy balhé van...; (forrás)
tanksdepotkharkiv001-24.jpg
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 503
90 066
113
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
953
5 508
93
Ez az alacsonytól azért kegyetlen messze van már.
Ez is nevezhető egyfajta furcsa háborúnak. Háborúnak háború de nem totális háború.( legalábbis az orosz állam szempontjából)
fegyveres konfliktus, nyugodtan hívható háborúnak
perdef a háború: fegyveres küzdelem állapota, amely harci jellegű műveletek végrehajtásában fejeződik ki két fél, illetve államok, nemzetek vagy koalíciók között.
szvsz teljesen mindegy minek nevezzük, vagy minek nevezik. ami nem mindegy szvsz az az, hogy mennyire eszkalálják tovább a kialakult helyzetet egyes "külső" kontraktorok ... mert előbb-utóbb elérjük azt a szintet, ami már nem visszafordítható eseményeket hoz el.
tudom tudom, az oroszok úgyse reagálnak bármennyi vörös vonalat is lépnek át vele szembe. ezzel nyugtathatja magát bárki, ahogy mondjuk a környezetvédelemben is teszik sokan. csak aztán amikor jön a rádöbbenés, na az fájni fog ....
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
1 103
10 050
113
Nagy öröm látni, hogy mostanra a biztonságpolitikai és geopolitikai szakértő egész hada árasztotta el a közösségi médiákat, pont úgy, mint a meghirdetett világjárvány idején a vírusszakértők tengere. Ez most irónia volt és vegye magára bárki nyugodtan, akit érint.

Pár napja hallgattam meg Rácz András szakértését, nagyon szép és jó, de lenne két apró észrevétel/kritika a mondandójával kapcsolatban.
Külön kiemeli, hogy bár Putyin 2022. februárjában komoly atomfenyegetéssel élt, de a Nyugat erre „válaszolt” és azóta komoly orosz politikus ezt szóba sem hozza, csak az ügyeletes megmondó emberek. Nos, Rácz András interjújára elég hamar rácáfolt az élet, két nappal később mind Putyin, mind Lavrov (ők talán még hivatalos politikusoknak is tekinthetőek, ha komolynak nem is, ugye…) az orosz nukleáris doktrína (értsd: bevethetőségi szabályok) felülvizsgálatáról értekeztek a nagyérdeműnek és nem felfelé, hanem lefelé tolják el a bevethetőségi küszöböt.
Rácz András elemezte a kurszki helyzetet is és számára ez egyértelművé tette, hogy nincs további stratégiai tartaléka Oroszországnak. Szerintem ez kissé távol áll a valóságtól, de nem szólhatunk bele, hogy ki mit és hogyan szeretne élvezni ebben a véres showműsorban...

Íme a videó, szerintem érdemes őt is meghallgatni, van amikor egész értelmes dolgokat is mond:

Meg mellé egy Vukics-féle szakértés, ezt sem érdemes ignorálni:
Vukics talán az első olyan szakértő, aki megpedzegeti az orosz-kínai vonalat, pontosabban azt, hogy bizonyos jelek arra utalnak, hogy az orosz lépéseket Moszkva előre egyezteti Pekinggel, pont ahogy Kijev Washingtonnal. Végre valaki ezt is felveti, nem biztos, hogy igaz, de mindenesetre vannak erős felkiáltójelek az ügyben. Innentől ez nem vegytiszta orosz-ukrán háború, még csak nem is orosz-USA/NATO proxy, hanem egyenesen kínai-amerikai proxy. Ha valaki minden szempontból jól járt ezzel a balhéval, az Kína, ennek tagadása vagy nem látása már más szakterületre tartozó minősítést érdemel.

Végezetül:
Qrva nagy a napi médiazaj és qrva unalmas hónapok óta ugyanazon témák körül forogni és ezerszerre is ugyanarról regélni, így szíves engedelmetekkel kicsit szabira megyek, mert újat nem tudok mondani, a napi őrjöngés meg nem érdekel és nem hinném, hogy dolgom lenne egyes delikvensek utókezelése sem.
Bár a kezdetektől fogva nem tapsoltam ennek a háborúnak, ugyanakkor nem értem, hogy miért lenne kötelező beleállni a háborút támogatók és éljenzők közé?
Lehet, hogy előbb-utóbb bele fogják keverni Magyarországot, sőt, egész Európát egy nagy háborúba és baromira nem fogják közben kikérni innen senki véleményét, de ez nem azt jelenti, hogy ha már muszáj így megdögleni, akkor kötelező ezt tapsolva és örömködve tenni a ránk kényszerített keleti és nyugati nagyhatalmi célok miatt.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 477
23 809
113
Már 2022 márciusában elsütöttétek, hogy az akkori intenzitással 2 - 3 - 4 hét, és az Orosz Hadsereg össze fog omlani, a haditechnika fogyása miatt.

2,5 év múltán kifutottak még puskalőszerből is az oroszok ? o_O

olHupgx.jpeg
Sohasem fogynak ki azok semmiből!
Egy olyan országban, ahol ilyesmi csak úgy előfordul, csak ki kell menni az erdőbe rőzséért! :rolleyes:


(oké, régi hír, de nem lepődnék meg ha most is előfordulna)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 974
35 677
113
Ez az alacsonytól azért kegyetlen messze van már.
Ez is nevezhető egyfajta furcsa háborúnak. Háborúnak háború de nem totális háború.( legalábbis az orosz állam szempontjából)
Van egy olyan probléma az európai felfogásban hogy az utóbbi 2 "világháború" totális háború volt és területileg ebbe volt érintett majd minden európai állam (gyarmatok át sosem tekintették saját földnek így azok e szempontból nem számítanak) és ezer benne ragadt a köztudatba hogy csak az a háború ami totális háború és ugye főleg ezeket is tanítják. Részünkről pl a szlovák magyar kishaboru se volt totális háború magyar részről. Nem is tanítják... Miközben háború volt oly annyira hogy a megmaradt Szlovákia ezután ugyanabba a szövetségi rendszerbe menekült mint mi... Szlovákia total befekudt Kárpátalja és delfelvidek. Akkor kezdtek csak újra emberkedni amikor a németekhez bedorgoloztek jobban mint mi.
 

Banyek

Active Member
2021. augusztus 31.
54
181
33
Ukrajna elszenvedte az első F16 veszteségét hétfőn. Ha vótmá, akkor bocs...
Azt írják a cikkben, hogy az ukránok eddig 6 db F16-ot kaptak a "vadászgép koalíciótól" és ezekre 6 pilótát képeztek ki. Ezzel a hétfői esettel így mindkét szám ötre csökkent...
A cikk, illetve a WSJ hír, amire hivatkozik "crash"-ként említi a balesetet, ami az én értelmezésemben azt jelenti, hogy a gép lezuhant.
Lutsk polgármestere FB-on írt a balesetről, illetve egy képet is posztolt az elhunyt pilótáról. A bejegyzést nem sokkal később törölték.
Íme, a Bild-es cikk.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 258
10 976
113
Ukrajna elszenvedte az első F16 veszteségét hétfőn. Ha vótmá, akkor bocs...
Azt írják a cikkben, hogy az ukránok eddig 6 db F16-ot kaptak a "vadászgép koalíciótól" és ezekre 6 pilótát képeztek ki. Ezzel a hétfői esettel így mindkét szám ötre csökkent...
A cikk, illetve a WSJ hír, amire hivatkozik "crash"-ként említi a balesetet, ami az én értelmezésemben azt jelenti, hogy a gép lezuhant.
Lutsk polgármestere FB-on írt a balesetről, illetve egy képet is posztolt az elhunyt pilótáról. A bejegyzést nem sokkal később törölték.
Íme, a Bild-es cikk.
A hvg is megirta már.
 
  • Tetszik
Reactions: sixtus and Banyek

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 036
49 107
113
Ukrajna elszenvedte az első F16 veszteségét hétfőn. Ha vótmá, akkor bocs...
Azt írják a cikkben, hogy az ukránok eddig 6 db F16-ot kaptak a "vadászgép koalíciótól" és ezekre 6 pilótát képeztek ki. Ezzel a hétfői esettel így mindkét szám ötre csökkent...
A cikk, illetve a WSJ hír, amire hivatkozik "crash"-ként említi a balesetet, ami az én értelmezésemben azt jelenti, hogy a gép lezuhant.
Lutsk polgármestere FB-on írt a balesetről, illetve egy képet is posztolt az elhunyt pilótáról. A bejegyzést nem sokkal később törölték.
Íme, a Bild-es cikk.
Az F-16 sosem lövődik le, az maximum balesetet szenved/lezuhan. "Crash"...
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
29 252
125 466
113
Nem pusztultnak tűnik a (tüzérségi) letárolt technika állapota és a google maps alapján sem csak egy propagandafotózásra tették rendbe a bázist - Belorussia (forrás; lokáció )
weaponsstorehouse001-19.jpg

weaponsstorehouse001-33.jpg


Természetesen ukrán "barátaink" is vigyáztak a megörökölt szovjet technikára, ezért nem okoz nekik kikonzerválni párat most hogy balhé van...; (forrás)
tanksdepotkharkiv001-24.jpg
Az orszoknál nagyon változó volt a letárolás milyensége katonai körzettől és lerakattól függően. Volt ahol hagyták szétrohadni meg szétlopták (ebből volt bírósági ügy meg botrány is) és volt ahol olyan szépen rendben volt tartva amit te is beraktál.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 840
14 991
113
Hát több tízezer db t-55 volt nekik szóval biztos volt ami erre a sorsa jutott csak van is marad is.
( meg az ötvenöcsi egy viszonylag egyszerűen életrekelthető gép mivel nincs benne elektronika)

Ami érdekes itt pl a tízezer darab körüli kivont t-72a meg T-72 ural ami le volt tárolva.
Azokat annyira nem látjuk, nekem itt az a teóriàm hogy ott már pl az automata töltőt egy az egybe ki kéne cserélni meg újradrótozni mindent is. Ami sokkal több idő és pénz mint a teljesen manuál t-62 és t-55 feltámasztása.
Ezért az automata töltősekből inkább a nagyobb harcértékű t-80-hoz nyúltak először.

Kis adalék a T-34-85-höz. Egy filmforgatásra meg lett csinálva és azért volt rendberakva. Jelenleg a hadtörténrti múzeumé és most is működik.

Azért azt a karusszel tárat, töltőt ne misztifikáld túl, mert nem egy nagy showtime vagy miért kéne azt a lemez cuccot kicserélni, max ha szétrohadt. Pont a primitívsége miatt fog működni hibatűrően.
De nem értem ez rákészülve miért ne lehetne egy két nap alatt meg.
Egy t72ről amit láttam, kerestem, az se gondold, hogy valami nagy showtime.
ha előre konfekcionált kotegekből, egységekből kell csinálni.
De ismerem a jelenséget, mert ipari automatizálásban dolgozok. Komplexebb gépeken, gyártósorokon. Az órabérben hónapos időtávú meló projektárban szokott menni 2 nap. :)

Én legjobban attól tartanék, hogy mondjuk a furatba belerohadnak a dugók, hajtás összerohad.
De gondolom egy felujitouzemben tudjak azt a volument produkálni, hogy az előrántott gépbe már csak egy hot swap hajtáscsere kell.

De ettől függetlenül kíváncsi lennék a Bw letárolási körülményekre is, ott mi lehetett. Abdul leadta a vasba?

Amugy ha már automata töltés. Te biztos tudod, de ez itt off. Mindig látni videót a neten, hogy a gyakorlaton micsoda gyorsan töltik a yenkik ott állva, meg itt odáig vannak, hogy milyen gyorsan tolat.
De el nem tudom képzelni, hogy felénk egy száraz földön 20al tolatva ott állva ne verné szét magát.. nem hogy gyorsabban, hanem egyáltalán újratöltsön.
Van ilyenről videó?
Baromi kíváncsi volnék.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 165
13 415
113
Használja-e Kijev az F-16-ot Oroszországban? Az ukránokon múlik, mit kezdenek velük – mondta Pavel


2 ora mulva

Ukrajna elvesztette első F-16-os vadászgépét. A veszteséget pilótahiba okozta



Az első vadászgépek júliusban érkeztek Ukrajnába, a WSJ szerint Kijev hat darabot kapott belőlük, ami egyben megfelel az F-16-ot repülni képes képzett pilóták számának is.


Azt hogy 6 darabot kaptak nyilvan a politikus is tudja de jatsszak a szindarabot hogy majd 6 darab geppel fognak ruszki teruleteken csodakat csinalni. :D

Tiszta hulyenek nezik a nepet.
 

Redgreg

Well-Known Member
2022. április 22.
798
3 623
93
'41-től ment a Lend-Lease program, ömlött nekik a nyugati technika.
Ezt nem lehetne elfelejteni? Mire az LL egyáltalán számítani kezdett már túl vagyunk Kurkszon, nagyjából a magyar határon állt a Vörös Hadsereg, mire az LL szállítások fele beérkezett.
Nem arról van szó, hogy nem számított, de a VH eldőlt a Moszkvai csata végére. Onnantól nem az volt a kérdés, hogy ki nyer, csak, hogy mikor.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 038
5 565
113

Az időkeret is megvan?

Mik ezek a szempontok?
Ezt egyszer kigyűjtöttem.
Az orosz területen az évi, az amerikain a napi hőingás a nagyobb. Az éves csapadékmennyiség koppra egyforma. Az amerikai területen a plusz, az orosz területen a minusz maximum a gáz.
Az a helyzet, hogy ahogy az orosz cuccok nem Sztálinumból, úgy az amerikai cuccok sem demokráciumból készültek.
Egy ilyen eszköz kikonzerválása azzal indul, hogy beviszed a gyárba, ott lecsupaszítják vasig, kinyitják a páncélkazettákat, újra drótozzák, újta olajozzák, mindent átnéznek stb.
Ez ma az USAban évi 40-50 db. Igen, kb ennyit is adnak át.
Mert ellentétben veled, az USA hadvezetés nem hülye, tudja, ha az aktív készletből ad át, az hiányozni fog, ha kell. Tehát nem fog átadni.


Egyiknek sincs igazából, de ha meg is lenne, nem kell a hely. Nem azért tud az USA ha akar még talán M60ast, vagy az oroszok T-55öst kikonzerválni, mert hülyék, hanem, mert tudják, amikor te a hadtörténeti múzeumból kunyizott manlichereddel állsz szembe az ő M 60asával, akkor baszhatod, hogydeeznemmodern


Igen, 1-2 hónap alatt. Havi 1-50et, típustól függően
A fizika nem megbaszható.


Igen, ahogy a ruszkik is a saját letárolt cuccaikat. Havi x darab kapacitással. Minnél régebbi annál nagyobb. Ez az USAban sincs máshogy.

A konklúzió, az USAnak nincs mit átadnia azon felül amit átad. Mert ha elkezdené most az aktív állományt átadni, akkor a már felpörgött orosz hadiipart HHról csak hadigazdaságra kéne kapcsolni. Míg az USAnak a mostról 2-2,5 év a HH és 3-3,5 év a hadigazdaságig visszalévő idő. Csak arra a 3-3,5 évre az orosz szabadkezet kap, míg az USA nem tud beavatkozni, mert veszít.
Az, hogy ezt európában nem értik, az a legnagyobb ciki a németeknek, franciáknak és nekünk.
Klimából annyi igaz hogy nagy a hőingadozás ott a sivatagban ahol tárolják őket.Viszont csapadék/pára nem nagyon van ott korrozió szinte 0.Oroszoknál meg a Szovjetúnió szétesése után ment a "szabadrablás" a letárolt technikából plussz nem is foglalkoztak vele túlzottan mennyire "rohad szét" minden volt más "bajuk" évtizedekik.Nyílván azért így is maradt bőven amit ki tudnak "konzerválni",pótolni a veszteségeket mert az Ukrán "front" "eszi" rendesen a páncélos technikát.Usa-nak meg az aktív allomány nagy része modernizálva lett az elmúlt 10-évben nem is nagyon van szükségükn"hozzányúlni" a letárolt készletekhez.Ettől függetlenül jóval nagyobb is lehet a "kapacitás" de amíg nincs rá szükség nem használját ki(Ahogy sokáig az Oroszok se)