[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
378
2 346
93
És mégis honnan gondolják azt, hogy az oroszok ebbe majd retardált lemming módjára belemennek? Persze ahogyan romlik az ukránok helyzete, annál inkább kezdenek el kapálózni a vélt "béke" irányába, de amíg a béke számukra azokat a feltételeket jelenti, ami miatt az oroszok belekezdtek ebbe a háborúba, addig kurvára nem lesz itt semmi változás. Ha ezek mentén a feltételek mentén lenne tűzszünet/béke azzal lényegében elérnék amit 2014 óta akarnának, csak most már a harcok esetleges kiújulásával magukkal szeretnék rántani a kollektív nyugatot is.

Viszont ez a hajó elment, és ahogyan Tatarigami is írja az oroszok ráérnek, sőt szépen lépésről-lépésre építkeznek. Lehetett volna 2022 tavaszán Isztambulban megállapodni, de az nem kellett, hát ez a vége. Olyan ez az egész béketerv koncepciója, mintha a focimeccsen az első félidő után kunyerálnád a bírót, hogy tesó fújjad már le légyszi egy döntetlennel. Mert látod, hogy a csapatod a tüdejét köpi ki és a második etap végére a holland-magyar 8:1 mintájára elpicsáznak, mint a szart.

Gyakorlatilag egy olyan intézkedés és megállapodáscsomag, aminek elfogadása biztonsági szempontból egyenértékű lenne egy NATO tagsággal.
Itt már nem lesznek béketárgyalások csak béketárgyalás amikor az Orosz leteszi a papírt amit alá kell írni, de az utolsó ponton megakad az ukránok szeme miben a kártérítést írják a kurkszi betörés Krim rakétázása s még sorolhatnám miatt, na ezt kifizetni lehet hogy ötven év kell.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 045
1 768
113


 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
11 362
33 788
113
Ugledári hírek
FABula
összfogl.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 554
38 265
113
⚡️⚡️
Az ukrán hadsereg veszteségei a Kurszk régióban már meghaladták a tavalyi "ellentámadás" veszteségeit.

Ukrán források szerint több mint 1000 egységnyi felszerelés van, köztük 50 tank és 12 amerikai HIMARS MLRS.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Kurszk irányában folytatott harcok során az ellenség több mint 16 000 katonai személyzetet, 126 tankot, 57 gyalogsági harcjárművet, 95 páncélozott járművet, 795 gyalogsági harcjárművet, 492 járművet, 124 tüzérségi darabot, 29 MLRS indítót, köztük 8 HIMARS-t és 6 M270 MLRS-t veszített ⚡️
⚡️
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 568
71 125
113
Most, hogy hivatalosan is megtámadta Izrael Libanont, egy független és szuverén országot, innentől miben is különbözik majd az a háború az orosz-ukrántól?

Mert egyébként mind a kettő ugyanamiatt indított különleges műveletet. Remélem, nem lesznek világoskékek és sötétkékek! ;) Meg ugye az is lassan nyílt invázió ...
Vajon Bide kijelenti hogy az utolso libanoniig támogatja őket ,és az EU beáll a NATO val Libonon mögé?
Szankciók Izrael ellen?

Az a csúnya vicc az egész ukrán esetben hogy Ukrajna nyugati barátai az utolsó ukranig készek elmenni.
Mi lesz ha egyszer Moszkvatol hallunk ilyet?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 700
25 821
113
CV90 és az aknamező:

Drónról indított csapás egy IMR2 ellen:

Kurszki terület ukronato állás elfoglalva és pár trófea:

Újabb ukronato banderamobilt ért FPV drón találat:

dudlerünk szerint nem jellemző drónnal hátulról támadás, kb egy kismillió ilyen videó van fent...:

Egy ukronato drónkezelő csapat megsemmisítette az ukronato baráti csapatot:

Kuszki terület, roshel apc trófea:

Kilőtt ukronato IMR és 2 apc:

A da vinci farkasai nevű ukronato alakulat visszavonulót fújt Vugledarnál:

Kínai ZFB-05 a fronton:

Berserk:

-1 ukronato ír exkatona:
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
858
8 479
93

Ukrajna

Harcászati-hadműveleti helyzet_2024.09.23.

Általános helyzet

1. Az orosz fél a hadműveleti kezdeményezést továbbra is a kezében tartja. Több frontszakaszon is aktívan és kezdeményezőleg lép fel, sikeres harcot folytat több irányban is.
2. Az ukrán fél hadműveleti védelmet folytat, a kezdeményezést nem tudja magához ragadni. Védelmi harca több irányban is sikertelen. Támadó műveletet egy irányban folytatott, azonban támadása kifulladt, a kezdeményezést a kurszki irányban elveszítette. Erőinek, eszközeinek megóvása érdekében több frontszakaszon is visszavonulásra kényszerül.
Az egyes frontszakaszok helyzete
1. A Dnyeper vonala
Az orosz fél a Dnyeper-torkolat szigeteinek birtoklásáért kezdeményezett harcot. A célja kettős:
a. Megakadályozni az ukrán felet abban, hogy a szigetek birtokában újabb hídfőállást létesítsen a Dnyeper bal partján.
b. Helyhez kötni a 30. tengerészgyalogos hadtest erőit, azokat az ukrán fél ne tudja más frontszakaszokra átirányítani.
c. (Zárójelesen és kérdőjelesen: esetleg saját erőszakos folyóátkelését előkészíteni).
2. A zaporozsjei frontszakasz
Orosz részről erősödött a harcfelderítési tevékenység, valamint az ukrán harcászati mélységre mért tüzérségi tűzcsapások száma. Ez az irányban tartózkodó ukrán erők mennyiségének megnövekedésére utalhat.
3. Uhledar
Az orosz fél a korábbi frontális támadások kudarcaiból tanulva a 72. ukrán gépesített lövészdandár szárnyait támadta sikeresen és áttörve az ukrán védelmet átkarolással fenyegeti az ukrán védelem egyik fontos bástyájának tartott erődvárost. (A támadás bal szárnyán az orosz 40. tengerészgyalogos dandár, jobb szárnyán pedig a 155. tengerészgyalogos dandár egységei támadtak. Miért érdemes ezt megemlíteni? Azért, mert a 155. tengerészgyalogos dandár alegységeinek harcba vetéséről a kurszki irányból is érkeztek hírek. Vagy az a helyzet, hogy a dandár egy zászlóalja van a kurszki irányban, vagy pedig az, hogy a dandár hadosztállyá történő átszervezése megtörtént, így elegendő erővel rendelkezik ahhoz, hogy két irányban is harcot folytathasson). Az ukrán fél vagy vállalja a bekerítésben is a harcot városharcra kényszerítve az orosz felet, vagy kénytelen lesz kiüríteni a várost. Ez utóbbi lenne az ésszerű megoldás. Ebben az esetben Uhledar oroszok általi birtokbavétele rövid időn belül megtörténhet. Kérdés, hogy az Uhledartól északra lévő terepszakaszokon az ukrán fél milyen védelmet épített ki, ahova erőit visszavonhatja és ahol a védelmét újjá szervezheti. Az ukrán védelem második lépcsőjében, vagy talán a 72. dd. leváltására a 150. gépesített lövészdandár található, amely harci tapasztalatokkal még nem nagyon rendelkezik.
4. Pokrovszk
a. Pokrovszk-dél. Szénbányákra épülő észak-déli irányú településhálózat védi az irányt. Az orosz csapatok elég gyors ütemben számolják fel ezek védelmét. Szárnytámadásokkal harcászati szintű katlanokat hoznak létre, amelyekkel visszavonulásra kényszerítik az ukrán védőket. Ezen települések pusztítottsági foka lényegesen enyhébb, mint amit a korábbi harcok során megszoktunk. Ebben az irányban Szelidovo és Kurahovo települések megtartása kulcsfontosságú lenne Pokrovszk déli szektorának védelme szempontjából.
b. Az orosz erők 9-10 km-re közelítették meg a Pokrovszk-Minograd agglomerációs körzetet. (Krasznij Jar, Krutov Jar települések elfoglalása az elmúlt napok eredménye).
5. Toreck
Az orosz erők több helyen is áttörték az ukrán védelmet és egyes helyeken mélyen behatoltak a városba. Kemény városharc folyik a településen.
6. Csaszov Jar
Kisebb műveleti szünet után az orosz erők felújították a támadásukat és a településtől északra és délre is elérték a Szeverszkij-Donyeck-csatornát.
7. Liman
Az orosz erők több ponton elérték a Zserebrec folyót, majd átkelve azon hídfőket létesítettek.
8. Dél-Kupjanszk
Az orosz erők mélyen betörtek az ukrán védelembe és céljuk az Oszkol folyó elérésével az Oszkol és a Zserebrec folyók között védelembe berendezkedett ukrán erők közötti összeköttetés megszüntetése, részekre darabolásuk.
9. Észak-Kupjasznk
Hosszú idő után az orosz erők feltörték az ukrán védelmet és déli irányban haladva megpróbálják az ukrán erők felszámolását elérni.
10. Harkovi irány
Tekintve, hogy a kurszki betörés okán mind az ukrán, mind az orosz fél tartalékait ebből az irányból csoportosította át, hadműveleti szünet állt be a frontszakaszon.
11. Kurszki irány
Az ukrán támadás elakadt, az orosz fél fokozatosan át kívánja venni a kezdeményezést. Az ukrán fél a betörésétől nyugatra egy tehermentesítő támadást indított, azonban az több mint egy hét elteltével sem nyert teret. Az orosz fél frontbombázóinak egy jelentős részét erre a területre irányította át és hatékonyan pusztítja az ukrán fél tartalékait, valamint logisztikai útvonalait.
Az ukrán fél az összes előnyét elveszítette ahhoz, hogy a támadását fel tudja újítani. Orosz részről a nagy kérdés, hogy az innen-onnan összeszedett csapatok egységes irányítását, harcuknak a vezetését hogyan tudja megvalósítani.
Néhány következtetés:
1. Amit most a frontvonalakon látunk – tehát az oroszok részéről a támadások felújítását eddig csendesebb frontszakaszokon, a lendületesebb támadó harcot, a megnövekedett támadási ütemet, a területfoglalásokat – az következmény. Mégpedig a felőrlő jellegű háború adott szakaszának következménye, amikor a szemben álló fél pusztítása olyan mértékű, hogy ellenállása meggyengült.
2. Az ukrán fél komoly létszámhiánnyal küzd, a beérkező hadianyag sem olyan mennyiségű, hogy a korábban látott szívós védelmet mutassa be.
3. Az ukrán fél tartalékai kevésbé képzettek és motiváltak.
4. Az ukrán fél fokozatosan veszíti el előkészített védelmi vonalait, erődvárosait, bástyáit. Kérdéses, hogy hasonlóan erős előkészített védelmi körletei a műveleti mélységében vannak-e, vagy hevenyészett védelmet tudnak kiépíteni.
5. A hevenyészett védelmi vonalak ellen az oroszok páncélos/páncélozott rohamcsapatokat vetnek be egyre több irányban, ami az áttörés sikerének esélyét növeli.
6. Az orosz légierő, a frontbombázók jelentős szerepet játszanak az ukrán védelem megtörésében. Míg ez év februárjában Zelenszkij elnök havi 3200 orosz légibombázási számot említett, pár napja adott interjújában már 4000-et.
7. Az orosz hadiipar nem csak a veszteségeket tudja pótolni, hanem új dandárok, hadosztályok számára is elegendő mennyiségű harceszközt tud biztosítani. (Másként: az ukránok által okozott pusztítást szinte azonnal pótolni tudják).
8. Orosz oldalon nincs létszámgond. Ami biztos: az orosz költségvetés kiadási oldala megfelelő sorának megvizsgálása után az állapítható meg, hogy 2024 első félévében a felhasznált kiadási tétel 160 000 új önkéntes bevonását tette lehetővé. (Medvegyev 190 000 főről beszélt). A hírek arról szólnak, hogy az augusztusi ukrán betörés a jelentkezési kedvet növelte.
u.i. Aki a fenti következtetéseknek nem hisz, annak ajánlom, hogy olvasgassa az Ukrajinszka Pravdát és Bezuhla képviselőasszony FB bejegyzéseit. Ott meredekebb értékelések vannak.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 571
21 636
113
"A GYORSELEMZÉS MÓDSZERTANA

Mit tegyünk, ha érdekel minket a háború állása, de nincs időnk belemélyedni az elemzésekbe.
Erre az igen kellemetlen helyzetre gondolva állítottam össze ezt a szerszámosládát.
Gyorselemzési szerszámosláda idősebbeknek és haladóknak:


1. Térképszabály - az a fél áll rosszabbul amelyiknek a drukkerei már egy ideje nem publikálnak térképeket.

2. Időszabály - az a fél áll rosszabbul amelyiknek a drukkerei nem a ma aktuális helyzetéről beszélnek, hanem a múlt dicsőségébe révednek, vagy jövőbeli terveket hegyeznek.

3. A "képest" szabály - az a fél áll rosszabbul amelyiknek a drukkerei abszolút eredmények helyett a KÉPEST rőfjével mérik a védencüket. Pl. "a szakértők elvárásaihoz képest" vagy "a saját maga tavalyi teljesítményéhez képest" stb...
A probléma csak az, hogy a háborút nem az elvárások vagy a korábbi önmagunk ellen vívjuk, hanem az ellenség ellen.

4. Szemenszedett számvarázs - az a fél áll rosszabbul amelyiknek a drukkerei bonyolult számok alá probálnak rejteni egy igen egyszerű valóságot.
Különösen gyanúsak az idegen nyelvű forrásokból kiollózott formatervezett grafikonok.

5. A morális győzelmek ünneplése - az a fél áll rosszabbul amelyiknek a drukkerei a védencük morális felsőbbrendűségét, népszerűségét stb. ünneplik. Különösen gyanúsak a hivatkozások amikben a "nemzetközi" jelző szerepel.

6. A deskriptív és a normatív keverése - az a fél áll rosszabbul amelyiknek a drukkerei a VAN helyett a KÉNE fogalmaiban futtatják az eszméiket, póráz és szájkosár nélkül.
Az olvasó ebben az esetben, halmazati büntetésként, nem valóságleírást kap, hanem az "Álmodtam egy világot magamnak" geopolitikai magyarhangját."

Robert C. Castel


Megszívlelendő. :D

Még egy dolgot hozzátennék, bár ezért kapok majd hideget-meleget.

7. Az a fél áll rosszabbul, ahol lényegesen kevesebb a dokumentált (fotó/video) győzelmek száma. Nem kell az a süketelés, hogy ők inkább harcolnak és nem filmeznek, mindkét oldal propagandistáinak úgy kellenek ezek a fotók/filmek, mint egy falat kenyér. (Megjegyzem, amióta az orosz van hadműveleti offenzívában az ukrán propinak még sokkal inkább kellene a dokumentált győzelmek mutogatása, de ilyen csak elvétve akad. Valószínűleg azért, mert nincs több... :D )
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
7 151
47 949
113
Tegnap éjjel-nappal rakéta- és űrrepülőerők támadtak célpontokat Szumiban, Szumiban és Harkovban, Donyeck régióban, valamint Herszon és Herszon régióban (a fegyverek teljes skálája), Pavlogradban (X-59/Iskander-M), Zaporozhye és Zaporozhye régió (UMPK/Iskander-M), Nyizsin (X-69), Kremenchug, Vinnitsa, Poltava és Poltava régió, Kijev és Kijev régió, Cserkasszi és Cserkasszi régió, Kirovograd és Csernigov régiók (Geraniums/Gerberas) környéke.
Kronológia:
8.35 Liman, Donyeck régió – robbanás. Tornado-S
8.15 Stary Saltov környékén, Harkov régióban - robbanások. Tornado-S.
9.15-10.45 Sumy régió - az UMPC 7 csapása robbanása.
12.15 Szlavjanszk környékén - robbanások. Iskander-M.
13.45 -13.55 Beriszlavszkij kerület, Herszon régió - robbanások. S-8/S13.
15.20-17.15 Sumy régió - robbanások. 11 ütés UMPC.
17.00 Pavlograd - 2 robbanás X-59.
17.20 Pavlograd, Zaporozhye - robbanások X-59 / Iskander
17.30 Kramatorsk ipari övezete - robbanások. Tornado-S.
17.40-17.45 Harkov és környéke – robbanások.UMPK.
18.20 A muskátlik párban lépik át Sumy régió határát.
19.55 Shostka - robbanás. Muskátli.
21.10 Zaporozsje – robbanások. OTRK.
22.00 Sumy régió – robbanások.UMPK
22.10 az első muskátlik átkelnek a Dnyeperen a Herszon régió felett.
21.50 Zaporozsje régió Kamyshevakha robbanásai. UMPC.
22.40 Zaporozsje – robbanások. UMPC.
22.50 Nyizsin külvárosa - 2 robbanás X-59/X-69.
22.50 Sumy – robbanások. Muskátlik/gerberák.
23.20 Konstaninovka – robbanások. MLRS.
23.40 Kirovograd régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
0.30 Poltava, Sumy régiói – robbanások. Muskátlik/gerberák.
0.55 Kremenchug – robbanások. Muskátlik/gerberák.
1.00-1.10 Sumy - robbanások. X-59/X-69.
1.15 Poltava külvárosában - robbanások. Muskátlik/gerberák.
1.20-1.45 Kijev régió - robbanások. Muskátlik/gerberák.
2.05 Vinnitsa – robbanások. Muskátlik/gerberák.
2.25 Kijev és Poltava régiók – robbanások. Muskátlik/gerberák.
3.40 Harkov – robbanások.
3.45 Perejaszlav, Kijev régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
3.55 Cserkaszi, Szvetlovodszk – robbanások. Muskátlik/gerberák.
4.05 Smela – robbanások. Muskátlik/gerberák.
4.15 Kijev régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
4.35 Kijev, Cserkaszi, Poltava régiók – robbanások. Muskátlik/gerberák.
4.55 Cserkaszi – robbanások. Muskátlik/gerberák.
5.05 Belaja Cerkov – robbanások. Muskátlik/gerberák.
5.15 Csernyigov régió és Cserkasszi – robbanások. Muskátlik/gerberák.
5.30 Sumy – robbanások. UMPC.
6.20 Kijev régió – robbanások. Muskátlik/gerberák.
6.30-kor az UAV támadás folytatódik.
Az eredmények hagyományosan későbbiek.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 554
38 265
113