“TOVÁBB MEGYÜNK A KIJELÖLT ÚTON” – INTERJÚ A LEMONDATOTT ANDREJ PURGINNAL
Andrej Purgin, a DNR parlamentjének ex-elnöke interjút adott a BBC orosz nyelvű adásának, amelyben kijelentette, hogy többszöri és nyilvánvaló törvénysértések előzték meg a „lemondatását” – írja a Novorosinform. Purgin saját bevallása szerint nem fog „félreállni az útból”, és folytatja tevékenységét a politika színpadán és annak közelében.
A DNR parlamentjének küldöttei többségi szavazással szeptember 4-én megvonták a bizalmat Andrej Purgintól, az ideiglenesen kinevezett elnök Denisz Pusilin lett, aki a felkelőket is képviseli a DNR oldaláról a minszki tárgyalásokon. Később felröppent a hír, hogy valójában Purgint a DNR állambiztonsági szervei tartóztatták le.
Okszana Vozsgyajeva, a BBC orosz nyelvű adásának riportere interjút készített Andrej Purginnal a lemondás körülményeiről és arról, hogyan látja a DNR jövőjét.
BBC: Még arról is cikkeztek a lapok, hogy le akarták lőni. Mi történt valójában?
A.P: „A feleségemmel és az ifjú Alekszandrovval együtt tartóztattak le, aki a Népi Tanács elnökének fia. Négy napig tartottak fogva, majd elengedtek. Az Állambiztonsági Szolgálat épületében őriztek, majd szabadulásomkor azt állították, hogy merényletkísérlet miatt őriztek engem, valamiféle ukrán diverziós csapat el akart rabolni, vagy megölni, vagy a jó ég tudja mit akartak velem csinálni, és ők ettől védtek engem négy napig.”
„Eléggé vicces verzió, éppen akkor tartóztattak le, amikor Donyeck felé autóztam a város határában. Rengeteg törvénysértés van a lemondatásom mögött, ám úgy döntöttem, hogy nem veszem fel a kesztyűt, nem fogok csatázni velük. Pusilin kézi vezérléssel működtet mindent és mindenkit, egyedül tölti be a legfőbb politikai posztokat. Ő a Népi Tanács elnöke, a Donyecki Köztársaság végrehajtó bizottságának elnöke, a minszki tárgyalásokon ő vezeti a DNR delegációját, most már csak a kokszgyár igazgatói és a helyi termelőszövetkezet elnöki posztja maradt, tehát van még hova fejlődnie.”
„Nem háborúzok vele, számomra most a legfontosabb kérdés, visszaadjam-e a megbízásomat vagy sem, még nem döntöttem el. Tíz évvel ezelőtt sok barátommal együtt alapítottuk meg a Donyecki Köztársaság mozgalom magját és hálózatát, sokan még ma is élnek közülük. Úgy tűnik, most a legokosabb visszatérni ahhoz a hálózathoz, amely 2014-ben legyőzte a kijevi hatalmat, vagyis újra hálózatépítéssel foglalkozom a közeljövőben. Nagy feladat az ukrán menekültek segítése is, ők nagyon sokan vannak ma már a DNR területén, rengeteg a dolog velük, sokan a családdal együtt menekültek át, de több család ma is szétszakítva él. Ideológia problémákkal is foglalkozom, bizonyos átalakításokra van szükség a DNR területén.”
BBC: Milyen változtatásokra gondol?
A.P: “Egyelőre még nehéz válaszolni erre, talán Pusilin pontosabb választ tudna adni”
BBC: Sokat beszélnek az Alekszandrov ellen viselt kisebb harcokról is. Valójában mi a konfliktus lényege?
A.P: “Milyen harcok? Milyen konfliktusról van szó? Ő apparatcsik, csak a szervezeti kérdésekkel foglalkozott. Ő maga az oroszbarát mozgalom tagja, és annak idején az orosz blokk mozgalom vezetőjének a helyettese is volt. 2006-ban merényletet követtek el ellene, kalapáccsal fejbe ütötték, alig élte túl a támadást. Nagyon megbecsült tagja volt az orosz mozgalomnak, igazi orosz bölcs. Nem politikával foglalkoztak akkor, csak ideológiai építkezés folyt az oroszbarát szervezeteken belül.
Semmilyen konfliktusról nincs szó, nem is lehet. Ő Kijevből menekült ide, a háza most is ott áll, nincs otthona, és a fia is menekült. Valakiknek komoly érdeke ilyen inszinuációk terjesztése.”
BBC: Hogyan tovább, mit fog tenni a közeljövőben?
A.P: “Egy hetet mindenképpen pihenni fogok, azután meglátjuk, elég széles a választás lehetősége, most már lehullott a vállaimról a parlamenti munkák hatalmas terhe. Továbbra is azon munkálkodom majd, amin már tíz éve, építem tovább a Donyecki Népköztársaság Mozgalmat, amelyet 2005-ben regisztráltak be, sokáig a kijevi hatalom üldözte, 15 kötetre rúg az ellenünk indított perek anyaga. Régi barátaim közül maradtak még elegen, tovább megyünk a megkezdett úton.”
Forrás: Novorosinform
http://rapidpress.info/tovabb-megyunk-a-kijelolt-uton-interju-a-lemondatott-andrej-purginnal/
----------------------------------------
AZ EBESZ KATONAI JÁRMŰVEK MOZGÁSÁT JEGYEZTE FEL A FRONTVONAL KÖZELÉBEN
Az EBESZ megfigyelői katonai járművek mozgásait jegyezte fel Donyeck megye ukrán haderők által ellenőrzött területeken – írja a RIA Novosztyi.
Donyecktől nyugatabbra T-64 harckocsit, nyolc üzemanyag szállító teherautót és őket kísérő páncéltörő rakétával felszerelt páncélozott járműveket jegyeztek fel. A járművek nyugati irányba közlekedtek.
A megfigyelők jelentése szerint négy Ural teherautó által vontatott 100 mm-es MT-12 Rapirát jegyeztek fel a felkelők által ellenőrzött Csernyuhinóban.
forrás: RIA Novosztyi
http://rapidpress.info/az-ebesz-katonai-jarmuvek-mozgasat-jegyezte-fel-a-frontvonal-kozeleben/