[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 685
2 294
113
Ezt én most láttam először hátha mást is érdekel, egy kis retro majdan.
Olyan 7 perc körül kezdődik a kacsa vadászat.

https://www.youtube.com/watch?v=4HLqGhD73tk&oref=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D4HLqGhD73tk&has_verified=1
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Lefegyverzési programot indítottak a Luganszki Népköztársaságban
lnr12.jpg

Összesen majdnem 4000 fegyvert és lőszert foglaltak le a Luganszki Népköztársaságban egy nap alatt – közli a RIA Novosztyi.

„Egy nap alatt 3872 lőszert és fegyvert foglaltak le” – nyilatkozta az LNR hivatalos képviselője megjegyezve, hogy gránátok, automata fegyverek, puskagolyók, gránátvetők és más lőszereket is lefoglaltak az LNR vezetőjének lefegyverzési programjának keretén belül.

Mindkét népköztársaság jelentése szerint a tűzszünet müködik. “Továbbra is működik a minszki egyezmények tűzszünetre vonatkozó pontja. „Egész éjjel csend volt, nem hallatszottak lövések” –jelentette ki Ivan Prihogyko, Donyeck Kujbisevi-kerületének polgármestere. Hasonlóan csendes volt az éjszaka a város más részeiben is, Makejevka, Gorlovka környéke is nyugodt volt.
http://karpathir.com/2015/09/10/lefegyverzesi-programot-inditottak-a-luganszki-nepkoztarsasagban/
 
T

Törölt tag 1526

Guest
Szereztek pénzt a gázra az ukránok

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) együtt 500 millió dollárral támogatja Ukrajna téli gázvásárlásait – jelentette be szerdán Valerija Hontareva ukrán jegybanki elnök.
http://karpathir.com/2015/09/10/szereztek-penzt-a-gazra-az-ukranok/

Az Egyesült Államok ukrán rakétamotorokat fog venni

Az amerikai Boeing vállalat ukrán rakétamotorok vásárlásáról egyezett meg a Juzsmas vállalattal – írja a Lenta. Erről egy ukrán delegáció amerikai látogatása alatt egyeztek meg. Az erről szóló szerződést valószínűleg október-november folyamán fogják aláírni a NASA képviselőinek ukrajnai látogatása alatt.

Ljubomir Szabodas, Ukrajna Állami Űrügynökségének vezetője szerint az amerikai partnerek olyan feltételeket szabtak, amelynek keretén belül nem kereskedhetnek a szankciók alatt lévő országokkal. A felek lehetséges, hogy életre keltik Tengeri Start projektet, és megegyeztek az Antares rakéták alkatrészeinek megvásárlásáról is.
http://karpathir.com/2015/09/10/az-egyesult-allamok-ukran-raketamotorokat-fog-venni/
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 462
113
http://rusnext.ru/recent_opinions/1441895252
Hosszabb Interjú Purginnal az elmozdításáról, fogvatartásáról, szabadon engedéséről, hogy vissza akarja e szerezni a pozícióját. Mik a tervei, mi a jövője Donbassznak. Szóba kerül hogy sok Harkovi és Odesszai van Donyeckben..
Szóba került hogy Pusilinnak alacsony a támogatottsága az emberek között. Viszont becsvágyó és halmozza a pozíciókat, ő dönt a humanitárius segélyekről... Beleszól a mezőgazdaságba...ő a Minszki csoport vezetője...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 428
84 340
113
A Boeing képviseloje még dulután cáfolta a hírt. Az ukránok szeretnek álmodozni-hazudozni. :)
A "Tengeri Start " fo tulajdonosai pedig az oroszok .
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 462
113
http://rusnext.ru/news/1441903909
Basurin tájékoztátása szerint az Ukránok továbbra is nagy erőket technikákat és tüzérséget telepítenek a frontvonal közelébe. Különösen cinikusnak nevezte hogy az Ukránok gyermekoktatási intézményekbe telepítenek fegyvereket.
Legutóbb a DNR felderítése szerint a Mariupoli 62. számú iskolába (24 km-re a demarkációs vonaltól) 4 db D-30-ast, ami nagyjából cinikusan figyelmen kívül hagyja a civilizált világ minden erkölcsi és etikai normáját - mondta Basurin.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 462
113
http://rusnext.ru/news/1441889343
Basurin tájékoztatása szerint a DNR hírszerzése 65 db Ukrán nehéztechnika érkezését fedezte fel a frontvonal közelébe (Novoselka Volnohava irány)
Krasnogorovka közelébe ( 3 km-re a frontvonaltól) 6 db tank és rohamkövegek érkeztek.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 462
113
http://www.karpatinfo.net/cikk/kulfold/moszkva-nepirtas-vadjaval-buntetoeljarast-inditott-ukran-vezetok-ellen
"A Donyec-medencében élő orosz ajkú lakossággal szemben elkövetett népirtás vádjával eljárást indított az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) több magas rangú ukrán politikai és katonai vezető, köztük a védelmi miniszter és a vezérkari főnök ellen - adta hírül csütörtökön az ukrán sajtó.
Az Alekszandr Basztrikin vezette nyomozóhatóság honlapján közzétette, hogy népirtás vádjával eljárást indítottak Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter, Viktor Muzsenko vezérkari főnök, valamint Anatalij Pusnyakov, a szárazföldi erők és Mikola Balan, a Nemzeti Gárda parancsnoka, továbbá Oleh Ljasko, a populista, nacionalista Radikális Párt vezetője ellen.
Az említett személyeket azzal vádolják, hogy katonai erőt vetettek be a szakadárok önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságának területén élő orosz ajkú lakosság ellen..."

http://www.karpatinfo.net/cikk/belfold/odesszai-kepviselok-ugrottak-ossze-oroszorszag-miatt-video
"A verekedés Oroszország agresszornak való elismerése miatt bontakozott ki. Azok a képviselők, akik azt ajánlották, hogy elnapolják ezt a kérdést, és inkább a város hétköznapjai szempontjából sokkal fontosabb dolgokkal foglalkozzanak, rögtön hazaárulókká és a Kreml ügynökeivé váltak. A feldühödött képviselők első áldozata a Rogyina párt tagja, Alekszandr Kazarnovszkij volt. A többi képviselő úgy döntött, hogy egyenesen a gyűlésteremben szemeteszsákot húznak a fejére. Ennek az akciónak a kezdeményezője Szergej Hucaljuk, euromajdanos aktivista és egy önkéntes aktivista, Alina Podoljanka volt. A következő áldozatuk Hennagyij Truhanov polgármester lett volna, azonban őt kimenekítették a teremből. Az euromajdanosokat támogatók közben megpróbálták kiszedni a polgármestert a biztonsági emberei karmai közül, és közben a szokásos szégyent skandálták."


http://rusnext.ru/news/1441883884
Az Odessza városi tanács nem volt hajlandó napirendjére venni, hogy Oroszországot agresszor államnak ismerjék el. Ezt követően az Euromajdanos aktivisták megtámadták a képviselőket az előcsarnokban.
(videó a cikkben)
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 507
21 525
113
“TOVÁBB MEGYÜNK A KIJELÖLT ÚTON” – INTERJÚ A LEMONDATOTT ANDREJ PURGINNAL

Andrej Purgin, a DNR parlamentjének ex-elnöke interjút adott a BBC orosz nyelvű adásának, amelyben kijelentette, hogy többszöri és nyilvánvaló törvénysértések előzték meg a „lemondatását” – írja a Novorosinform. Purgin saját bevallása szerint nem fog „félreállni az útból”, és folytatja tevékenységét a politika színpadán és annak közelében.

A DNR parlamentjének küldöttei többségi szavazással szeptember 4-én megvonták a bizalmat Andrej Purgintól, az ideiglenesen kinevezett elnök Denisz Pusilin lett, aki a felkelőket is képviseli a DNR oldaláról a minszki tárgyalásokon. Később felröppent a hír, hogy valójában Purgint a DNR állambiztonsági szervei tartóztatták le.

Okszana Vozsgyajeva, a BBC orosz nyelvű adásának riportere interjút készített Andrej Purginnal a lemondás körülményeiről és arról, hogyan látja a DNR jövőjét.

BBC: Még arról is cikkeztek a lapok, hogy le akarták lőni. Mi történt valójában?

A.P: „A feleségemmel és az ifjú Alekszandrovval együtt tartóztattak le, aki a Népi Tanács elnökének fia. Négy napig tartottak fogva, majd elengedtek. Az Állambiztonsági Szolgálat épületében őriztek, majd szabadulásomkor azt állították, hogy merényletkísérlet miatt őriztek engem, valamiféle ukrán diverziós csapat el akart rabolni, vagy megölni, vagy a jó ég tudja mit akartak velem csinálni, és ők ettől védtek engem négy napig.”

„Eléggé vicces verzió, éppen akkor tartóztattak le, amikor Donyeck felé autóztam a város határában. Rengeteg törvénysértés van a lemondatásom mögött, ám úgy döntöttem, hogy nem veszem fel a kesztyűt, nem fogok csatázni velük. Pusilin kézi vezérléssel működtet mindent és mindenkit, egyedül tölti be a legfőbb politikai posztokat. Ő a Népi Tanács elnöke, a Donyecki Köztársaság végrehajtó bizottságának elnöke, a minszki tárgyalásokon ő vezeti a DNR delegációját, most már csak a kokszgyár igazgatói és a helyi termelőszövetkezet elnöki posztja maradt, tehát van még hova fejlődnie.”

„Nem háborúzok vele, számomra most a legfontosabb kérdés, visszaadjam-e a megbízásomat vagy sem, még nem döntöttem el. Tíz évvel ezelőtt sok barátommal együtt alapítottuk meg a Donyecki Köztársaság mozgalom magját és hálózatát, sokan még ma is élnek közülük. Úgy tűnik, most a legokosabb visszatérni ahhoz a hálózathoz, amely 2014-ben legyőzte a kijevi hatalmat, vagyis újra hálózatépítéssel foglalkozom a közeljövőben. Nagy feladat az ukrán menekültek segítése is, ők nagyon sokan vannak ma már a DNR területén, rengeteg a dolog velük, sokan a családdal együtt menekültek át, de több család ma is szétszakítva él. Ideológia problémákkal is foglalkozom, bizonyos átalakításokra van szükség a DNR területén.”

BBC: Milyen változtatásokra gondol?

A.P: “Egyelőre még nehéz válaszolni erre, talán Pusilin pontosabb választ tudna adni”

BBC: Sokat beszélnek az Alekszandrov ellen viselt kisebb harcokról is. Valójában mi a konfliktus lényege?

A.P: “Milyen harcok? Milyen konfliktusról van szó? Ő apparatcsik, csak a szervezeti kérdésekkel foglalkozott. Ő maga az oroszbarát mozgalom tagja, és annak idején az orosz blokk mozgalom vezetőjének a helyettese is volt. 2006-ban merényletet követtek el ellene, kalapáccsal fejbe ütötték, alig élte túl a támadást. Nagyon megbecsült tagja volt az orosz mozgalomnak, igazi orosz bölcs. Nem politikával foglalkoztak akkor, csak ideológiai építkezés folyt az oroszbarát szervezeteken belül.

Semmilyen konfliktusról nincs szó, nem is lehet. Ő Kijevből menekült ide, a háza most is ott áll, nincs otthona, és a fia is menekült. Valakiknek komoly érdeke ilyen inszinuációk terjesztése.”

BBC: Hogyan tovább, mit fog tenni a közeljövőben?

A.P: “Egy hetet mindenképpen pihenni fogok, azután meglátjuk, elég széles a választás lehetősége, most már lehullott a vállaimról a parlamenti munkák hatalmas terhe. Továbbra is azon munkálkodom majd, amin már tíz éve, építem tovább a Donyecki Népköztársaság Mozgalmat, amelyet 2005-ben regisztráltak be, sokáig a kijevi hatalom üldözte, 15 kötetre rúg az ellenünk indított perek anyaga. Régi barátaim közül maradtak még elegen, tovább megyünk a megkezdett úton.”

Forrás: Novorosinform

http://rapidpress.info/tovabb-megyunk-a-kijelolt-uton-interju-a-lemondatott-andrej-purginnal/
----------------------------------------

AZ EBESZ KATONAI JÁRMŰVEK MOZGÁSÁT JEGYEZTE FEL A FRONTVONAL KÖZELÉBEN

Az EBESZ megfigyelői katonai járművek mozgásait jegyezte fel Donyeck megye ukrán haderők által ellenőrzött területeken – írja a RIA Novosztyi.

Donyecktől nyugatabbra T-64 harckocsit, nyolc üzemanyag szállító teherautót és őket kísérő páncéltörő rakétával felszerelt páncélozott járműveket jegyeztek fel. A járművek nyugati irányba közlekedtek.

A megfigyelők jelentése szerint négy Ural teherautó által vontatott 100 mm-es MT-12 Rapirát jegyeztek fel a felkelők által ellenőrzött Csernyuhinóban.

forrás: RIA Novosztyi

http://rapidpress.info/az-ebesz-katonai-jarmuvek-mozgasat-jegyezte-fel-a-frontvonal-kozeleben/
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 507
21 525
113
AZ UKRÁNOKAT SEGÍTŐ ISZLÁM ÁLLAM HARCOSÁT LETARTÓZTATTÁK KIJEV MELLETT

A „Tornado” különítmény harcosát, aki az IÁ aktív támogatója az LNR területén a békés lakosság ellen elkövetett bűntettekkel vádolják, amelyek között kínzás, erőszak és gyilkosság is szerepel – írja a Rusvesna.

Anatolij Matios, Ukrajna főügyésze számolt be a letartóztatásról, amely szavai szerint „keményen, de sikeresen zajlott le.” A vádlott fehérorosz állampolgár, Daniel Lascsuk, aki a „modzsahed” nevet kapta a harcok alatt különösen szadista módon elkövetett kínzásai és gyilkossági módszerei miatt, már két hónapja rejtőzött és bujkált Kijev melletti tanyákon.

Ljascsuknál rendőrségi szolgálati igazolványt is találtak, de különös módon a kétséget kizáróan őt ábrázoló fénykép ellenére az igazolványban szerepelő név Al-Takbira Danial Alekszandrovics volt.

Ljascsuk saját bevallása szerint híve és követője az Iszlám Állam ideológiájának és harci módszereinek is. Korábban egy lengyel TV-csatorna készített interjút Ljascsukkal és társaival, ahol ő és vezére Ruszlan Oniscsenko személyesen is ecsetelték mit tartanak az emberekről, életről és halálról. Modzsahed-Ljascsuk, aki társai bevallása szerint is őrült, hihetetlen embertelen és kegyetlen módon kínozott és ölt meg embereket az LNR településein.

A Tornado különítményt Avakov ukrán belügyminiszter parancsára ez év július 18-án feloszlatták. Modzsahed Ljascsuk azóta bujkált Kijev környékén.

forrás: Rusvesna

http://rapidpress.info/az-ukranokat-segito-iszlam-allamharcosat-letartoztattak-kijev-mellett/
---------------------------------------

SARKOZY: MOSZKVÁT BE KELL VONNI AZ ISZLAMISTÁK ELLENI HARCBA

Nicolas Sarkozy, Franciaország korábbi elnöke szerint a Nyugat Oroszország ellen tanúsított politikája hibás – írja a Komszomolszkaja Pravda.

A francia politikus felszólította európai társait, hogy kerüljék az új hidegháború létrehozásának feltételeit. Sarkozy szerint a nemzetközi terrorizmus jelenlegi helyzete miatt szükségük van Oroszországra. „Túl kell lépni a hidegháborún. Moszkvát vissza kell hozni a nagy nyolcasba, és be kell vonni a közel-keleti iszlamisták elleni harcba” – mondta Sarkozy a Le Figaronak adott interjúban.

„A Nyugat és Oroszország közötti együttműködés felújítása minden egyes oldal érdekeinek megfelel” – mondta a francia politikus megjegyezve, hogy a közel-keleti közös politika nem befolyásolná az Ukrajnával kapcsolatos helyzetet.

Forrás: KP

http://rapidpress.info/sarkozy-moszkvat-be-kell-vonni-az-iszlamistak-elleni-harcba/
--------------------------------------------

<i><b>A mostani francia helyzet szerint a jelenlegi elnök Hollande biztosan bukik. Utóda Sárközi vagy Le Pen lehet.</b></i>
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 428
84 340
113
Az usa új ukrán miniszterelnokot keres, elégedetlen Jacenjukkal.
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/09/10/ukraine-us-falken-bereiten-den-sturz-von-premier-jazenjuk-vor/
Lehet, hogy kulfoldi lesz Ukrajna új PM minisztere.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 961
15 966
113
Ez egy origo cikk, tehát kezeljük fenntartásokkal.
Viszont ha ilyeneket mond az egérfejűről Kadirov : "Tudom, hogy valójában gyáva alak és áruló, és nem képes arra, hogy bárkivel is harcoljon. Ez egy igazi kockafej. Ha harcos, és valahol harcolt, akkor már semmit sem értek", az tetszik.

http://m.origo.hu/nagyvilag/20150910-ukran-valsag-kadirovnak-nincs-tudomasa-az-ukran-kormanyfo-csecsenfoldi-harci-multjarol.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 590
11 887
113
<blockquote rel="ulippo">Mondjuk nem is nagyon van mit cáfolni. <blockquote rel="boki"><blockquote rel="hausser">A békés DNR, a tűzszünetet betartva 3* lőtte krasohorlivkai aszfaltgyárat, valamit támadott Spartak felől...
A kotsssssog ukránok, meg nem.

Ezt hol olvastad? :)</blockquote>

Volt valami mini támadás Krasnohorivka és Optyne ellen, de az Ebesz csak kézifegyvereket hallott. Talán néhány helyi rambóhoz még nem jutott el a hír, hogy közeleg a béke.</blockquote>

Ebben a békében azért még nem lennék 100%-ig biztos. Még Juncker is megmondta pár napja, hogy fennáll igen komolyan a veszélye annak, hogy a válságból Szíria 2.0 lesz. Azonban reméljük, hogy normalizálódhat végre a helyzet. Elég vér folyt már ott is....</blockquote>

Szerintem vakmerő dolog az öreg Juncker szavára adni.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 428
84 340
113
Ez még 2014 február 28 , Krím , Razdolnoje
https://www.youtube.com/watch?t=16&v=BAwObiIyZmM
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 684
7 996
113
Moszkva népirtással vádolja Ukrajnát
A Donyec-medencében élő orosz ajkú lakossággal szemben elkövetett népirtás vádjával eljárást indított az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) több magas rangú ukrán politikai és katonai vezető, köztük a védelmi miniszter és a vezérkari főnök ellen - adta hírül csütörtökön az ukrán sajtó.
http://www.atv.hu/kulfold/20150910-moszkva-nepirtas-vadjaval-buntetoeljarast-inditott-ukran-vezetok-ellen