Hogyne lettek volna azok, ezek mind szuverén döntések voltak. Ráadásul bármikor ki is lehet lépni ezekből a szövetségekből, egy hajad szála nem görbül meg. Egy ilyet nem tud felmutatni se Oroszország, se a Szovjetunió, ők kizárólag mindenkit csak erőszakkal tudtak a saját befolyási övezetükbe terelni. És és föld a két világ.
"Bármikor ki is lehet lépni" - igen, persze. Ha az adott ország kicsit is fontos az USÁnak, ugyanúgy aknamunkába kezdenének, hogy meggyőzzék a kormányt, hogy ne akarjanak kilépni, ne adj'isten még kormányváltás is lenne.
Az USA a 90-es években (nagyon ügyesen) elhitette, hogy lehet itt keleten is olyan életünk, mint nekik ott. Ennek része volt a NATO csatlakozás is. Ellenpontozás nem volt, mindeközben az általunk ismert Kelet épp a saját hányásában vergődött. Persze, hogy ez tűnt jobb választásnak... De nem hiszem, hogy csak úgy engendének kilépni bennünket, akár az EUból, akár a NATOból.
Nem második világháborús emlékmű. Felújíttatta és újjáépítette az "ellenforradalmat" leverő vörös hadsereg kommunista emlékművét miközben arról delirálnak, hogy a CIA és fasiszták csinákták csak az egészet. Ott van előtted, kiveri a szemedet. Elképesztő ez az alárendelt "pisszegés" meg relativizálás amit műveltek, nagy betűs szégyen
Szerintem ez egy nettó reálpolitikai húzás volt. Része Orbán felnőtté válásának.
Lenyelt béka, keserű pirula, stb.
A románoknak is "katasztrófa", hogy a határuk és a befolyásuk nem a Tiszáig vagy Békéscsabáig, Debrecenig ér, meg a szerbeknek, hogy Pécset és Baját nem tudták elvinni, gondolom azzall is ilyen megértő vagy lennél, ha a szerb miniszterelnök a Baranyát megszállás alatt tartó katonák emlékművénél beszélne arról, hogy milyen kár, hogy hogy végül visszajöttek a magyarok és itt nem Belgrád az úr. Gratulálok hozzá.
Nézd, az alvégről nézve, felfogni, hogy egy SZU méretű nagyhatalom hogyan élheti meg, ahogy szétszedik/széthullik, nagyjából lehetetlen. Empatizálni attól még lehet. A történelemben semmi sincs kőbe vésve, hatalmak jönnek-mennek. Aztán meg gyászolnak.
Én csak annyit írtam, hogy nem meglepő, hogy ők ezt így fogják fel.
Ezen felháborodni (már hogy ők így fogják fel), szerintem felesleges.