Amúgy ez frankón "hasznos" információ. De vajon törekedtek az oroszok, vagy bárki, aki el akarja zavarni az ukrán vezetést, hogy ez (és felteszem többi hasonló) esetek napvilágot lássanak? Egy átlag európai miért ismeri jobban a George Floyd nevet, mint ezeknek az áldozatoknak a nevét?
Alig pár órája hoztam linkeket 24.hu, 444.hu -ról, hogy az elmúlt években az orosz médiákat betiltották a nyugati országokban. A maradék médiában - és ez Magyarországra is igaz - oldaltól függetlenül kerüli a témát, "mint az ördög a szenteltvizet". Azaz magyarul agyon van hallgatva a nyugati kultúrkörben mindenhol.
Például pont az imént más által berakott friss Spöttle beszélgetésben érintőlegesen szóba került Odessza 2014. május 3. - mint "voltak atrocitások" illetve rövid utalás az elmúlt majd 8 évben "a Kelet-Ukrajnai régióban
valószínűleg (!!) lehettek vegzálások". És ennyi. Ez a kb. másfél mondatnyi megemlékezés volt a témakörről ...
Viszont. Szóba került itt az, hogy az orosz népnek már az első napon (tegnap) betelt a hócipője a háborúval és követelik annak befejezését. Meg, hogy így-meg-úgy meg is bukik Putyin majd jól mindjárt. Nézegettem melléjük az orosz nagyvárosokban a párszázas meg párezres megmozdulásokat is (igen, a Molotov koktélos mutatványt is).
Nos, e mellé még egyféle dolgokat nézegettem. A topikba hozott orosz eredetű híreknél a kommentszekciót ... Hááát, ott kezd kibontakozni egy másféle kép is. Tudom, tudom - nem reprezentatív. Kb. pont, mint egy 5 milliós városban (Szentpétervár) egy pár ezres tünci ...
A "mértéktartóbb" kommentelőknél is teljesen általános módon és gyakran visszatérő motívum a "hát most a bumeráng visszaszáll" szófordulat (ezt tényleg sokan emlegetik így). A kicsit vérmesebbeknél aránylag gyakran emlegetve van Odessza illetve az "elmúltnyócév" is ... Aztán hadd ne mondjam, hogy miket írogatnak azok akiknél meg egyenesen "elgurult a gyógyszer" - mondjuk jó messzire ...
Pont most hozott egy fórumtárs 18+ -os spoiler -es jelzéssel képeket Odesszáról (telefonzsinórral megfojtott terhes nő, lépcsőházban elszórt felkoncolt hullák, meg égő épületbe bennrekesztettek stb.). Na most aki annak idején is figyelemmel kísérte az eseményeket és utánanézett esetleg ilyesmiknek is, akkor nemcsak ilyen "light -os" képekbe meg videókba (!!) futhatott bele. Hanem mondjuk a fékeveszett agyatlan brutalitásba is. Irdatlan mennyiségben ...
Nos, simán elképzelhetőnek tartom, hogy az oroszok közül is belebotlottak pár ilyen anyagba - ha más nem, akkor hallottak egysmást ... Azaz lehet itt értekezni arról, hogy a Duma milyen számosságban illetve aránnyal támogatta ezt a "speciális műveleteket" vagy hasonlók, de ugyanakkor arról sem vagyok
teljes mértékben meggyőződve, hogy "átlagSzerjózsa" annyira háborúellenes lenne most. Különösen akkor, ha azóta is folyamatosan telibeszankciózzák Őket, meg Ők a "főgonoszok" meg mondjuk egy téli olimpián, ha nyerne a hokicsapatuk, akkor még a himnuszukat sem énekelhetik el ...
Azaz a másik oldalról nézve lehet annak a lapnak ezen háborúval kapcsolatban is két oldala van ...