Mackensen:
Korábban én is azt gondoltam, hogy néhány ezer gárdista, Jobb Szektoros, meg vérengzésre kapható katona és belügyes ahhoz kevés, hogy két megyét, melyek összlakossága 6,7 millió, elfoglaljanak. Úgy gondoltam, hogy egy-egy várost el lehet foglalni, de akkor a szakadárok egyszerűen arrébb mennek és más települést kezdenek erődíteni. Ez még csak nem is gerilla taktika, bár részben az.
Viszont amióta nehézfegyvereket válogatás nélkül vetnek be, azóta nem vagyok benne biztos, hogy az idő a szakadároknak dolgozik. Pár ezer kormánypárti harcos arra elég, hogy pár száz nehézfegyvert kezeljen és ha van gyomruk ahhoz, hogy válogatás nélkül irtsák a jónépet ott, ahol nagyobb szakadársűrűséget sejtenek, akkor ki lehet véreztetni a szakadárokat. Ehhez jön a helyi infrastruktúra lerombolása, a kiszomjaztatás és hasonlók. A kormányerők ugyan szenvednek el veszteségeket, de eszközből van elég pótlásnak, embereket meg toboroznak, vagy soroznak és kiválogatják a vérengzőbbjét. Arra játszanak, hogy előbb-utóbb csak megcsappan az oroszok, csenek kozákok, oszétek, stb... kedve, hogy menjenek utánpótlásnak megöletni magukat Kelet-Ukrajnába.
Oroszország komoly támogatása nélkül a szakadárok aligha nyernek meg egy ilyen anyagháborút. A népnek meg elege lesz a szíriai állapotokból.
Szerintem ha a szakadárok nyerni akarnak (méghozzá elfogadható áron) akkor nem katonai győzelmet kell aratniuk, hanem rá kell venniük Ukrajna lakosságát, hadseregét, oligarcháit, külső támogatóit, hogy takarítsák el a jelenlegi vezetést.
Lehet hogy Putyin ezt a sakkjátszmát meg fogja nyerni, de egyenlőre nem egyértelmű, hogy mikor és hogyan.