Vicces ahogyan te beszélsz az uszításról.
Másfél év sorállományú, és 5-év hivatásos katonai szolgálat után jöttem el a hadseregtől elsősorban azért mert a civil szférában jóval többet kerestem, másodsorban pont azért a "világnézetért", és gondolkodásmódért amit itt is olvasok...
Egy szóval sem mondtam, és nem is kívánom a beavatkozást a NATO, pláne nem a mi részünkről. Szerintem elég jól tisztában vagyok mind az ország világpolitikai jelentősségének kicsinységevel, mind a haderőnk valos potenciáljával.
Az irónia célja pont az volt, hogy szerintem a vezetőink kurvára nincsenek, illetve most sem ezzel foglalkoznak. Hogy korrekt legyek, az ellenzék dettó inkompetens es képmutató...
De van ehy szövetség amiben részt veszünk, és vannak kötelezettségeink amiket vállaltunk.
Azt hiszem, ebben pl. a Lengyelek sokkal korrektebbek.
Az óriási probléma, hogy egy politikusnak (pláne, ha kormányrúdnál van) máshogy
KELL gondolkodnia, mint nekünk itt fórumon. Itt mindenki a saját beállítottsága szerint csörtetheti a kardot, acsarkodhat valamelyik félre illetve akár olyan fantáziákat is megoszthat amitől én is eldobom az agyamat (pl. majd mi jól bevonulgatunk ide- meg oda). Ezt egy felelős politikus
nem teheti meg.
Akkor amennyiben tisztában vagyunk a nemzetközi súlyunkkal illetve szerepünkkel, akkor azt is tudhatjuk, hogy ez valami olyasmivel jár, hogy pl. ha veszünk általánosságban 100 kérdést, akkor abból jó, ha kettőben tudjuk valamennyire tematizálni a közéletet. Nem, mi nem vagyunk világhatalom. Ugyanakkor meg télen sem szeretnénk fázni meg szeretjük a delejt is ami a falból jön stb. - azaz sajnos gyakorlati szempontokat is figyelembe kell venni, mert jó dolgok a szép ideák és egy másik a rögvalóság. Ilyenformán érdemes értelmezni a meghozott döntéseket és ezek közül mik azok amikből nem engedünk és mik azok ahol kénytelenek voltunk.
Most mit értesz "vezető" alatt. Aki pl. a fentebbi logika alapján gondolkodik és hoz döntéseket vagy aki szimplán "bábu". Amennyire jól értem az utóbbi felé húzol, azaz mindent ami lejön ukáz -ba vagy éppen úgy gondolunk "megfelel a nagyoknak" azt kvázi kontroll nélkül átvesszük. Én személy szerint egyáltalán nem bánom, hogy nem mi acsarkodunk az első sorban ...
NATO kötelezettségek meg "a Lengyelek sokkal korrektebbek" dologhoz. Én úgy gondolom, hogy jó NATO szövetségesek vagyunk. Balti légtérrendészkedéstől elkezdve kiscsillió külföldi misszióban veszünk részt. A fejlesztési feladatokban, közös gyakorlatokon és a célkitűzések terén jó munkát végzünk (persze amennyire tudunk). Szerintem mind a politikai elit és mind a katonák elkötelezettek (utóbbit lehet megerősítik páran). A kérdés az lehet, hogy NATO feladatunkba tartozik-e ilyen szituációban a mindenkit félrelökve az első sorban kardcsörtetés egy ilyen szituációban - pláne amikor szomszédos országban van a "galiba". Szerintem nem.
Magyarázat: "acsarkodás" meg "kardcsörtetés" alatt elsősorban a fegyverküldést és harcoló alakulatok küldését gondolom elsősorban. Persze az ehhez kapcsolódó retorikai megoldásokat is idevehetjük ...