Szerintem borítékolható, hogy Putyin Odesszát el fogja foglalni:
- Az ott élő oroszok miatt.
- Történelmi okokból (orosz volt).
- Stratégiai okokból (elvágni Ukrajnát a tengertől).
- Bosszúból (szakszervezetek háza).
Ha ez megtörténik, akkor viszont az is biztos, hogy elmennek egészen a Dnyeszter menti köztársasághoz (DMK), mert egyrészt Odesszától nincs messze (Odessza régióval határos), másrészt az ott élők várják őket, ez végre egy baráti találkozó lenne.
Ha az oroszok elfoglalják a DMK-t, akkor szerintem automatikusan konfliktusba kerülnek Moldáviával, mert Moldova a saját területének tekinti DMK-t (és DMK-t az oroszokon kívül senki nem ismeri el).
Moldovában jelenleg nyugat barát az elnök és a kormány, ha az oroszok bevonulnak DMK-ba, akkor még talán ők fogják kérni a nagy testvér Romániát, hogy irgalmatlanul gyorsan csatlakozhassanak és egyből NATO és EU tagok legyenek (és az oroszok bevonulásától tartó lakosság mindkét oldalon meg is fogja szavazni).
Ezt Putyin nyilván tudja és meg akarja előzni, vagyis jobban teszi, ha megelőző jelleggel egyből Moldovába is bevonul, aminek nincs légiereje, légvédelme és a hadserege kb. az örmény hagyományőrző hadsereg szintje.
Ha az oroszok bevonulnak Moldovába, akkor a románok is átmennek a Pruton és NATO-orosz összecsapás lesz.
Mondjuk én a románokból kinézem, hogy amikor Odessza elesik, akkor Odessza régió dél-nyugati részét, a Dneyszter torkolattól dél-nyugatra eső területeket "megmentik" az orosz megszálás alól (amihez USA és EU széles mosollyal fog gratulálni). Az a fél régiónyi terület jól védhető Ukrajna felől a Dnyeszter torkolata miatt.
Ha Moldovának és Romániának mégis sikerül egyesülni, az nekünk nagyon nem jó, tovább nő Románia (2,6 millió lakossal és több mint 33.000 km2-el).
Ha Románia és az oroszok szomszédok lesznek, az sem jó nekünk, az USA még jobban felfegyverzi őket, és a nagy fenyegetettség miatt szerintem olcsóbban fogja adni nekik a legfejlettebb technikákat.