Bemásoltam ide ma is és tegnap is egy orosz elemzést az orosz invázió első három napjáról ,szerintem annál részletesebbet nem nagyon lehet csinálni jelenleg.
Annál is inkább mert senki sem (értsd közvélemény.Átlag Béla stb) rendelkezik releváns hiteles információkkal az invázióval kapcsolatban, és szerintem ne várj a Twitterre, Facebookra, vagy bárhol a netre feltöltött feltöltött felvételekből, fotókból, hírekből, összehozott szakmai elemzést, mert azokból szerintem nem lehet alapos hiteles katonai elemzést készíteni...Maximum a szubjektív gondolatait mondhatja el valaki, és az orosz hadsereg fő támadási irányait lehet belőlük ki következtetni...
Én láttam itt nagyon sok véleményt pro és kontra, az orosz hadsereg haladásáról, veszteségeivel kapcsolatban, de szerintem sokan megfeledkeznek jó néhány dologról ezzel kapcsolatban néhány pontban kifejtem mire is gondolok...
1. Ahogy az orosz elemzésben is leírják egyetlen ország sem folytatott 1945-óta a két amerikai inváziót leszámítva (1.2. iraki háború) ekkora méretű és létszámú katonai hadműveletet a világon, és ezt egy olyan ország folytatja amelyiknek a gazdasági ereje köszönő viszonyban sincs az USA -l.
2. Az orosz hadsereg a Szovjetunió széthullása után teljes mértékben minden tekintetben szétesett,csak Putyin hatalomra kerülését követően kezdték el újra felépíteni, aminek nagy lendületet a grúziai háború adott, és az USA-l ellentétben ez az Orosz hadsereg elsősorban még mindig egy védekező haderő amelynek a feladata elsősorban Oroszország határainak és területének a védelme, ellentétben az USA-l aki olyan haderővel és haditechnikával rendelkezik és nem mellesleg olyan doktrinával, hogy földön bárhol képes támadó hadműveleteket folytatni.
3. Tehát ha a tényeket nézzük adott egy olyan Orosz haderő amelyet komoly mértékben (egy nagyon rossz állapotból) cirka 14 éve kezdtek el fellépíteni modernizálni átstruktúrálni, miközben az Orosz állam gazdasági ereje töredéke a USA gazdaságának, és a védelemre költött pénzt meg kell osztania a haditengerészet és a légierő között( amelyeket ugyan a szárazföldi erőkkel párhuzamosan modernizálnak,de előnyt élveznek a források tekintetében az orosz szárazföldi erőkkel szemben.Ez a szárazföldi haderő még messze nincs kész, ez a haderő szerintem egy éppen átalakuló haderő amely a modenizálásának a kezdetén tart.....
4.Az Orosz hadvezetés egy ilyen átalakuló a modenizálásának a kezdetén tartó szárazföldi haderővel ,vágott bele az ukrajnai invázióba, (ez nem egy hálózatba kötött modern haderő nagyon nem az)
Egy olyan országot támadott meg amelynek a népessége 35-40 millió és területének a nagysága 603548 km2 , és amely harcedzett és mint látjuk a hazájáért a körömszakadtáig képes harcolni, (az is tény , hogy a haditechnikájának a száma és technológia színvonala elmarad az orosz hadseregétől.
5.Ennek az orosz haderőnek egy ekkora szárazföldi hadművelettel kapcsolatban semmilyen gyakorlati tapasztalata sincs, és ez nem szimulált hadművelet ez a való életben történik, (egy olyan ellenféllel szemben aki nagyon jól és a hazájáért harcol), a fentiekben felvázoltak figyelembevételével senki sem várhatja el hogy az orosz szárazföldi haderő a svájci óra pontosságával néhány nap alatt elfoglal egy ekkora országot és legyőz egy ilyen haderőt.
Igen mint látható nagyon sok hibát elkövettek az invázió eddig eltelt ideje alatt, de mint írtam fentebb semmilyen tapasztalata nincs egy ekkora hadművelettel kapcsolatban az orosz szárazföldi haderőnek.Ez számára egy tanulási folyamat amelyért sajnos vérrel és elesett katonák életével fizetik meg a tanulópénzt.
6.Ezen körülmények ellenére az orosz hadsereg szerintem nagyon jól halad,annak ellenére, hogy a tényleges harcoló katonák számát tekintve messze nem teljesíti a támadó hadműveletek első számú szabályát, amely szerint a támadó erőnek minimum háromszoros fölényben kell lennie a védekező erővel szemben, és emelett jól láthatóan arra törekszik, hogy minél kevesebb ukrán áldozattal hozza le ezt a háborút, miközben az ukránok duhodten védik a szülőföldjüket, ez az én személyes véleményem szerint a fából vaskarika esete.
Az hogy Kherson kivételével még nem foglalta el a nagyvárosokat ne tévesszen meg senkit, mivel a városi harcban nem nagyon érvényesül a támadófél haditechnikai fölénye, az bizony mindig nagy véraldozattal jár bármilyen haderő számára, és Ukrajna esetében tényleg nagy lélekszámú nagyvárosokra beszélünk,Nem véletlen, hogy az orosz hadsereg nem erőltette eddig nagyon, hogy komolyan megtámadja élőerővel pl Mariupolt és Harkovot, csak a körülzárásukra törekszik, és erősen lövi illetve bombázza őket különösen Mariupolt.
Összegezve ez az átalakulása,modernizálása elején tartó orosz haderő még messze nincs az első és második öbölháborút meghívó USA haderő vagy a jelenlegi NATO (USA-l együtt) haderő szintjén,
nagyon sok hiányossága van, mind technikai mind szervezeti és szervezési szinten, de minden hiányossága ellenére szerintem eddig a körülményekhez képest jól haladnak....