Ott dőlt el sajnos, hogy ez az ország 1945 után szovjet érdekszféra lett. Annak minden máig ható következményével.
B.
Nem ott, és akkor, már hamarabb. A 1944. október 9-11. között Moszkvában tartott brit-szovjet tanácskozáson Csörcsil tett javaslatot a befolyási övezetekre (felírta az országneveket egy lapra) amit Dzsuvás Vili elfogadott.
"1944. október 9-én Churchill így szólt Sztálinhoz: „Jussunk dűlőre a balkáni ügyekben. Az önök seregei Romániában és Bulgáriában vannak. Nekünk érdekeltségeink, képviseleteink és ügynökeink vannak ott. Ne keresztezzük jelentéktelen ügyekkel egymás útját. Ami Nagy-Britanniát és Oroszországot illeti, mit szólna hozzá, ha önöknek 90 százalékos túlsúlyuk volna Romániában, nekünk ugyancsak 90 százalékunk Görögországban, Jugoszlávián pedig fele-fele arányban osztoznánk?” Amíg Sztálinnak ezt fordították, tárgyalópartnere egy papírfecnire firkantotta javaslatát, amely egészen pontosan így szólt: „Románia: Oroszország 90 százalék, a többiek 10 százalék; Görögország: Nagybritannia 90 százalék (az USA-val egyetértésben), Oroszország 10 százalék; Jugoszlávia: 50–50 százalék; Magyarország: 50–50 százalék; Bulgária: Oroszország 75 százalék, a többiek 25 százalék”. A brit miniszterelnök így emlékezett a továbbiakra: „Pillanatnyi szünet következett. Sztálin akkor fogta a kék ceruzáját, vastagon kipipálta a feljegyzést, majd visszacsúsztatta felénk. Az egész nem tartott tovább, mint amennyi idő alatt most leírtam (…) Végül így szóltam: Nem gondolja, hogy meglehetősen cinikus dolog volna azt a benyomást kelteni, hogy csak úgy félvállról vesszük ezeket a több millió ember sorsát eldöntő dolgokat? Égessük el azt a papírt!
- Ne, tartsa csak meg – mondta Sztálin.” Churchill és Sztálin ezzel kölcsönösen elismerték egymás elsőségét a Földközi-, illetve a Fekete-tengeren.
Churchill „százalékos javaslata” valamennyire váratlanul érhette az oroszokat, hiszen másnap, október 10-én Eden és Molotov tovább tárgyalt. Október 11-én végül is Molotov a következő számokkal állt elő: Bulgáriában és Magyarországon 80–20 százalékos orosz befolyás, Jugoszláviában pedig az eredetileg javasolt 50–50 százalék. Eden ezt elfogadta."