[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Ott dőlt el sajnos, hogy ez az ország 1945 után szovjet érdekszféra lett. Annak minden máig ható következményével.
B.

Nem ott, és akkor, már hamarabb. A 1944. október 9-11. között Moszkvában tartott brit-szovjet tanácskozáson Csörcsil tett javaslatot a befolyási övezetekre (felírta az országneveket egy lapra) amit Dzsuvás Vili elfogadott.

"1944. október 9-én Churchill így szólt Sztálinhoz: „Jussunk dűlőre a balkáni ügyekben. Az önök seregei Romániában és Bulgáriában vannak. Nekünk érdekeltségeink, képviseleteink és ügynökeink vannak ott. Ne keresztezzük jelentéktelen ügyekkel egymás útját. Ami Nagy-Britanniát és Oroszországot illeti, mit szólna hozzá, ha önöknek 90 százalékos túlsúlyuk volna Romániában, nekünk ugyancsak 90 százalékunk Görögországban, Jugoszlávián pedig fele-fele arányban osztoznánk?” Amíg Sztálinnak ezt fordították, tárgyalópartnere egy papírfecnire firkantotta javaslatát, amely egészen pontosan így szólt: „Románia: Oroszország 90 százalék, a többiek 10 százalék; Görögország: Nagybritannia 90 százalék (az USA-val egyetértésben), Oroszország 10 százalék; Jugoszlávia: 50–50 százalék; Magyarország: 50–50 százalék; Bulgária: Oroszország 75 százalék, a többiek 25 százalék”. A brit miniszterelnök így emlékezett a továbbiakra: „Pillanatnyi szünet következett. Sztálin akkor fogta a kék ceruzáját, vastagon kipipálta a feljegyzést, majd visszacsúsztatta felénk. Az egész nem tartott tovább, mint amennyi idő alatt most leírtam (…) Végül így szóltam: Nem gondolja, hogy meglehetősen cinikus dolog volna azt a benyomást kelteni, hogy csak úgy félvállról vesszük ezeket a több millió ember sorsát eldöntő dolgokat? Égessük el azt a papírt!
- Ne, tartsa csak meg – mondta Sztálin.” Churchill és Sztálin ezzel kölcsönösen elismerték egymás elsőségét a Földközi-, illetve a Fekete-tengeren.
Churchill „százalékos javaslata” valamennyire váratlanul érhette az oroszokat, hiszen másnap, október 10-én Eden és Molotov tovább tárgyalt. Október 11-én végül is Molotov a következő számokkal állt elő: Bulgáriában és Magyarországon 80–20 százalékos orosz befolyás, Jugoszláviában pedig az eredetileg javasolt 50–50 százalék. Eden ezt elfogadta."
 

varga dima

Well-Known Member
2011. március 3.
2 173
2 919
113
Bagira

Én ebben az esetben nem minden egyes szituáció részleteire gondolok, hanem arra, hogy a nemzetközi jog szempontjáról, amelyre most hivatkozik nyugat, egyik se volt ligitim.
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
"Magyarországon egyetlen ötvenhat lehetséges, az pedig egy erősen oroszbarát lázadás az EU tagság és az országot és fegyveres erejét szétzüllesztő demokratikus rendszer ellen! Nem tudom hol élsz te, ha azt hiszed, hogy magyar embert oroszokkal itt és most riogatni lehet."

Üdv Blogen!

Ez is és a korábbi "orosz felszabadítókat üdvözlő" gondolatod is megdöbbentett. Szerintem jogos vagy vélt elégedetlenség sem lehet oka annak, hogy olyan eszközhöz nyúlj, ami még nagyobb kilátástalanságot eredményezhet. Egy oroszbarát lázadás Magyarországon vagy orosz megszállás (még ilyen vízió szintjén is) nagyjából az ország és a nemzet újabb totális mélypontjához vagy rosszabbhoz vezetne. Ezt nekünk magunkkal kell lejátszani békés úton.

+Azokat a magyarokat azért lehet "riogatni", akik megélték és meg is értették, mint jelentett a szovjet megszállás és vazallusi szerep bő negyven évig.

Üdv:

B.
 

bagira

Member
2013. február 26.
132
10
18
"Panzerfaust"

Üdv!

Köszi, jogos a pontosítás. Churchill és Sztálin ezt már lejátszotta Moszkvában kicsit sem lehangoló módon.
Utána viszont Livádiában/Jaltában , majd Potsdamban nyert háromhatalmi megerősítést, és jogi alapot, hisz az előbbi esetben Roosevelt is már jelen volt (Potsdamban már Truman).

Üdv:

B.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
<blockquote rel="nyugger">Mennek a nyelvcsapások
http://hvg.hu/itthon/20140304_Magyarorszag_bekerette_az_orosz_nagykovet

Komolyan nem értem ezt a poltikát amit muvelnek....., miért nem az ukrán nagykovetet hívatta be a nyelvtorvény eltorlése miatt? Mi koze Mo.-nak az ukrán-orosz konfliktushoz? Kezdem azt hinni , hogy nem a magyar érdekeket képviselik.....</blockquote>

Hát jól látod, nem a magyar érdekeket képviselik. Egy beosztott kis államocska, nyugatról érkező utasításkészlettel.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Úgy gondolom ez itt a lényeg, erre ment ki a játék és végre ki is mondták az eu-ban.(természetesen szigorúan eu-s piacnak, nem orosznak mint eddig) Az eu-ban túltermelés van,el kell adniuk a teletömött raktárakból a termékeket. Különben beüt a válság és a csőd. Természetesen mivel kapitalizmus, nincs olyan hogy ma annyit termelek mint tegnap. Ma többet kell mert paz több profit. <blockquote>Úgy érezzük, hogy Ukrajnának egy piacnak kell maradnia. Ha Ukrajna felbomlik, ez hátrányos lesz a piac számára" - mondta Oettinger.
</blockquote>

Így van. Viszont ha az Eu elviszi az ukrán piacot is, ott csak a "nagy" tagállamok fognak pénzt bezsebelni, a kicsik mint mi, soha, maradunk a futottak még kategóriába, asszisztálhatunk megint, és leszállíthatunk mondjuk két csomag szívószálat és nyalókát a munkácsi főtéren lévő egyik trafikba.
Pontosan ugyanaz a szitu, mint amikor minket importáltak be a rendszerbe, ha nem csinálják meg a keleti bővítést, akkor kíméletlen reformokat (értsd megvonást, csökkentést) kellett volna véghezvinni a támogatások terén pl. és akkor valószínűleg egy régi eu-s kormány se maradt volna meg, mert ha esetleg az egyik legnagyobb agráriummal rendelkező országban (a francia parasztok) kimennek az ulicára, ott kemény rönó-szitroen gyújtogatás lett volna. És igen, még több bevétel kell, még több profit, az Isten pénze se elég egyeseknek.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
xBZTErU.jpg

Oroszok: - Sztoj !
Ukránok: - Milyen "sztoj" ???
Oroszok: - Hát PISZTOLY !!! (na jó, gépkarabély :)))
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 122
82 879
113
Tegnapi kép a Boszporuszbol, Getman Szagajdacsnij ukrán zászloval......(nem hivatalos hírek szerint amerikai kíséretet kapott a Foldkozi-tengeren, tobb napot toltott Krétán....)
Már a Fekete-tengeren halad Ogyessza felé.
CDY_5661.jpg
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 029
113
"Még talán a Falkland szigetek egy jó példa...hogy kell fellépni saját állampolgárok érdekében...."

Üdv!

Szerintem ez téves párhuzam: a Falkland-szigetek de jure és de facto is Nagy-Britannia része volt, és az ottlakók döntő többsége is ezen állam állampolgárainak vallották magukat, és támogatták a 82-es akciót. A Krími Autonóm Köztársaság, amely jogilag ma is Ukrajna része szerintem ennek sok szempontból ellenpéldája (kivéve az akkori argentin és a mostani orosz katonai megszállást, amely kész helyzetet teremtett).


Üdv:

B.

Szia Bagira
Milyen "jogilag" tartozik szerinted a Krím Ukrajnához?
Hruscsov "jogán", aki uralomra jutásakor közigazgatásilag U.-nak ajándékozta, mintha saját telke és rajta a dácsája lett volna? Miért is? Ja, hogy ő is ukrán volt, akit az akkori Szu-ban ugyanúgy "elfelejtettek" megválasztani, mint bárki mást - vagyis egy diktátor volt? Miféle "jog" következik ebből a diktátori döntésből? Ilyen alapon amit a náci Németország tett, az mind "jogszerű" volt, hiszen saját törvényei szerint járt el?! És ha a Falkland-szk. lakóira szerinted vonatkozik az önrendelkezési jog, akkor ugyancsak szerinted a Krím lakóira miért nem?! Miért ez a kettős mérce a helyes szerinted?
ML
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 122
82 879
113
Egyébként ezt a hajot az ukránok még 1994-ben lopták el Szevasztopolbol az oroszoktol.....
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 833
30 929
113
Egyébként ezt a hajot az ukránok még 1994-ben lopták el Szevasztopolbol az oroszoktol.....

Szerintem ez nem annyira egyszerű. Ha így lett volna akkor már egy kommandó csapat rég visszafoglalta volna, vagy egy rakéta a tenger fenekére küldte volna.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 572
15 537
113
Boki....... :)
Azért ez erős túlzás......

Emel.....
Bagirával köll 1-et értenem. A Falklandnak és a Krímnek egyetlen közös aspektusa van: mindkettőt sós víz mossa.....

Érzek némi visszafogottságot Putyinban. Lehet, hogy a tanácsadói+Janukovics+egyes ukrán oroszok megvezették őt. Nem feltétlenül az a valós helyzet, amiből ő kiindult. A Krímben lévő oroszokat szépen megvédik a félszigettel együtt, a kelet-ukrajnaiak meg majdcsak ellesznek valahogy.......
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 122
82 879
113
Mivel még nem volt megegyezés a szovjet FT- flotta osztásárol(csak 1997-ben 80:20 arányban), az ukránok gondoltak egyet és a fregattal áthajoztak Ogyesszába....
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 122
82 879
113
Littlejohn
Attol fugg mibol indulsz ki.:) De az oroszok nem csináltak belole ugyet......
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 572
15 537
113
Akkor én most néhány haverral elutazom északra...... Ellopjuk a Grószpétert, átnevezzük Nagykörútnak......
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 572
15 537
113
Mondjuk..... Kuruc Testvér segíthetne egy Collins erejéig, ha épp nem gyújt rá a víz alatt és nem csinál megint tüzet.....
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 122
82 879
113
22 év alatt nem voltak képesek egyetlenegy komolyabb hajot építeni az ukránok.....
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 572
15 537
113
Boki.....
Minek? A Csornoje Morjéra? Nekik nincsenek nagyhatalmi ambícióik...... Amijük volt/van,az elég nekik.