Sajnos ma Oo még nincs olyan politikai, gazdasági, katonai helyzetben, hogy ne fuggne másoktol(foleg gazdaságilag). A gonosz birodalmának még mindig nagy a befolyása(sajnos). Valamivel nagyon megfenyegették Putyint, hogy így visszatáncolt......
Én persze messze nem tudok annyit Oroszországról, mint Te, de azért leírom, mit gondolok:
Oroszország sajnos nincs is jó úton afelé, hogy gazdasági függetlenséget vívjon ki, és ezáltal teljesen önálló külpolitikát folytathasson. Az energiahordozókból származó mesés bevételek ellenére a gazdaság motorja az elmúlt években gyakorlatilag leállt, nincs komoly gazdasági növekedés. A gondok már jóval az ukrán válság előtt kezdődtek.
Csak olyan gazdaság képes képes tartósan és számottevő mértékben növekedni, amely az innovációra alapul. Persze látszanak azok az orosz állami próbálkozások, amelyek a kutatási-fejlesztési-innovációs szektort akarják megerősíteni/létrehozni (Rusznano, ...), de ezek akkor lennének hatékonyak ha az utolsó rubelig az összes energiahordozó-eladásból származó bevételt erre költenék, nem pedig szociális juttatásokra.
Ezek a bevételek ugyanis lényegében ingyen pénzt jelentenek az állam számára. Nem ezek, hanem az adó- és járulékbevételek azok, amelyek a szociális rendszer fenntartására hivatottak. Ha ezek a bevételek nem elegendőek, akkor az egész rendszer rossz, nem életképes, külső „segítségre” (az orosz energiahordozók vásárlóinak pénzére) szorul.
Persze én is tudom, hogy ha a szociális kiadásokat visszafognák, akkor azzal megint csak teret engednének a kívülről irányított felforgató erőknek, hogy kihasználják a növekvő elégedetlenséget. Nem egyszerű játék ez.
Én persze nagyon szeretném, hogy Oroszország visszaállítsa világhatalmi státuszát, gyakorlatias megfontolásból is, ugyanis a multipoláris világ számomra is biztonságosabb, de ideológiai alapon is, ugyanis teszik az orosz politikában uralkodó konzervatív irányzat. De nem vagyon optimista. Az optimizmus amúgy is destruktív.