Nem tudom hogy mennyire igaz a 150 ezres Ukrán haderő támadás Kelet- Ukrajnában.
Tegyük fel hogy a szám igaz.
Az Ukrán hadsereg viszont még mindig nagyon megosztott. Hogy most mennyire azt nem tudom.
Mekkora lehet az a létszám, amelyet Kijev harcérintkezésben is be mer vetni?
Tegyük fel hogy forró gócokba mondjuk ennek a felét bevetik.
Ha igaz a 30 ezres milícia létszám, akkor mondjuk egy harcérintkezésnél. 2:1 az Ukránok javára az előny.
Ez persze csak a létszám.
A milícia kivonult több nagyvárosból. Ezekbe most bevonul a dicső Ukrán katonaság és a gárda. Egy 500 ezres nagyvárost- mínusz az elmenekült százezrek- ellenőrzés alatt tartani egy megszálló haderőnek létszámigényes. Hírlik hogy nem bíznak meg a megmaradt rendőrökben sem. Ez érthető. Tehát Nyugat-Ukrajnából hoznak ide majd rendőri egységeket? Szerintem az összes elfoglalt terület minimális megszállása- bocsánat ellenőrzése- több tízezer főt jelent. Méghozzá hosszú időre, akár évekre is.
Ezek ellátása nagy logisztikát, igényel. Közben az Ukrán gazdaság nagyon a padlón.
Ezen kívül a megszálló erőnek az egyik lényeges ismérve, hogy nem ott laknak. Egyszer majd haza mennek. Letelepíteni őket? Egy számukra ellenséges környezetben? ( Igen, olvastam, hogy erre is van az Ukránoknak (USA intézet által kidolgozott) tervük...
Nem hinném hogy a a szűrőtáborok terve olyan nyerő lenne. 1 kilométeres senki zónája a határon? Mire mennének azzal az ipari területükkel ahol nincs semmi?...)
Közben ott vannak a harcoló egységek is. Ezek lőszerrel élelemmel való ellátása még nagyobb gond. Megnyúltak a hadtápvonalak. Egy harcoló katonát vízzel élelemmel, lőszerrel kell folyamatosan ellátni.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az infrastruktúrát, víz, gáz, elektromos energia eléggé megrongálták a harcok során- ez volt az Ukránok egyik legerősebb fegyvere.
Ez most a visszájára fog ütni a megszálló egységek plusz gondja és nehézsége lesz.
Most nyár van, de mi lesz ha az egész őszig télig elhúzódik?
Tegyük fel hogy még a nyáron vége lesz (ezt nagyon nem hiszem még most sem, de nem kizárt) A szétlőtt infrastruktúra, ezek következtében élelmiszer ellátottsági gondok lesznek a dicsőségesen visszafoglalt területeken. Újabb nagy gondok.
A milíciának leginkább kézi fegyverzete van.
Régebben megalapítottak egy légvédelmi ezredet, de ezek legkomolyabb fegyverzete RPG kategória volt, pár könnyű légvédelmi gépágyúval. Kisebb egységekre osztva széttették őket a milícia harcoló egységeihez. Hogy ezzel most mi van, nem tudom.
Ami lényeges, hogy a nehéz fegyverzet terén sokszoros az Ukránok fölénye. Bevethető tankjaik számát megbecsülni sem tudom, de több százra tehető. A többi páncélozott jármű esetében kicsit kisebb lehet a fölényük. De az így is sokszoros.
Repülőjük egyáltalán nincs a milicistáknak. Talán polgári kisgépek, talán...
Tehát utánpótlás Na ez trükkös lesz.
Egy háborúban a látszatra nyerésben lévő fél elveszítheti a háborút utánpótlás híján.
Elméletileg nincs utánpótlása a milíciának. Állítólag jelenleg nem kapnak semmit az Oroszoktól. Mondjuk hogy ez igaz.
Luhanszk és Donyeck milliós nagyvárosok. Fejlett iparral.
Feltételezem, van bennük némi fegyvergyártás is. Ha át tudnak állni haditermelésre, akkor dacára annak, hogy jelenleg nincs fegyver utánpótlása a milíciának, saját gyártású fegyverrel és lőszerrel el tudják látni magukat.
Ha ezt meg tudják csinálni, akkor biztos hogy lesz jelentkező a milíciába, és ebben az esetben akár több tízezer új fegyverest is ki tudnak állítani. Ha tényleg elszánják rá magukat, akkor némi nehéz fegyverzetet is össze tudnak ütni.
Mindez idő kérdése.
Közben az Ukránoknak tehát van nehéz fegyverzetük , és ezzel pufogtatnak is mint nagyfater a bableves után (a la taxi) Ezek nem tartanak ki a végtelenségig, nekik is le kell gyártaniuk vagy külföldről beszerezniük,. Ezek költsége több milliárd dollár lehet. Közben szerintem az Ukrán állam gyakorlatilag csődben van.
Mennyire lehet nehéz időt nyerniük a Kelet-Ukrajnaiaknak?
Nem tudom. De nem lehetetlen.