[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Ukraine: Thousands rally in Donetsk anti-Kiev protest
http://www.youtube.com/watch?v=36gNcdsg_fM

Ukraine: German woman fighting for DPR says Kiev worse than Nazis
http://www.youtube.com/watch?v=YB68u3Mbv3E

Ukraine: Tanks and trucks withdrawing from Slavyansk to Donetsk
http://www.youtube.com/watch?v=xnWRUevKLLk


http://www.youtube.com/watch?v=phYhE_rgSm0


A felkelőket elűzték, de a megosztottság maradt Szlovjanszkban
http://hu.euronews.com/2014/07/06/a-felkeloket-eluztek-de-a-megosztottsag-maradt-szlovjanszkban/

Az ukrán kormányerők folytatták előrenyomulásukat vasárnap és két újabb várost foglaltak vissza a szakadároktól Donyeck megyében – jelentette be közleményében az elnöki hivatal.
http://www.hir24.hu/kulfold/2014/07/06/szoritjak-vissza-a-lazadokat-ukrajnaban/
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Nem tudom hogy mennyire igaz a 150 ezres Ukrán haderő támadás Kelet- Ukrajnában.
Tegyük fel hogy a szám igaz.
Az Ukrán hadsereg viszont még mindig nagyon megosztott. Hogy most mennyire azt nem tudom.
Mekkora lehet az a létszám, amelyet Kijev harcérintkezésben is be mer vetni?
Tegyük fel hogy forró gócokba mondjuk ennek a felét bevetik.
Ha igaz a 30 ezres milícia létszám, akkor mondjuk egy harcérintkezésnél. 2:1 az Ukránok javára az előny.
Ez persze csak a létszám.

A milícia kivonult több nagyvárosból. Ezekbe most bevonul a dicső Ukrán katonaság és a gárda. Egy 500 ezres nagyvárost- mínusz az elmenekült százezrek- ellenőrzés alatt tartani egy megszálló haderőnek létszámigényes. Hírlik hogy nem bíznak meg a megmaradt rendőrökben sem. Ez érthető. Tehát Nyugat-Ukrajnából hoznak ide majd rendőri egységeket? Szerintem az összes elfoglalt terület minimális megszállása- bocsánat ellenőrzése- több tízezer főt jelent. Méghozzá hosszú időre, akár évekre is.

Ezek ellátása nagy logisztikát, igényel. Közben az Ukrán gazdaság nagyon a padlón.
Ezen kívül a megszálló erőnek az egyik lényeges ismérve, hogy nem ott laknak. Egyszer majd haza mennek. Letelepíteni őket? Egy számukra ellenséges környezetben? ( Igen, olvastam, hogy erre is van az Ukránoknak (USA intézet által kidolgozott) tervük...
Nem hinném hogy a a szűrőtáborok terve olyan nyerő lenne. 1 kilométeres senki zónája a határon? Mire mennének azzal az ipari területükkel ahol nincs semmi?...)

Közben ott vannak a harcoló egységek is. Ezek lőszerrel élelemmel való ellátása még nagyobb gond. Megnyúltak a hadtápvonalak. Egy harcoló katonát vízzel élelemmel, lőszerrel kell folyamatosan ellátni.
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az infrastruktúrát, víz, gáz, elektromos energia eléggé megrongálták a harcok során- ez volt az Ukránok egyik legerősebb fegyvere.
Ez most a visszájára fog ütni a megszálló egységek plusz gondja és nehézsége lesz.
Most nyár van, de mi lesz ha az egész őszig télig elhúzódik?
Tegyük fel hogy még a nyáron vége lesz (ezt nagyon nem hiszem még most sem, de nem kizárt) A szétlőtt infrastruktúra, ezek következtében élelmiszer ellátottsági gondok lesznek a dicsőségesen visszafoglalt területeken. Újabb nagy gondok.

A milíciának leginkább kézi fegyverzete van.
Régebben megalapítottak egy légvédelmi ezredet, de ezek legkomolyabb fegyverzete RPG kategória volt, pár könnyű légvédelmi gépágyúval. Kisebb egységekre osztva széttették őket a milícia harcoló egységeihez. Hogy ezzel most mi van, nem tudom.

Ami lényeges, hogy a nehéz fegyverzet terén sokszoros az Ukránok fölénye. Bevethető tankjaik számát megbecsülni sem tudom, de több százra tehető. A többi páncélozott jármű esetében kicsit kisebb lehet a fölényük. De az így is sokszoros.
Repülőjük egyáltalán nincs a milicistáknak. Talán polgári kisgépek, talán...


Tehát utánpótlás Na ez trükkös lesz.
Egy háborúban a látszatra nyerésben lévő fél elveszítheti a háborút utánpótlás híján.
Elméletileg nincs utánpótlása a milíciának. Állítólag jelenleg nem kapnak semmit az Oroszoktól. Mondjuk hogy ez igaz.
Luhanszk és Donyeck milliós nagyvárosok. Fejlett iparral.
Feltételezem, van bennük némi fegyvergyártás is. Ha át tudnak állni haditermelésre, akkor dacára annak, hogy jelenleg nincs fegyver utánpótlása a milíciának, saját gyártású fegyverrel és lőszerrel el tudják látni magukat.
Ha ezt meg tudják csinálni, akkor biztos hogy lesz jelentkező a milíciába, és ebben az esetben akár több tízezer új fegyverest is ki tudnak állítani. Ha tényleg elszánják rá magukat, akkor némi nehéz fegyverzetet is össze tudnak ütni.
Mindez idő kérdése.

Közben az Ukránoknak tehát van nehéz fegyverzetük , és ezzel pufogtatnak is mint nagyfater a bableves után (a la taxi) Ezek nem tartanak ki a végtelenségig, nekik is le kell gyártaniuk vagy külföldről beszerezniük,. Ezek költsége több milliárd dollár lehet. Közben szerintem az Ukrán állam gyakorlatilag csődben van.

Mennyire lehet nehéz időt nyerniük a Kelet-Ukrajnaiaknak?
Nem tudom. De nem lehetetlen.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 463
79 506
113
blogen

Annyira "nem" voltak modern Szuhojok,hogy a SZU-30MK2-ket amiket használtak nem is az orosz légierő hanem a gyár tulajdonában voltak...A SZU-34-esek megérkezésével lett lekukázva a teljes grúz légvédelem(itt főleg EW-re kell gondolni).
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
javítás "1 kilométeres senki zónája a határon? "
helyesen 10 kilométeres senki zónája a határon?
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://index.hu/kulfold/2014/07/06/otven_alarcos_rombolta_le_az_orosz_lap_szerkesztoseget/

"Ötven álarcos támadta meg szombat reggel az orosz nyelvű Vesztyi című lap szerkesztőségét Kijevben. A támadók kőzáport zúdítottak az épületre, Molotov-koktélokat, petárdákat és könnygázgránátokat dobáltak be az ablakon. Az irodaház biztonsági őrét a támadás elején megverték..."

Nagyon eldurvulhat ez az egész.
 

reppa88

New Member
2011. június 6.
26
0
1
A felkelőket elűzték, de a megosztottság maradt Szlovjanszkban
http://hu.euronews.com/2014/07/06/a-felkeloket-eluztek-de-a-megosztottsag-maradt-szlovjanszkban/

A cikkben látható videón az ukránok valamit ládákban pakolnak ki abból az elbarikádolt épületből,meg a földön hever egy rakás vállról inditható rakéta vagy legalábbis inditótubus.Ennyire ügyetlenek lettek volna a lázadók hogy ezt mind otthagyták,vagy ennyi van nekik,vagy ennyire gyorsan kellett elmenni onnan? Ezt nem értem.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 340
4 922
113
Special nem emlékszem, hogy bármilyen modern Szuhoj jött volna, de mivel is jöttek volna, nem irányított bombákkal és rakétákkal? Merthogy más fegyverük nincs. Az új szuhojok az orosz légierőben fegyvertelenek, még a néhány francia célzókonténerük is csak dísznek van, mert a hírek szerint soha nem gyakoroltak velük, igaz nem is lenne mivel, mivel ugye modern irányított fegyver sincs hozzá.
ROTFL
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113

Neked talán más konkrét információid vannak? Mikor láttál te új Szuhojt modern fegyverzettel gyakorlatozni? Nem a promóciós példányokra gondolok a fegyvermakettekkel, hanem igazi rendszerben álló példányokra, valódi fegyverekkel gyakorlaton.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 230
113
blogen
Annyira "nem" voltak modern Szuhojok,hogy a SZU-30MK2-ket amiket használtak nem is az orosz légierő hanem a gyár tulajdonában voltak...A SZU-34-esek megérkezésével lett lekukázva a teljes grúz légvédelem(itt főleg EW-re kell gondolni).

Van forrásod modern Szuhojok bevetésére? Amit én olvastam, ott ilyesmiről szó sem volt.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
10
38
A felkelőket elűzték, de a megosztottság maradt Szlovjanszkban
http://hu.euronews.com/2014/07/06/a-felkeloket-eluztek-de-a-megosztottsag-maradt-szlovjanszkban/

A cikkben látható videón az ukránok valamit ládákban pakolnak ki abból az elbarikádolt épületből,meg a földön hever egy rakás vállról inditható rakéta vagy legalábbis inditótubus.Ennyire ügyetlenek lettek volna a lázadók hogy ezt mind otthagyták,vagy ennyi van nekik,vagy ennyire gyorsan kellett elmenni onnan? Ezt nem értem.

A Videoban , hogy megy a nyomás gyakorlás Putyinra, a riporter kommentje: "az oroszbarátok szerint azért állnak vesztésre mert Putyin nem támogatja őket elégé"
Tessék ? Nyilatkoztak az Oroszbarátok ? Hol ? hogyan ? :D Szóval meg nem Putyin támogatja őket , max Oroszország. na mind1
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Ezenkívül a szovjet technika a szerbek kezén is leszerepelt. A NATO azt csinált a jugoszláv légtér fölött, amit csak akart. De ezt a vitát fölösleges elkezdeni újra. Amíg nem bizonyítanak, addig nincs értelme túlbecsülni őket. Alábecsülni sem, de lényegében jól látod, hogy a rakétás légvédelmen kívül mást nem tudnának szembeállítani F-16-osokkal a Block 40-es szériából.

Leszerepelt egy 50-es évekbeli,mennyiségileg és minőségileg elavult technika.
Viszont - az amerikaiak sem mertek a Balkán földjére lépni reguláris szárazföldi alakulatokkal, mert tudták, hogy sok ezer katona életébe kerülne ez a lépésük. A folyamatosan részeg és vadállatiasan gyilkoló szerbek fegyverrel a kezükben, még ha elavult is, veszélyes ellenfelek. Az a "régi" ruszki csöves fegyverarzenál még most is nagyon durva pusztítást tud véghez vinni. Akkoriban sokat jártam Szerbiában, Horvátországban, láttam milyen eredménnyel. A levegőből bombázgatni ... Hát igen ... Kiváltképp bátor dolog volt.
Semmiféle Block 40-et nem adnának az ukránoknak a jenkik, ebben biztos lehetsz. Sem most, sem később. Az első és legfontosabb ok az az, hogy nem tudnák megfizetni, jelen pillanatban Ukrajna az IMF-EU-USA lélegeztetőgépén van.
A másik az, hogy megbízhatatlanok, politikailag instabil, korrupt a vezetése és az egész államigazgatás. Annyi gépet meg nem tudnának oda telepíteni, hogy az elég lenne, és mivel az amcsik rendszerben gondolkodnak, az összes többi elemnek is ott kell lennie. Ez pedig kivitelezhetetlen. Tehát teljesen okafogyott ez az F-16 ellen mit tudnának az oroszok című okoskodás.
Amúgy meg mit össze hisztiznek, ha híre megy hogy pár üteg S-300-at adnának el Szergejék Iránnak vagy Szíriának ... Főleg annak tükrében, hogy az export verzió az "kevesebb" a hazainál ... Tehát hogy mit tud egy "hazai" orosz S-300, azt nem igazán tudjuk. De sztem az amcsik sem szeretnék megtapasztalni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 241
67 940
113
krokomach

Ahogy én látom ez egy egyre zsugorodó katlan lesz a DNR-nek. Kevesebb ember,kevesebb fegyver mint az ukránoknak. Hiába pár kóbor csecsen,kozák vagy szerb csapat, mostanra a fanatikus neonácik is szereztek már tapasztalatot,és a sereg lojális része is. A területük a felére zsugorodott délen Mariupol és most északon a Szlovjanszki-Kramatorszki állások elvesztése után. Lassan az ukrán tüzérség belőheti az egész sávot (kb 50km széles) . Toreznél már rég le kellett volna vágni az ukrán beszögellést a határ mellett, Donyecknél a repülőtérrel is már 1 hónapja tökölnek. Nem nyúlnak meg a hadtápvonalak jelentősen mert csak pár kilómétert talán 50-et jutottak előbbre az ukránok,ez viszont az eddig tartott terület fele. A selejt megbízhatatlan csapatokat tárolták eddig is az olyan helyeken (Odessa,Mariupol stb) ahova megszálló erő kellett. Ezekből meg van elég. Ha a DNR előre akar jutni akkor ki kell törniük ebből a területből nyugat és dél felé. Ehhez viszont gyors mozgású páncélosok ,légvédelem és képzett nehéz tüzérség kell. Valamint munició és rengeteg ember. Most viszont nincs már nekik hova hátrálni, nincs hova manőverezni mert akkor visszaszorulnak oroszországba. Onnét előjönni meg már később nem fognak tudni,mert az ukránok úgy őrzik majd a határt mint az Észak koreaiak. Jelenleg látszatra az ukránoknak csak ketté kéne vágni a területet Luganszk és Donyeck között.
Viszont Strelkov számomra nagy játékos, szerintem több ő ott egy sima harctéri parancsnoknál. Én kinézem belőle hogy ő Putyint kívánja kényszer mozgásba hozni, azzal hogy tények elé állítja.
Strelkov előéletéről én speciel nem sok infot találtam, de szerintem ez egy külön játszma közte és Putyin közt, biztosra veszem hogy megvan köztük a kapcsolat. Most Putyinnak lépnie kell valamit mert nagy az arcvesztése oroszországnak otthon és külföldön a DNR visszavonulásával.
 

Panzerfaust

Well-Known Member
2010. április 21.
6 145
5 003
113
Antigonosz,
Nem adja fel a DNR, hidd el. Feloldódnak a "civil" közegben, de ott lesznek a helyszínen és lesz még jó néhány meglepetésszerű rajtaütésük, a'la partizán style. Amúgy ez a helyzet még jó is lehet nekik, hiszen egy ilyen donyecki vidéken senki nem fog beruházni, a külföldi és a hazai tőke is menekülni fog onnan ahol katonákat talál az utcán, ahol bármikor kitörhet a csetepaté. A másik oldalról a milícia túlélheti orosz segítséggel, hiszen pénzt áthozni a határon könnyebb mint fegyvert. A szitu fenntartása viszont az ukránoknak milliónyi hrivnyájukba, dollárjukba fog kerülni. A tél közeleg, az ukrán államadósság rakétasebességgel növekszik ... El lehet morfondírozni a következményeken.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 463
79 506
113
blogen

A SZU-30MK2 alkalmazásáról az Aranysasban olvastam a SZU-34 bevetésével pedig tele van a net.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 085
82 694
113
blogen

A SZU-30MK2 alkalmazásáról az Aranysasban olvastam a SZU-34 bevetésével pedig tele van a net.

Így van, a Szu-34 topikban volt róla, képek is vannak melyik grúz radarokat lotték ki Szu-34-rol indított rakétával....
 

kovikopasz

Member
2011. június 2.
347
0
16
blogen mondta:

"Ezenkívül a szovjet technika a szerbek kezén is leszerepelt. A NATO azt csinált a jugoszláv légtér fölött, amit csak akart. De ezt a vitát fölösleges elkezdeni újra. Amíg nem bizonyítanak, addig nincs értelme túlbecsülni őket. Alábecsülni sem, de lényegében jól látod, hogy a rakétás légvédelmen kívül mást nem tudnának szembeállítani F-16-osokkal a Block 40-es szériából."

Persze persze kedves blogen, olyan jól leszerepelt az elavult ruszki technika, hogy csak sikerült vele leszedniük az F117-est, ha az emlékeim nem csalnak...ROLFMAO Lol:) Hogy van-e???
Az f16-al meg kitörölhetnék a farukat az ukránok, ezt te is nagyon jól tudod! De persze tudjuk mind, hogy az ami technikába vetett hited megkérdőjelezhetetlen, és mindent lesöprő a gondolatmeneted.
Ha csak ennyire futja, akkor leülhetsz fiam elégtelen!
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
„Nincs tovább, már csak a Marsra mehetünk” – ismerte be vereségét a „donyecki köztársaság” vezetője
http://hu.euronews.com/2014/07/06/nincs-tovabb-mar-csak-a-marsra-mehetunk-ismerte-be-vereseget-a-donyecki-/

Kijev központjában és Luhanszkban is fegyverropogás volt.
http://www.hir24.hu/kulfold/2014/07/07/lovoldozes-ukrajnaban/
 

karl

Member
2014. március 23.
32
0
6
Ez egy cikkrészlet 1996-ból (Magyar Narancs):
Ukrajna
orosz szempontból már nehezebb eset. Papírforma szerint itt tizenkétmillió orosz él, de legalább tizennyolcmilliónyian nem beszélik az ukrán államnyelvet. Az Oroszországgal határos iparvidékeket, a Donyecki-medencét gyakorlatilag csak oroszok lakják. Ottani szervezetük, a Szláv Polgári Szövetség legszívesebben átcsatolná a területet Oroszországhoz, az óhaza pedig mintha vonakodna felkarolni az ötletet, mert nehezen tudna még néhány millió munkanélkülit ellátni. Ezzel szemben a Krímben sikerült kikiáltani a független Krími Köztársaságot, ahol az oroszok a tatárokkal szövetkezve gyakorolják a hatalmat. Kijevben alig hallani ukrán szót, egyedül a félrészeg szállodai gyezsurnaja utasított egyszer rendre, mondván, Ukrajnában tessék az adott nyelven társalogni. Az erôszakos ukránosítási politikától bepánikolt az alapvetôen orosz nyelvű kijevi értelmiség, mely a saját szakterületén egy összefüggô mondatot nem tud összerakni ukránul.

Ez lehetett a helyzet 18 évvel ezelőtt.
Én a jelenlegi harcoknak rövid befejezést jósolok, a szakadárokat rá fogják venni a fegyverletételre, Donyeck szétlövése senkinek sem az érdeke.
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
521
2 406
93
jó hogy ott tartunk hogy az ukrán haderő ami jelenleg hol éhezik hol nem nemlétező vadászgépekkel alázza le az orosz légierőt soha a büdös életbe nemkapnának f16ost mer lehet jövöre meg az oroszok pucsolják kievet amilyen stabil egy ország.komolyan ilyen felvetést hogy 2század f16 és oroszország nemlétezik azér nagy vicc az egész.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Donbassz, 2014 07. 06.
http://balrad.wordpress.com/2014/07/07/donbassz-2014-07-06/

Shell Shock: Russian journalist under cross-border fire from Ukraine
http://www.youtube.com/watch?v=w4bd8CuJDp8

Légitámadás után
http://www.youtube.com/watch?v=UPxbmuapUhA

Luganszk
http://www.youtube.com/watch?v=8Y5DD4rjGQQ

http://www.youtube.com/watch?v=WD5CHZoVgls


Kramatorszk
http://www.youtube.com/watch?v=JMi_4NawLig

Kijev - Majdan
http://www.youtube.com/watch?v=IfZzbHIvfbE

Szlovjanszk
http://www.youtube.com/watch?v=SsGzuJA3YTw


Érdekes felvételek:
Szemenovka 2014.06.08.
http://www.youtube.com/watch?v=ZSXAIj_lzcE

Milicista felderítők lesállásból terepjárót támadnak
http://www.youtube.com/watch?v=erCngFFmrkw