No akkor ami ebből nekem a lényeg, mert volt vitám belőle korábban bőven:
Adva van egy Ukrajna, ami megörökölt egy RAKLAP SZU légvédelmi rakétát, kapott több ezer darab nyugati korszerű MANPADS-ot, Stingert, Starstreaket, még pluszban Igla verziókat a sajáthoz pluszban, szóval mondhatni ott van ennek a kategóriának a SZíNE-JAVA! KURVA SOK belőle, keleti - nyugati egyaránt!
S mégis mit látunk egy valós konfliktusban ? Azt hogy gépágyúznak a KA-52-esek teherautókra, egyéb logisztikára, lövészekre! A másik ami nekem megmaradt felvétel, mikor a menetben lévő Ukrán Bukokat megcsinálta 80mm-es nem irányított rakétákkal fényes nappal egy rácsapásból a Mi-35, és lehetett látni utána felvételekről, hogy nem kérdezett, ROTTYRA rakott minimum egy komplett üteget!
Vannak veszteségeik közben a helikoptereknek, van lelőtt Ka-52/Mi-35 ?
Persze!
Csak semmivel sem több arányosan, mint pl. kilőtt korszerű harckocsikból!
Mivel azért abból is akad bőven, T-72M3, T-80, T-90 szintén! Ez egy ilyen mutatvány, ott ahol tíz-ezerszám van Javelin, NLAW, Panzerfaust3, ott hullanak a harckocsik, ahol ezerszám a Stinger, mögötte a Tunguska, Osza, Buk, Sz-300, ott meg a légi eszközök. Jó reggelt kívánok, ahol fát vágnak, hullik a forgács!
Aki pedig legyintett a gépágyúra, NIR-re, hogy 2022-ben ez már teljesen szükségtelen, meg idejét múlt, értelmetlen használni olyan környezetben ahol van Manpads, pláne komolyabb rétegzett légvédelem, az remélem belátja hogy téved!
Ennek fényében én azt gondolom, nem is volt olyan marhaság beleinvesztálni abba a néhány Mihuba, ami éjjel is tud lőni gépágyúval, meg van rajta NIR. JA, és ez most van! A H-145M-en meg reméljük hogy minél hamarabb lesz ATGM képesség, de az meg jelenleg MÉG NINCS.