<blockquote rel="gacsat"><blockquote rel="antigonosz">És mi van ha nem előröl jött be hanem oldalról? Elöl kapta el a gép de oldalról jött a rakéta? Ha nézem a képen úgy tűnik mintha a detonáció előrefele irányulna valahol az orrkúp táján.
Hogyan működik el egy ilyen rakéta? Milyen alakú repeszfelhőt képez? Gomba? Vagy tölcsér? Ne haragudj de én az utóbbira tippelek és a gép belerepült,vagy inkább átrepült a repeszfelhőn.
Azt is kifejtem miért érdekel ez. Nem vagyok szakember de van itt aki lérakos. Ha a rakéta jobbról merőlegesen jött ,akkor feltételezem hogy nem szemből indították a Saur-Mogil vagy akár Shizne térségéből,hanem pont merőlegesen Donyeck irányából.
Ezek már kutyanyomon fogják el a célt. Mindig elé akarnak kerülni, nem követik. Egy ilyen egyszerű célt, ha oldalról kapta volna el, középen találta volna. Valószinűbb, hogy előlről jött, nagyjából szembe, és amikor odaért, a közelségi gyújtó indított.
Különben a tehertér ajtón is vannak repesznyomok, valaki kinyomozhatja, az hol is volt a gépen. A repeszekről semmit sem találtam. Talán a volt Zalkások emlékezhetnek, de a tankönyvek is titkosak voltak, hazahozni nem szabadott őket.</blockquote>
Az oldalról érkező rakéta messze nem biztos, hogy a gép közepét fogja elkapni. A félaktív fej nem tudja megkülönböztetni a cél elejét, közepét, hátulját. Annyit tud, hogy adott szögből visszavert jelet kap, tehát arra szögre áll rá bizonyos szöghibával. Amíg távolabb van, a szöghiba miatt tarthat a cél elé, mögé, alá és fölé is. Ahogy közelebb ér a röppálya egyre pontosabban közelít a cél irányához. Ha már nagyon közel van, akkor viszont nem nő tovább a pontosság a cél közepe felé, mert ha mondjuk úgy közelített, hogy a gép elejéről kapta a visszavert jelet, akkor az a fejnek elég. Nem fogja arrébb helyezni találati pontot.
Azt lehet biztosan állítani, hogy ha légvédelmi rakéta volt, akkor ferdén alulról jött. De hogy elölről, vagy hátulról és melyik oldalról az ebből roncsdarabból még nem derül ki. Az oldalról jövő rakéta gyakorlatilag bárhol robbanhat.
A repeszek nagy többsége a rakéta haladási irányára közel merőleges momentumot kap a robbanótöltettől. Ez a vektor a legnagyobb, 1000-1200 m/s. Azonban ehhez hozzáadódik a rakéta sebessége. Jellemzően 400-700 m/s. Így némileg ferdén előre repülnek. Ehhez adódik a cél sebessége. Esetünkben 250 m/s, aminek a vektora attól függ, hogy merről közelítette a rakéta.
A te elméleted szerint a jobb oldalon elöl robbanó rakéta repeszei a gépet átütve okozták a látható sérüléset a bal oldalon és ezért elölről kelett jönnie. Ha elölről jött volna, akkor a rakéta és gép sebesége összeadódik, azaz a repeszek oldalirányú sebességvektorához 650-950 m/s repülési irányú sebességvektor adódik. Emiatt a repeszek elölről hátrafelé 30-40 fokos szögben ütik át a gépet. Ha a jobb oldalon robbant a rakéta, akkor a robbanásnak a gép előtt kellett volna lennie, hogy a bal oldalon nagyon elöl lévő lemezdarabot átütés után megszórhassák. Csakhogy a közelségi gyújtó nem előre néz, hanem oldalra. Ráadásul a repeszek nagy része a gép előtt ártalmatanul elhaladt volna és csak kisebb része csípi meg éppen hogy csak a gép orrát. Így nem állítanak be gyújtót.
Azon kívül a lemezdarabon kifelé és befelé is hajlik a lemez a lyukak körül. A lyukak is elég változatos méretűek. Sokkal nagyobbak, mint egy BUK repeszei. Még az irányuk is változatos. Van amelyik merőleges a lemezre és vannak, amik ferdén érték. A repeszsűrűség is gyanúsan nagy. A közelségi gyújtó működésének távoli határán m2-enként pár repesz érkezik. Itt meg vagy 3 tucatot lehet számolni. Ehhez nagyon közel kellett volna robbannia a rakétának, Olyan közel, ahonan már a 70 kg-os fejrészt erősen rombol. Ebből a lemezdarabból nehéz ügy bármit is megszakérteni.
Amúgy azon még nem gondolkoztál el, hogy ha Sznyiznében volt az indítás, akkor végtelenül buták lettek volna a szakadárok? Lévén Sznyizsnéből Donyeck irányába keresnek, de a Donyeck, a frontvonal hatótávolságon kívül van. Ez körülbelül olyan, mintha azt feltételeznénk, hogy egy román támadás esetén az Arrabona légvédelmi rakétaezred Győrből próbálná meg oltalmazni a Tiszántúlon védekező csapatainkat. </blockquote>
Ezek csak feltételezések, úgy, hogy sose láttam BUKot. Nem is tanultam róla. Csak érdekes, hogy ha olyan szakértelmetlen lennék, mint itt a nagyobb szájú kollégák beállítanak, akkor miért írták jóformán ugyanezt a szakújságírók. Nem kéne nekik szónli,
hogy hagyják abba, ha ennyire nem értenek hozzá?