@SirHiggins @zsolti
«"Sok a sebesült. Többnyire levágott végtagokkal."
Az elsüllyedt Moszkva cirkáló tengerészei kapcsolatba lépnek rokonaikkal, és elmesélik történeteiket. "Novaja Gazeta.

A Moszkva rakétacirkáló. Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium
Április 14-én az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a Moszkva rakétacirkáló, a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója és az orosz haditengerészet egyik leglegendásabb hajója az Ukrajnával vívott háborúban vesztette életét. A hivatalos verzió szerint a Moszkva lőszerei felrobbantak, ami után a matrózokat evakuálták, a cirkáló pedig megtartotta felhajtóerejét, de elsüllyedt, miközben Szevasztopolba vontatták. Az ukrán fél viszont arról számol be, hogy az orosz zászlóshajót Neptun rakéták találták el, amelyek indítási távolsága akár 280 km is lehet. A Sky News szerint a Moszkva 46 kilométerre volt az ukrán Zmeiniy szigetétől, amikor a rakéták becsapódtak.
Az orosz média, beleértve a hivatalos és hevesen állampárti médiát is, eddig csak a zászlóshajó elvesztését siratta, míg a halott matrózokról szóló információkat továbbra is titokban tartják. A védelmi minisztérium először a "teljes evakuálásról", majd csupán a legénység "evakuálásáról" számolt be, de nem tett említést az áldozatokról.
"Novaja Gazeta. Európa egy olyan tengerész édesanyjával beszélgetett, akit nem sokkal az ukrajnai háború kezdete előtt soroztak be egy orosz milliós városból. Dokumentumokat kaptunk a fia bevonulásáról és fényképeket a haditengerészetnél töltött szolgálatáról, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy történetét hitelesnek tekintsük. Ennek ellenére az a tény, hogy a robbanás idején egy tengerész a Moszkva fedélzetén tartózkodott, háborús körülmények között nem erősíthető meg. Hősnőnk fia túlélte, és április 15-én, a cirkáló megsemmisülését követő napon vette fel a kapcsolatot édesanyjával.
A Fekete-tengeri Flottánál szolgáló tengerész édesanyjának monológját idézzük, biztonsági okokból a nevek felfedése nélkül.
"A fiam azt mondta, hogy a cirkálót a szárazföld felől, az ukrán oldalról érte találat. A tűz nem csak úgy megtörtént volna. Vannak halottak, vannak sebesültek, vannak eltűntek. A fiam felhívott, amikor megkapták a telefonjaikat. Az irataik és a [személyes] telefonjaik még mindig a cirkálóban vannak. Felhívott és sírva fakadt a látottaktól. Ijesztő volt. Nyilvánvaló, hogy nem mindenki élte túl. Saját erőből próbálták eloltani a tüzet, miután a cirkálót három Neptun rakéta találta el (Kijev szerint csak két rakéta csapódott be - a szerk.). Anyaként nem tudom, milyen szavakat használjak. Csak örülök, hogy a fiam felhívott, és hogy él és jól van.
Nem akarom nyilvánosan hirdetni, mert leleplezném a fiamat (a történetet névtelenül, a hősnő engedélyével közöljük - a szerkesztő megjegyzése). Mielőtt felszálltak a cirkálóra, aláírtak egy titoktartási megállapodást. Meg kell értened engem is, én is félek. Ez nagyon ijesztő. Félelmetes, és nem tudom, hogyan várjam meg a fiamat. Kevesebb, mint *** [a tengerész szolgálati idejét a hősnő biztonsága érdekében eltávolítottuk].
Körülbelül negyven ember halt meg. Több ember eltűnt. És nagyon sok sebesült.
Sebesültek, többnyire levágott végtagokkal, mert olyan robbanások voltak - mind az, ami robbant, mind az, amit rakéták találtak el.
Mindenesetre, amikor a fiam tizenötödikén felhívott, sírt. Azt mondta: "Anyu, soha nem gondoltam volna, hogy békeidőben ilyen zűrzavarba kerülök. Nem is mondom el részletesen, hogy mit láttam. Ez annyira ijesztő."
Nem tudom, hogyan éljem túl, hogyan várjam meg, hogy a fiam befejezze a szolgálatát, kérem, értsen meg engem helyesen. Olyan vagyok, mint egy anya... Én csak... Ez borzalmas. A média pedig érthető módon nem beszél minden részletről. Miért? Mert a védelmi minisztérium nem akarja elismerni Ukrajna vereségét. Nem akarja beismerni, hogy egy ilyen cirkálót elsülyesztettek".
Korábban a Szabadság Rádió Szemlélet című oknyomozó projektjének újságírói találtak egy bejegyzést az Odnoklassniki oldalon a 41 éves tengerészgyalogos Ivan Vakarcsev haláláról. Az ötös számú harci egységben szolgált - azaz villanyszerelőként.
Az Odnoklassniki oldal Ivan Vakhrushev kadét halálának szentelt posztja. Pillanatkép
.

Felesége, Varvara Vakhrushev megerősítette a kiadványnak, hogy a tengerész a Moszkva hajótörése következtében halt meg. Elmondása szerint a katonatiszt halálát április 14-én délután jelentették neki a "parancsnokok". Vakhrusheva azt is elmondta, hogy a Moszkva cirkáló legénységének 27 tagja eltűnt.
A Szabadság Rádió felhívja a figyelmet Dmitry Shkrebts felhasználó VK közösségi hálózaton közzétett bejegyzésére is.
A férfi azt állítja, hogy fiát, Jegor Skrebets sorkatonát a Moszkva cirkáló elsüllyedése után eltűntként jelentették.
"A fiamat, Jegor Dmitrijevics Skrebetset, 2021. július 2-án, Jalta városából behívták katonai szolgálatra. Szevasztopolba vezényelték, és a fiatal "vadász" tanfolyam után a Fekete-tengeri Flotta "Moszkva" rakétacirkáló zászlóshajóján lépett szolgálatba. Belépett a "hajószakács" állásába, ellátó szolgálat. A 04.13ról O4.14-re virradó éjszaka tragédia után jelentették, hogy a teljes legénységet evakuálták. Ez hazugság! Pofátlan és cinikus hazugság! A fiam, aki sorkatona volt, ahogyan arról a "Moszkva" cirkáló közvetlen parancsnokai tájékoztattak, nem szerepel az elesettek és sebesültek között, és nem szerepel az eltűntek listáján sem. Egy sorkatona, akinek nem lett volna szabad részt vennie a harci műveletekben, eltűntként szerepel" - írja a férfi.

Jegor Shkrebets, egy sorkatona, eltűnt. Fotó: szociális hálózatok
2021 decemberében a Balti Flotta "Guardian of the Baltic" című újságja valóban írt Jegor Skrebetsről, a "Moszkva" cirkáló hajószakácsáról, aki szakácsnak tanult Jaltában.