Mióta folyik az Energiewende (én jó ötletnek tartom különben)? 1990 óta? Épp most torpant meg az egész. Jó lenne, ha néha benéznél az energiatermelős topicba! A fosszilis források diverzifikálása pedig se nem elég gyors, se nem lesz olcsó. És itt jön majd a gazdasági hatás...
Te úgy látod, hogy az oroszok pánikolnak? Mer' én pont az ellenkezőjét látom. Rendelnél tüzifát mostanában?
Ez a gazdasági lassulás - szerinted - hogyan fogja az EU tagországokat éri teni?
A megugró energiaárak először bedöntik a német gazdaságot!
Jelenleg is már több gyár áll, amikor a téli gázfelhasználás még sehol nincsen...
Szerintem, ha már augusztus végén súlyos gázválságról beszélnek, akkor november-december magasságában tényleg az lesz a legfontosabb dolga az EU-s vezetőknek, hogy "Ukrajnának hogyan küldjünk fegyvert, meg pénzt?"
Csak szólok, hogy a téli energiaigény csak a tározókkal bekkelhető ki, még folyamatos szállítás mellett is.
Te most látod a folyamatos szállítás ígéretét?
Nem megy a Jamal. Töredéken megy a NS1. Más európai források kitermelése nem növelhető gyorsan. LNG terminál kapacitás rövidtávon ilyen ütemben nem bővíthető!
Az idő, pont hogy az EU ellen van.
El fog jönni - és még jövő év eleje előtt -, hogy a német kancellár térden állva fog könyörögni mindkét Nord Stream elindításáért. Ha mégis kihúzzák a telet, akkor a következő évben fog beütni a mutra....csak akkor már sokkal rosszabb állapotban...
Én javaslom, hogy tanulmányozd az ópiumháborúk elindulásának gazdasági okait (status quo)!
Szerinted miért indította meg pont most a háborút Putyin?