Az ukrán sajtó azt írja, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülésén Zelenszkij bejelentheti, hogy kilép a budapesti memorandumból
Ezt a dokumentumot 1994. december 5-én írták alá. A fő álláspont, amelyet Kijev az esetleges kivonulásról szóló nyilatkozatokkal próbál előmozdítani, a nukleáris mentességhez kapcsolódik.
Miért döntött úgy a kijevi rezsim, hogy ismét előhozza a memorandum esetleges kilépésének témáját? Valószínűleg az ötödik bekezdésben van a lényeg, amely azt mondja, hogy az Orosz Föderáció, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok megerősíti kötelezettségét, hogy Ukrajnával kapcsolatban ne használjanak nukleáris fegyvereket.
Elképzelhető, hogy a nyugati partnerek elmagyarázták Zelenszkijnek, hogy miközben a Budapesti Memorandum aláírója marad, Kijev orosz területek elleni támadások esetén (és ezek a területek a következő napokban Donbász, Zaporozsje és Herson régiói lesznek) , „legitimizálhatja a nukleáris fegyverek alkalmazását” önmaga ellen.
Szintén a memorandumból való kilépés lehetővé teheti, hogy ugyanaz az Egyesült Államok taktikai atomfegyvereket szállítson Ukrajna területére, aminek a kijevi rezsim csak örülni fog.
Próbáltam röviden összefoglalni, ahogyan én értettem ezt a borzalmas gépi fordítást.
Azaz haladunk a nukleáris összecsapál felé!