[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
2 948
22 382
113
Így figyelve az elmúlt 7 hónap eseményeit az orosz-ukrán háború kapcsán, többször volt az az érzésem, hogy az oroszok mindent késve lépnek meg. Az utolsó utáni pillanatban.
Az első hónapban világosan látható volt, hogy a Nyugat/NATO felvette a kesztyűt, és ez már Ukrajnán túlnyúló proxy háború. És nem vették le a kesztyűt. Nem tudom, miben bíztak. Ez egy élet-halál harc, nem fogja olcsón adni a nyugati hegemóniát a NATO, azon belül is az angolszász világ.
A felőrlés taktikáját sem értem. Az ukránok is ki tudnak állítani több millió embert, mennek a kiképzések több helyszínen. Még a napi 100-200 fő veszteséggel is meddig tartana a felőrlésük. 2 millió embernél kb. 4 év. De az info szerint 5 milliót is képesek mozgosítani. Akkor már lassan 10 évnél tartunk. Jó, nem kell minden katonát harcképelenné tenni, de a fele is legalább öt év. És akkor nem számoltam a zsoldosokat. Az ukrán állam fenntartását a Nyugat állni fogja. És küldi a fegyvereket, talán a helyzet fokozódásával egy modernebbeket.
A mozgósításnak már legalább májusban meg kellett volna történnie, 1000 km-es frontvonalat nem lehet sikeresen menedzselni, miközben az USA műholdjai és egyéb légi eszközei valós időben adják át a fűszálak rezdülését is.
Az ukrán hadvezetés nem hiszem, hogy akkora ász, de a NATO hadvezetése már gyakorlott, több háborút levezényelt csapat. Azt most hagyjuk, hogy a politikai célok elérése nem sikerült.
A NATO szövetség, talán negyven állammal. Ki áll az oroszok mellett szövetségesként. Én, ha háborút kezdenék egy nagy katonai tömb ellen, szövetségesek nélkül nem tenném. S ha vannak szövetségesek, azok miért nem lépnek? Ha mégis elkezdték, mi volt az igazi ok. Mert nyomós oknak kellett lennie, Putyin óvatos karakter, nem hirtelenkedő típus.
Szóval kérdések kérdések hátán, amire nem tudom a racionális választ.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
911
5 110
93
Az is lehet hogy felismerték hogy az EU-s piacot végleg elvesztették, innentől kezdve viszont csak nyerhetnek a felrobbantással. Felhajtják az árat és politikai instabilitást keltenek az EU-ban. Az oroszok eddig is a saját érdekeik ellen is cselekedtek ha azt gondolták hogy az az EU-nak fájhat. Ezért égetik a gázt és nem adják el.
Valahogy éreztem, hogy te leszel az, aki átvágja ezt a gordiuszi csomót.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 734
63 194
113
Nem telt el a 8 év üresen, rengeteg beadvány született a békés rendezés reményében. Ez van, röhögjön az össze ruszofób de írják le hogy mit kellett volna tenni.
A többi feltételezés, aminek az alapja az a brit tudományos tény hogy Putyin a patás ördög.

Na de elegánsan átugrottad az olyan dolgokat, hogy miként szolgálta a békét a elmúlt pár évben az ukránok tüzérség működése civil célpontokra, a US Navy tevékenysége, az ukrán neonáci alakulatok, magával a kormányzattal a háta mögött. Pedig ezt még ki kell mosogatni hogy Putyin legyen az őrült zsarnok! Nos?
Megszületett a minszki megállapodás, de azt egyik fél sem akarta és nem is tartotta be nyilvánvaló okokból,arról nem is beszélve ,hogy a szaki köztársaságokban illetve a szaki köztársaságok határainak környékén lévő ukrán területeken kialakuló 8 évig tartó háború egyértelműen Putyin céljait szolgálta, mivel ez egyértelműen akadályozta Ukrajna esetleges NATO tagságát.

Ami pedig az ukrán tüzérség működését illeti civil célpontokra, ez kétségtelenül sajnálatos tény, de akkor már meg kell említeni a szaki tüzérség ilyen irányú tevékenységét is mivel sajnos arra is bőven volt példa, úgyhogy szerintem egyik sem volt jobb a másiknál.

Az US Navy tevékenysége nekem új, mit csináltak ők Ukrajnában?
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 273
5 723
113
Végleg elvesztették? Akkor miért vonyít az, aki le akart mondani erről? Aki már a megépítést is ellenezte, akadályozta, aztán a létét is fenyegette? Aki szerint kutya kötelessége mindenkinek szarul élni 10 évig, mintsem gázt vegyen azoktól, akiktől a vezeték jön?
Tehát miért vonyít és kiállt terrorcselekményt az, aki sem a csövet, sem az azon jövő gázt nem akarja?
A logika nem az erősséged Ádám, igaz?

"Felhajtják az árat "
Igen, mint a viccben a rendőr, aki véletlen kib@ssza a szemét a gumibottal, és a biztosítási összeg pont annak a fele, amennyibe álmai TV-je kerül, így másnap kib@ssza a másik szemét is, hogy megvehesse. Azaz felhajtják az árát úgy, hogy felrobbantják azt a vezetéket, amin a felhajtott árú gázt eladhatnák :D
A logika nem az erősséged Ádám, igaz?

"politikai instabilitást keltenek az EU-ban"
Mivel? Azzal, hogy ök maguk érik el azt, amit az USA és szinte az összes európai vazallusa követel hónapok óta?
A logika nem az erősséged Ádám, igaz?

"Az oroszok eddig is a saját érdekeik ellen is cselekedtek ha azt gondolták hogy az az EU-nak fájhat."
Tehát nem az EU tett így, az amerikai nyomásra bevezetett szankciókkal, ugye? :) Mondjál már egy ilyen tettet! Mert a ruszkik 14 óta folyamatosan szállítottak a szankciók ellenére.
A logika nem az erősséged Ádám, igaz?

"Ezért égetik a gázt és nem adják el."
Égetik a gázt? Nem éppen eladják ázsiába stb? Mert leírták ezt a hülyeséget valahol, te el is hiszed? Mennyit égetnek el, áruld már el? Vagy azt nem írta le a HVG? Nem adják el? De hát az USA és az összes vazallusa azt követeli hónapok óta, hogy senki ne merjen orosz gázt venni. De az orosz a szemét, hogy nem adja el? Ja, volt olyan ötlet is, hogy oroszország szállítson, különben Vis Maior, de senki ne merjen fizetni érte, mert az szankcionálva van, azaz adják ingyen.
A logika nem az erősséged Ádám, igaz?

Álljál már a tükör elé Ádi, és nézz bele! Annyira szánalmas, hogy gombhoz a kabátot elven próbáljátok mindenről és az ellenkezőjéről is bebizonyítani, hogy az oroszok tették. Szemét oroszok lőnek az erőmű területéről. Szemét oroszok lövik az erőművet. Szemét oroszok lövik Donyecket, szemét oroszok lőnek donyeckből. Szemét oroszok a drága gázon sokat keresnek, ebből finanszírozzák a háborút. Szemét oroszok felrobbantják a csövet, hogy ne lehessen szállítani.
Kár logikát keresned amikor az oroszok simán elégetik a gázt a helyett hogy Európának eladják.
Valahogy éreztem, hogy te leszel az, aki átvágja ezt a gordiuszi csomót.
Én azon se lepődnék meg ha az amerikaiak lettek volna, csak az oroszokból is simán kinézem. Amúgy nekem mindegy, szerintem Európának amúgy sem kéne orosz gázt venni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 739
49 923
113
Én máshogy gondolom. Főleg mióta elolvastam Putyin 8pontos követelés listáját még januárban. És hát én uezt gondolom rólad.
Ez alapján mi a gondod egy katonailag (is) meggyengült Ooal? Ahogy látom te is mint veszélyforrás számolsz velük. Most tartanak ~1300 azonosítottan kilött tanknál, a valóság ennél sztem min +50%al több. Még egy 6hónap és modern(izált) tankjuk se lesz. Hibátlan.
A brutál élőerő veszteségek "húsdaráló" miatt meg jó eséllyel a lakosság harci kedve is csökken. Hibátlan.

Hamár
Kötelező sorozás. Sok az 55+os. De van olyan kép ahol sztem 65+éves papa van kalassal. Elfogytak az oroszok vagy mifene? btw nem tudom mit mondjak hogy szerencsétlenek vagy hogy ezt akarták megérdemlik.
Baxki, es ezekkel hogyhogy nem birnak az ukrop árjak?
Azert nagy blama lesz ha megint az ilyen donyecki banyaszok meg buszsoforok kanalazzak ossze a kiborg maradekokat...
Lehet hogy strandi oromlanyok, vakok, vizfejuek is vannak koztuk mint a hoholoknal?

Itt pedig az uj lokhajtasos hohol legierot lathatjuk.

Dnyiproban is szetszortak lettek a raketa talalat utan...

Naci jelzesu ukran tank volt.

Egykori holland alumineum tank utja
Ez a felszállást segítő eszköz, ez nem FAB500-as volt?
Passz, Tos-t irtak valahol, de nem voltam ott.
Oroszok valami Svinovoz 1M-et irnak, barmi is legyen az, es hogy megalakult az ukran urugynokseg.
Egyebkent nagyobbat repulhettek mint a Wright fiverek az elso utjukon.

Putyin deneverei is tamadnak.

Orosz kvadrokopter telitalalat.

Ugyanilyen modszerrel este kiegetett lengyel T72 M1.


Dnyiproban befutottek, sok a fust ismet.


Nyizsnyevartovszk, rokonaink hanti - manysi autonom teruletrol.

 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 734
63 194
113

Ukrajna Titan UAV-elhárító rendszereket kap az USA-tól....​


Az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezésen belül az Egyesült Államok átadja a modern UAV-elhárító rendszereket az ukrán fegyveres erőknek.


Az amerikai AP News szerint ez 12 Titan rendszerre vonatkozik.


Ezek a rendszerek a Pentagon által tegnap bejelentett 1,1 milliárd dolláros segélycsomag részét képezik .

A Titan C-UAS rendszert a BlueHalo gyártó fejlesztette ki a pilóta nélküli légi rendszerek ellen.


A rendszer elemzi a semlegesítendő UAV-t, és kiválasztja a leghatékonyabb módszereket a leküzdésére. A fejlesztők automatizált döntéshozatali mechanizmussal látták el a rendszert.

titan.2-668x500-1.png

Titan C-UAS pilóta nélküli légi rendszer. Fotók forrása: BlueHalo

A Titan C-UAS azonosítja a repülőgép típusát, és kiválasztja a legmegfelelőbb lépést a letiltásához. A rendszer észlelési sugara 3 km, a fenyegetéssemlegesítési sugár 1,5 km.

A rendszer egy hatalmas "blokkként jelenik meg" antennákkal és külön vezérlőpanellel. A Titan a kezelő beavatkozása nélkül is működhet, és nincs szüksége a karbantartó személyzetnek arra, hogy megértse a drónok irányításához használt rádiófrekvenciák bonyolultságát.

Ugyanakkor a gyártó azt állítja, hogy mindössze öt percen belül telepíthető és konfigurálható.

A Titan valós idejű információkat nyújt a kezelőnek, azonosítva és osztályozva egy egyedi UAV-t vagy a közeledő drónok raját.

titan-c-uas_1024px-1024x683-1.png
Titan C-UAS rendszer a BlueHalo-tól

A precíz ellenintézkedések szelektív alkalmazásával a rendszer leszállásra vagy visszatérésre kényszeríti az ellenséges UAV-t.

Ez a rendszer gépi tanulást, mesterséges intelligencia elemeit és szoftveresen definiált hardvertechnológiákat használ a légi fenyegetések gyors leküzdésére.
Ілюстративне фото з військовими США. Fénykép: Міноборони США
Illusztratív fotó az amerikai hadsereggel. A fényképek forrása: az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 739
49 923
113
Ezek egyrészt magukra tetkozhatnák a húsdarálóba szán minket Putyin feliratot, másrészt ugye az én olvasatomban az oroszok a nácik és háborús bűnösök. Amit az Ukránok csinálnak az pedig honvédelem. Tudom ez neked fura szó.
Amit az ukranok csinalnak?
Az terrorizmus, es nepirtas, es haborus bun, es stb.
Pont ugy vedik a hont mint az Isis, semmivel sem kulonbek.
Hogy lehet ugy hont vedeni hogy epp leromboljak fele reszben epp sajat maguk? Hogy epp szetlovik a hazakat, uzemeket, eromuveket, stb? Hogy lehet ugy megvedeni az egykori 14 elotti Ukrajna teruleten elo allampolgarokat, civileket hogy epp azokat trancsirozzak szet, zsuppoljak be 3 nap kikepzessel a husdaraloba? Hogy lehet ugy megvedeni az allam tulajdonat hogy ellopjak?

Tudod hogy vedtek volna meg a "hont"? Ha februar 24-en hajnalban kapitulalnak. Ha betartottak volna Minszket. Ha 13 oszen nem csinalnak Majdant! Ha nem lopjak szet az orszagukat, nem adjak el gyongyokert kulfoldnek. Ha epitettek volna valamit a 30 evuk alatt! Akkor egy epp Ukrajnaban elnenek, nem egy leromboltban, es nem lennenek halottak. Addig is boven el voltak evszazadokig orosz erdekszferaban, es a fel orszagnak ez most sem volna problema.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
411
5 647
93
Szerintem az oroszoknak ma éjszaka, vagy a holnapi ratifikációnál vagy a bejelentés közben nagyon komolyan meg kéne szorniuk kijevet - rada, elnöki rezidencia, összes minisztérium, SBU központ, állami TV és rádió, USA+brit nagykövetség (e kettő után természetesen sajnálkozni, és kárpótlást fizetni), rendőrség központja, hadsereg központja, pályaudvarok, Aresztovics, Reznyikov, Zsaluznij és pár jómadár lakásának/házának, az ukrán internet Exchange, telefonközpontok, nagyobb adatközpontok, tőzsde, nemzeti bank egyidejű támadása
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 566
3 156
113
Így figyelve az elmúlt 7 hónap eseményeit az orosz-ukrán háború kapcsán, többször volt az az érzésem, hogy az oroszok mindent késve lépnek meg. Az utolsó utáni pillanatban.
Az első hónapban világosan látható volt, hogy a Nyugat/NATO felvette a kesztyűt, és ez már Ukrajnán túlnyúló proxy háború. És nem vették le a kesztyűt. Nem tudom, miben bíztak. Ez egy élet-halál harc, nem fogja olcsón adni a nyugati hegemóniát a NATO, azon belül is az angolszász világ.
A felőrlés taktikáját sem értem. Az ukránok is ki tudnak állítani több millió embert, mennek a kiképzések több helyszínen. Még a napi 100-200 fő veszteséggel is meddig tartana a felőrlésük. 2 millió embernél kb. 4 év. De az info szerint 5 milliót is képesek mozgosítani. Akkor már lassan 10 évnél tartunk. Jó, nem kell minden katonát harcképelenné tenni, de a fele is legalább öt év. És akkor nem számoltam a zsoldosokat. Az ukrán állam fenntartását a Nyugat állni fogja. És küldi a fegyvereket, talán a helyzet fokozódásával egy modernebbeket.
A mozgósításnak már legalább májusban meg kellett volna történnie, 1000 km-es frontvonalat nem lehet sikeresen menedzselni, miközben az USA műholdjai és egyéb légi eszközei valós időben adják át a fűszálak rezdülését is.
Az ukrán hadvezetés nem hiszem, hogy akkora ász, de a NATO hadvezetése már gyakorlott, több háborút levezényelt csapat. Azt most hagyjuk, hogy a politikai célok elérése nem sikerült.
A NATO szövetség, talán negyven állammal. Ki áll az oroszok mellett szövetségesként. Én, ha háborút kezdenék egy nagy katonai tömb ellen, szövetségesek nélkül nem tenném. S ha vannak szövetségesek, azok miért nem lépnek? Ha mégis elkezdték, mi volt az igazi ok. Mert nyomós oknak kellett lennie, Putyin óvatos karakter, nem hirtelenkedő típus.
Szóval kérdések kérdések hátán, amire nem tudom a racionális választ.

Én nem látom, hogy a "NYugat" hude felvette volna a kesztyűt. Erre jó plda, hogy küldtek 9db himarsot. Ha felvették volna a kesztyűt akkor min 49et küldenek.
Tegyük fel Oroszok győznek. Anektálják a jelenlegi területeket sött többet. Ettől még a "NATO" katonai dominanciája nem fog eltünni. Sött avval, hogy Finnek, Svédek csatlakoznak, KEU de Németek is fegyverkeznek és mindenki legalábbis KEUban (kivéve MO) megértette mennyire fontos a NATO a NATO katonailag nem gyengébb hanem erősebb lett. Nem is kicsit. Ha vmit Putyin elért az az, hogy a NATO összezárt és sokkal erősebb lett és lesz. Igazi zseni.
Jelenleg nincs más mint a felőrlés. Lehet lesz az elmúlt 7hónapban nem volt. Jegyzem meg én mivel Oroszok támadtak az Orosz veszteségeket sokkal magasabbnak gondolom mint az Ukránokat.
Az elégtelen mennyiségű orosz katona nem kérdés de ez politika. Putyin teljesen logikusan nagyon nem akart mozgosítani. Hogy csak Harkiv után mozgosít, csak itt esett le neki, hogy vagy mozgosít vagy elveszíti ezt a háborút az sztem ultra durva. Erős a gyanúm, hogy a katonai vezetés vezette meg de még így is érthetetlen. Olyan ez mint hogy nekimentek Kijevnek és nem virággal várták őket.
US egyik legnagyobb hibája ez. Azt hiszi ha "jobb lesz" Afganisztánban élni mert lesz enni, inni meg út akkor majd vhogy megváltoznak az emberek/kúltúra. Hát baromira nem. De maga a rendszer ilyen. Ellenben nézz rá ~1500tól az orosz történelemre. Erre szoktam mindig mondani, hogy ha választani kell akkor nem az oroszok hanem a US szálljon meg minket. NSZK-NDK, ROK-DPRK
Nincsenek úgy szövetségesei mint USnek... kb csak haszonlesők vannak. Gondolom Kína féláron vesz mindent, Irán triplát számláz a dronokért és DPRK is a pl tüzérségi lövedékekért. Szar helyzetben van Putyin most lehet megkopasztani. Meg is teszik.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 566
3 156
113
Limány is veszni látszik. Hülyék a tábornokok, és szar a hadsereg.

Amit itt levágnak az vagy vmi mestercsel (adok neki még 1%ot) vagy elképesztő blama. Egy tábornok se lehet ennyire hülye, sztem Puttyer belenyúlt. Vagy tényleg ennyire hülyék.
Lehet az a terv, hogy most elkezdik lengetni a fehér zászlót és ennyi (nagyon tág 4-15Kt írnak) fehér zászlót lengető orosz katonát nem tudnak hova tenni Ukránok.