Így figyelve az elmúlt 7 hónap eseményeit az orosz-ukrán háború kapcsán, többször volt az az érzésem, hogy az oroszok mindent késve lépnek meg. Az utolsó utáni pillanatban.
Az első hónapban világosan látható volt, hogy a Nyugat/NATO felvette a kesztyűt, és ez már Ukrajnán túlnyúló proxy háború. És nem vették le a kesztyűt. Nem tudom, miben bíztak. Ez egy élet-halál harc, nem fogja olcsón adni a nyugati hegemóniát a NATO, azon belül is az angolszász világ.
A felőrlés taktikáját sem értem. Az ukránok is ki tudnak állítani több millió embert, mennek a kiképzések több helyszínen. Még a napi 100-200 fő veszteséggel is meddig tartana a felőrlésük. 2 millió embernél kb. 4 év. De az info szerint 5 milliót is képesek mozgosítani. Akkor már lassan 10 évnél tartunk. Jó, nem kell minden katonát harcképelenné tenni, de a fele is legalább öt év. És akkor nem számoltam a zsoldosokat. Az ukrán állam fenntartását a Nyugat állni fogja. És küldi a fegyvereket, talán a helyzet fokozódásával egy modernebbeket.
A mozgósításnak már legalább májusban meg kellett volna történnie, 1000 km-es frontvonalat nem lehet sikeresen menedzselni, miközben az USA műholdjai és egyéb légi eszközei valós időben adják át a fűszálak rezdülését is.
Az ukrán hadvezetés nem hiszem, hogy akkora ász, de a NATO hadvezetése már gyakorlott, több háborút levezényelt csapat. Azt most hagyjuk, hogy a politikai célok elérése nem sikerült.
A NATO szövetség, talán negyven állammal. Ki áll az oroszok mellett szövetségesként. Én, ha háborút kezdenék egy nagy katonai tömb ellen, szövetségesek nélkül nem tenném. S ha vannak szövetségesek, azok miért nem lépnek? Ha mégis elkezdték, mi volt az igazi ok. Mert nyomós oknak kellett lennie, Putyin óvatos karakter, nem hirtelenkedő típus.
Szóval kérdések kérdések hátán, amire nem tudom a racionális választ.
Ez a háború már önmagában elkésett 8 évvel. Érthetletlen, miért nem akkor reagáltak, amikor kellett volna. Kína megerősödésére vártak? Talán ez lehet a magyarázat.
Egyébiránt még mindig ott tartanak, hogy a múltkori jó irányról letérve Putyin fenyegetőzik. Mindenki várta, hogy folytatják az infrastruktúra szétverését, erre leálltak azzal is. Ezek tényleg annyira hülyék, hogy nem ismeréték fel, hogy demontratív célú majomkodással nem fognak célt érni?
Most besoroznak 300k embert, ok. Mire azok ténylegesen odaérnek és bekapcsolódnak a harcokba, Ukrajna a 3. adag HIMARS -t fogja megkapni. Ok, röhögtünk 15 db -on, de amikor fél év múlva ott leszünk, hogy egyszerre tudnak csapást mérni 30-40-50 egységből, az már nem lesz olyan vicces.
Az emberanyag felőrlése kapcsán pedig sajnos eléggé alálőttél a számításoddal, ugyanis napi ezer fős veszteséggel ezer napba telik 1 millió harcost inaktiválni, és mivel csak veszteségről, nem halottakról beszélünk, ez azt jelenti, hogy ezeknek egy jelentős része még vissza tud térni a harcmezőre a felépülés után. Ez kb azt jelenti, hogy 20 év kellene egy 5 milliós haderő teljes megsemmisítéséhez, de ha az átlag veszteséget napi 200 -ban állapítjuk meg, akkor 100 évnél tartunk. Nyilván ez egy elnagyolt számítás és sokkal több faktort bele kellene venni ahhoz, hogy konkrét használható eredményt kapjunk, de az nagyságrendlileg látszik, hogy így nem működik a dolog a jelenlegi számok mellett.
Ezért mondtam már az elejétől kezdve, hogy ennek atomháború lesz a vége, ha a jelenlegi tudásunk alapján számoljuk a logikus kimenetelt.
Aztán lehet, hogy szerencsénk lesz, és időközben kiderülnek dolgok, amikkel mi nem számoltunk, új szelek fújnak stb, bármni megtörténhet. Az EU-ban kódolva van a poltikai instabilitás, az USA is intrabil politikailag, az EU és az USA is recesszióban van hivatalosan. Kína aktivizálhatja magát. Szakadhatnak el internetkábelek, potyoghatnak le műholdak, robbanhatnak fel LNG tankerek stb. Talán megjön az esze az USA -nak és elengedi Ukrajnát egy új egyezség keretében. Csak azt meg azért lesz nehéz összehozni, mert a nyugatot már nem komoly emberek vezetik, hanem hisztérikus őrültek, akik egyrészt már elhiszik a saját hazugságaikat, és bepörgették a nyugat agyhalott népét is. Nehéz lesz leszállni a ringlispílről.