[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Így figyelve az elmúlt 7 hónap eseményeit az orosz-ukrán háború kapcsán, többször volt az az érzésem, hogy az oroszok mindent késve lépnek meg. Az utolsó utáni pillanatban.
Az első hónapban világosan látható volt, hogy a Nyugat/NATO felvette a kesztyűt, és ez már Ukrajnán túlnyúló proxy háború. És nem vették le a kesztyűt. Nem tudom, miben bíztak. Ez egy élet-halál harc, nem fogja olcsón adni a nyugati hegemóniát a NATO, azon belül is az angolszász világ.
A felőrlés taktikáját sem értem. Az ukránok is ki tudnak állítani több millió embert, mennek a kiképzések több helyszínen. Még a napi 100-200 fő veszteséggel is meddig tartana a felőrlésük. 2 millió embernél kb. 4 év. De az info szerint 5 milliót is képesek mozgosítani. Akkor már lassan 10 évnél tartunk. Jó, nem kell minden katonát harcképelenné tenni, de a fele is legalább öt év. És akkor nem számoltam a zsoldosokat. Az ukrán állam fenntartását a Nyugat állni fogja. És küldi a fegyvereket, talán a helyzet fokozódásával egy modernebbeket.
A mozgósításnak már legalább májusban meg kellett volna történnie, 1000 km-es frontvonalat nem lehet sikeresen menedzselni, miközben az USA műholdjai és egyéb légi eszközei valós időben adják át a fűszálak rezdülését is.
Az ukrán hadvezetés nem hiszem, hogy akkora ász, de a NATO hadvezetése már gyakorlott, több háborút levezényelt csapat. Azt most hagyjuk, hogy a politikai célok elérése nem sikerült.
A NATO szövetség, talán negyven állammal. Ki áll az oroszok mellett szövetségesként. Én, ha háborút kezdenék egy nagy katonai tömb ellen, szövetségesek nélkül nem tenném. S ha vannak szövetségesek, azok miért nem lépnek? Ha mégis elkezdték, mi volt az igazi ok. Mert nyomós oknak kellett lennie, Putyin óvatos karakter, nem hirtelenkedő típus.
Szóval kérdések kérdések hátán, amire nem tudom a racionális választ.

Én nem látom, hogy a "NYugat" hude felvette volna a kesztyűt. Erre jó plda, hogy küldtek 9db himarsot. Ha felvették volna a kesztyűt akkor min 49et küldenek.
Tegyük fel Oroszok győznek. Anektálják a jelenlegi területeket sött többet. Ettől még a "NATO" katonai dominanciája nem fog eltünni. Sött avval, hogy Finnek, Svédek csatlakoznak, KEU de Németek is fegyverkeznek és mindenki legalábbis KEUban (kivéve MO) megértette mennyire fontos a NATO a NATO katonailag nem gyengébb hanem erősebb lett. Nem is kicsit. Ha vmit Putyin elért az az, hogy a NATO összezárt és sokkal erősebb lett és lesz. Igazi zseni.
Jelenleg nincs más mint a felőrlés. Lehet lesz az elmúlt 7hónapban nem volt. Jegyzem meg én mivel Oroszok támadtak az Orosz veszteségeket sokkal magasabbnak gondolom mint az Ukránokat.
Az elégtelen mennyiségű orosz katona nem kérdés de ez politika. Putyin teljesen logikusan nagyon nem akart mozgosítani. Hogy csak Harkiv után mozgosít, csak itt esett le neki, hogy vagy mozgosít vagy elveszíti ezt a háborút az sztem ultra durva. Erős a gyanúm, hogy a katonai vezetés vezette meg de még így is érthetetlen. Olyan ez mint hogy nekimentek Kijevnek és nem virággal várták őket.
US egyik legnagyobb hibája ez. Azt hiszi ha "jobb lesz" Afganisztánban élni mert lesz enni, inni meg út akkor majd vhogy megváltoznak az emberek/kúltúra. Hát baromira nem. De maga a rendszer ilyen. Ellenben nézz rá ~1500tól az orosz történelemre. Erre szoktam mindig mondani, hogy ha választani kell akkor nem az oroszok hanem a US szálljon meg minket. NSZK-NDK, ROK-DPRK
Nincsenek úgy szövetségesei mint USnek... kb csak haszonlesők vannak. Gondolom Kína féláron vesz mindent, Irán triplát számláz a dronokért és DPRK is a pl tüzérségi lövedékekért. Szar helyzetben van Putyin most lehet megkopasztani. Meg is teszik.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Limány is veszni látszik. Hülyék a tábornokok, és szar a hadsereg.

Amit itt levágnak az vagy vmi mestercsel (adok neki még 1%ot) vagy elképesztő blama. Egy tábornok se lehet ennyire hülye, sztem Puttyer belenyúlt. Vagy tényleg ennyire hülyék.
Lehet az a terv, hogy most elkezdik lengetni a fehér zászlót és ennyi (nagyon tág 4-15Kt írnak) fehér zászlót lengető orosz katonát nem tudnak hova tenni Ukránok.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 960
5 887
113
.
Aquarell, azzal nem lenne vége. Putyint egy győzelem csak megerősitené, hogy ez a követendő módszer, kb mint Hitlert a kezdeti első sikerek, és nem fog leállni. Ukrajna után belekötne a Balti államokba, hogy ők is ősi orosz föld, és a nácik elfoglalták.

Belekötne? Ébredj már fel ember.
Megtámadni a NATO-t?! Atomháborút. Eddig sem szórta putyin az atomot. Elhiszem, hogy divat russzofóbnak lenni de azért lehetnének önálló gondolatok.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 909
113

Az ellenség előrenyomul a Krasznij Limanon: az ukrán fegyveres erők új erőket állítottak fel és áttörték a frontot​


A BARS-13 zászlóalj orosz légiójának parancsnoka szerint az ukrán fegyveres erők új erőket vontak össze, és áttörték a frontot Drobisevo-Sztavka térségében.

Az ellenség folytatja az offenzívát, és megpróbálja körülvenni a Vörös Limant.

Az ukrán fegyveres erők most megpróbálják elvágni a Torszkoje-Drobisevó autópályát, és elzárják Drobisevo védőit az ellátástól.

Az ukrán fegyveres erők egyszerre három irányból támadnak: Dibrov felől, vasút felől. Brusino és Stary Caravan állomás.

A mieink tartalékokat gyűjtenek, hogy visszaverjék az ellenség támadását.


Источник: https://rusvesna.su/news/1664483029

Ha most gyűjtenek tartalékot, akkor az már veszett fejsze nyele. Nem értem az orosz hadvezetést, már hetek óta támadják ezt a helységet. Nem előbb kellett volna az erősítés?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 909
113
Liman alatt rendkívül nehéz a helyzet. Az ellenség Jampol és Torszkoje közelében méri le a fő csapást azzal a céllal, hogy végre elvágja a Kremennaja-Liman autópályát és körülveszi csapatainkat. Támadások nagy erőkkel tüzérséggel, Hymarokkal és páncélozott járművekkel. Ma nagyon nehéz éjszaka lesz, holnap pedig nagyon nehéz nap.

 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 577
5 985
113
Belekötne? Ébredj már fel ember.
Megtámadni a NATO-t?! Atomháborút. Eddig sem szórta putyin az atomot. Elhiszem, hogy divat russzofóbnak lenni de azért lehetnének önálló gondolatok.
.
.
Fújod itt a topicon kötelező russzofil hülyeséget te is, amerika fúúúúj, összeesküvés, gyikemberek, putyin meg a jó. Ébredj már fel, ember. Lehetnének önálló gondolatok.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Így figyelve az elmúlt 7 hónap eseményeit az orosz-ukrán háború kapcsán, többször volt az az érzésem, hogy az oroszok mindent késve lépnek meg. Az utolsó utáni pillanatban.
Az első hónapban világosan látható volt, hogy a Nyugat/NATO felvette a kesztyűt, és ez már Ukrajnán túlnyúló proxy háború. És nem vették le a kesztyűt. Nem tudom, miben bíztak. Ez egy élet-halál harc, nem fogja olcsón adni a nyugati hegemóniát a NATO, azon belül is az angolszász világ.
A felőrlés taktikáját sem értem. Az ukránok is ki tudnak állítani több millió embert, mennek a kiképzések több helyszínen. Még a napi 100-200 fő veszteséggel is meddig tartana a felőrlésük. 2 millió embernél kb. 4 év. De az info szerint 5 milliót is képesek mozgosítani. Akkor már lassan 10 évnél tartunk. Jó, nem kell minden katonát harcképelenné tenni, de a fele is legalább öt év. És akkor nem számoltam a zsoldosokat. Az ukrán állam fenntartását a Nyugat állni fogja. És küldi a fegyvereket, talán a helyzet fokozódásával egy modernebbeket.
A mozgósításnak már legalább májusban meg kellett volna történnie, 1000 km-es frontvonalat nem lehet sikeresen menedzselni, miközben az USA műholdjai és egyéb légi eszközei valós időben adják át a fűszálak rezdülését is.
Az ukrán hadvezetés nem hiszem, hogy akkora ász, de a NATO hadvezetése már gyakorlott, több háborút levezényelt csapat. Azt most hagyjuk, hogy a politikai célok elérése nem sikerült.
A NATO szövetség, talán negyven állammal. Ki áll az oroszok mellett szövetségesként. Én, ha háborút kezdenék egy nagy katonai tömb ellen, szövetségesek nélkül nem tenném. S ha vannak szövetségesek, azok miért nem lépnek? Ha mégis elkezdték, mi volt az igazi ok. Mert nyomós oknak kellett lennie, Putyin óvatos karakter, nem hirtelenkedő típus.
Szóval kérdések kérdések hátán, amire nem tudom a racionális választ.
Ez a háború már önmagában elkésett 8 évvel. Érthetletlen, miért nem akkor reagáltak, amikor kellett volna. Kína megerősödésére vártak? Talán ez lehet a magyarázat.

Egyébiránt még mindig ott tartanak, hogy a múltkori jó irányról letérve Putyin fenyegetőzik. Mindenki várta, hogy folytatják az infrastruktúra szétverését, erre leálltak azzal is. Ezek tényleg annyira hülyék, hogy nem ismeréték fel, hogy demontratív célú majomkodással nem fognak célt érni?

Most besoroznak 300k embert, ok. Mire azok ténylegesen odaérnek és bekapcsolódnak a harcokba, Ukrajna a 3. adag HIMARS -t fogja megkapni. Ok, röhögtünk 15 db -on, de amikor fél év múlva ott leszünk, hogy egyszerre tudnak csapást mérni 30-40-50 egységből, az már nem lesz olyan vicces.

Az emberanyag felőrlése kapcsán pedig sajnos eléggé alálőttél a számításoddal, ugyanis napi ezer fős veszteséggel ezer napba telik 1 millió harcost inaktiválni, és mivel csak veszteségről, nem halottakról beszélünk, ez azt jelenti, hogy ezeknek egy jelentős része még vissza tud térni a harcmezőre a felépülés után. Ez kb azt jelenti, hogy 20 év kellene egy 5 milliós haderő teljes megsemmisítéséhez, de ha az átlag veszteséget napi 200 -ban állapítjuk meg, akkor 100 évnél tartunk. Nyilván ez egy elnagyolt számítás és sokkal több faktort bele kellene venni ahhoz, hogy konkrét használható eredményt kapjunk, de az nagyságrendlileg látszik, hogy így nem működik a dolog a jelenlegi számok mellett.

Ezért mondtam már az elejétől kezdve, hogy ennek atomháború lesz a vége, ha a jelenlegi tudásunk alapján számoljuk a logikus kimenetelt.

Aztán lehet, hogy szerencsénk lesz, és időközben kiderülnek dolgok, amikkel mi nem számoltunk, új szelek fújnak stb, bármni megtörténhet. Az EU-ban kódolva van a poltikai instabilitás, az USA is intrabil politikailag, az EU és az USA is recesszióban van hivatalosan. Kína aktivizálhatja magát. Szakadhatnak el internetkábelek, potyoghatnak le műholdak, robbanhatnak fel LNG tankerek stb. Talán megjön az esze az USA -nak és elengedi Ukrajnát egy új egyezség keretében. Csak azt meg azért lesz nehéz összehozni, mert a nyugatot már nem komoly emberek vezetik, hanem hisztérikus őrültek, akik egyrészt már elhiszik a saját hazugságaikat, és bepörgették a nyugat agyhalott népét is. Nehéz lesz leszállni a ringlispílről.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
733
3 921
93
Ezek egyrészt magukra tetkozhatnák a húsdarálóba szán minket Putyin feliratot, másrészt ugye az én olvasatomban az oroszok a nácik és háborús bűnösök. Amit az Ukránok csinálnak az pedig honvédelem. Tudom ez neked fura szó.
olyan vagy, mint az egyszeri cowboy:
azt hitte mindenki, hogy szembe jön, de csak fordítva ült a lovon ...
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
733
3 921
93

Ukrajna Titan UAV-elhárító rendszereket kap az USA-tól....​


Az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezésen belül az Egyesült Államok átadja a modern UAV-elhárító rendszereket az ukrán fegyveres erőknek.


Az amerikai AP News szerint ez 12 Titan rendszerre vonatkozik.


Ezek a rendszerek a Pentagon által tegnap bejelentett 1,1 milliárd dolláros segélycsomag részét képezik .

A Titan C-UAS rendszert a BlueHalo gyártó fejlesztette ki a pilóta nélküli légi rendszerek ellen.


A rendszer elemzi a semlegesítendő UAV-t, és kiválasztja a leghatékonyabb módszereket a leküzdésére. A fejlesztők automatizált döntéshozatali mechanizmussal látták el a rendszert.

titan.2-668x500-1.png

Titan C-UAS pilóta nélküli légi rendszer. Fotók forrása: BlueHalo

A Titan C-UAS azonosítja a repülőgép típusát, és kiválasztja a legmegfelelőbb lépést a letiltásához. A rendszer észlelési sugara 3 km, a fenyegetéssemlegesítési sugár 1,5 km.

A rendszer egy hatalmas "blokkként jelenik meg" antennákkal és külön vezérlőpanellel. A Titan a kezelő beavatkozása nélkül is működhet, és nincs szüksége a karbantartó személyzetnek arra, hogy megértse a drónok irányításához használt rádiófrekvenciák bonyolultságát.

Ugyanakkor a gyártó azt állítja, hogy mindössze öt percen belül telepíthető és konfigurálható.

A Titan valós idejű információkat nyújt a kezelőnek, azonosítva és osztályozva egy egyedi UAV-t vagy a közeledő drónok raját.

titan-c-uas_1024px-1024x683-1.png
Titan C-UAS rendszer a BlueHalo-tól

A precíz ellenintézkedések szelektív alkalmazásával a rendszer leszállásra vagy visszatérésre kényszeríti az ellenséges UAV-t.

Ez a rendszer gépi tanulást, mesterséges intelligencia elemeit és szoftveresen definiált hardvertechnológiákat használ a légi fenyegetések gyors leküzdésére.
Ілюстративне фото з військовими США.  Fénykép: Міноборони США
Illusztratív fotó az amerikai hadsereggel. A fényképek forrása: az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma

manapság ugye ez már úgy megy, ha ezt bejelentik, akkor az eszköz már ott van... jó ideje.
de nem úgy néz ki, hogy nagyon jól működik
persze lehet tévedek
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 960
5 887
113
.
.
Fújod itt a topicon kötelező russzofil hülyeséget te is, amerika fúúúúj, összeesküvés, gyikemberek, putyin meg a jó. Ébredj már fel, ember. Lehetnének önálló gondolatok.
Baromira nem. Nem ismersz se engem sem a véleményem. Nem vagyok russzofil, nem hiszek az összeesküvéselméleteknek etc etc.
De nem gondolod ha putyin atomháborút akart volna eddig már rég nem élnél.
De lehet én tévedek és putyin tényleg el akarja foglalni a világot mert a HOI IV ben nem tudta.
És most mindegy hogy a balti államok meg oroszajkúak védelme miatt találna ürügyet lerohanni a 3 kis balti csicskát.
Szerintem Oroszországban senki sem hülye hogy megtámadja a NATO-t. Főleg ezek után.
Ukránokat is addig támadta meg amig nem kerültek a NATO hivatalos védőernyőjébe. Ez ki is lett mondva. Aztán mégis beleszólt a NATO, amiben tisztában vannak a fölényükkel és fenyegetik is már putyint
 
  • Tetszik
Reactions: vontod

Beregszasz

Well-Known Member
2022. február 20.
44
680
83
Kár logikát keresned amikor az oroszok simán elégetik a gázt a helyett hogy Európának eladják.

Én azon se lepődnék meg ha az amerikaiak lettek volna, csak az oroszokból is simán kinézem. Amúgy nekem mindegy, szerintem Európának amúgy sem kéne orosz gázt venni.
A gázt azért égetik, mert nem tudják eladni. Az olaj kitermeléssel szemben a gáz kevésbé szabályozható, teljesen megszokott a világon mindenütt a felesleg elégetése.
Kicsit hasonló ebből a szempontból, mimt az áram, a felesleg tárolása nehéz és költséges.