[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
3 078
7 191
113
Kard blog:
Szeverodonyeck június végi elfoglalása óta az első jelentősnek mondható taktikai sikerét érte el az orosz hadsereg Bakhmuttól északra Szoledarnál. A város nagy része egészen biztosan az ellenőrzésük alá került, a környező települések egy részével együtt.
Tavaly év végén sikerült elfoglalniuk a Szoledartól észak-keletre fekvő Jakovlivkát. Ez lehetővé tette számukra, hogy több irányból is támadhassanak. Néhány napja sikerült Bakhmutskét is az ellenőrzésük alá vonni, a csapataik pedig tovább haladtak Kraszna Hora és Pidhorodne irányába, az utóbbit pedig sikerült is menetből bevenniük.
Ezzel a szoledari védelem helyzete kritikussá vált és visszavonultak a város központjából a Mokra Plotva folyóig. A biztosnak tűnő információk alapján itt sikerült a helyzetüket stabilizálni. A következő napokban eldől, hogy vissza tudják-e szorítani az oroszokat a sóbánya környékéről. Ellenkező esetben egy szervezett visszavonulás is jöhet a névadó városát kettészelő Bakhmutovka folyóig.
Az oroszok az elmúlt hetekben a háború egyik szimbólumává váló Bakhmut várost ostromolták érdemi eredmények nélkül. Jakovlivka elfoglalása után viszont egy komolyabb átcsoportosítást hajtottak végre 10 kilométerrel északabbra, ami végül meghozta a számukra a sikert.
A támadások taktikáját is átdolgozták. Az ukrán vonalakat 5-15 fős felderítő egységekkel támadják több hullámban. A védelmi pozíciók azonosítása után következik a tüzérség, majd újra a gyalogsági támadások sorozata a pozíció felőrléséig. Ha valakinek az első világháború jut erről eszébe az nem téved nagyot. Az oroszok vállaltan szörnyű veszteségeket szenvedtek a Szoledar körüli ukrán állások feltörése során, de mivel a Wagner 40 ezer orosz elítéltet toborzott eddig, akiknek az élete még annyira sem érdekli őket, mint a hétköznapi civil mozgósítottaké, így ezt a módszer minden további nélkül kivitelezhető.
Szoledar ostromában a Wagner mellett részt vettek a légideszantos alakulatok (VDV) és a Spetznaz is. A Wagner tapasztaltabb egységei mellett ők hajtották végre azokat a “befejező” támadásokat, amelyeknek a Wagner alacsonyabb harcértékű csapatainak folyamatos rohamai nyitották meg a teret.
A helyzet még nem dőlt el véglegesen, de amennyiben az ukránoknak fel kell adniuk a Bakhmutskove bal partját, az jelentősen megnehezíti majd Bakhmut védelmét is, mivel az utánpótlási útvonalak egy része orosz tűzkontroll alá kerül. Az persze nagy kérdés, hogy az oroszok meddig tudják fenntartani ezt a fajta támadási taktikát, de ha ezzel eljutnak a folyóig, akkor azt már komoly sikerként értékelhetik. Amennyiben ezt sikerül elérni, a támadás stratégiai jelentőséget kaphat, mivel így dél felől nyomás alá kerülne Sziverszk azzal együtt pedig a Kreminna irányában tervezett ukrán támadás is.
Kétségtelen, hogy az ukrán hadvezetést váratlanul érte az orosz átcsoportosítás és a hírek szerint több hibát is vétettek. A kommunikációjuk hetek óta arról szól, hogy Bakhmutban a helyzet nehéz, de ellenőrzés alatt van. Erről a kiindulási alapról két lehetséges helyzet képzelhető el. Az egyik, hogy a támadások intenzitása alapján megbecsülték, mekkora erőkkel védhető a város, azt összevonták a környéken, a csapataik többi részét pedig részben pihentették, részben pedig a tervezett offenzívájukhoz irányították át Kreminnához, vagy pedig délre. A másik lehetőség, hogy jelenleg ennyire futja az erejükből. Azt jelenleg nem tudjuk, melyik a valós feltevés, de ha januárban valamelyik fronton nem indul komolyabb ukrán támadás akkor az utóbbi a helyzet.
Noha Bakhmut város védelme stabilnak látszik, Szoledar eleste annak a jele, hogy a szárnyak védelméről nem gondoskodtak megfelelően és/vagy hírszerzési hiba történt az orosz csapatmozgások megfigyelése során. A Szoledarban kialakult krízishelyzetre a jelek szerint a korábbiakkal ellentétben kapkodó és zavart választ adtak, amikor a rendelkezésre álló tartalékokat szinte egyszerre vezényelték a város védelmére, ami kommunikációs káoszt eredményezett. Mire ezen úrrá lettek, addigra az oroszok a város nagy részét bevették a folyamatos gyalogsági rohamokkal. Ez utóbbihoz alacsonyabb szintű koordináció is elegendő, ha valamelyik egység megsemmisült akkor addig küldik a következőket, amíg előrehaladás nem történik.
Délután jött a hír, hogy Sojgu leváltotta Szurovikint és a mellőzött vezérkari főnököt, Geraszimovot nevezte ki az invázió főparancsnokává. Szurovikin alig három hónapon keresztül irányított és annak ellenére váltották le, hogy végrehajtota az orosz hadsereg legsikeresebb műveletét, a herszoni visszavonulást. Ennél érdekesebb, hogy a Sojgu - Geraszimov párossal ellentétben ő kifejezetten jó viszonyt ápolt a Wagner vezér Prigozsinnal, így a lépés azt is előrevetítheti, hogy ha a Hadügyminisztériumot eddig hevesen kritizáló egykori szakács nem tud áttörést végrehajtani záros határidőn belül Bakhmut körül, akkor azzal elveszítheti a hadsereg támogatását. Nem lehetetlen, hogy a Wagner utolsó dobásának vagyunk a szemtanúi Szoledar környékén. Ennek a lehetőségnek a következményei egyelőre beláthatatlanok, de egészen biztosan nem tesz majd jót az orosz kampánynak.
Az esti jelentések alapján Szoledarban a helyzet stabilizálódott, a következő napok azonban kétségkívül kritikusak lesznek. Nagy kérdés, hogy az oroszok fenn tudják-e tartani a az élőerejük ilyen mértékű pusztulását, illetve hogy az ukránok képesek-e rendezni a soraikat az elmúlt napok káosza után. Amennyiben az oroszok kerülnek fölénybe, a front minden bizonnyal a Bakhmutske folyónál fog megállni. Ellenkező esetben az ukránok kiszoríthatják őket Szoledarból és itt is elkezdődhet az egész elölről, immáron a meglepetés ereje nélkül.
Azt is érdemes észben tartani, hogy az oroszok a háború során mindig azután szenvedték el a komolyabb vereségeiket, hogy egy adott helyszínen a kifulladásig erőltették a támadásokat, amikor pedig a visszarúgást kaptak, azt nem bírták ki talpon és hátrálniuk kellett.
-hp-
324743466_725625605794770_6493480920341704567_n.jpg
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
5 890
20 465
113
n ezt nem ertem. Segítség!
B - t irnak, de hogy lesz B az M/M1-bol a cseheknel? A kepen se B van. Honnet vettek volna B-t ha csak original Szu orszagoknalk volt, es az NDK, Pl, Cz, stb orszagoknak nem? Itt valami elbaxas van...
Egyebkent nem ugy volt hogy valami Dana/Zsuzsanna is megy az ukranokhoz? Jo reg volt rola szo, de nem lattam eddig oket.
Szokásos elírás, M-es majomverziót kapnak az ukránok, amiket a csehek a hollandokon keresztül mindenféle raktár aljáról kapartak össze és kapnak némi kipofozást
Honnan van a Wagner tiszti kara, aki tervezi a harci műveleteiket? Honnan vannak fegyvereik, harckocsik stb? Nekem ez nem tűnik lehetségesnek az orosz sereg támogatása nélkül.
Ami a személyi állományt illeti, ott az orosz haderőnél jóval lukratívabb fizetésekkel, valamint a felesleges bürokratikus fingreszelés hiányával kiemelten sok egykori és jelenlegi katonát tudnak magukhoz bevonzani, ami mind a harcoló, mind a tiszti állományra igaz. Ami a felszerelést illeti, ott az orosz haderő készleteiből kapnak a wagnerosok, nem véletlen lett nekik Pancir mellett még Szu-24 is. Gyakorlatilag a Wagner egy félhivatalos kinyújtott kar, minden bürokratikus megkötés nélkül. Hasonló a logika, mint a Zrínyi alatt a beszerzések kiszervezésével a Miniszterelnökség alá, avagy ha nem tudunk áttörni a vízfejen, akkor egyszerűen kiszervezve megkerüljük
 
K

Kopi2000

Guest
Az oroszok nagy erővel törtek be Szoledarba - nehéz csaták a városért....


Szoledár közelében német önjáró leg támogatja az ukrán védőket...


Bónusz, ukrán aknavetősök a fronton...A műholdképek borzalmas pusztítást mutatnak az ukrán Szoledarban és Bakhmutban...

 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 401
4 564
113

Magyar Róbert még Soledarból jelentkezik be.
Valószínűleg a nyugati vége még ukrán kézen.
Ha jóreggelt kiván, és a dátum jan 11, akkor nekem az jön le, hogy 20-24 óra eltelt. Ez nem mai állapot. Szerintem
 
K

Kopi2000

Guest
Pancir és T-90S megsemmisítve....


Ukrán tüzérség, Kremmina mellett. A harcok intenzitását jól mutatja az állások mellett felhalmozott, kilőtt hüvelyek garmadája...


Ukrán katonák tűzharca az oroszokkal...

https://www.youtube.com/watch?v=WvaiUJ6Rc_o

Bónusz, orosz katonák (Wágneristák) megsemmisítése Bahmutnál...

 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
232
2 352
93
Tegnap előtt elkapták egy ismerősöm Beregszászon. Egy boltból jött ki. Sehová nem engedték, két katona kísérte az azonnali orvosi "vizsgálatra", onnan a hadkiegészítőre. 24 óra múlva már Rivnéből telefonált az öregeknek.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
6 717
34 311
113
Nem tudom,ha már a frontra kerülnék,nagyjából tisztában próbálnák lenni avval,hogy ki ellen harcolok,melyik egység,hogyan viselkednek a magukat megadókkal,hogyan harcolnak. Nem hinnék semmit el a propagandából,az soha nem a közkatona érdekeit szolgálja.
Ez mind szép, ugyanakkor amióta világ a világ, a hadseregek komoly energiákat fektetnek az ellenfél valamilyen szintű demonizálásába. Hogy ezt milyen szinten űzik (esetleg “interkulturális tréning” néven adják el), vagy épp mennyire engedik, hogy az egyszeri katona különvéleményt alakítson ki, az az adott hadseregen múlik.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
13 229
41 519
113
Kard blog:
Szeverodonyeck június végi elfoglalása óta az első jelentősnek mondható taktikai sikerét érte el az orosz hadsereg Bakhmuttól északra Szoledarnál. A város nagy része egészen biztosan az ellenőrzésük alá került, a környező települések egy részével együtt.
Tavaly év végén sikerült elfoglalniuk a Szoledartól észak-keletre fekvő Jakovlivkát. Ez lehetővé tette számukra, hogy több irányból is támadhassanak. Néhány napja sikerült Bakhmutskét is az ellenőrzésük alá vonni, a csapataik pedig tovább haladtak Kraszna Hora és Pidhorodne irányába, az utóbbit pedig sikerült is menetből bevenniük.
Ezzel a szoledari védelem helyzete kritikussá vált és visszavonultak a város központjából a Mokra Plotva folyóig. A biztosnak tűnő információk alapján itt sikerült a helyzetüket stabilizálni. A következő napokban eldől, hogy vissza tudják-e szorítani az oroszokat a sóbánya környékéről. Ellenkező esetben egy szervezett visszavonulás is jöhet a névadó városát kettészelő Bakhmutovka folyóig.
Az oroszok az elmúlt hetekben a háború egyik szimbólumává váló Bakhmut várost ostromolták érdemi eredmények nélkül. Jakovlivka elfoglalása után viszont egy komolyabb átcsoportosítást hajtottak végre 10 kilométerrel északabbra, ami végül meghozta a számukra a sikert.
A támadások taktikáját is átdolgozták. Az ukrán vonalakat 5-15 fős felderítő egységekkel támadják több hullámban. A védelmi pozíciók azonosítása után következik a tüzérség, majd újra a gyalogsági támadások sorozata a pozíció felőrléséig. Ha valakinek az első világháború jut erről eszébe az nem téved nagyot. Az oroszok vállaltan szörnyű veszteségeket szenvedtek a Szoledar körüli ukrán állások feltörése során, de mivel a Wagner 40 ezer orosz elítéltet toborzott eddig, akiknek az élete még annyira sem érdekli őket, mint a hétköznapi civil mozgósítottaké, így ezt a módszer minden további nélkül kivitelezhető.
Szoledar ostromában a Wagner mellett részt vettek a légideszantos alakulatok (VDV) és a Spetznaz is. A Wagner tapasztaltabb egységei mellett ők hajtották végre azokat a “befejező” támadásokat, amelyeknek a Wagner alacsonyabb harcértékű csapatainak folyamatos rohamai nyitották meg a teret.
A helyzet még nem dőlt el véglegesen, de amennyiben az ukránoknak fel kell adniuk a Bakhmutskove bal partját, az jelentősen megnehezíti majd Bakhmut védelmét is, mivel az utánpótlási útvonalak egy része orosz tűzkontroll alá kerül. Az persze nagy kérdés, hogy az oroszok meddig tudják fenntartani ezt a fajta támadási taktikát, de ha ezzel eljutnak a folyóig, akkor azt már komoly sikerként értékelhetik. Amennyiben ezt sikerül elérni, a támadás stratégiai jelentőséget kaphat, mivel így dél felől nyomás alá kerülne Sziverszk azzal együtt pedig a Kreminna irányában tervezett ukrán támadás is.
Kétségtelen, hogy az ukrán hadvezetést váratlanul érte az orosz átcsoportosítás és a hírek szerint több hibát is vétettek. A kommunikációjuk hetek óta arról szól, hogy Bakhmutban a helyzet nehéz, de ellenőrzés alatt van. Erről a kiindulási alapról két lehetséges helyzet képzelhető el. Az egyik, hogy a támadások intenzitása alapján megbecsülték, mekkora erőkkel védhető a város, azt összevonták a környéken, a csapataik többi részét pedig részben pihentették, részben pedig a tervezett offenzívájukhoz irányították át Kreminnához, vagy pedig délre. A másik lehetőség, hogy jelenleg ennyire futja az erejükből. Azt jelenleg nem tudjuk, melyik a valós feltevés, de ha januárban valamelyik fronton nem indul komolyabb ukrán támadás akkor az utóbbi a helyzet.
Noha Bakhmut város védelme stabilnak látszik, Szoledar eleste annak a jele, hogy a szárnyak védelméről nem gondoskodtak megfelelően és/vagy hírszerzési hiba történt az orosz csapatmozgások megfigyelése során. A Szoledarban kialakult krízishelyzetre a jelek szerint a korábbiakkal ellentétben kapkodó és zavart választ adtak, amikor a rendelkezésre álló tartalékokat szinte egyszerre vezényelték a város védelmére, ami kommunikációs káoszt eredményezett. Mire ezen úrrá lettek, addigra az oroszok a város nagy részét bevették a folyamatos gyalogsági rohamokkal. Ez utóbbihoz alacsonyabb szintű koordináció is elegendő, ha valamelyik egység megsemmisült akkor addig küldik a következőket, amíg előrehaladás nem történik.
Délután jött a hír, hogy Sojgu leváltotta Szurovikint és a mellőzött vezérkari főnököt, Geraszimovot nevezte ki az invázió főparancsnokává. Szurovikin alig három hónapon keresztül irányított és annak ellenére váltották le, hogy végrehajtota az orosz hadsereg legsikeresebb műveletét, a herszoni visszavonulást. Ennél érdekesebb, hogy a Sojgu - Geraszimov párossal ellentétben ő kifejezetten jó viszonyt ápolt a Wagner vezér Prigozsinnal, így a lépés azt is előrevetítheti, hogy ha a Hadügyminisztériumot eddig hevesen kritizáló egykori szakács nem tud áttörést végrehajtani záros határidőn belül Bakhmut körül, akkor azzal elveszítheti a hadsereg támogatását. Nem lehetetlen, hogy a Wagner utolsó dobásának vagyunk a szemtanúi Szoledar környékén. Ennek a lehetőségnek a következményei egyelőre beláthatatlanok, de egészen biztosan nem tesz majd jót az orosz kampánynak.
Az esti jelentések alapján Szoledarban a helyzet stabilizálódott, a következő napok azonban kétségkívül kritikusak lesznek. Nagy kérdés, hogy az oroszok fenn tudják-e tartani a az élőerejük ilyen mértékű pusztulását, illetve hogy az ukránok képesek-e rendezni a soraikat az elmúlt napok káosza után. Amennyiben az oroszok kerülnek fölénybe, a front minden bizonnyal a Bakhmutske folyónál fog megállni. Ellenkező esetben az ukránok kiszoríthatják őket Szoledarból és itt is elkezdődhet az egész elölről, immáron a meglepetés ereje nélkül.
Azt is érdemes észben tartani, hogy az oroszok a háború során mindig azután szenvedték el a komolyabb vereségeiket, hogy egy adott helyszínen a kifulladásig erőltették a támadásokat, amikor pedig a visszarúgást kaptak, azt nem bírták ki talpon és hátrálniuk kellett.
-hp-
324743466_725625605794770_6493480920341704567_n.jpg
A költő aggódik azért, hogy az orosz veszteségek(amiről nem sokat tudunk...) fenntarthatók-e, ugyanakkor nem értékeli az erőforráshelyzetet az ukránoknál. Vajon igaza van Gerasimov megjelenésével kapcsolatban?
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
7 972
32 286
113
A költő aggódik azért, hogy az orosz veszteségek(amiről nem sokat tudunk...) fenntarthatók-e, ugyanakkor nem értékeli az erőforráshelyzetet az ukránoknál. Vajon igaza van Gerasimov megjelenésével kapcsolatban?

Nincs.
Szurovikin marad ahol van, csupán lett 2 ember mellette akik a front új szakaszainak irányítását fogják megkapni és Geraszimov fogja össze őket, mint "felettesük".
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
408
979
93
A háború szörnyűsége sokakat e felvétel után vág mellbe. Az erőszak látványos bemutatásának hatása mindig csak fokozza az erőszakot, kegyetlenkedést. Valószínűleg sok száz, vagy ezer hadifogoly, vagy potenciális hadifogoly élet esélyei csökkennek az ilyen felvételek után. Mindkét oldalon.
Ezért nem volt túl okos dolog nyilvánosságra hozni, ez nagy lépés a népirtás és a háború elhúzódása felé, úgy, hogy a harctéri eredményeket nem befolyásolja, mert mindkét oldalt azonos módon érinti.
Ezért butaság, amit Big Troty irkál. :) Az lényegében népirtásra, háborús bűncselekmények elkövetésére való uszítás.Választották?
Az, hogy valaki szerint lehetett volna abban a 2 másodpercben másképp is viselkedni, az egy vélemény. Arra utalok, hogy nem ők lőttek, nem tűnt úgy, hogy szeretnék a fegyverüket használni, csak nem akarták átadni. 1-2 másodperc volt.
Meghaltak.
Az oroszt nem menti semmi. De nem akarok népbírósági ítéletet hirdetni, csak a kommunikációs baklövésre akartam a figyelmet felhívni.
Semmi értelme ilyen videókat terjeszteni, a béke lehetősége távolodik, de nem nyernek semmit. Veszítenek, emberéleteket.
Annyira bírom a sok fotelharcost akinek megvan a "véleménye"! Mit gondoltok, hogy halnak meg a fronton? Békében! Ez nem társasjáték! Az orosz még így is túl teljesítette azt ami elvárható! Egy szar kocsmai verekedésnél is plafonig nő a feszko meg az adrenalin! Nem egy élet halál harcban!!! Attól még, hogy valaki katona, nem azt jelenti, hogy pszichopata számitógépként fog viselkedni, plusz fut a fejében a hadijog. Szerintem meg igen is lenne értelme ezeknek a videók ak! A baj az, hogy nem azok nézik akik a szavazataikkal megválasztják a világ urait! Kötelezővé tenném minden emberek minden nap, hogy esténként nézze egy órát! Aztán utána ítélkezzen! Vagy inkább utána se!!
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
6 717
34 311
113
A háború szörnyűsége sokakat e felvétel után vág mellbe. Az erőszak látványos bemutatásának hatása mindig csak fokozza az erőszakot, kegyetlenkedést. Valószínűleg sok száz, vagy ezer hadifogoly, vagy potenciális hadifogoly élet esélyei csökkennek az ilyen felvételek után. Mindkét oldalon.
Ezért nem volt túl okos dolog nyilvánosságra hozni, ez nagy lépés a népirtás és a háború elhúzódása felé, úgy, hogy a harctéri eredményeket nem befolyásolja, mert mindkét oldalt azonos módon érinti.
Ezért butaság, amit Big Troty irkál. :) Az lényegében népirtásra, háborús bűncselekmények elkövetésére való uszítás.Választották?
Az, hogy valaki szerint lehetett volna abban a 2 másodpercben másképp is viselkedni, az egy vélemény. Arra utalok, hogy nem ők lőttek, nem tűnt úgy, hogy szeretnék a fegyverüket használni, csak nem akarták átadni. 1-2 másodperc volt.
Meghaltak.
Az oroszt nem menti semmi. De nem akarok népbírósági ítéletet hirdetni, csak a kommunikációs baklövésre akartam a figyelmet felhívni.
Semmi értelme ilyen videókat terjeszteni, a béke lehetősége távolodik, de nem nyernek semmit. Veszítenek, emberéleteket.
Tudtommal te katona voltál vagy mi.
Hol volt a szipogós fejtegetésed valamikor március-április környékén, amikor heteken belül hoztak nyilvánosságra az ukránok olyan videókat, mint a lábonlövős, vagy épp a klasszikus szurony-a-szembe?