[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 791
17 959
113

Az ukrán fegyveres erők offenzívája: A nyugati páncélozott járművek megváltoztatják az ukrán hadsereg taktikáját?​

Az ukrán hadsereg főparancsnoka a The Economistnak adott interjújában a szükséges számú gyalogsági harcjárművet nevezte meg egy nagy offenzív művelethez - 600-700 egységet. Január közepére négyféle nyugati gyalogsági harcjármű - a német "Marder" és az amerikai "Bradley" - szállításáról lehet biztosan tudni, az első tételben 40, illetve 109 páncélozott jármű várható.

Az Egyesült Államok 90 kerekes Stryker gyalogsági harcjárművet is ígért. Svédország ötven modern CV90-es gyalogsági harcjármű átadását jelentette be. Összességében az ukrán hadsereg nagyszabású műveletre irányuló kérelmének több mint 40%-a a BMP keretében.
„Tavaly júniusig egyrészt jelentős veszteségeink voltak. Körülbelül 1400 gyalogsági harcjárművet veszítettünk el – ezek jelentős mutatók az ellenségeskedés kezdeti időszakához képest. És most természetesen szükségünk van, az első a veszteségek helyreállítása, a második lépések az új egységek megalakítása felé, ha pontosan ezek a gyalogsági harcjárművek köré alakulnak. És a jövőben valóban olyan mutatókat kell elérnünk, amelyeket több száz, ideális esetben akár ezer gyalogsági harcjárműben mérnek” – mondja Sergey Zgurets, a Defense Express szakértője.
„Szükségünk lesz olyan harcjárművekre is, mint a Bradley, beszélünk az M113-ról, az MCI-kről, amiket Irak óta ismerek, könnyűekről beszélünk, én önjáró fegyvereknek nevezném őket. és egyesek francia AMX10 tankoknak hívják őket, lehetővé téve, hogy menet közben is lőhessenek, és manőverezhető eszközként használhatók a gépesített egységek támogatására. A védekezésben is. Arról beszélünk, hogy ha az ellenség valahol megpróbálja áttörni a védelmet, megfelelő számú katonát kell tudnunk koncentrálni ebbe a fenyegető irányba, hogy meghiúsítsuk az ellenség támadási terveit. A 21. század háborújában, egy olyan háborúban, amelyben a felderítés kivételes jelentőségű - gondolok itt a légi, hadműveleti felderítésre - rendkívül fontos szerepet játszik a fegyverek és haditechnikai eszközök ilyen villámgyors mozgása. És ott van a győzelem alapja,

Az Orosz Föderáció teljes körű inváziójának idejére az ukrán gépesített dandárok BMP-1-gyel és BMP-2-vel voltak felfegyverkezve. Összesen - 1103 egység a teljes hadsereg számára a katonai mérleg szerint . Az ukrán fegyveres erők mintegy 400 orosz gyalogsági harcjárművet fogtak el, köztük 6 tucat, 100 mm-es ágyúval ellátott, modernnek számító BMP-3-at.
 

trojaiak

Active Member
2022. március 16.
237
226
43
Ezek a történésznek álcázott Timothyk márcsak ilyenek, a másik is őrült, a Garton Ash nevű féreg.

Orosz részről most kéne ultimátumot adni a németeknek - hadüzenetként értékelik, amennyiben átlépik az ukrán határt ezek az eszközök, és a SZU jogutódjaként benyújtani az igényt a párizsi békeszerződésben foglaltak visszaállítására, azaz kelet-németország orosz megszállására.

Babishoz hasonlóan nekünk is ki kell jelentenünk, hogy semmilyen esetben sem fogunk az 5. cikkely alapján Oroszországgal hadba szállni.


Én azt gondolom, hogy az USA most már szándékosan ki akar provokálni egy orosz nukleáris támadást, akár korlátozottat is, hogy mutogathasson, hogy ez egy veszélyes rezsim (válaszcsapás nyilván nem lesz), és azokat, akik eddig tartózkodta, vagy oroszpártiak voltak, azokat is ellenük fordítsa, illetve ami a legfontossabb, hogy ezzel lekerüljön a stigma róluk, hogy ők az egyetlenek, akik eddig bevetették azt a világtörténelemben.
A helyzet komikuma, hogy orosz részről is egyre közelebb kerül az, hogy muszáj lesz meglépni ezt, mert eddig egyik lépésükre/figyelmeztetésükre sem született olyan válasz, ami deeszkalációra utalna, sőt, nyugati idióták konkrétan és nyíltan Oroszország elpusztítását tűzik ki célul. Úgy látszik az EU csak akkor fog fölocsúdni, amikor lesz egy pukk. Párszor már beraktam ide a székely viccet a fiúról, és a kocsmában hülyére pofoztatott apáról: jöjjön innen édesapám, mert itt magát csúnyán megverik.
Megy folyamatosan az oroszokat el kell pusztítani, Oroszország gonosz, Oroszország gyenge, úgyse meri, úgyse meri, úgyse meri mantra, aztán PUKK. Húúú bazdmeg, ez merte. Utána meg kb ez lesz :D
Elég ezt megmutatni a német elitnek. Ha az orosz eléri a Magyar határt utána gond nélkül mehet Berlinig. (ki védene meg minket? a Román gyorsabban átálna mint te pislogsz a német, a szlovák?)

NATO csatlakozási szerződést (szerintem) ugyanolyanerős papírra nyomták, mint a Budapest Memorandumot. A német elitett nem zavarja egy diktatúra sem (ameddig a profit az övék) ellenben jobban szeretnek egy olyan kormányt aminek ők diktálnak.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 060
9 046
113
Szerintetek milyen lesz a fogadtatása atgm oldalról a nyugati harckocsiknak?

Jelenleg komoly készleteklel rendelkeznek már az oroszok.

Wagneresek válogathatnak, hogy nlawwal, javelinnel, kornettel akarnak majd szembe szállni.
Bár gondolom a tüzérségen lesz a fő hangsúly, illetve drónokon. Krasznopol, stb.
Hamarosan kiderül mennyit érnek a csodatankok.

The United States will send 31 Abrams tanks to Ukraine for $400 million, Bloomberg reports.
És akkor az már tuti hogy a1es abrams? + a6os leo2?

Érdekes, hogy mi van a régebbi leo2kkel. Gondolom nem tartogatják, csak most jöttek rá, hogy azok már hulladék kategória (hasonló állapotok miatt, mint az itthoni mzárolt). Csak tipp. De mi más lenne a magyarázat.
 

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
84
602
83
Nem, csak nem akarnak több milliárd dolláros kárt Európa legjobb termőföldjében.Van nekik, de az eddigi képek alapján még nem használják.
Nem értek a témához, de mennyire sugárzó vagy szennyezo egy ilyen loszer használat után ?
Úgy tudom hogy csak alfa sugárzása van amit egy vékony borítás is elfed.
És hogy a legnagyobb gond a lőszer robbanás utáni porfelhő jelenti, mivel az eleggé rákkeltő.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 808
7 700
113
Bevallom, hogy engem meglepett a leo2A6 megjelenése, hogy ukrajnának adnak egy századot, de nyugtával dícsérd a napot, a kiképzési idő szállítási idő stb. mind-mind azoktól függ akik adnak, így akár fél éve is lehet a bejelentés és szállítás közti időeltolódás..
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 271
54 344
113
Elkészült az ukrajnai Bayraktar-gyár épülete


Talán csak azért nem lötték még szét a ruszkik, mert nem akarnak balhét Kardigánnal...
Biztos hogy Ukrajnaban van? Az ukran hunta amit tudott kimentett a romok alol a csehekhez, danokhoz, lengyelekhez es ott gyartanak.
Ukrajnaban miert ne rombolnak porig ugy ahogy a Motor Szics uzemet?
Azota se gyartanak semmit, ahogy Harkovban harckocsit sem, es az Antonov sem gyart mar többé semmit. A hadmuvelet kezdete ota ezek az uzemek semmit sem voltak kepesek atadni.

A Nato azt parancsolja hogy tamadjanak az ukranok.

Mondom en hogy meg leszunk tamadva a Nato altal. Ugyanugy ahogy a Szovjetunio altal 56-ban vagy Nemetorszag altal 44-ben. Minden birodalom idejeben eljon ez egyszer. Az elnyomas eljut arra a szintre hogy megtortenik, mert nem tur mas velemenyt. Aztan idovel a birodalom kipukkad es megszunik.

Kijevben nagy tuz van, dolgozik az ellenallas.

Megfutott egy ukran alakulat Ugledarbol. Ha minden jol megy vegre felszabadul a varos azelnyomas alol.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 639
8 953
113Csak Berlin. És nem orosz hackertámadás, hanem sztrájk.Valószínűleg semmi. Pontosan tudják, hogy nem valós háborús helyzetről beszélt és időnként ők is unják már a szándékos félreértelmezést.Nem fog a nyugat úgy ugrálni, ahogy az oroszok fütyülnek.
Nem, ok ugy ugralnak, ahogy Zsele futyul.
 

Reppa

Well-Known Member
2010. június 4.
99
487
53
Nem értek a témához, de mennyire sugárzó vagy szennyezo egy ilyen loszer használat után ?
Úgy tudom hogy csak alfa sugárzása van amit egy vékony borítás is elfed.
És hogy a legnagyobb gond a lőszer robbanás utáni porfelhő jelenti, mivel az eleggé rákkeltő.
Csak annyira rákkeltő,hogy szerbiában a 2000es évek közepétől elég rendesen megugrott a rákos megbetegedések száma. Még vajdaságban is,egy 30000fős községben évente 60-80rákos megbetegedést diagnosztizálnak. Döntse el mindenki,hogy sok e.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
2 818
10 446
113
Nem értek a témához, de mennyire sugárzó vagy szennyezo egy ilyen loszer használat után ?
Úgy tudom hogy csak alfa sugárzása van amit egy vékony borítás is elfed.
És hogy a legnagyobb gond a lőszer robbanás utáni porfelhő jelenti, mivel az eleggé rákkeltő.
Pillants rá az Európai rad. háttérsugárzási adatokra: szerbia felfelé kilóg (1,3-1,8x annyi, mint itt kb.).
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
7 428
23 223
113
"Január 24-én Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök felfedte, hogy Ukrajna felajánlotta Fehéroroszországnak a megnemtámadási egyezmény megkötését. A kijevi rezsim ugyanakkor megerősíti a katonai erődítményeket az északi régiókban, felkészülve egy újabb támadásra Fehéroroszország területéről."
24january2023_Eastern_Ukraine_Slavyansk_Kramatorsk_map-2.jpg

" Az orosz támadóegységek tovább bővítik a hídfőt a Soledar körül, és közel vannak a bahmuti ukrán csoportosulás körülvételéhez. Az elmúlt napokban a Wagner ezen a területen tevékenykedő harcosai újabb győzelmeket arattak."
" Egy elnöki főtanácsadót és négy miniszterhelyettest – ezek közül a két védelmi tisztviselőt , valamint öt regionális kormányzót kényszerítettek lemondásra a posztjáról. A leköszönő regionális kormányzók között voltak olyan tisztviselők is, akik olyan régiókat felügyeltek, ahol heves harcok zajlottak, beleértve a Zaporizzzsja és Herszon régiókat, ahol az orosz erők az utóbbi időben eredményekről számoltak be."
" A légvédelem az egyik legfontosabb modern katonai képesség, amely megfelelő védelmet nyújt a szárazföldi egységek számára, segítve őket harci képességeik megőrzésében. Az elmúlt évtizedekben ezek a rendszerek egyre inkább hálózatba kapcsoltak és többrétegűvé váltak, ami rengeteg lehetőséget kínál a védőknek ellenséges repülőgépek, rakéták, drónok stb. lelövésére. A közelmúltban a modern katonaságok a jól koordinált drónok rajokra támaszkodnak, amelyeket úgy terveztek, hogy telítődjenek. területet, és túlterheli a meglévő légvédelmet. Csak néhány ország fejlesztett ki és tesztelt rendszereket az ilyen új támadófegyverek ellen."
" Mi köti össze Sierra Leonét, Zambiát és Ukrajnát? A korrupció. Most nagy probléma lesz Zelensky elnök számára, hogy meggyőzze a nyugati partnereket, hogy továbbra is támogassák a proxy háborúját. A kijevi legfelsőbb kormányzati vezetők letartóztatásához vezető botrány aligha volt váratlan. Hiszen megbízható emberei ugyanazzal a módszerrel jártak el, amivel az ukrán elnököt évek óta megkülönbözteti."
Pantsir-S1-3.jpg

" A Pantsir-S1 rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerek frissítésen estek át, és új szoftvert kaptak az amerikai gyártmányú M142 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) által kilőtt precíziós irányítású rakéták hatékonyabb elfogására, a Pantsir-S1 rakétavető parancsnoka Baron hívójellel Oroszország nyugati katonai körzetétől – közölte január 25-én."
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 471
28 848
113

Az ukrán külügyminisztérium sürgette a vadászgépek és tengeralattjárók Kijevbe szállítását​

Andrij Melnyk, Ukrajna külügyminiszter-helyettese és volt németországi nagykövete úgy véli, hogy a német tankok átadása után vadászgépeket és tengeralattjárókat is át kell adni Ukrajnának.
Ezt egy interjúban nyilatkozta.
Melnik úgy véli, hogy Németország Tornado vagy Eurofighter vadászgépekkel segíthetné az ukrán fegyveres erőket.
Melnik sürgette Boris Pistorius német védelmi minisztert, hogy mutasson „határozottságot”.
„Hadihajókra van szükségünk, hogy meg tudjuk védeni a partot, nagyon hosszú partunk van. Tengeralattjárókra is szükségünk van, hogy megakadályozzuk egy újabb tengeri támadás veszélyét a Fekete-tengeren” – mondta.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674654112

Oroszország nagy offenzívára készül - Ukrajna katonai hírszerzése (VIDEO)​

Oroszország nagy offenzívára készül, a tavasz és a nyár eleje döntő lesz az ukrajnai háborúban. Ilyen adatokat az ukrán fegyveres erők katonai hírszerzése szolgáltat.
A különleges szolgálat képviselője, Vadim Skibitsky az egyik ukrán tévécsatorna adásában válaszolt arra a kérdésre, hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy 2023-ban véget ér a háború.
„Még nem nézhetünk ilyen messzire, át kell mennünk az első szakaszon – tavasszal és kora nyáron.
Látjuk, mire vezet ez a háború: megváltozott az orosz katonai vezetés, véget ért a mozgósítás első szakasza, az orosz hadsereg átcsoportosul.
Értékelésünk egyszerű: az RF Fegyveres Erők fő tevékenysége Donyeck és Luhanszk irányban fog működni.
Szkibitszkij szerint most "az orosz csapatok erőteljes átcsoportosítása folyik minden irányban a frontvonalon".
Источник: https://rusvesna.su/news/1674655480

Az orosz hadsereg nagyszabású offenzívára készül, a Nyugat több száz páncélozott járművet szállít Kijevbe, köztük 31 Abramsot is – mondta a Fehér Ház​

Az Egyesült Államok a következő hetekben az orosz offenzív hadműveletek növekedésére számít Ukrajnában.
A kollektív Nyugat több száz páncélozott járművet szállít Ukrajnába a következő hetekben, köztük harckocsikat is; a felszerelések személyzete már felkészült.
Az államok átadnak 8 javító és helyreállító M88 páncélozott járművet.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674666588
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 239
3 139
113Csak Berlin. És nem orosz hackertámadás, hanem sztrájk.Valószínűleg semmi. Pontosan tudják, hogy nem valós háborús helyzetről beszélt és időnként ők is unják már a szándékos félreértelmezést.Nem fog a nyugat úgy ugrálni, ahogy az oroszok fütyülnek.
Ezekből az "okfejtésekből"kimarad ha ebbe belekezdenek az Oroszok az Orosz nagyvárosok is szép "sorban" "elhamvadnak" az ott élőkkel együtt.Ha jól emlékszem amikor felvetették hogy alkalmazhatnak taktikai atomot Ukrajnában a NATO válasz az volt hogy igaz hagyományos erőkkel megsemmisitő csapást mérnek az Ukrajnában állomásozó orosz erőkre.Véleményem szerint ennyit nem ér meg az Oroszoknak se hogy megkockáztassák ha elkezdenek egy atom adok-kapok-ba hogy akár csak egy Orosz nagyváros vagy akár Moszkva elhamvadjon.
Nem, csak nem akarnak több milliárd dolláros kárt Európa legjobb termőföldjében.Van nekik, de az eddigi képek alapján még nem használják.
Szovjet időkben és később is azok APFSDS 125 mm lőszrek amivel szemből van esély nagyobb távolságból átlőni egy nyugati nehéz mbt-t. Du lőszerek.De fordítva is egy Orosz T72B vagy magasabb verziót korszerűsített T80.T90-est nagyrészt Du-val lehet átlőni szemből legalább is nagy mennyiségben ami alkalmas erre ez van nyugaton is.Harckocsi vs harckocsi "ütközet"elég ritka Ukrajnában vagy legább is nem nagyon van róla drón vagy egyébb felvétel.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 388
11 975
113
Különféle eszmefuttatásokat olvasgatva különbözö fórumokon,ezt is beleértve,mindig azt a következtetést vonom le,hogy nagyon szeret bennünket az isten,mert sikerült 1100 évet kihuznunk Kárpátiában.De az ö türelme is véges,el fogja engedni a kezünket,remélhetöleg még ebben az évtizedben,mert halmozottan csekély képességü emberek tömegeivel nem lehet elöre lépni,de még csak helyben toporogni sem.
Ne aggódj, van még 10.000 évünk (x10 a 100-ikon) ebben a Kárpáthazában!!! :D