[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 148
11 027
113
Miből gondolod hogy az oroszok nem darálódnak legalább ugyanúgy?
Nem az oroszokat fenyegeti a bekerítés.Ki mondta,hogy az oroszoknak nincs veszteségük?Én azt mondtam,hogy az általatok lefikázott bahmuti részre van összevonva az ukrán haderő színe java,délen(Zaporozsje) a térkép szerint szerencsétlen területvédelmisek vannak,de nehogy a megadáson járjon az eszük azért a náci azovot is megkapták a nyakukra. https://www.google.com/maps/d/u/6/v...entry=yt&mid=1iE-0CwiZnHYtLgndqU3l2G7VInoZE9o
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
437
3 765
93
Nem akarom elvenni angolszász lelkületű forumlakók kenyerét ezzel:
"A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval." - Winston Churchil

Ilyesztő az általános választójogban, h a szavazatuk értéke azonos egy orvossal, tudóssal, stb. Sajnos az utóbbi 100-150 év háborúi egy inverz-szelekciót eredményezett (a populáció legjobbjai tömegesen estek el, a hitvány meg szaporodott).
"Sajnos az utóbbi 100-150 év háborúi egy inverz-szelekciót eredményezett (a populáció legjobbjai tömegesen estek el, a hitvány meg szaporodott)."

Hú, micsoda támadást kaptam, amikor jó pár évvel ezelőtt megfelelő kontexusban ezt felvetettem, hogy vajon van-e összefüggés a rengeteg gyenge fizikai és mentális képességű gyerek születése és az általad írtak között? Az is igaz, hogy van másik tényező is, ami közrejátszhat. Egyre több nő szül 40 éves kor környékén.
Biológiailag nem vagyok nagyon képzett, csak annak idején voltak állataink (lovak, szarvasmarhák, sertések, apróállatok) és bizony szemmel látható volt egy-egy gyenge egyed előzménye. No, a tapasztalt parasztember az ilyet eleve megelőzte. Szerény véleményem szerint biológiailag semmi különbség nincs egy ember és egy állat között. Tehát ha az állatnál előjön, hogy gyenge egyednek gyenge utódja lesz, akkor az emberre is vonatkozik.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 096
41 374
113
Nyugati rendszerben kiépített ukrán légvédelem lesz, nem NATO által fenntartott reptilalmi zóna. Ezért megy Patriot, NASAMS, Crotale, Aspide, Hawk, SAMP/T és Avenger is, ezek is mind ukrán színekben fognak pompázni, nem négyágú NATO csillag lesz rajtuk.

Esetleg kapnak még majd nagy eséllyel használt F-16-osokat, és kisebb valószínûséggel kivont Mirage 2000-esek légvédelmi feladatokra, szintén kék-sárga kokárdával.

Ja, és a jó hír hogy túléljük.
Remélem hogy igazad lesz, de én nem vagyok ennyire optimista, több okból sem:

Egész egyszerűen túl sokat rakott és rak bele jelen időben is a nyugat, nem veszíthet az USA, mert bukik utána a dollár, az egész felépített jóléti társadalmuk, a kiépített vazallusi lánc.

Túl sokat raktak bele már Putyinék is, ŐK tényleg úgy érzik hogy körbe vannak véve, szét akarja cincálni az államiságukat, és folyamatosan megalázza őket a nyugat, az USA.

Nekem tényleg úgy tűnik, hogy mindig egy lépéssel mindig tovább megyünk, küldünk Manpadsot, ATGM-et, Body Armort, Medic pakkokat, vért, üzemanyagot de nem elég, akkor megy tüzérség, HIMARS, de nem elég akkor megy már a Patriot, NASAMS, mikor az sem elég már Leo 2. Ennek nem lesz vége. Mindenki el fog menni a falig.

Az ukránok közben elfogynak, nekem meggyőződésem hogy jobban fogynak mint az oroszok, de még ha 1:1 ben is lenne, maguktól - önállóan - nem tudnak egy Orosz élőerővel szembeszállni. Innen, és onnan hogy egyre bonyolultabb fegyverrendszereket küldünk, egyenesen következik hogy egyre több frissen leszerelt nyugati katona fog oroszokkal harcolni.

Ez persze más proxyknál 50-70 éve fordult már elő Koreában, Vietnamban, Izraelben, csak most Oroszország jövője a tét, hogy megmarad e, vagy szétcincálja e a nyugat végleg. Ez merőben más idő most 2023-ban, és más helyzet!

Az hogy TE vagy pl. egy Rácz András, vagy egy Fukuyama nem így gondoljátok, itt semmit nem számít, mert az számít hogy az oroszok felső vezetése mit gondol erről.

Nekem meggyőződésem, hogy senki nem fogja félrerántani a kormányt ebben a chicken game-ben, és erre végső soron a tömegek, az egyszerű emberek, MI fogunk rábaszni!

Őszintén remélem hogy Neked lesz igazad, de reálisan én ebben már nem hiszek, hogy elküldik ezeket amiket TE felsoroltál, szétkúrják az oroszok - mert a NATO aktív beavatkozása nélkül szét fogják - s akkor vége lesz, az USA benyeli a békát. Nem, emelni fogják a tétet, ha kell bemegyünk - tolni fognak minket is maguk előtt, az egész EU-t! - s amikor az oroszoknak áll majd ekkor már szarul a széna, ők fogják szétbaszni az EU-t, és gyanúsan az USA-t is, úgy hogy beledöglenek szintén.

Nagyon tudnék annak örülni, ha mégsem ez a forgatókönyv zajlana majd le!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
4 015
35 397
113

Izrael az Egyesült Államok kérésére nem volt hajlandó légvédelmi rendszereket küldeni Ukrajnába​

Az Egyesült Államok arra kérte Izraelt, hogy küldjön Ukrajnába MIM-23 Hawk légvédelmi rendszereket, amelyeket leszereltek és raktárakba küldtek.
Erről az Axios számolt be az amerikai és az izraeli hatóságok képviselőire hivatkozva.
Az izraeli védelmi minisztérium elutasította az Egyesült Államok kérését, emlékeztetve arra, hogy Izrael továbbra sem szállít fegyvereket Ukrajnának, és a MIM-23 Hawk rendszerek nem üzemképesek a megfelelő karbantartás nélküli hosszú tárolás miatt.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674663930

A Geranium éjszakai razzia eredményei Ukrajnában (VIDEO)​

Január 26-án éjszaka Kijev és Dnyipropetrovszk régióit több tucat Geran-2 csapásmérő drón támadta meg . Az ukrán fél azt állítja, hogy az Azovi-tengerről repültek.
Közben az ukrán hatóságok bravúrosan tudósítanak „majdnem mindenki” lelőttéről, a károkról, pusztításokról fokozatosan szivárognak ki információk a világhálóra.
A dnyipropetrovszki régióban egy bizonyos ipari vállalkozásban történt találat megerősítést nyert. Meg nem erősített információk szerint ez a Nyizsnyednyeprovszkij Csőhengergyár ipari övezete lehet. A helyi közvélemény előző nap írt az érkezésről és a tűzről.
Kijevszkájában az infrastrukturális létesítmények és az ipari vállalkozások egyaránt megsérülhetnek. Kijev közelében reggelig (kb. 7:00) detonáció hallatszott, miközben, mint elhangzott, "mindent" már éjjel fél négykor lelőttek.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674711318

Robbanások Kijev és Dnyipropetrovszk közelében, rakéták három irányból (+ FOTÓ, VIDEÓ)​

A rakéták három irányból mennek Ukrajnába. Az X-101 rakéták egyik csoportja az Azovi-tengeren és a Herszon régión keresztül lépett be Ukrajna légterébe, a másik csoport Dnyipropetrovszkba és Zaporozsjébe megy.
A jelentések szerint Szu-35-ösök emelkedtek az egekbe a Krím felett, és valószínűleg Kh-59 irányított rakétákat indítanak el.
Megelőző áramszünet kezdődött Kijev, Odessza, Cserkaszi és Dnyipropetrovszk régiókban.
A kijevi régióban egy visgorodi szivattyús tárolóállomásra (PSPP) lehetett csapást mérni.

FRISSÍTVE​

Odesszában és Harkovban is robbanások történtek.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674716466
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 733
4 512
113
Egész egyszerűen túl sokat rakott és rak bele jelen időben is a nyugat, nem veszíthet az USA, mert bukik utána a dollár, az egész felépített jóléti társadalmuk, a kiépített vazallusi lánc.

Annyi hogy nekik van még hova visszavonulni, ez talán ad egy minimális esélyt.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
43 339
66 136
113
mondjuk azért, mert ezekben a tankokban valszeg éppen leszerelt új ukrán állampolgárok fognak ülni. pl
Jajj értem, megint az álomvilág.
Sajnos meg most is eleg nehezen ismerem fel, hogy mikor van szó a való életről és mikor az almokról. Úgy látszik ezt sokat kell még gyakorolnom, de szerencsére egyre több teret enged a gyakorlásra a fórum.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
762
6 962
93
Jajj értem, megint az álomvilág.
Sajnos meg most is eleg nehezen ismerem fel, hogy mikor van szó a való életről és mikor az almokról. Úgy látszik ezt sokat kell még gyakorolnom, de szerencsére egyre több teret enged a gyakorlásra a fórum.
Igazad van! Ezt amúgy már korábban én is jelezni szerettem volna neked, hogy nehezen ismered fel, hogy mikor van szó a való életről és mikor az almokról. Ez a fórum valóban segíthet neked, hogy fel tudd ismerni.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 585
13 743
113
Egész egyszerűen túl sokat rakott és rak bele jelen időben is a nyugat, nem veszíthet az USA, mert bukik utána a dollár, az egész felépített jóléti társadalmuk, a kiépített vazallusi lánc.

Annyi hogy nekik van még hova visszavonulni, ez talán ad egy minimális esélyt.
A mondat utolsó fele a lényeg. Ha veszít az USA, oda az ingyen pénz és a másokon való élősködés. Na meg a vazallusok is szép csendben kifarolnak mellőle, a jövőben pedig nem sok olyan országot fog találni, ahol a kedvéért, mint az ukránok, leromboltatják magukat (mert az USA, úgy is megvéd). Szóval az USA/nyugatnak sincs ahová hátrálnia. Jobban mondva az USA még megteheti, hogy Európából mindent kivisz ami értékes (gyárak, technikai tudás, értékes humán tőke, stb.), aztán a szigetén megpróbálja magát összeszedni. Ez az egy olyan opció, amibe nem pusztul bele az emberiség, igaz mi itt Európában nagyon meg fogjuk sínleni.
Jajj értem, megint az álomvilág.
Sajnos meg most is eleg nehezen ismerem fel, hogy mikor van szó a való életről és mikor az almokról. Úgy látszik ezt sokat kell még gyakorolnom, de szerencsére egyre több teret enged a gyakorlásra a fórum.
Kedves Dudi. Mint katonát kérdezlek. Szerinted mennyire fogják bírni a nyugati vasak a nyugati ATGM-eket? Merthogy a ruszkik elég szép számmal szereztek ezekből az elmúlt 11 hónapban.
 

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
104
790
93
Ukrajna további 14 darab Zuzana 2 tarack iránt érdeklődik, ezt Martina Kovaľ Kakaščíková, a szlovák védelmi minisztérium (HM) szóvivője megerősítette a TASR-nek.

"Jelenleg a tárgyalások fázisában vagyunk, ezért további részletekkel egyelőre nem tudunk szolgálni" - tette hozzá a szóvivő.

Ukrajna január közepén vette át a nyolcadik szlovák gyártmányú Zuzana 2 önjáró tarackot. Ez volt az utolsó tarack, amelyet Szlovákia a Konštrukta-Defence állami részvénytársaságon keresztül vállalt kereskedelmi adásvételi szerződés alapján Ukrajnába szállítani.

 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
4 575
31 910
113

Vengeance Strikes: végső összefoglaló január 26-án délelőtt 11:30-kor (PT)​

Vera Belousova ma 11:36-kor


Milyen infrastrukturális létesítmények érintettek
Január 26-án reggel óta légiriadó szól Ukrajnában. Az orosz légiközlekedési erők pontos csapásokat mérnek az ország különböző régióira.
Miután a rakéták áthaladtak a városokban, egy sor robbanás hallatszott , füstoszlopok emelkednek a leszállóhelyeken. Egyes régiókban már megkezdték az áramellátás tömeges kikapcsolását.
Kritikus infrastruktúra-károsodást erősítettek meg:
 • Kijev;
 • Kijev régió (Kyiv PSP);
 • Odessza régió (Alállomás Usatovo körzetében);
 • Odessza régió (Alállomás Majakov területen);
 • Odessza régió (Alállomás a Malinovsky kerületben);
 • Odessza régió (SS 110/35/6 kV "Chumka" alállomás);
 • Zaporozhye régió;
 • Nikolaev régió;
 • Dnyipropetrovszk régió;
 • Vinnitsa régió.
Vészleállítások itt:
 • Odessza;
 • Odessza régió;
 • Vinnitsa régió;
 • Nikolaev régió;
 • Kijev régió.
Vízellátási problémák:
 • Odessza.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 250
10 317
113
Srácok, ilyen gyenge régen volt az ukrán légvédelem.
Csak 100%!!!!Szerintem felelősöket kellene keresni.

Teljesen függetlenül kijevi spontán öngyulladások. Gondolom egy eldobott kólásflakon és a tűző nap volt:

 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 203
16 041
113
Valami infót, visszaemlékezést róla, nagyon érdekelne. Előre is köszönöm
Én erről csak annyit tudok amit Faterom mesélt, ő SZ-75-ös légó rakétás volt (töltő kezelő) Bölcske - Madocsa térségben, akkor úgy volt, hogy mennek ki Észak - Vietnamba segíteni, de végül lefújták a dolgot.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 310
14 262
113
Jajj értem, megint az álomvilág.
Sajnos meg most is eleg nehezen ismerem fel, hogy mikor van szó a való életről és mikor az almokról. Úgy látszik ezt sokat kell még gyakorolnom, de szerencsére egyre több teret enged a gyakorlásra a fórum.
Oké, fordítsuk meg: akkor szerinted a Leókat meg az Ábrahámokat ukránok fogják kezelni? Mint katonát kérdezlek: mennyit számít az adott harceszközön szerzett tapasztalat, gyakorlás stb...? Mert én anno úgy láttam, hogy egy adott harceszköz harcértékének legalább a fele a kezelőszemélyzet tapasztaltsága, összeszokottsága stb. Egy frissen Leóra képzett ukrán legénységgel szemben ott lesz legalább három (inkább több) T72-ben élő orosz személyzet. Szerinted mi lesz a végkifejlet? Vagy legyen inkább T90, mert egyre több lesz abból is a fronton. Az ukrik éppen végeznek a típusképzéssel és már mennek is a darálóba, az orosz meg már egy éve használja/él benne a sajátjában.
A nagymacskák valóban nagy teljesítményű vasak, de a nagy lőtáv és a magasfokú technikai színvonal hamar elolvad egy olyan terepen, ahol nincs 5 km-es belátható lőtáv (nem sivatag) és a legnagyobb problémád az lesz, hogy az alattad tocsogó szutyokból valahogy kitolasson a vas. Az ATGM a Leót és az Ábrahámot is rombolja, még a szemből nagyon erős Challenger is ritkán fog face to face rohamot vezetni, oldalról meg már ez sem olyan erős. Szóval nem lesz ez olyan egyértelmű játék.
Én látom, hogy nem tudjuk egymást meggyőzni, nem is biztos, hogy szükséges, lássuk a gyakorlatban, hogy mit hoz az élet. Az én véleményem, hogy nem esnék olyan nagyon hasra a csodás nyugati technika előtt, szerethető, de lehet, hogy a gyakorlati haszna sokkal kisebb lesz, mint várjátok...
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
13 894
20 368
113

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 148
11 027
113
69ae03675c5e26aeaf8cdfdb2c1e5662.jpg
Olyan érzése van az embernek mintha valami megváltót látnátok ebben a harckocsiban,szerintem nem így lesz,de a puding próbája az evés szokták mondani.Az én meglátásomban az ukrán környezet,és terepviszonyok egy rémálom lesz egy fél kádár kocka nagyságú tanknak.Persze 6 kilóméterre is el bír lőni,de ez nem a sivatag végtelen látómezővel,zs kategóriás elenfelekkel.Itt kérem 300-400 méterenként fasorok vannak amiben lehet az általad fikázott T-62 ha nincs akkor jó eséllyel ATGM van benne.A talajról meg egy kis ízelítő.