[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
84
602
83
Tényleg mostanra azt gondolom, hogy ez nagyon félreszaladt.

Az oroszok nem hitték, és most sem értik a nyugatot, hogy az hogy mer ilyen nyíltan/az orosz olvasatban pofátlanul beavatkozni a szerintük saját belháborújukba.

A nyugat meg nem hiszi, érti hogy az oroszok oda fognak baszni tényleg, ha túltolják a biciklit. Itt a legfőbb gond szerintem az, hogy mindenki úgy gondolja, hogy a másik úgy fog viselkedni mint ahogy Ő tenne. De az oroszok nem a nyugat, az orosz vezetők, meg a néplélek nagyon más mint a mostani mondjuk átlag belga/német/francia.

Ütközőpálya ez már a javából, mi meg végig fogjuk nézni az első sorból már MEGINT sajnos :(.
Erre utaltam én is tagnap-tegnapelőtt, a német tankok átadásával a ukránok számara nem a tankok harcterekével van a gond, mert az egyenlőre nem sokat nyomna a latba ilyen mennyiségben es minőségben ami belett jelentve. Hanem maga a szimbólum amit képviselnek az oroszok szemében, német tankok német technika a nyugati fronton. Ezt a kártyát a orosz politika is nagyon jól odahaza kitudja használni a lakosság korében is. Es maga helyzet is folyton csak eszkalálódig.

Részelt egy fb Bejegyzésből :

 • Az orosz kommunikációban óhatatlanul meg fog jelenni a német fasizmus újjáéledéséről szóló propaganda. Bár ez sokaknak nem fog számítani – és demokratikus álszentséggel hülyeségnek fogják tartani. Csakhogy ez az üzenet az oroszoknak fog szólni, az orosz tömegek meg nagyon is érzékenyek erre a témára. Azért gondolkozzunk el a következőn: heteken vagy hónapokon belül egy olyan ukrán dandár fog megjelenni a harctéren, amely Leopard harckocsikkal, Marder gyalogsági páncélozott harcjárművekkel, Gepard csapatlégvédelmi önjáró gépágyúkkal lesz felszerelve. A kezelőszemélyzetet kivéve minden német. Német a fegyver, német a lőszer, amely oroszokat fog pusztítani.
 • A „német fasiszták” mellett egy amerikai mintára szervezett nehézdandár is ott lesz Abrams harckocsikkal és Bradley harcjárművekkel. Ez meg azt a narratívát erősíti, hogy Oroszország a „kollektív nyugattal” áll háborúban.
 • A nehézfegyverek szállítása egyértelmű amerikai üzenet: a háborúnak egyhamar nem lesz vége, tényleg az utolsó ukránig fogják folytatni ezt az esztelen geopolitikai küzdelmet.
 • Elkerülhetetlenné válik a háború eszkalációja – kizárt, hogy az oroszok ne lépnének valamit erre.

Teljes bejegyzés itt :

 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
3 082
9 842
113
Ezt mondjuk itt páran a háború kezdete óta, hogy ha az oroszok csak a szájukat tudják tépni, akkor a nyugat folyamatosan emelni fogja a tétet. Oké, hogy fogynak az ukránok, de lassan ott fogunk tartani, hogy az oroszok már attól sem tudják visszatartani a nyugatot, hogy csapatokat küldjenek be Nyugat-Ukrajnába, meg kelet-Galíciába.
És lehet hogy ez a céljuk esetleg, ebben egyeztek meg Kínával!
 
K

Kopi2000

Guest
Ukrán drón zavarja meg az orosz katonák pihenőjét....


Orosz tüzérségi eszköz megsemmisítése...


Lövészárokban lévő oroszok nyugtalanítása drónok által....


 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 240
3 141
113
Bri
Ezt mondjuk itt páran a háború kezdete óta, hogy ha az oroszok csak a szájukat tudják tépni, akkor a nyugat folyamatosan emelni fogja a tétet. Oké, hogy fogynak az ukránok, de lassan ott fogunk tartani, hogy az oroszok már attól sem tudják visszatartani a nyugatot, hogy csapatokat küldjenek be Nyugat-Ukrajnába, meg kelet-Galíciába.
Brittek nagy hatósugarú fegyverek átadására készülnek hogy Ukránok is tudjanak "válaszolni" az Orosz cirkáló rakéta támadásokra.Ukrán kivánságlistán német tornado gépek is "szerepelnek" de brittek is nenrég vonták ki a gr4-eseket.Maga a gép már elavultnak számít viszont hordozhat 4 storm shadow cirkáló rakétát.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 792
17 946
113
Lancet kamikaze drón csapás 3 M-777 tarackon

Sturm-Sz rakétás harckocsivadász bevetésen
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
14 953
41 316
113
A tetőpáncél minden harckocsin gyenge kivétel nélkül. Az oroszok a sajátjaikkal fognak lőni döntően azok ellen pedig szemből pl egy A5 eléggé biztonságban van. Oldalról pedig minden harckocsi gyakorlatilag védtelen a közepesen modern pánceltörő eszközökkel szemben.

A modern páncéltörő eszközökkel szemben a harcászat adhat megfelelő védelmet, ha nincs hard kill APS a harckocsin. Egész egyszerűen el kell érni, hogy vagy ne tudjon lőni az ellenseg, vagy ha mégis, akkor minél gyorsabban meg kell semisíteni a páncéltörő tüzelőállást.
Semmiség az egész, jól ment az Ukránoknak is.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 358
13 890
113
a kérdés hogy mi a cél
a cél az, hogy európa jöjjön le az orosz olcsó alapanyagról és energiáról ezzel veszítse el az ezzel kapcsolatos gazdasági versenyelőnyét az usával szemben, egyben mindörökre írja ki magát a nagyhatalmi ambíciókkal bírók sorából
az eszköz a célhoz európa háborúztatása az oroszokkal, ukrajnában
a jelen fázisban a cél nincs még elérve, hiába lep el mindent a ruszofób propaganda nyugateurópában ha holnap valahogy végetér a háború max néhány év és megint épülnek a gázvezetékek a jamalról
a cél eléréséhez szükséges valami jelentős, nagy konfrontáció
ehhez alkalmasnak látszik egy orosz nukleáris csapás kiprovokálása itt európában
ez viszont nem megy másképp, mint oroszországot egzisztenciálisan veszélyeztetni, európa irányából
na ezért kell srófolni fel a tétet, napról napra
jó megoldás számunkra a problémára nem létezik, európa a saját érdekeit nem csak képviselni, de megfogalmazni se tudja
ha szerencsénk van az oroszok átlátják a helyzetet, és azt a bizonyos csapás nem európai célpontra mérik hanem egy usa hordozócsoportra icbm-mel a világ túlsó felén, arra a logikus és ésszerű válasz hogy az usa legyalulja ugyanúgy nukleáris fejjel hmeimimet, és akkor felvehetik a telefont megbeszélni hogy hogyan tovább hiszen a saját hátországukat és polgári lakosságukat még nem érte csapás és van már miről beszélni
de ha túlpörög az inga és a válasz orosz területet ér akkor pld. nincs már megállás, és kérdés hogy az orosz hajlandó-e direkt usa célpontot támadni vagy belemegy a csapdába ésinkább lemberget vagy rzeszovot gyalulja le demonstratíve..
Az elsőt a Pentagonra.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 486
29 090
113

Prigozhin meghívta Strelkovot a PMC Wagnerhez​

A Wagner PMC alapítója , Jevgenyij Prigozsin meghívta a DPR volt védelmi miniszterét, Igor Strelkovot, hogy csatlakozzon harcosaihoz az NVO zónában.
„Én, mint a Wagner PMC vezető főnöke, meghívom Girkin urat a frontra, hogy ellenőrizze pozíciójának helyességét, és – mint mondta – felhasználja a harci tapasztalatait.
Javaslom, hogy érkezzen meg az LPR területére, hogy illetékessége szerint, valamelyik rohamegységbe kinevezzék vezető beosztásba.
Egyelőre nem kaptam konkrét javaslatokat - csak azt tudom mondani, hogy készen állok arra, hogy megvizsgáljam azokat a PMC katonai alkalmazottaival folytatott szokásos üzleti tárgyalások fenti változatában.
A telefonszámomat az Orosz Föderáció médiaállományának a fele ismeri, és azt hiszem, Prigogine úrnak és apparátusának nem nehéz felismerni. Nem állok készen arra, hogy elmenjek az LPR-be ( legfeljebb tavaly november végén voltam ott ), csak azért, hogy olyan javaslatokat hallgassak, amelyek nyilvánvalóan elfogadhatatlanok lehetnek számomra” – mondta Sztrelkov.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674732852
Részelt egy fb Bejegyzésből :

 • Az orosz kommunikációban óhatatlanul meg fog jelenni a német fasizmus újjáéledéséről szóló propaganda. Bár ez sokaknak nem fog számítani – és demokratikus álszentséggel hülyeségnek fogják tartani. Csakhogy ez az üzenet az oroszoknak fog szólni, az orosz tömegek meg nagyon is érzékenyek erre a témára. Azért gondolkozzunk el a következőn: heteken vagy hónapokon belül egy olyan ukrán dandár fog megjelenni a harctéren, amely Leopard harckocsikkal, Marder gyalogsági páncélozott harcjárművekkel, Gepard csapatlégvédelmi önjáró gépágyúkkal lesz felszerelve. A kezelőszemélyzetet kivéve minden német. Német a fegyver, német a lőszer, amely oroszokat fog pusztítani.
Ritkán szoktam a híreken túl saját véleményt írni, mivel nem akarok belekotlenyeskedni a harcászatba, amihez nem értek. De ezzel a véleménnyel azonosulok. Scholznak kitartóbbnak, keményebbnek kellett volna lennie, és hivatkozni a 2. világháború német terheire. Most ezzel a lépéssel kiengedte a szellemet a palackból, olyan érvet adott az oroszok kezébe, amivel élni fognak. Ha pedig színjáték volt az egész, a döntés már régebben megszületett, az azt erősíti, hogy a Nyugat képmutató, nem lehet megbízni a szavában. Egyik sem túl jó opció!
Egyszerűen nem hiszem el, hogy Európa vezetői újra egy világégésbe vezetik az európai nemzeteket. A világ többi része rajtunk szörnyűlködik vagy nevet. És csak arra tudok gondolni, hogyan lehetne ebből kimaradni. És egyáltalán nem érdekel az úgynevezett európai jólét ebben a relációban. Az életben maradás fontosabb!
Ne, most kiadtam magamból a naponta gyűlő feszültséget, de nem hozott megkönnyebbülést. Sajnos!

A Nyugat harci repülőgépek Ukrajnába való átadásának lehetőségéről tárgyal – a Politico​

...
Egyes tisztviselők úgy vélik, hogy a megbeszélések inkább egy készenléti terv kidolgozására fognak összpontosítani, ha a gépekre valamikor sürgősen szükség lesz.
Ugyanakkor – mint a kiadvány hangsúlyozta – a vadászrepülőgépek esetleges leszállítása „logisztikai rémálommá” is válhat.
Így az amerikai F-15-höz és F-16-hoz hosszú és jó minőségű kifutópályákra van szükség, "amelyek nem Ukrajnában vannak".
Источник: https://rusvesna.su/news/1674728989
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 661
4 065
113
annál előbb ukrán legénység nem lesz kiképezve ezekre.
Komolyan itt még vannak olyanok akik azt hiszik, hogy ezek a járművek nem nemukrán legénységgel fognak harcolni?


Ha Putyin megvárja, hogy repcsiket is kapjon ukrajna (azok aztán tuti nem ukrán pilótákkal fognak üzemelni ukrajnából), akkor nagyobb idióta mint eddig gondoltam, orosz vezetéssel együtt.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
658
6 326
93
Minél több fegyvert ad a nyugat, annál inkább az emberek lesznek a célpontok, mint nem gyorsan gyártható/raktárból előhúzható elemei a rendszernek.
Holywood rajongóinak (hős Ukrajna a fehér király vs. gonosz orkok világkép mantrázói) érdemes lenne összehasonlítani a mostani darálást a konfliktus elejével, amikor jóllakottan visszaküldték a fogságba esett katonákat az oroszok.
Persze akkor is ment a "nem állnak meg" szlogen mert a világ fekete-fehér. Ja mert így szokás nem megállni persze :)
NATO nélkül ez a kofliktus a múltté lenne. Most éppen építkeznének. Neonácik huss. Ok, a Lockheed részvényesek nem örülnének.

Akkor több Leo, több halott mindkét oldalon. De persze csak az ukránok védelme a cél, meg a humanizmus, semmi más, úgy igaz ez mint Rambó története. Lassan az Eu-ban ki kéne tolni a felnőttkor kezdetét 99 éves korig mert már mindenki hisz a mesékben!
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 391
12 007
113
Komolyan itt még vannak olyanok akik azt hiszik, hogy ezek a járművek nem nemukrán legénységgel fognak harcolni?


Ha Putyin megvárja, hogy repcsiket is kapjon ukrajna (azok aztán tuti nem ukrán pilótákkal fognak üzemelni ukrajnából), akkor nagyobb idióta mint eddig gondoltam, orosz vezetéssel együtt.
Ha ez megtörténik, akkor az nem mutat mást (eloszlatva sokak kétségét), minthogy Putyinnal az élen az egész orosz felső vezetés áruló. Nyugat által beépített ügynökök, akik Oo. kivéreztetésén fáradoznak. Ennél egyértelműbb bizonyíték nem kell. Már volta erre utaló jelek - lásd. az orosz nemzeti bank elnökének "mulasztását" miszerint 300 milliárd dollárt felejtett kint a nyugatiak bankjaiban, hogy azok lefoglalhassák (mi ez ha nem árulás?) - de a nyugati repülőgépek beengedése, az a lepel lerántása lenne.

De az is lehet, hogy így van felépítve a póker nyugat által, hogy az oroszt szépen beleterelik abba, hogy elsőként vessen be atomot, ezzel világ páriájává váljon és legitimációt adjon elpusztításához.
Tömeges légi támadással kiütik az orosz erőket, majd jön a kényszerű atomos védekezés, amolyan félmegoldásosan, ahogy a különlegesműveletezés is.
A nyugat nagyon ravasz. Az ukrán körülményeket is úgy alakította, hogy az orosz kénytelen legyen háborúba lépni. Ha nem lépet volna az még rosszabb lett volna.
Éppen így jár el most is. Lassan tereli a medvét egy eső atomcsapás megtétele irányába. Amit ha megtesz, akkor is nagyot bukik, ha nem tesz meg akkor is (ti. az ukránok, ha visszaveszik területeiket, nekimennek Oo.-nak, és egy ilyen felturbózott ellenséget, nem fog tudni megállítani hagyományos módon).
Ügyes! :(
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
3 806
9 277
113
Oroszország indította a háborút, így a felelősség is őket terheli.

Polgárháború volt, ami elfajzott, és rosszul is kezeltek. Polgárháborúban mikor van joga / nincs joga beavatkozni egy nagyobb és erősebb országnak ?

Az USA és társai úgy gondolják, kényükre - kedvükre beavatkozhatnak Líbiában és Szíriában, és még Irán ellen is lerohanással fenyegetőznek.

De ha az oroszok avatkoznak be szintén egy polgárháborús országban, akkor meg már őket terheli a felelősség ? Hogy is van ez ? Nem kettős mérce, hogy az egyiknek szabad, a másiknak nem ?

Nem csak Kijevben lázongott a nép, hanem Harkovban, Donyeckben, Mariupolban, és még Odesszában is, de arról már nem veszel tudomást.


A nyugat hibázott abban hogy 8 éve nem lépett fel elég keményen.

Hogyan kellett volna fellépni mégis 8 éve ? És milyen jogalapon ? Ukrajna sem 2011-ben, 13-ban, 14-ben nem volt NATO és EU-tag, és azután sem lett.

Mindenki, mindegy, hogy az oroszok, vagy a NATO, mutogatnak valami cikkelyt, törvényt, nemzetközi szerződést, ami alapján háborúba mennek, olyan nincsen, hogy csak átmennek a szomszédba és lekevernek egyet, mert te éppen azt szeretnéd, csak nem is értem, mire fel vagy ilyen harcias.

Akkor még egy kijózanító pofon észhez téríthette vola az oroszokat és ez rengeteg életet menthett volna meg.

Ez mit jelentsen ? Milyen fokú beavatkozást ? A Krímben levő oroszok bombázását, vagy Oroszország területének bombázását is ?

Viszont jobb később mint soha. Biztosak lehetünk abban hogy több ország is figyel és tanul abból hogy az oroszoknak milyen következménnyel jár a területhódító háború.

Mindkét fél egymás érdekszféráját kóstolgatják, de közvetlenül egymást soha. Legyenek választási csalások, megvásárolt politikusok, gerjesztett forradalmak, puccsok, és katonai tanácsadók, és ez az Euromajdannal kezdődött, ami idáig vezetett.

Az oroszok meg a történelem folyamán mindig a mennyiséggel tudtak eredményeket elérni.

A világháborúban a németek több milliós tömeghadsereggel, szám szerint 4 millió katonával támadták meg a Szovjetuniót. És mennyi célkitűzést sikerült elérniük ? És mekkora veszteséget szenvedtek ? Az, hogy a németek erősek voltak, relatív. Puszta műszakiak alapján már a francia harckocsik is sokkalta, fényévekkel jobbak voltak, mint a németek, és a tévhitekkel ellentétben keményen, elkeseredetten harcoltak, mégis a németek győztek, mert taktikai szinten jobbak voltak. És a Szovjetuniót is felfutó szakaszban támadták meg, de a T-34-es és a KV-1-es nagy hatást tett rájuk ...

WVpj6PT.png


Az Arab - Izraeli háborúkban Izrael atommal fenyegetőzve, és az USA és a Szovjetunió közbenjárásával menekült meg.

Az Irak - Iráni háborúban is Irán a mennyiségileg irtózatos veszteségeket szenvedett, géppark terén, és csak a földrajzi elhelyezkedésük miatt menekültek meg, különben a nőket és 9 - 10 éves kisgyermekeket soroztak be és adtak a kezeikbe gépkarabélyt, RPG-t, vizelettel átitatott műtős maszkot, és Mickey Mouse gázmaszkot.

Fo4eFIC.jpg


AahjEOD.jpg


Ez egy alultervezett háború, a rendszerváltásuk utáni leépülés, korrupció, meg a legrosszabb, saját maguk korlátozzák önmagukat, pedig mibe kerülne USAF vagy Szovjet Légierő stílusban háborúzni, mire valók a Tupoljevek ?
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 384
6 673
113
Ezt mondjuk itt páran a háború kezdete óta, hogy ha az oroszok csak a szájukat tudják tépni, akkor a nyugat folyamatosan emelni fogja a tétet. Oké, hogy fogynak az ukránok, de lassan ott fogunk tartani, hogy az oroszok már attól sem tudják visszatartani a nyugatot, hogy csapatokat küldjenek be Nyugat-Ukrajnába, meg kelet-Galíciába.
Az oroszok emelték a tétet. Ők kezdek területhódító háborúba, már 2014-ben is. Ehhez képest a nyugati fegyverszállítások kifejezetten visszafogottak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 283
54 466
113
Jajj értem, megint az álomvilág.
Sajnos meg most is eleg nehezen ismerem fel, hogy mikor van szó a való életről és mikor az almokról. Úgy látszik ezt sokat kell még gyakorolnom, de szerencsére egyre több teret enged a gyakorlásra a fórum.
Aztan nehogy év vegen valami donyecki loveszarokbol integessetek nekunk, a hatatok mogott meg a Kraken ezred... Mikor elfogynak az ukranok ti jöttök, ha tetszik ha nem. Mikor pedig ti fogytok el, itt fogdossak majd ossze az utcan meg a lakasokban az embereket es viszik celtablanak.
Azert majd jelentkezzetek be mint a celeb tanar es meseljetek el igaz-e amit latunk vagy csak orosz alhir.

Hogy mennyire a magyarokat viszik.
Persze akinek esze volt az regota ketgos allampolgar es lelepett.

Apokalipszis.

10000 magyart akarnak elrabolni es a frontra vinni az ukran nackok.

A koporso szalito teherautok uton vannak.

Ukran/Nato csapatok fosztogatjak a helyi lakossagot.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 401
4 564
113

Prigozhin vs. Strelkov​


Némi szópárbaj után:

Prigozhin: "Javaslom, hogy érkezzen meg az LPR területére, hogy illetékessége szerint, valamelyik rohamegységbe kinevezzék vezető beosztásba. Természetesen senki sem tud majd magas pozíciót ajánlani neki, ehhez meg kell mutatni képességeit. Ideje áttérni a szavakról a tettekre."
Strelkov: "Egyelőre nem kaptam konkrét javaslatot... De nem vagyok kész arra, hogy az LPR-hez menjek csak azért, hogy olyan javaslatokat hallgassak, amelyek nyilvánvalóan elfogadhatatlanok lehetnek számomra."