[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
680
3 265
93
előtúrták a "jóslatokat" is :)


na ez alapján feleslege akkor a nehézfegyverzet szállítás, a dolgok már eldöntésre kerültek. nincs kiút :)
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 250
10 317
113
Igazad van, elolvastam. Az a bajom veletek "újságírókkal", hogy szemrebbenés nélkül burkoljátok a nyilvánvaló hülyeséget is néhány vékonyabb igazságot tartalmazó újságpapírba.

A leírtak alapján ez nálatok "tényszerű" közlés:

"fő fegyverük, a Rheinmetall Rh-120-as harckocsiágyúja kiválóan alkalmas arra, hogy gyakorlatilag bármilyen orosz harckocsi páncélzatát szinte bárhol átüsse, beleértve a legmodernebb, T-90M harckocsikat is. Ugyanakkor, ahogy korábban is hangsúlyoztuk: direkt tűzharc nagyon ritkán alakul ki ukrán és orosz harckocsik közt. Széljegyzeten annyit érdemes még megjegyezni, hogy a brit Challenger 2-es nem rendelkezik olyan tűzerővel, mint az Abrams vagy a Leopard 2." (mielőtt megsértődik valaki, idézve a Portfolio katonai szaklapból)
és rögtön utána ez:
"A Leopard 2-esek és Abramsek, valamint a brit Challenger 2-esek megfelelő páncélvédettséggel rendelkeznek ahhoz, hogy akár tornyukkal, akár homlokpáncéljukkal felfogják a legtöbb orosz 125 milliméteres harckocsiágyú szinte bármilyen lövedéktípusát és kifejezetten az Abrams páncélzata a legtöbb rakétagránátvető támadásának is ellenáll." (szintén Portfolio idézet)
Összefoglalva: a Leók és Ábrahámok bármilyen orosz harckocsit kilőnek, őket meg orosz részről szinte semmi sem tudja megsebezni sem. :D
Ez egyszerűen csúsztatás, vagy ahogy falun mondják, "hazudsz fiam"!
Az orosz harckocsilőszerek közül bőven van olyan ami akár szemből is kiszedi bármelyiket (3BM32, 3BM42, 3BM44M, 3BM48, 3BM60 stb...), főleg, hogy az ukrán háborúban elsősorban a közeli rálövés a jellemző a terepviszonyok miatt. Ritka ugyanis a 2-3 km-es rálátás, általában 500-1000 m közötti a lőtáv. Ezen felül már szinte mindig bezavar egy erdősáv, egy domb, egy épület. Ugyanilyen ritka a tisztán frontális rálátás. Talán Herszonnál volt először igazi "síkvidéki" terep, de az erdősávok ott is bezavartak...

Szóval ha már "szakértő" cikket ír valaki, legalább ne csúsztasson és ne akarjon olyan állításokat megfogalmazni, amik nem állják meg a helyüket.

Remélem érted, miért nem olvasok Portfoliót gyakrabban... :D


Igazából nálam az tette be a kaput, hogy ilyen oryx kaliberű számok vannak bedobva veszteségnek.

Jó, portfolión eleve lehozták az ukrán légvédelmi statisztikát is. Szóval.. most vagy direkt.. ha meg a cikkiró, aki átemeli elhiszi.. akkor azért komolytalan.


Alakul a teljes elvágás:

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 621
57 510
113
Te jó Isten, könyörgöm: OLVASSÁTOK MÁR EL A CIKKET, mielőtt idiótaságokat írtok.

Köszi.
Jó a cikk szerintem. Megfelelően kiegyensulyozott. Meglepő a Portfoliotol.

Ez a Terminator nagyon tetszik. Fel is irom a bevasarlolistamra a TOS meg az Iszkander melle.

A finnek a svedek nelkul is mennenek mar a Natoba. Jó osszetarto egy brigad.


Baerbockrol egy realista szosszenet.
Alatta egy Kis Benedek Jozsef osszefoglalo a tankokrol.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa:​Fejjel haritottak ismet az ukranok.
Vajon hol van a hires Nato legvedelem? Ujabb kamu csodafegyver?


A mai legicsapas taktikaja. Semmit sem ert a Nato legvedelem.Ezekkel lovik rendszeresen a donbasszi civileket az ukran/Nato csapatok.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
7 457
28 657
113
A Sturm-S harckocsivadászok műveletei Ukrajnában

Az RF Grad üteg tüzelése ukrán koncentrációkban Kremennaja közelében

M777 tarack megsemmisült Krasznolimanszk irányában

Terminátor
 
Last edited by a moderator:

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Háromrészes cikksorozat egy meglehetősen atlantista (ex-US Army) veterántól, aki végigharcolta az első Öböl-háborút, többek közt részt vett az egyik legjelentősebb tankcsatában is:Ha lesz időm, majd fordítok belőle, de a lényeg kb az, hogy szerinte ha az irakiak rendelkeztek volna M1A1ekkel és az amerikaiak a T72-kkel, akkor is az amerikaiak nyertek volna - mert ők összhaderőnemi hadműveletben, komoly kiképzéssel használták a tankjaikat. Ellentétben az irakiakkal.
És azt is leírja, hogy ukrajna jelen pillanatban képtelen lenne hasonló összhaderőnemi támadást indítani, és hogy ezt a képességet TALÁN év vége felé tudnák úgy-ahogy kialakítani, amennyiben az oroszok békén hagynák őket addig.
De mivel az oroszok nem állnak le, nagyon kicsi az esélye annak, hogy potens támadóerőt tudjanak kiállítani az ukrán oldalon, egyáltalán.
Rengeteget ír a logisztikai/karbantartási kihívásokról, amelyeket ők azért tudtak abszolválni 1991-ben, mert volt rá kiképzett gárda, volt hozzá eszközpark, alkatrész és alkalom (nem kellett félni attól, hogy az irakiak esetleg szétlövik a tábori javítóbázist).

Érdemes elolvasni, ritkán látható ilyen összeszedett és őszinte elemzés a témában a nyugati oldalról.
Meg fogjuk köszönni a forditásodat,ha sikerül rá idöt szakitanod.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
15 803
46 218
113
:D

Apokalipszis.


Ez a nato tankoknak maximum 1 karcolás.


10000 magyart akarnak elrabolni es a frontra vinni az ukran nackok.

El is határolódott az összes nácifil olvtárs egyből.Azt ami oda van írva: "A német tankokat már régóta ismerjük. Megvertük őket, meg fogjuk verni őket, és ne hagyjuk, hogy bármi másra számítsanak. Úgy fognak égni, mint a múlt század negyvenes éveiben."


Haverom!:D

Amúgy meg mindenki nyugodjon le a picsába, ez a pár tank csak arra lesz elég,hogy bedurcázzanak az Oroszok, és az egész országot bevegyék,innen már csak 1 célja lehet/van a nyugatnak, hogy minél jobban fájjon az Oroszoknak, azért fegyverzik a hülye Ukránokat/Ukrán hülyéket,hogy leromboltassák az országot, hamár az övék nem lehet.
Senki sem fog atomozni,és az Oroszok leszarják kke-t,meg nyugat Európát,örüljünk ha Záhonyig eljönnek.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 439
3 874
113
Komolyan, nem értelek titeket. Jött volna a Zejju meg a Kánaán, csak a cúúúnya Hókuszputyin nem engedte Janukovicsnak a társulási szerződés aláírását.
Vámunió Oroszország és Ukrajna között. Német cuccok menni Ukrajna, átcsomagol, és vámmentesen tovább Oroszország, de persze az oroszok fizessenek vámot továbbra is. Kit néztek ennyire hülyének? Erre az oroszok azt mondták, h NYET, Janukovics meg kiszámolta, h az EU által ígért pénz kevesebb, mint amit a vámunión nyernek. Ez rohadtul nem Ukrajnáról szólt, hanem az orosz piac verseny nélküli eléréséről.
Nem csúnyáztam le senkit.Most mennyivel jobb az Oroszoknak gazdaságilag meg az Eunak?Oroszok bukják a legjobban és legolcsóbban kiszolgálható piacakiat az energiahordozóiknak,nyersanyagaiknak.Jó gazdasági kapcsolataik voltak a legnagyobb Eu gazdaságokkal(Franciaország,Németország).Voltak eun belül szoros szövetségesei pl.mi is(Mind a gyurcsány,mind az Orbán kormányok idején).Orosz piac,ipar is tudotz profitálni az Európai befektetésekből.Most meg adhatják el a nyersanyagot,energiahordozókat "nyomott" áron Kínának,és Indiának.Tavalyi évi magas olaj de legfőképpen gáz árak még szép eredményeket hoztak az Orosz gazdaságnak(Usa pala olaj,gáz arab LNG exportőröknek még "zsírosabb" év volt ez +piac szerzés).Ha marad az idei 50 dollár körüli olajár + a gáz ára is marad 50 euró közötti szinten úgy hogy piacuk nagy részét itt elvesztette Euban(amit egyenőre nem tudnak pótolni az Indiai,Kínai vásárlások)már nem ennyire fényes a jövő.Magyarország még az Eu-n belül is megszívta mert nagyon-nagy mértékben függünk az Orosz energiahordozóktól.Ha az USA-ban ezt előre megtervezték hogy törjék meg a saját belső piacukat fenyegető Eu-ipart.Lenullázzák az itteni Orosz befolyást.Piacot szerezzenek az lng exportjuknak,fegyvergyártásuknak akkot egyenlőre úgy néz ki tökéletes munkát végeztek.Ha valakinek "rossz" lett volna ha csatlakozik az Eu-hoz az pont az USA és maradnak a jó gazdasági-politikai kapcsolatai az Oroszokkal az Eu országoknak.
 

Zeze

Active Member
2020. június 7.
49
142
33
Nem csúnyáztam le senkit.Most mennyivel jobb az Oroszoknak gazdaságilag meg az Eunak?Oroszok bukják a legjobban és legolcsóbban kiszolgálható piacakiat az energiahordozóiknak,nyersanyagaiknak.Jó gazdasági kapcsolataik voltak a legnagyobb Eu gazdaságokkal(Franciaország,Németország).Voltak eun belül szoros szövetségesei pl.mi is(Mind a gyurcsány,mind az Orbán kormányok idején).Orosz piac,ipar is tudotz profitálni az Európai befektetésekből.Most meg adhatják el a nyersanyagot,energiahordozókat "nyomott" áron Kínának,és Indiának.Tavalyi évi magas olaj de legfőképpen gáz árak még szép eredményeket hoztak az Orosz gazdaságnak(Usa pala olaj,gáz arab LNG exportőröknek még "zsírosabb" év volt ez +piac szerzés).Ha marad az idei 50 dollár körüli olajár + a gáz ára is marad 50 euró közötti szinten úgy hogy piacuk nagy részét itt elvesztette Euban(amit egyenőre nem tudnak pótolni az Indiai,Kínai vásárlások)már nem ennyire fényes a jövő.Magyarország még az Eu-n belül is megszívta mert nagyon-nagy mértékben függünk az Orosz energiahordozóktól.Ha az USA-ban ezt előre megtervezték hogy törjék meg a saját belső piacukat fenyegető Eu-ipart.Lenullázzák az itteni Orosz befolyást.Piacot szerezzenek az lng exportjuknak,fegyvergyártásuknak akkot egyenlőre úgy néz ki tökéletes munkát végeztek.Ha valakinek "rossz" lett volna ha csatlakozik az Eu-hoz az pont az USA és maradnak a jó gazdasági-politikai kapcsolatai az Oroszokkal az Eu országoknak.
Sokszor olvastam itt orosz "mestertervekről" miközben az usákok csinálják meg.... más faszával verve a csalánt, nagyon durva gazdasági és stratégiai győzelem ez nekik az elért eredményért nevetséges befektetéssel...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 648
113
Oroszország indította a háborút, így a felelősség is őket terheli.

A nyugat hibázott abban hogy 8 éve nem lépett fel elég keményen. Akkor még egy kijózanító pofon észhez téríthette vola az oroszokat és ez rengeteg életet menthett volna meg.

Viszont jobb később mint soha. Biztosak lehetünk abban hogy több ország is figyel és tanul abból hogy az oroszoknak milyen következménnyel jár a területhódító háború.

A következmények nélküliségnek még a mostani háborúnál is sokkal nagyobb ára lehet.
Aki ezt az egészet elindította, az biza a pénz és hataloméhes jenki DS.
Az oroszok hibáztak abban, hogy hittek a nyugati garanciáknak és 8 éve nem mentek végig banderisztánon, hogy egyszer és mindenkorra lezárják a kérdést.
Valóban nagyon jó lenne, ha végre lennének következményei a nyugat által indított gyilkos háborúknak!
Az oroszok emelték a tétet. Ők kezdek területhódító háborúba, már 2014-ben is. Ehhez képest a nyugati fegyverszállítások kifejezetten visszafogottak.
A területhódító vagy rablóháborúk ügyében inkább az atlantista barátaidnál érdeklődj, náluk régi tradíció más országok kirablása.
Bri

Brittek nagy hatósugarú fegyverek átadására készülnek hogy Ukránok is tudjanak "válaszolni" az Orosz cirkáló rakéta támadásokra.Ukrán kivánságlistán német tornado gépek is "szerepelnek" de brittek is nenrég vonták ki a gr4-eseket.Maga a gép már elavultnak számít viszont hordozhat 4 storm shadow cirkáló rakétát.
Még mindig BRITEK és nem igazán tudom vajon hány Tornado repképes még egyáltalán. Nagyon kompakt (élőben látva hihetetlenül kisméretű bármivel is hasonlítod) és tutiszuper gépek voltak azok, de nem a hohol ridegtartásba valók... Kb olyan álmodozás ez mint a holland F-16osok, amikből pár darab repképes egyáltalán...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
43 339
66 136
113
És ezt hogyan képzelitek? 1:9 tüzérségi hátrànyban, nulla légitámogatással?
Úgy ahogy Herszonnál, Harkovnál.
Azért ezzel vitatkoznék. A ruszki APFSDS lőszerek közül a 3BM60 átviszi szemből a Leót is és az Abramset is, márpedig ezzel a típusú lőszerrel a T72B3, a T90 (A és M variáns egyaránt) és a T80BVM is fel van szerelve.
Ez még fip táblázata szerint sem igaz és jelenleg ott tartunk, hogy nulla bizonyíték van arra, hogy egyáltalán rendelkezik az orosz hadsereg 3BM59/60 lőszerrel.
Igazad van, elolvastam. Az a bajom veletek "újságírókkal", hogy szemrebbenés nélkül burkoljátok a nyilvánvaló hülyeséget is néhány vékonyabb igazságot tartalmazó újságpapírba.

A leírtak alapján ez nálatok "tényszerű" közlés:

"fő fegyverük, a Rheinmetall Rh-120-as harckocsiágyúja kiválóan alkalmas arra, hogy gyakorlatilag bármilyen orosz harckocsi páncélzatát szinte bárhol átüsse, beleértve a legmodernebb, T-90M harckocsikat is. Ugyanakkor, ahogy korábban is hangsúlyoztuk: direkt tűzharc nagyon ritkán alakul ki ukrán és orosz harckocsik közt. Széljegyzeten annyit érdemes még megjegyezni, hogy a brit Challenger 2-es nem rendelkezik olyan tűzerővel, mint az Abrams vagy a Leopard 2." (mielőtt megsértődik valaki, idézve a Portfolio katonai szaklapból)
és rögtön utána ez:
"A Leopard 2-esek és Abramsek, valamint a brit Challenger 2-esek megfelelő páncélvédettséggel rendelkeznek ahhoz, hogy akár tornyukkal, akár homlokpáncéljukkal felfogják a legtöbb orosz 125 milliméteres harckocsiágyú szinte bármilyen lövedéktípusát és kifejezetten az Abrams páncélzata a legtöbb rakétagránátvető támadásának is ellenáll." (szintén Portfolio idézet)
Összefoglalva: a Leók és Ábrahámok bármilyen orosz harckocsit kilőnek, őket meg orosz részről szinte semmi sem tudja megsebezni sem. :D
Ez egyszerűen csúsztatás, vagy ahogy falun mondják, "hazudsz fiam"!
Az orosz harckocsilőszerek közül bőven van olyan ami akár szemből is kiszedi bármelyiket (3BM32, 3BM42, 3BM44M, 3BM48, 3BM60 stb...), főleg, hogy az ukrán háborúban elsősorban a közeli rálövés a jellemző a terepviszonyok miatt. Ritka ugyanis a 2-3 km-es rálátás, általában 500-1000 m közötti a lőtáv. Ezen felül már szinte mindig bezavar egy erdősáv, egy domb, egy épület. Ugyanilyen ritka a tisztán frontális rálátás. Talán Herszonnál volt először igazi "síkvidéki" terep, de az erdősávok ott is bezavartak...

Szóval ha már "szakértő" cikket ír valaki, legalább ne csúsztasson és ne akarjon olyan állításokat megfogalmazni, amik nem állják meg a helyüket.

Remélem érted, miért nem olvasok Portfoliót gyakrabban... :D
Ez még fip táblázata szerint sincs így. Ott a svéd érték a Leopard 2A5-ről. Jól látszik, hogy még 3BM59/60-al is csak elképesztően szerencsés találattal lehet kilőni a többi orosz APFSDS-nek meglepkefing 2023-ban.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
1 903
8 481
113
Szeretném megkérdezni a szerkesztőktől, hogy miért olvashatok nyíltan ukrán propagandát még mindig az oldalon? Mi szól mellette? Miért mérgezhetik szabadon a közösséget? Akkor amikor az ukránok tömegesen hurcolják el a magyarokat, magyarlakta területről abba a háborúba amihez nincs semmi közünk. Rendszeresen meggyalázzák a magyar jelképeket, betiltják, üldözik a magyar nyelvet használókat! Ebben a helyzetben úgy gondolom, hogy nem lehet semlegesnek maradni, ez már nem az az idő amikor mérlegelni kellett, amikor a szólásszabadság álszentségébe ringattuk magunkat. Egy dolog, hogy ignorba kerülnek nálam (egy részük), de a fórumon továbbra is okádják a mocskot.
Én elsorban magyar vagyok, ez a prioritás és aki a magyarokat lövészárokba kényszeríti azzal szemben nincs pártatlanság.
Nagyon remélem, hogy a szerkesztők is így gondolják majd!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
4 015
35 397
113

Az USA elküldi Ukrajnának az M1A2 Abrams tankok továbbfejlesztett változatát, de titkos páncélzat nélkül​

Ukrajna megkapja az Egyesült Államoktól az M1A2 Abrams tankok továbbfejlesztett változatát export konfigurációban, de titkos kiegészítő felszerelés nélkül.
– írja a Politico.
A kiadvány szerint az Ukrajnának szánt tankok nem tartalmaznak majd olyan titkos páncélt, amely gyakorlatilag sebezhetetlenné teszi a legújabb katonai verziót.
A jelentések szerint az A2-es verzió kifinomultabb optikával és kezelőszervekkel rendelkezik, mint a régebbi A1-es verzió, amelyet az Egyesült Államok hadserege a következő néhány évben le kíván szerelni.
Az A1-hez hasonló megjelenésű, az A2 egy áttervezett parancsnoki fegyverállomással rendelkezik, továbbfejlesztett célzási optikával és egy független hőkamerával, amely lehetővé teszi a parancsnok számára, hogy minden időjárási és harci körülmény között önellenőrizze a célokat.
A kiadvány azt írja, hogy a legradikálisabb változások a belső teret érintették, amelyet az új technológiáknak megfelelően alakítottak át. Az irányítási mechanizmusokat digitalizálták – mindenekelőtt egy új információs rendszert, amely lehetővé teszi több jármű számára, hogy folyamatosan és automatikusan cseréljenek információkat. Az új technológia segítségével a parancsnokok gyorsan nyomon követhetik a barátságos járművek helyét, meghatározhatják az ellenség pozícióit és feldolgozhatják a tüzérségi kéréseket.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674757578

Ez lesz a szárazföld, ha az óceán szintje 480 méterrel megemelkedik. Mint látható, Oroszország megtartja a maximális területet

Tehát az Ukrán Fegyveres Erők hamarosan elegendő felszerelést kapnak ahhoz, hogy két új (négy dandárt) és tíz (!) különálló dandárt felszerelhessenek a szárazföldi, tengerészgyalogság és légiroham csapatoknál.
Kialakulásuk időzítése is látható - március-április.
Ennek alapján februárra teljesen egyértelművé válik az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának feladata - kitartani és megakadályozni a mély behatolást egyik vagy másik irányba.
Ugyanakkor az orosz csapatok harci összetételének nyugati megítélése alapján az ukrán fegyveres erők csak létszámbeli paritást érnek el, így a hatékony vezetési és irányítási, felderítési és tűzkár kerül előtérbe. Valószínűleg a felderítő és csapásmérő kör hatékonyságának növelése érdekében Kijevet MQ-1C Predator A + hadműveleti-taktikai drónokkal látják el.
Általánosságban elmondható, hogy az ukrán fegyveres erők azon képessége, hogy támadó műveleteket hajtsanak végre, minden bizonnyal növekedni fog.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 229
11 795
113

A Nyugat harci repülőgépek Ukrajnába való átadásának lehetőségéről tárgyal – a Politico​

...
Egyes tisztviselők úgy vélik, hogy a megbeszélések inkább egy készenléti terv kidolgozására fognak összpontosítani, ha a gépekre valamikor sürgősen szükség lesz.

Így az amerikai F-15-höz és F-16-hoz hosszú és jó minőségű kifutópályákra van szükség, "amelyek nem Ukrajnában vannak".
Источник: https://rusvesna.su/news/1674728989

Na és ha ezt meglépik, akkor most először tényleg összeszorul a gyomrom a félelemtől.
Mert a nyugati légierő (ide értve a gépeket és a fegyverzetet) olyan minőségbeli különbség, hogy az tényleg fordulópont lenne. Itt a tankokkal vagy tüzérségi járművel ellenétben 12 átadott egység tényleg képes különbséget generálni. Az egész nyugati technika fölény messze a légierőknél domborodik ki a legjobban, az egész NATO harcászat lelke a légifölény. Ha valami, ez az a szegmens, ahol nem volt spórolás, és minimum két generációval járnak az oroszok előtt.
Ezt pedig az orosz a létét veszélyeztető fenyegetésként fogja megélni mert az is... szarok a tankokra, amint 4.th+ gen vadászok indulnak oda, tényleg óriási lesz a baj. Oldalpreferenciától függetlenül kell emiatt minden épeszű embernek aggódnia.

Még szerencsénk lesz, ha Ukrajnába akarják ezeket telepíteni, mert akkor nem lőnek szét NATO területeken fekvő reptereket - mert az orosz, amint megtámadják ezekről a területekről megmondta felszántja őket. Vagyis süti, ha olyan légvédelmet tesznek köréjük, hogy nem bírja kiszedni hagyományos eszközökkel. Mert ha hagyják a nyugat koronaékszer fegyvernemét betenni a lábát és szépen felfejlődni, nekik harangoztak. És ezt ők nagyon is jól tudják.