[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 065
9 009
113
Szeretném megkérdezni a szerkesztőktől, hogy miért olvashatok nyíltan ukrán propagandát még mindig az oldalon? Mi szól mellette? Miért mérgezhetik szabadon a közösséget? Akkor amikor az ukránok tömegesen hurcolják el a magyarokat, magyarlakta területről abba a háborúba amihez nincs semmi közünk. Rendszeresen meggyalázzák a magyar jelképeket, betiltják, üldözik a magyar nyelvet használókat! Ebben a helyzetben úgy gondolom, hogy nem lehet semlegesnek maradni, ez már nem az az idő amikor mérlegelni kellett, amikor a szólásszabadság álszentségébe ringattuk magunkat. Egy dolog, hogy ignorba kerülnek nálam (egy részük), de a fórumon továbbra is okádják a mocskot.
Én elsorban magyar vagyok, ez a prioritás és aki a magyarokat lövészárokba kényszeríti azzal szemben nincs pártatlanság.
Nagyon remélem, hogy a szerkesztők is így gondolják majd!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 913
113

Az USA elküldi Ukrajnának az M1A2 Abrams tankok továbbfejlesztett változatát, de titkos páncélzat nélkül​

Ukrajna megkapja az Egyesült Államoktól az M1A2 Abrams tankok továbbfejlesztett változatát export konfigurációban, de titkos kiegészítő felszerelés nélkül.
– írja a Politico.
A kiadvány szerint az Ukrajnának szánt tankok nem tartalmaznak majd olyan titkos páncélt, amely gyakorlatilag sebezhetetlenné teszi a legújabb katonai verziót.
A jelentések szerint az A2-es verzió kifinomultabb optikával és kezelőszervekkel rendelkezik, mint a régebbi A1-es verzió, amelyet az Egyesült Államok hadserege a következő néhány évben le kíván szerelni.
Az A1-hez hasonló megjelenésű, az A2 egy áttervezett parancsnoki fegyverállomással rendelkezik, továbbfejlesztett célzási optikával és egy független hőkamerával, amely lehetővé teszi a parancsnok számára, hogy minden időjárási és harci körülmény között önellenőrizze a célokat.
A kiadvány azt írja, hogy a legradikálisabb változások a belső teret érintették, amelyet az új technológiáknak megfelelően alakítottak át. Az irányítási mechanizmusokat digitalizálták – mindenekelőtt egy új információs rendszert, amely lehetővé teszi több jármű számára, hogy folyamatosan és automatikusan cseréljenek információkat. Az új technológia segítségével a parancsnokok gyorsan nyomon követhetik a barátságos járművek helyét, meghatározhatják az ellenség pozícióit és feldolgozhatják a tüzérségi kéréseket.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674757578

Ez lesz a szárazföld, ha az óceán szintje 480 méterrel megemelkedik. Mint látható, Oroszország megtartja a maximális területet

Tehát az Ukrán Fegyveres Erők hamarosan elegendő felszerelést kapnak ahhoz, hogy két új (négy dandárt) és tíz (!) különálló dandárt felszerelhessenek a szárazföldi, tengerészgyalogság és légiroham csapatoknál.
Kialakulásuk időzítése is látható - március-április.
Ennek alapján februárra teljesen egyértelművé válik az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának feladata - kitartani és megakadályozni a mély behatolást egyik vagy másik irányba.
Ugyanakkor az orosz csapatok harci összetételének nyugati megítélése alapján az ukrán fegyveres erők csak létszámbeli paritást érnek el, így a hatékony vezetési és irányítási, felderítési és tűzkár kerül előtérbe. Valószínűleg a felderítő és csapásmérő kör hatékonyságának növelése érdekében Kijevet MQ-1C Predator A + hadműveleti-taktikai drónokkal látják el.
Általánosságban elmondható, hogy az ukrán fegyveres erők azon képessége, hogy támadó műveleteket hajtsanak végre, minden bizonnyal növekedni fog.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 368
113

A Nyugat harci repülőgépek Ukrajnába való átadásának lehetőségéről tárgyal – a Politico​

...
Egyes tisztviselők úgy vélik, hogy a megbeszélések inkább egy készenléti terv kidolgozására fognak összpontosítani, ha a gépekre valamikor sürgősen szükség lesz.

Így az amerikai F-15-höz és F-16-hoz hosszú és jó minőségű kifutópályákra van szükség, "amelyek nem Ukrajnában vannak".
Источник: https://rusvesna.su/news/1674728989

Na és ha ezt meglépik, akkor most először tényleg összeszorul a gyomrom a félelemtől.
Mert a nyugati légierő (ide értve a gépeket és a fegyverzetet) olyan minőségbeli különbség, hogy az tényleg fordulópont lenne. Itt a tankokkal vagy tüzérségi járművel ellenétben 12 átadott egység tényleg képes különbséget generálni. Az egész nyugati technika fölény messze a légierőknél domborodik ki a legjobban, az egész NATO harcászat lelke a légifölény. Ha valami, ez az a szegmens, ahol nem volt spórolás, és minimum két generációval járnak az oroszok előtt.
Ezt pedig az orosz a létét veszélyeztető fenyegetésként fogja megélni mert az is... szarok a tankokra, amint 4.th+ gen vadászok indulnak oda, tényleg óriási lesz a baj. Oldalpreferenciától függetlenül kell emiatt minden épeszű embernek aggódnia.

Még szerencsénk lesz, ha Ukrajnába akarják ezeket telepíteni, mert akkor nem lőnek szét NATO területeken fekvő reptereket - mert az orosz, amint megtámadják ezekről a területekről megmondta felszántja őket. Vagyis süti, ha olyan légvédelmet tesznek köréjük, hogy nem bírja kiszedni hagyományos eszközökkel. Mert ha hagyják a nyugat koronaékszer fegyvernemét betenni a lábát és szépen felfejlődni, nekik harangoztak. És ezt ők nagyon is jól tudják.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 427
12 107
113
Nem dícsérve a cikket, amely több állítása cáfolható, az egyszerű átlagember részére azért részigazságokat tartalmaz. Akik nem ismerik a harckocsikat azoknak ad valami alapot. Egyébként a tisztelt hozzászóloknál Én mindig kiváncsi lennék, hogy Ők milyen cikkeket írnának, azon kívül, hogy Oroszoszág anyácska nyerni fog, és minden Ukrán buzi, és a NATO és az EU-s politikusok gaz emberek stb. Milyen objektív cikket tudnának rittyenteni, ami nem harsogna az orosz páncéloserők nem igazán ragyogó szerepléséről az orosz-ukrán háborúban.


Én hobbi szinten, főleg régebben szoktam az oldalamra. Sőt még pár éve meg is kerestek, a fos média át is akarta volna venni az oldalamat, hogy ilyen blog szerűként futtatnák.

Ez még fip táblázata szerint sem igaz és jelenleg ott tartunk, hogy nulla bizonyíték van arra, hogy egyáltalán rendelkezik az orosz hadsereg 3BM59/60 lőszerrel.

Ez még fip táblázata szerint sincs így. Ott a svéd érték a Leopard 2A5-ről. Jól látszik, hogy még 3BM59/60-al is csak elképesztően szerencsés találattal lehet kilőni a többi orosz APFSDS-nek meglepkefing 2023-ban.

Orosz CM-re sem volt bizonyíték. Most meg telesz@rják a gatyát tőlük.
De arra sincs bizonyíték, hogy az m1 és a leo 2 ilyen körülmények között jól végzik dolgukat.
Majd most lesz.
Úgyis több m1-et szednek majd ki amcsi javelinnel, mint orosz apfsds-el. Egészen egyszerűen azért, mert az előbbire nagyságrenddel többször fog sor kerülni, mint tankcsatára...


Amúgy abba belegondoltatok, hogy mikor a náci németország megtámadta az oroszokat, akkor az oroszok és a német haderő milyen állapotban voltak? Lényegesen nagyobb handicappel indultak akkor az oroszok, mint most.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
733
3 921
93
T-90M

Ugledar - miért is fontos?

youtube sztár lett Baerbock

ukrán olimpiai bizottság bojkottal fenyegetőzik, ha az IOC emgedélyezi (semlegesként) orosz sportolók indulását az olimpián ...

politico: mennek a tankok, de csökkentett tartalommal

állítólag pantsir elfog egy himars rakétát ...
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 455
113
Na és ha ezt meglépik, akkor most először tényleg összeszorul a gyomrom a félelemtől.
Mert a nyugati légierő (ide értve a gépeket és a fegyverzetet) olyan minőségbeli különbség, hogy az tényleg fordulópont lenne. Itt a tankokkal vagy tüzérségi járművel ellenétben 12 átadott egység tényleg képes különbséget generálni. Az egész nyugati technika fölény messze a légierőknél domborodik ki a legjobban, az egész NATO harcászat lelke a légifölény. Ha valami, ez az a szegmens, ahol nem volt spórolás, és minimum két generációval járnak az oroszok előtt.
Ezt pedig az orosz a létét veszélyeztető fenyegetésként fogja megélni mert az is... szarok a tankokra, amint 4.th+ gen vadászok indulnak oda, tényleg óriási lesz a baj. Oldalpreferenciától függetlenül kell emiatt minden épeszű embernek aggódnia.

Még szerencsénk lesz, ha Ukrajnába akarják ezeket telepíteni, mert akkor nem lőnek szét NATO területeken fekvő reptereket - mert az orosz, amint megtámadják ezekről a területekről megmondta felszántja őket. Vagyis süti, ha olyan légvédelmet tesznek köréjük, hogy nem bírja kiszedni hagyományos eszközökkel. Mert ha hagyják a nyugat koronaékszer fegyvernemét betenni a lábát és szépen felfejlődni, nekik harangoztak. És ezt ők nagyon is jól tudják.
Várjunk még ezzel!
Per pillanat még rendelkezésre állnak olyan VSZ sugárhajtású gépek, amelyek átadhatók. Az F-16 emlegetése inkább annak fog szólni, hogy a jelenleg MIG-29-eseket, és SU-22-eseket alkalmazó országok villámsebesen kaphatnak NATO tagállamokból kivont F-16-osokat cserében.
Ha emlékszünk, egész tavaly csak kerülgették a forró kását a NATO részről, és végülis nem mentek sem lengyel, sem bolgár, sem szlovák MIG-29-esek Ukrajnába. A SU-22-eseket meg ugyan az ukránok már kivonták, de lehet, hogy össze tudnának rájuk némi pilótát gereblyézni még.
Ha prompt akarnak légierőt, akkor ezekkel fogják kezdeni. Ez 40-50 MIG-29-est jelentene, szinte azonnal.
Korábban - szerintem - mind az eszkalációtól tartva, mind amiatt, mert elég sz@r cserealap lenne egy 1:1-es csere. 50db F-16-os ára, fegyverzettel, kiképzéssel egy mennyiségi ugrás lenne a 2-3Mrd USD értékű csomagokhoz képest.
Márpedig a szerintem - és jogosan - a donor országok ezt fogják követelni.
A nyugat-európai, és skandináv országok "agyát" viszont már annyira elöntötte a mutra, hogy MOST MÁR simán betolják a gépeiket ilyenbe.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 176
113
Na és ha ezt meglépik, akkor most először tényleg összeszorul a gyomrom a félelemtől.
Mert a nyugati légierő (ide értve a gépeket és a fegyverzetet) olyan minőségbeli különbség, hogy az tényleg fordulópont lenne. Itt a tankokkal vagy tüzérségi járművel ellenétben 12 átadott egység tényleg képes különbséget generálni. Az egész nyugati technika fölény messze a légierőknél domborodik ki a legjobban, az egész NATO harcászat lelke a légifölény. Ha valami, ez az a szegmens, ahol nem volt spórolás, és minimum két generációval járnak az oroszok előtt.
Ezt pedig az orosz a létét veszélyeztető fenyegetésként fogja megélni mert az is... szarok a tankokra, amint 4.th+ gen vadászok indulnak oda, tényleg óriási lesz a baj. Oldalpreferenciától függetlenül kell emiatt minden épeszű embernek aggódnia.

Még szerencsénk lesz, ha Ukrajnába akarják ezeket telepíteni, mert akkor nem lőnek szét NATO területeken fekvő reptereket - mert az orosz, amint megtámadják ezekről a területekről megmondta felszántja őket. Vagyis süti, ha olyan légvédelmet tesznek köréjük, hogy nem bírja kiszedni hagyományos eszközökkel. Mert ha hagyják a nyugat koronaékszer fegyvernemét betenni a lábát és szépen felfejlődni, nekik harangoztak. És ezt ők nagyon is jól tudják.
Azok a nyugati repülőgépek kimerülnek lényegi support nélkül meghagyott kifutóban levő F-16MLU gépekben, melyeknek a kontinensről történő kivonása, hazaszállítása és tartós tárolása többe kerülne, mint az átadási gesztus generálta tőzsdei hype, ami a pótlásukra leadott rendelésekből tolja majd meg a military-industrial complex részvényeit és így a politikát mostanra már dróton rángató nagybefektetők (Blackrock, Vanguard) globális pozícióit.
A képlet egyszerű:

  • A Blackrock kijára a Kongresszusnál, hogy az adófizetők pénzét adja oda segélyként az Ukránoknak, hogy amazoknak legyen miből befizetni a lejárt szavatosságú és amúgy is kivonásra ítélt technikára
  • A segély egy kölcsön, amit csúnya uzsorakamatra adnak oda, a fedezet az ukrán föld, víz, emberanyag, stb, összegre a sokszorosa a segélynek. Magyarán megforgatják az adófizetők pénzét, de a kiszorzás eredménye már nem csorog vissza Alabama Joe-nak, az megmarad Larry Fink és barátai számláin
  • Az adófizetők további pénzén megrendeltetik a szenátorokkal a pótlást, ez tovább emeli a tulajdonukban álló military-industrial complex tőzsdeindexét, tovább nő a Blackrock forglama és túlfújt piaci értéke
  • A régi nyugati technika - csak idő kérdése - kompromittálódik az ukrán fronton, az orosz előbb. vagy utóbb lő ki belőlük és boldog, mert odahaza van mit mutogatni. De a Blackrock is, mert indulhatnak a tanulmányok, hogy bár jó sok pénz költöttek a hazai F-16 korszerűsítésre, de ez így is - úgy is ócska vacak, nosza, ki kell vonni a "dangerously outdated" technikát és mehet a jóval drágább F-35 block 4, meg az NGAD a helyére.
  • A németekkel leszállíttaják a Leo 2-eseket, amelyek beégnek, de sebaj, mert a csúnyán és visszavonhatatlanul beágyazódott ügynökök (Annalena, Ursula, stb) azonnal leadják a rendelést a "biztonságos" amerikai felszerelésre.
  • Az európai ipar elveszti ügyfélkörét, kb olyan leépülés vár rá, mint a magyarra a rendszerváltás után. Maradnak a kereskedők, ők majd hozzák a maguk jó számait, mennyi szart hoztak be elvtelenül a tengerentúlról, de az egyszer leépült európai védelmi szektor az már nem fog újra felállni. Angliával ezt megcsinálták 1964 után, akkor csak a brit Munkáspárt volt hasznos idióta abban, hogy visszafizesse a háború utáni kölcsönöket Sam bácsinak, most egész Európa van terítéken
A Blackrock kifejezetten jól jár és csak ő jár jól, mert soha nem a saját pénzét teszi meg tétnek, de csak ő nyer és csak ő nyer mindent. Mivel 2008 után nem volt önvizsgálat a tőzsdén a "lufifújás" témakörében, így mára a szereplők lufiai gond nélkül nőhették túl a nemzeti kormányok hatókörét. Most már nem, hogy ember, de Isten se állíthatja meg őket. Ők írják a törvényt, ők nyomthatják a pénzt, ők generálják a háborúkat, ők adatnak le rendeléseket maguknak és gazdagodnak meg azok pénzén, akiket dróton rángatnak, mert megtehetik. A hatvanas évek disztópiáinak Világ Urai ők.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 594
113
Hát, végig olvastam az utolsó 8 oldalt. Volt benne minden, jók, rosszak, hülyeségek mint a két oldaltól. Valamit pedig még véleményezni sem tudtam, annyira ellentmondásosak voltak.
A cikkel kapcsolatosan alapvetően jó összefoglalás, de 20%-ban olyan konkrét hülyeségek vannak benne (talán nem véletlenül), amely tönkreteheti az összképet. Autós kártya szintű összehasonlítás, érdekes adatok, féligazságok. És igen, lehet olyan cikket írni, amiben sokkal reálisabb képet lehet megfogalmazni, bár nem újságírói vénával.
Aki egy kicsit is reálisan próbálja elemezni ezt a fegyveres konfliktust (nem csak katonai értelemben), az világosan látja, hogy sokkal nagyobb tétekről van szó. Nem Ukrajna léte, vagy nem léte, hanem a világ jövőjének a sorsa fog eldőlni, ami nem hónapokban, hanem években lesz mérhető, ha valaki nem fogja rövidre zárni és akkor hosszú áramszünet következik mindenhol.
Nincsenek csodafegyverek, azok csak a laikus közvéleménynek szólnak. Egy ország(csoport) egy háborúban egy rendszert képez, ennek egyik eleme a hadsereg, illetve a hadseregen belül is vannak alrendszerek, amelyekben a haditechnikai eszközök is csak egyes elemek, amik működését sok minden befolyásolja. A technikai jellemzők önmagukban csak az alapját képezik a hatásosságuknak. Na, ezt sikerült jó bonyolultan leírnom, de szerintem sokan tudjátok majd jól értelmezni. Mint ahogyan a légvédelmi komplexumok, a repülőgépek stb. is egy alrendszer egyes elemei, úgy a harckocsik is. Mire is fejlesztették ki őket? Hogy az álló védelmet áttörjék és dinamikussá tegyék a harcot. Ezt fejlesztk lassan tökélyre, de mindíg ott van az ellenoldal, a páncéélelhárítás. Sokoldalú haditechnikai eszközök, de nekik is megvannak a korlátjaik. Rendszerben alkalmazva lehetnek csak hatásosak. A nyugati modern harckocsikat arra tervezték, hogy szinte korlátlan légi fedezet mellett, teljes logisztikai háttérrel, mindennel megtámogatva alkalmazzák őket. Ebből mi van meg Ukrajnának? Miért nem a régebbi nyugati típusokat adják oda? Egyáltalán mire akarják használni?
Egyértelműen, koncentráltan támadni akarnak velük, különben ezek is csak a veszteségeket növelnék. Meg lesz erre az erő? Kitudja. Az oroszok igen csak beleköphetnek az elképzelésekbe. Azt azért látni kell, hogy az orosz haditechnika alapvetően a nyugati haditechnika ellen készült és készül és nem a jelenlegi mennyiségekben számoltak. Az, hogy az alapvető harcászati - technikai jellemzőkben hogyan viszonyulnak egymáshoz, az csak egy a sok ismeretlen tényező közül.
Sokan felteszik a kérdést, hogy az orosz vezetés, hadsereg egyáltalán miért nem ad válaszokat a kihívásokra, az eszkalációra? Azért, mert csak kis lépésenként haladnak előre, ami nem olyan látványos? De látványos, csak össze kellene hasonlítani a kiinduló pontot és a mostanit, hogy mik a különbségek és az elért eredmények, a célok teljesítése hol tart. Mozgósítás, hadipar felpörgetése, egyre modernebb eszközök bevetése, infrastruktúra, légvédelem elleni csapások, hadműveletek teljes áttervezése a hadászati célok elérése céljából, területek feladása, sokkal jobb védelmi vonalak kiépítése a harcoló állomány védelme miatt. Főleg mostanában látható, hogy a politika az ukránoknál sokkal jobban beleszól a konkrét katonai tevékenységekbe, mint az oroszoknál, mivel Zelenszkíj másoktól függ (nem önálló identitás, de bizonyítani akarja, hogy az, ezért hoz meg irreális döntéseket), míg az oroszok nem függenek szinte senkitől.
Nem véletlen, hogy a nyugatnak (USA/EU/NATO) most kellett sürgősen lépnie, kényszer helyzetben vannak (légvédelmi komplexumok, komplett haditechnikai készlet csoportok és most a végén a harckocsik szállítása és a végén nem lesz más, szinte az egész fegyverzeti arzenált be kell majd vetniük. Egyre modernebb repülő eszközöket, a támadó és védelmi fegyverzettel együtt, sokkal komolyabb tüzérségi rakétákat, haditengerészeti eszközöket, fegyverzetet, komolyabb légvédelmi komplexumokat, mindent! Ne gondoljuk már, hogy az USA-ban nem tervezték/tervezik meg az eszkaláció lépéseit, azok csak úgy jönnek? A mostani harckocsi szállítás is be volt tervezve már, csak az oroszok kicsit belekavartak (mint a háború elindításával), azért kellett ezt most szinte kutyafuttában összehozni. Szerintem a következő eszkalációs lépések is sokban fognak függeni az oroszoktól. Az USA/angol/NATO vezérkarokban csinálják a terveket, az ukrán vezérkar csak felügyelet mellett végrehajtsa azokat. Vélelmezem, hogy a Donbaszi védelembe nem nagyon avatkoznak bele, eddig az ukránok aránylag elég jól csinálták (kérdés, hogy mekkora veszteségekkel számoltak, ami most szaladt el). Az USA/angol/NATO és vele szemben az oroszok is mindenképpen támadásokban gondolkodnak, a védelemben csak elforgácsolódnának az erőik. Szerintem most az idővel az oroszok állnak sokkal jobban, lassan több új, modernebb eszközük lesz, mint amennyi elpusztult idáig. Szemmel láthatóan számítottak az eszkalációs szintekre, felkészültek/felkészülnek rá, nem izgulnak különösebben. Nem első bálozók.
Jó lenne inkább azt követni, hogy a fronton elpusztult haditechnika, élőerő veszteségek hogyan változnak idővel mind a két oldalon, mert igazából abból lehetne jó következtetéseket levonni, látni a változásokat, prognosztizálni a jövőt.
Az, hogy a végén melyik harckocsi, IFV milyen eredményességet fog produkálni, majd meglátjuk. Egyenlőre a téteket lehet megtenni.
Az 9К123/9М123 "Hrizantéma" AT-15 Springer ATGM komplexumok vajon mennyire lesznek hatékonyak?
01.jpg

hrizantema-1.jpg

T-90M
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 107
113
Aki ezt az egészet elindította, az biza a pénz és hataloméhes jenki DS.
Az oroszok hibáztak abban, hogy hittek a nyugati garanciáknak és 8 éve nem mentek végig banderisztánon, hogy egyszer és mindenkorra lezárják a kérdést.
Valóban nagyon jó lenne, ha végre lennének következményei a nyugat által indított gyilkos háborúknak!

A területhódító vagy rablóháborúk ügyében inkább az atlantista barátaidnál érdeklődj, náluk régi tradíció más országok kirablása.

Még mindig BRITEK és nem igazán tudom vajon hány Tornado repképes még egyáltalán. Nagyon kompakt (élőben látva hihetetlenül kisméretű bármivel is hasonlítod) és tutiszuper gépek voltak azok, de nem a hohol ridegtartásba valók... Kb olyan álmodozás ez mint a holland F-16osok, amikből pár darab repképes egyáltalán...
Németeknek,Olaszoknak van üzemképes mivel még náluk szolgálatban van.Nyugati harckocsik patriot stb emlegetése is "álmodozás: volt mégis mennek.Toemadora visszatérve igazán akkor lenne érdekes akár 15-20 példány átadása ha a britek komolyan gondolják esetleg a storm shadow cirkáló rakéták átadását.Gépenként 4 darabbal számolva csak 10 géppel számolva 40 darab alacsony észlelhetőségű cirkáló rakétát tudnának indítani orosz célpontokra.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
Igazad van, elolvastam. Az a bajom veletek "újságírókkal", hogy szemrebbenés nélkül burkoljátok a nyilvánvaló hülyeséget is néhány vékonyabb igazságot tartalmazó újságpapírba.

A leírtak alapján ez nálatok "tényszerű" közlés:

"fő fegyverük, a Rheinmetall Rh-120-as harckocsiágyúja kiválóan alkalmas arra, hogy gyakorlatilag bármilyen orosz harckocsi páncélzatát szinte bárhol átüsse, beleértve a legmodernebb, T-90M harckocsikat is. Ugyanakkor, ahogy korábban is hangsúlyoztuk: direkt tűzharc nagyon ritkán alakul ki ukrán és orosz harckocsik közt. Széljegyzeten annyit érdemes még megjegyezni, hogy a brit Challenger 2-es nem rendelkezik olyan tűzerővel, mint az Abrams vagy a Leopard 2." (mielőtt megsértődik valaki, idézve a Portfolio katonai szaklapból)
és rögtön utána ez:
"A Leopard 2-esek és Abramsek, valamint a brit Challenger 2-esek megfelelő páncélvédettséggel rendelkeznek ahhoz, hogy akár tornyukkal, akár homlokpáncéljukkal felfogják a legtöbb orosz 125 milliméteres harckocsiágyú szinte bármilyen lövedéktípusát és kifejezetten az Abrams páncélzata a legtöbb rakétagránátvető támadásának is ellenáll." (szintén Portfolio idézet)
Összefoglalva: a Leók és Ábrahámok bármilyen orosz harckocsit kilőnek, őket meg orosz részről szinte semmi sem tudja megsebezni sem. :D
Ez egyszerűen csúsztatás, vagy ahogy falun mondják, "hazudsz fiam"!
Az orosz harckocsilőszerek közül bőven van olyan ami akár szemből is kiszedi bármelyiket (3BM32, 3BM42, 3BM44M, 3BM48, 3BM60 stb...), főleg, hogy az ukrán háborúban elsősorban a közeli rálövés a jellemző a terepviszonyok miatt. Ritka ugyanis a 2-3 km-es rálátás, általában 500-1000 m közötti a lőtáv. Ezen felül már szinte mindig bezavar egy erdősáv, egy domb, egy épület. Ugyanilyen ritka a tisztán frontális rálátás. Talán Herszonnál volt először igazi "síkvidéki" terep, de az erdősávok ott is bezavartak...

Szóval ha már "szakértő" cikket ír valaki, legalább ne csúsztasson és ne akarjon olyan állításokat megfogalmazni, amik nem állják meg a helyüket.

Remélem érted, miért nem olvasok Portfoliót gyakrabban... :D
meg ugye a rakétahajtású lőszerek még szemből is KO 5-6 Km-n is
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Na és ha ezt meglépik, akkor most először tényleg összeszorul a gyomrom a félelemtől.
Mert a nyugati légierő (ide értve a gépeket és a fegyverzetet) olyan minőségbeli különbség, hogy az tényleg fordulópont lenne. Itt a tankokkal vagy tüzérségi járművel ellenétben 12 átadott egység tényleg képes különbséget generálni. Az egész nyugati technika fölény messze a légierőknél domborodik ki a legjobban, az egész NATO harcászat lelke a légifölény. Ha valami, ez az a szegmens, ahol nem volt spórolás, és minimum két generációval járnak az oroszok előtt.
Ezt pedig az orosz a létét veszélyeztető fenyegetésként fogja megélni mert az is... szarok a tankokra, amint 4.th+ gen vadászok indulnak oda, tényleg óriási lesz a baj. Oldalpreferenciától függetlenül kell emiatt minden épeszű embernek aggódnia.

Még szerencsénk lesz, ha Ukrajnába akarják ezeket telepíteni, mert akkor nem lőnek szét NATO területeken fekvő reptereket - mert az orosz, amint megtámadják ezekről a területekről megmondta felszántja őket. Vagyis süti, ha olyan légvédelmet tesznek köréjük, hogy nem bírja kiszedni hagyományos eszközökkel. Mert ha hagyják a nyugat koronaékszer fegyvernemét betenni a lábát és szépen felfejlődni, nekik harangoztak. És ezt ők nagyon is jól tudják.

12 vadászgép még nem fenyegeti Oroszország létezését.
Meg 40 se.
;)
Ezért igazán kár lenne atomozniuk...
Ja, a háborút, azt elbukhatják, a vadászgépekkel kicsit előbb.
De nem tankok, meg repülők miatt.
Hanem azért, mert képtelenek megszállni és megszállva tartani egy 600 ezres, 20-30 milliós Ukrajnát, ahol már minden lakos kellően gyűlöli őket, még az orosz is.

De, akkor miért is háborúznak?
Donbasszért?
Megéri?
A vadászgépek, tankok segítik megértetni, hogy biztos, hogy nem éri meg Oroszországnak ez a háború.
Nem a léte van veszélyben. Csak a háborús célja elérhetetlen.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 979
113
Ukran harci roller vagy micsoda...

IMF is bejelentkett Ukrajnara.

Nah, szetkaptak az oroszok egy ukran S 300-at. Gyönyörű egy latvany de szerintem ez mar tavalyi.

Kremnaja tersege. Ugy szetlovik azt az erdőt hogy a favagok majd egy eletre megemlegetik.

H-55 raketat talaltak az ukranok egy tóban.
Eléggé egyben van erdekes, vajon hogy kerult oda.


Kolumbia elnöke így reagált az Egyesült Államok javaslatára: Mi a béke pártján állunk, és szívesebben csinálunk az orosz gyártmányú fegyverekből fémhulladékot, mintsem hogy Ukrajnának adjuk át.


Orosz Nagykövetség: A kínai állampolgárok orosz vízumigénye megnőtt, és fokozatosan visszatér a járvány előtti szintre.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 506
54 465
113
Hát, végig olvastam az utolsó 8 oldalt. Volt benne minden, jók, rosszak, hülyeségek mint a két oldaltól. Valamit pedig még véleményezni sem tudtam, annyira ellentmondásosak voltak.
A cikkel kapcsolatosan alapvetően jó összefoglalás, de 20%-ban olyan konkrét hülyeségek vannak benne (talán nem véletlenül), amely tönkreteheti az összképet. Autós kártya szintű összehasonlítás, érdekes adatok, féligazságok. És igen, lehet olyan cikket írni, amiben sokkal reálisabb képet lehet megfogalmazni, bár nem újságírói vénával.
Aki egy kicsit is reálisan próbálja elemezni ezt a fegyveres konfliktust (nem csak katonai értelemben), az világosan látja, hogy sokkal nagyobb tétekről van szó. Nem Ukrajna léte, vagy nem léte, hanem a világ jövőjének a sorsa fog eldőlni, ami nem hónapokban, hanem években lesz mérhető, ha valaki nem fogja rövidre zárni és akkor hosszú áramszünet következik mindenhol.
Nincsenek csodafegyverek, azok csak a laikus közvéleménynek szólnak. Egy ország(csoport) egy háborúban egy rendszert képez, ennek egyik eleme a hadsereg, illetve a hadseregen belül is vannak alrendszerek, amelyekben a haditechnikai eszközök is csak egyes elemek, amik működését sok minden befolyásolja. A technikai jellemzők önmagukban csak az alapját képezik a hatásosságuknak. Na, ezt sikerült jó bonyolultan leírnom, de szerintem sokan tudjátok majd jól értelmezni. Mint ahogyan a légvédelmi komplexumok, a repülőgépek stb. is egy alrendszer egyes elemei, úgy a harckocsik is. Mire is fejlesztették ki őket? Hogy az álló védelmet áttörjék és dinamikussá tegyék a harcot. Ezt fejlesztk lassan tökélyre, de mindíg ott van az ellenoldal, a páncéélelhárítás. Sokoldalú haditechnikai eszközök, de nekik is megvannak a korlátjaik. Rendszerben alkalmazva lehetnek csak hatásosak. A nyugati modern harckocsikat arra tervezték, hogy szinte korlátlan légi fedezet mellett, teljes logisztikai háttérrel, mindennel megtámogatva alkalmazzák őket. Ebből mi van meg Ukrajnának? Miért nem a régebbi nyugati típusokat adják oda? Egyáltalán mire akarják használni?
Egyértelműen, koncentráltan támadni akarnak velük, különben ezek is csak a veszteségeket növelnék. Meg lesz erre az erő? Kitudja. Az oroszok igen csak beleköphetnek az elképzelésekbe. Azt azért látni kell, hogy az orosz haditechnika alapvetően a nyugati haditechnika ellen készült és készül és nem a jelenlegi mennyiségekben számoltak. Az, hogy az alapvető harcászati - technikai jellemzőkben hogyan viszonyulnak egymáshoz, az csak egy a sok ismeretlen tényező közül.
Sokan felteszik a kérdést, hogy az orosz vezetés, hadsereg egyáltalán miért nem ad válaszokat a kihívásokra, az eszkalációra? Azért, mert csak kis lépésenként haladnak előre, ami nem olyan látványos? De látványos, csak össze kellene hasonlítani a kiinduló pontot és a mostanit, hogy mik a különbségek és az elért eredmények, a célok teljesítése hol tart. Mozgósítás, hadipar felpörgetése, egyre modernebb eszközök bevetése, infrastruktúra, légvédelem elleni csapások, hadműveletek teljes áttervezése a hadászati célok elérése céljából, területek feladása, sokkal jobb védelmi vonalak kiépítése a harcoló állomány védelme miatt. Főleg mostanában látható, hogy a politika az ukránoknál sokkal jobban beleszól a konkrét katonai tevékenységekbe, mint az oroszoknál, mivel Zelenszkíj másoktól függ (nem önálló identitás, de bizonyítani akarja, hogy az, ezért hoz meg irreális döntéseket), míg az oroszok nem függenek szinte senkitől.
Nem véletlen, hogy a nyugatnak (USA/EU/NATO) most kellett sürgősen lépnie, kényszer helyzetben vannak (légvédelmi komplexumok, komplett haditechnikai készlet csoportok és most a végén a harckocsik szállítása és a végén nem lesz más, szinte az egész fegyverzeti arzenált be kell majd vetniük. Egyre modernebb repülő eszközöket, a támadó és védelmi fegyverzettel együtt, sokkal komolyabb tüzérségi rakétákat, haditengerészeti eszközöket, fegyverzetet, komolyabb légvédelmi komplexumokat, mindent! Ne gondoljuk már, hogy az USA-ban nem tervezték/tervezik meg az eszkaláció lépéseit, azok csak úgy jönnek? A mostani harckocsi szállítás is be volt tervezve már, csak az oroszok kicsit belekavartak (mint a háború elindításával), azért kellett ezt most szinte kutyafuttában összehozni. Szerintem a következő eszkalációs lépések is sokban fognak függeni az oroszoktól. Az USA/angol/NATO vezérkarokban csinálják a terveket, az ukrán vezérkar csak felügyelet mellett végrehajtsa azokat. Vélelmezem, hogy a Donbaszi védelembe nem nagyon avatkoznak bele, eddig az ukránok aránylag elég jól csinálták (kérdés, hogy mekkora veszteségekkel számoltak, ami most szaladt el). Az USA/angol/NATO és vele szemben az oroszok is mindenképpen támadásokban gondolkodnak, a védelemben csak elforgácsolódnának az erőik. Szerintem most az idővel az oroszok állnak sokkal jobban, lassan több új, modernebb eszközük lesz, mint amennyi elpusztult idáig. Szemmel láthatóan számítottak az eszkalációs szintekre, felkészültek/felkészülnek rá, nem izgulnak különösebben. Nem első bálozók.
Jó lenne inkább azt követni, hogy a fronton elpusztult haditechnika, élőerő veszteségek hogyan változnak idővel mind a két oldalon, mert igazából abból lehetne jó következtetéseket levonni, látni a változásokat, prognosztizálni a jövőt.
Az, hogy a végén melyik harckocsi, IFV milyen eredményességet fog produkálni, majd meglátjuk. Egyenlőre a téteket lehet megtenni.
Az 9К123/9М123 "Hrizantéma" AT-15 Springer ATGM komplexumok vajon mennyire lesznek hatékonyak?
01.jpg

hrizantema-1.jpg

T-90M
Egyet èrtek veled.
Eddig semmi nem volt game changer. Se a többezer Javelin, se a kohöszökevény IFV-k, szovjet harckocsik. Ez a pàr nyugati harckocsi sem lesz az. És 50 ilyenolyan repülőgép sem. Mindez csak Ukrajna agóniáját hosszabbítja.