[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 735
32 420
113
Veszélyes volt.
Jár az utolsó kenet.
Brit oktatók
Üsti fecskék Artyemovszkban.
Army quest...
Leo2k...
BMPT Terminátor...
Ugledar.
Sorakozó...
Ábrahám és Baradlay..
Go Wagner, go.
Kremenna.
Ukrocsecsen.
Aknamentesítés....
Átal mennék én a....
F-16 lyukrajnának.
Drónok...
Szu-34...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 232
29 391
113
Elsőre neken annyi a véleményem ha 2014-ben aláírják a társulási szerződést az Ukránok akkor azzal hosszabb távon az Oroszok is nyerhettek volna gazdaságilag.Nem lett volna majdan,nincs szankció jön az Euba az olcsó Orosz nyersanyag.Természetesen érthető ha az Oroszok nem engedték aláírni Janukovicsnsnak aláírni a szerződést és eltávolodni "érdekszférájukat" nyugat felé.Véleményem szerint tisztában lehettek azzal hogy az Ukránok jelentős része "fellázad" hasonlóan a 2004-es eseményekhez.Usa meg "csak" kihasználta hogy a saját "érdekében" felgyorsítsa az eseményeket.És ha s gazdsdásgi oldalt,Európai befolyás megerősítése,erős Orosz gazdasági befolyás leválasztása egyenlőre elérték a céljukat
Komolyan, nem értelek titeket. Jött volna a Zejju meg a Kánaán, csak a cúúúnya Hókuszputyin nem engedte Janukovicsnak a társulási szerződés aláírását.
Vámunió Oroszország és Ukrajna között. Német cuccok menni Ukrajna, átcsomagol, és vámmentesen tovább Oroszország, de persze az oroszok fizessenek vámot továbbra is. Kit néztek ennyire hülyének? Erre az oroszok azt mondták, h NYET, Janukovics meg kiszámolta, h az EU által ígért pénz kevesebb, mint amit a vámunión nyernek. Ez rohadtul nem Ukrajnáról szólt, hanem az orosz piac verseny nélküli eléréséről.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 486
67 888
113
Ez egy tök jó cikk lett, ajánlom mindenkinek elolvasásra!
(Még mielőtt bárki is pálcát törne, nézzétek meg hol van a kérdőjel a címben ;) )
Köszönjük @Green Leader !
Gondolom a forrás HTKA. :D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 675
48 621
113

Lancet pusztította el az amerikai M777 tarackokat Kremennaya közelében​

Csak január 26-án a nap első felében egyszerre három ilyen videó jelent meg a weben.
Az ejtőernyős kezelők pontos csapásokat mérnek a Lancet lőszerrel a NATO tüzérségére.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674736048

Az Északi Áramlat 2 ügyvezető igazgatója a Putyinnal az NWO-ról folytatott beszélgetésről beszélt​


Az Északi Áramlat 2 vezérigazgatója, Matthias Warnig elmondta, hogy az ukrajnai invázió után személyesen beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában. Megpróbálta kideríteni ennek a katonai hadjáratnak a célját.
Ezt mondta Warnig a Zeit német kiadásának adott interjújában.
"Mik a céljaid? Donyeckről és Luganszkról beszélsz, ugyanakkor a csapataid Kijevet akarják bevenni… Odesszára vagy Harkovra, vagy egész Ukrajnára, vagy még többre van szükséged? – kérdezte Putyint.
Putyin azt válaszolta: "ez államtitok".
A kiadvány szerint az Orosz Föderáció elnöke felajánlotta Warnignak, hogy költözzön Moszkvába, de ő visszautasította.
Zeit tisztázza, hogy Warnig az egyetlen német az Egyesült Államok szankciós listáján az Oroszországgal folytatott üzlete miatt.
Az újság szerint Nyugaton senkinek nincs szorosabb kapcsolata Vlagyimir Putyinnal, mint Warnignak. Az 1990-es évek óta sokszor találkoztak, együtt vadásztak, horgásztak és sétáltak. Zeit azt írja, hogy szinte mindig németül beszéltek egymással.
Továbbá Warnig a kiadványnak adott interjújában nemlegesen válaszolt arra a kérdésre, hogy az oroszok felrobbantották-e az Északi Áramlatot, és a „Ki akkor? NATO ország? bólintott.
Arra a kérdésre, hogy Anglia áll-e a robbantások mögött, azt mondta: „Ez spekuláció. De gondolj bele."
Источник: https://rusvesna.su/news/1674742949

Az OP-ban megjelent forrásunk elmondta, hogy Zaluzsnij kettős ellentámadás indítását javasolja tavasszal az orosz hadsereg erőinek kiverésére. Az Ukrán Fegyveres Erők egyik csoportjának délen kell előrenyomulnia, a másodiknak pedig további csapást kell szerveznie Szeverodonyeck irányába, hogy elfoglalja Szvatovot és Kremennaját, nyomást gyakorolva Luganszkra. Ezzel szemben az USA/Pentagon ragaszkodik ahhoz, hogy koncentrált csapásra van szükség Zaporozsje irányában, hogy megszakítsa az orosz csoportosulást, és a Krímbe való visszavonulásra kényszerítse.

Az Ukrán Fegyveres Erők légvédelmi pozícióterületének megsemmisítése Harkiv régióban Az ukrán csapatok az Oskol folyó partján, Lesznaja Sztenka falutól északnyugatra fekvő erdősávban legalább négy hordozórakétát helyeztek el párban, egymástól több méteres távolságra, valamint egy radart a légi célpontok meghatározására .
❗️A találat következtében a lőszer másodlagos felrobbantása két komplexumban történt. Legalább két S-300-as teljesen megsemmisült, a maradék kettőt és nagy valószínűséggel a radart is letiltották az Iskander lövedék és a légvédelmi rendszer repülő részei.
Az RF fegyveres erők újrakezdték az ellenséges légvédelem szisztematikus visszaszorítását. A NATO-országokból folyamatosan zajló fegyverszállítások, köztük a légvédelmi rendszerek komoly problémát jelentenek a jövőben az orosz hadsereg számára, amelyet azonnal kezelni kell.
Ugyanakkor maguk az ukrán alakulatok kezdték teljesen figyelmen kívül hagyni az elemi óvintézkedéseket. Az érintkezési vonaltól 21 km-re helyezkedett el az S-300-as pozícióterület legalább öt kilövőből .
Megfizették az árát az ilyen figyelmetlenségnek. Az orosz UAV kezelői könnyedén megtalálták a szolgálatban lévő légvédelmi rendszereket, és azonnal a pontra irányították a rakétaerőket, egyszerre több légvédelmi rendszert is eltalálva egy lövéssel.
Ez a példa ismét bizonyítja a felderítő eszközök és a nagy pontosságú csapásmérő fegyverek kombinációjának hatékonyságát. A „felfedezett – rámutatott – ütött” rendszernek a frontvonal szokásos akciókészletévé kell válnia.
Ugyanakkor semmi esetre sem szabad megfeledkezni az elemi biztonsági követelményekről: az Ukrán Fegyveres Erők példája bizonyítja, hogy több felszerelés egy ponton történő elhelyezése a legjobb ajándék az ellenségnek.
Koordináták : # Oroszország #Ukrajna 49.482769, 37.610750
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 771
15 730
113
Komolyan, nem értelek titeket. Jött volna a Zejju meg a Kánaán, csak a cúúúnya Hókuszputyin nem engedte Janukovicsnak a társulási szerződés aláírását.
Vámunió Oroszország és Ukrajna között. Német cuccok menni Ukrajna, átcsomagol, és vámmentesen tovább Oroszország, de persze az oroszok fizessenek vámot továbbra is. Kit néztek ennyire hülyének? Erre az oroszok azt mondták, h NYET, Janukovics meg kiszámolta, h az EU által ígért pénz kevesebb, mint amit a vámunión nyernek. Ez rohadtul nem Ukrajnáról szólt, hanem az orosz piac verseny nélküli eléréséről.
2014 tavaszán meg alá is írták a társulási szerződsét, aztán véletlenül azóta is várják a nagy EU-s életszínvonalat, amivel hülyítették a népet.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 530
20 640
113
Te jó Isten, könyörgöm: OLVASSÁTOK MÁR EL A CIKKET, mielőtt idiótaságokat írtok.

Köszi.
Igazad van, elolvastam. Az a bajom veletek "újságírókkal", hogy szemrebbenés nélkül burkoljátok a nyilvánvaló hülyeséget is néhány vékonyabb igazságot tartalmazó újságpapírba.

A leírtak alapján ez nálatok "tényszerű" közlés:

"fő fegyverük, a Rheinmetall Rh-120-as harckocsiágyúja kiválóan alkalmas arra, hogy gyakorlatilag bármilyen orosz harckocsi páncélzatát szinte bárhol átüsse, beleértve a legmodernebb, T-90M harckocsikat is. Ugyanakkor, ahogy korábban is hangsúlyoztuk: direkt tűzharc nagyon ritkán alakul ki ukrán és orosz harckocsik közt. Széljegyzeten annyit érdemes még megjegyezni, hogy a brit Challenger 2-es nem rendelkezik olyan tűzerővel, mint az Abrams vagy a Leopard 2." (mielőtt megsértődik valaki, idézve a Portfolio katonai szaklapból)
és rögtön utána ez:
"A Leopard 2-esek és Abramsek, valamint a brit Challenger 2-esek megfelelő páncélvédettséggel rendelkeznek ahhoz, hogy akár tornyukkal, akár homlokpáncéljukkal felfogják a legtöbb orosz 125 milliméteres harckocsiágyú szinte bármilyen lövedéktípusát és kifejezetten az Abrams páncélzata a legtöbb rakétagránátvető támadásának is ellenáll." (szintén Portfolio idézet)
Összefoglalva: a Leók és Ábrahámok bármilyen orosz harckocsit kilőnek, őket meg orosz részről szinte semmi sem tudja megsebezni sem. :D
Ez egyszerűen csúsztatás, vagy ahogy falun mondják, "hazudsz fiam"!
Az orosz harckocsilőszerek közül bőven van olyan ami akár szemből is kiszedi bármelyiket (3BM32, 3BM42, 3BM44M, 3BM48, 3BM60 stb...), főleg, hogy az ukrán háborúban elsősorban a közeli rálövés a jellemző a terepviszonyok miatt. Ritka ugyanis a 2-3 km-es rálátás, általában 500-1000 m közötti a lőtáv. Ezen felül már szinte mindig bezavar egy erdősáv, egy domb, egy épület. Ugyanilyen ritka a tisztán frontális rálátás. Talán Herszonnál volt először igazi "síkvidéki" terep, de az erdősávok ott is bezavartak...

Szóval ha már "szakértő" cikket ír valaki, legalább ne csúsztasson és ne akarjon olyan állításokat megfogalmazni, amik nem állják meg a helyüket.

Remélem érted, miért nem olvasok Portfoliót gyakrabban... :D
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
874
4 949
93
előtúrták a "jóslatokat" is :)


na ez alapján feleslege akkor a nehézfegyverzet szállítás, a dolgok már eldöntésre kerültek. nincs kiút :)
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 743
14 144
113
Igazad van, elolvastam. Az a bajom veletek "újságírókkal", hogy szemrebbenés nélkül burkoljátok a nyilvánvaló hülyeséget is néhány vékonyabb igazságot tartalmazó újságpapírba.

A leírtak alapján ez nálatok "tényszerű" közlés:

"fő fegyverük, a Rheinmetall Rh-120-as harckocsiágyúja kiválóan alkalmas arra, hogy gyakorlatilag bármilyen orosz harckocsi páncélzatát szinte bárhol átüsse, beleértve a legmodernebb, T-90M harckocsikat is. Ugyanakkor, ahogy korábban is hangsúlyoztuk: direkt tűzharc nagyon ritkán alakul ki ukrán és orosz harckocsik közt. Széljegyzeten annyit érdemes még megjegyezni, hogy a brit Challenger 2-es nem rendelkezik olyan tűzerővel, mint az Abrams vagy a Leopard 2." (mielőtt megsértődik valaki, idézve a Portfolio katonai szaklapból)
és rögtön utána ez:
"A Leopard 2-esek és Abramsek, valamint a brit Challenger 2-esek megfelelő páncélvédettséggel rendelkeznek ahhoz, hogy akár tornyukkal, akár homlokpáncéljukkal felfogják a legtöbb orosz 125 milliméteres harckocsiágyú szinte bármilyen lövedéktípusát és kifejezetten az Abrams páncélzata a legtöbb rakétagránátvető támadásának is ellenáll." (szintén Portfolio idézet)
Összefoglalva: a Leók és Ábrahámok bármilyen orosz harckocsit kilőnek, őket meg orosz részről szinte semmi sem tudja megsebezni sem. :D
Ez egyszerűen csúsztatás, vagy ahogy falun mondják, "hazudsz fiam"!
Az orosz harckocsilőszerek közül bőven van olyan ami akár szemből is kiszedi bármelyiket (3BM32, 3BM42, 3BM44M, 3BM48, 3BM60 stb...), főleg, hogy az ukrán háborúban elsősorban a közeli rálövés a jellemző a terepviszonyok miatt. Ritka ugyanis a 2-3 km-es rálátás, általában 500-1000 m közötti a lőtáv. Ezen felül már szinte mindig bezavar egy erdősáv, egy domb, egy épület. Ugyanilyen ritka a tisztán frontális rálátás. Talán Herszonnál volt először igazi "síkvidéki" terep, de az erdősávok ott is bezavartak...

Szóval ha már "szakértő" cikket ír valaki, legalább ne csúsztasson és ne akarjon olyan állításokat megfogalmazni, amik nem állják meg a helyüket.

Remélem érted, miért nem olvasok Portfoliót gyakrabban... :D


Igazából nálam az tette be a kaput, hogy ilyen oryx kaliberű számok vannak bedobva veszteségnek.

Jó, portfolión eleve lehozták az ukrán légvédelmi statisztikát is. Szóval.. most vagy direkt.. ha meg a cikkiró, aki átemeli elhiszi.. akkor azért komolytalan.


Alakul a teljes elvágás:

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 307
68 483
113
Te jó Isten, könyörgöm: OLVASSÁTOK MÁR EL A CIKKET, mielőtt idiótaságokat írtok.

Köszi.
Jó a cikk szerintem. Megfelelően kiegyensulyozott. Meglepő a Portfoliotol.

Ez a Terminator nagyon tetszik. Fel is irom a bevasarlolistamra a TOS meg az Iszkander melle.

A finnek a svedek nelkul is mennenek mar a Natoba. Jó osszetarto egy brigad.


Baerbockrol egy realista szosszenet.
Alatta egy Kis Benedek Jozsef osszefoglalo a tankokrol.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa:​Fejjel haritottak ismet az ukranok.
Vajon hol van a hires Nato legvedelem? Ujabb kamu csodafegyver?


A mai legicsapas taktikaja. Semmit sem ert a Nato legvedelem.Ezekkel lovik rendszeresen a donbasszi civileket az ukran/Nato csapatok.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 300
37 267
113
A Sturm-S harckocsivadászok műveletei Ukrajnában

Az RF Grad üteg tüzelése ukrán koncentrációkban Kremennaja közelében

M777 tarack megsemmisült Krasznolimanszk irányában

Terminátor
 
Last edited by a moderator:

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
437
3 300
93
Háromrészes cikksorozat egy meglehetősen atlantista (ex-US Army) veterántól, aki végigharcolta az első Öböl-háborút, többek közt részt vett az egyik legjelentősebb tankcsatában is:Ha lesz időm, majd fordítok belőle, de a lényeg kb az, hogy szerinte ha az irakiak rendelkeztek volna M1A1ekkel és az amerikaiak a T72-kkel, akkor is az amerikaiak nyertek volna - mert ők összhaderőnemi hadműveletben, komoly kiképzéssel használták a tankjaikat. Ellentétben az irakiakkal.
És azt is leírja, hogy ukrajna jelen pillanatban képtelen lenne hasonló összhaderőnemi támadást indítani, és hogy ezt a képességet TALÁN év vége felé tudnák úgy-ahogy kialakítani, amennyiben az oroszok békén hagynák őket addig.
De mivel az oroszok nem állnak le, nagyon kicsi az esélye annak, hogy potens támadóerőt tudjanak kiállítani az ukrán oldalon, egyáltalán.
Rengeteget ír a logisztikai/karbantartási kihívásokról, amelyeket ők azért tudtak abszolválni 1991-ben, mert volt rá kiképzett gárda, volt hozzá eszközpark, alkatrész és alkalom (nem kellett félni attól, hogy az irakiak esetleg szétlövik a tábori javítóbázist).

Érdemes elolvasni, ritkán látható ilyen összeszedett és őszinte elemzés a témában a nyugati oldalról.
Meg fogjuk köszönni a forditásodat,ha sikerül rá idöt szakitanod.