[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
8 740
36 519
113
Ha ott vannak, akkor már hetekkel, hónapokkal ezelőtt megkezdődött rájuk az ukránok kiképzése. Sőt, a technika már akkor úton lehetett, amikor nagy csinnadrattával bejelentették a szállítást. De ez nem egyedi eset ebben a háborúban, szerintem.

Nincs ott már semmiféle kiképzés. Lengyel exkatonák mennek a frontra, ha ők elfogynak mennek a spanyolok stb.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
22 135
69 384
113
Tiltakozások a német fegyverszállítások ellen, München:

Ausztrália:

Moszkva:

Oroszok a világbékéért:

Gyerekek:

Auschwitz:

Mindeközben Lemberben:

Front:


Mariupol:
(A kutya és a húsok! EPIC! :D)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
4 015
35 397
113
Magyar nyelvű riport a kényszer sorozásokról...természetesen orosz propi :D
Ilyenekhez miért nem szólnak hozzá a kopter, lada, csiga, stb félék? Az ukránoknak minden meg van bocsájtva...
Nyugat-Ukrajnában a katonai nyilvántartási és besorozási hivatalok videót forgatnak arról, hogyan csúfolják ki a helyi lakosokat, akik a "hírvivők" láttán különböző irányokba szóródnak szét.
A közönség reakciója a kommentekben teljesen várható volt.

Melyek a háború céljai?​

Erich Vad volt dandártábornok. 2006 és 2013 között Angela Merkel német kancellár katonapolitikai tanácsadója volt. Azon ritka hangok közé tartozik, akik politikai stratégia és diplomáciai erőfeszítések nélkül, már korán, nyilvánosan felszólaltak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások ellen. Még most is kimondja a kényelmetlen igazságot. Az Emma magazinban január 12-én megjelent beszélgetés egyúttal azt is igazolja, hogy a nyugat-európai gondolkodásból sem veszett ki teljesen a normális, reálpolitikai megközelítés.


A nyílt forrású információk (open source intelligence - OSINT) egyre jelentősebb szerepet játszanak, hiszen mindenkinél van fényképezőgép a mobiltelefonjába építve.
Az alábbi képet egy isnerősöm küldte a nagylaki határátkelőről.
javítva: Ez egy Marder 1A2/A3 a gépágyú és a hátsó géppuska és rakétaindító állvány nélkül. Nyilván úton Románián át Ukrajnába. Még két másik állt sorba "vámkezelésre".
A jelek szerint elkezdődött a kezelők kiképzése, mert nem valószínű, hogy ezek már a ténylegesen átadásra kerülő eszközök lennének.
Hozzászóló:
Ez szerintem egy Marder 1A3 de tuti h nem 2. Az ha minden igaz nem került sorozatgyártásra.

A német védelmi minisztérium vezetője elmondta, hogy az Ukrajnának ígért Leopard 2-t március végéig szállítják.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
43 339
66 136
113
A mondat utolsó fele a lényeg. Ha veszít az USA, oda az ingyen pénz és a másokon való élősködés. Na meg a vazallusok is szép csendben kifarolnak mellőle, a jövőben pedig nem sok olyan országot fog találni, ahol a kedvéért, mint az ukránok, leromboltatják magukat (mert az USA, úgy is megvéd). Szóval az USA/nyugatnak sincs ahová hátrálnia. Jobban mondva az USA még megteheti, hogy Európából mindent kivisz ami értékes (gyárak, technikai tudás, értékes humán tőke, stb.), aztán a szigetén megpróbálja magát összeszedni. Ez az egy olyan opció, amibe nem pusztul bele az emberiség, igaz mi itt Európában nagyon meg fogjuk sínleni.

Kedves Dudi. Mint katonát kérdezlek. Szerinted mennyire fogják bírni a nyugati vasak a nyugati ATGM-eket? Merthogy a ruszkik elég szép számmal szereztek ezekből az elmúlt 11 hónapban.
A tetőpáncél minden harckocsin gyenge kivétel nélkül. Az oroszok a sajátjaikkal fognak lőni döntően azok ellen pedig szemből pl egy A5 eléggé biztonságban van. Oldalról pedig minden harckocsi gyakorlatilag védtelen a közepesen modern pánceltörő eszközökkel szemben.

A modern páncéltörő eszközökkel szemben a harcászat adhat megfelelő védelmet, ha nincs hard kill APS a harckocsin. Egész egyszerűen el kell érni, hogy vagy ne tudjon lőni az ellenseg, vagy ha mégis, akkor minél gyorsabban meg kell semisíteni a páncéltörő tüzelőállást.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 746
4 579
113
Olyan érzése van az embernek mintha valami megváltót látnátok ebben a harckocsiban,szerintem nem így lesz,de a puding próbája az evés szokták mondani.Az én meglátásomban az ukrán környezet,és terepviszonyok egy rémálom lesz egy fél kádár kocka nagyságú tanknak.Persze 6 kilóméterre is el bír lőni,de ez nem a sivatag végtelen látómezővel,zs kategóriás elenfelekkel.Itt kérem 300-400 méterenként fasorok vannak amiben lehet az általad fikázott T-62 ha nincs akkor jó eséllyel ATGM van benne.A talajról meg egy kis ízelítő.

Szerintem bizony nagyon komoly fenyegetés az a sok nyugati modern MBT. De nem csak azokat kell számolni.
A sok IFV,APC meg tömérdek kerekes járművel együtt plusz tüzérségi rendszerek.
Egy elég ütős kombinàlt mobil sereget tudnak kiállítani, ami ha nézzük hogy mit tudtak elérni ennél hitványabb felszereléssel szeptemberben.
És persze kétségeim sincsenek, hogy rengeteg tankban nem ukránok fognak ülni.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
7 976
41 712
113
Szerintem bizony nagyon komoly fenyegetés az a sok nyugati modern MBT. De nem csak azokat kell számolni.
A sok IFV,APC meg tömérdek kerekes járművel együtt plusz tüzérségi rendszerek.
Egy elég ütős kombinàlt mobil sereget tudnak kiállítani, ami ha nézzük hogy mit tudtak elérni ennél hitványabb felszereléssel szeptemberben.
És persze kétségeim sincsenek, hogy rengeteg tankban nem ukránok fognak ülni.
Háromrészes cikksorozat egy meglehetősen atlantista (ex-US Army) veterántól, aki végigharcolta az első Öböl-háborút, többek közt részt vett az egyik legjelentősebb tankcsatában is:Ha lesz időm, majd fordítok belőle, de a lényeg kb az, hogy szerinte ha az irakiak rendelkeztek volna M1A1ekkel és az amerikaiak a T72-kkel, akkor is az amerikaiak nyertek volna - mert ők összhaderőnemi hadműveletben, komoly kiképzéssel használták a tankjaikat. Ellentétben az irakiakkal.
És azt is leírja, hogy ukrajna jelen pillanatban képtelen lenne hasonló összhaderőnemi támadást indítani, és hogy ezt a képességet TALÁN év vége felé tudnák úgy-ahogy kialakítani, amennyiben az oroszok békén hagynák őket addig.
De mivel az oroszok nem állnak le, nagyon kicsi az esélye annak, hogy potens támadóerőt tudjanak kiállítani az ukrán oldalon, egyáltalán.
Rengeteget ír a logisztikai/karbantartási kihívásokról, amelyeket ők azért tudtak abszolválni 1991-ben, mert volt rá kiképzett gárda, volt hozzá eszközpark, alkatrész és alkalom (nem kellett félni attól, hogy az irakiak esetleg szétlövik a tábori javítóbázist).

Érdemes elolvasni, ritkán látható ilyen összeszedett és őszinte elemzés a témában a nyugati oldalról.
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 129
13 108
113
Ezt mondjuk itt páran a háború kezdete óta, hogy ha az oroszok csak a szájukat tudják tépni, akkor a nyugat folyamatosan emelni fogja a tétet. Oké, hogy fogynak az ukránok, de lassan ott fogunk tartani, hogy az oroszok már attól sem tudják visszatartani a nyugatot, hogy csapatokat küldjenek be Nyugat-Ukrajnába, meg kelet-Galíciába.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
514
5 249
93
A tetőpáncél minden harckocsin gyenge kivétel nélkül. Az oroszok a sajátjaikkal fognak lőni döntően azok ellen pedig szemből pl egy A5 eléggé biztonságban van. Oldalról pedig minden harckocsi gyakorlatilag védtelen a közepesen modern pánceltörő eszközökkel szemben.

A modern páncéltörő eszközökkel szemben a harcászat adhat megfelelő védelmet, ha nincs hard kill APS a harckocsin. Egész egyszerűen el kell érni, hogy vagy ne tudjon lőni az ellenseg, vagy ha mégis, akkor minél gyorsabban meg kell semisíteni a páncéltörő tüzelőállást.
És ezt hogyan képzelitek? 1:9 tüzérségi hátrànyban, nulla légitámogatással?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 096
41 374
113
Ezt mondjuk itt páran a háború kezdete óta, hogy ha az oroszok csak a szájukat tudják tépni, akkor a nyugat folyamatosan emelni fogja a tétet. Oké, hogy fogynak az ukránok, de lassan ott fogunk tartani, hogy az oroszok már attól sem tudják visszatartani a nyugatot, hogy csapatokat küldjenek be Nyugat-Ukrajnába, meg kelet-Galíciába.
Tényleg mostanra azt gondolom, hogy ez nagyon félreszaladt.

Az oroszok nem hitték, és most sem értik a nyugatot, hogy az hogy mer ilyen nyíltan/az orosz olvasatban pofátlanul beavatkozni a szerintük saját belháborújukba.

A nyugat meg nem hiszi, érti hogy az oroszok oda fognak baszni tényleg, ha túltolják a biciklit. Itt a legfőbb gond szerintem az, hogy mindenki úgy gondolja, hogy a másik úgy fog viselkedni mint ahogy Ő tenne. De az oroszok nem a nyugat, az orosz vezetők, meg a néplélek nagyon más mint a mostani mondjuk átlag belga/német/francia.

Ütközőpálya ez már a javából, mi meg végig fogjuk nézni az első sorból már MEGINT sajnos :(.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 203
16 041
113
A tetőpáncél minden harckocsin gyenge kivétel nélkül. Az oroszok a sajátjaikkal fognak lőni döntően azok ellen pedig szemből pl egy A5 eléggé biztonságban van. Oldalról pedig minden harckocsi gyakorlatilag védtelen a közepesen modern pánceltörő eszközökkel szemben.

A modern páncéltörő eszközökkel szemben a harcászat adhat megfelelő védelmet, ha nincs hard kill APS a harckocsin. Egész egyszerűen el kell érni, hogy vagy ne tudjon lőni az ellenseg, vagy ha mégis, akkor minél gyorsabban meg kell semisíteni a páncéltörő tüzelőállást.
Azért ezzel vitatkoznék. A ruszki APFSDS lőszerek közül a 3BM60 átviszi szemből a Leót is és az Abramset is, márpedig ezzel a típusú lőszerrel a T72B3, a T90 (A és M variáns egyaránt) és a T80BVM is fel van szerelve.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 264
5 601
113
Ezt mondjuk itt páran a háború kezdete óta, hogy ha az oroszok csak a szájukat tudják tépni
a kérdés hogy mi a cél
a cél az, hogy európa jöjjön le az orosz olcsó alapanyagról és energiáról ezzel veszítse el az ezzel kapcsolatos gazdasági versenyelőnyét az usával szemben, egyben mindörökre írja ki magát a nagyhatalmi ambíciókkal bírók sorából
az eszköz a célhoz európa háborúztatása az oroszokkal, ukrajnában
a jelen fázisban a cél nincs még elérve, hiába lep el mindent a ruszofób propaganda nyugateurópában ha holnap valahogy végetér a háború max néhány év és megint épülnek a gázvezetékek a jamalról
a cél eléréséhez szükséges valami jelentős, nagy konfrontáció
ehhez alkalmasnak látszik egy orosz nukleáris csapás kiprovokálása itt európában
ez viszont nem megy másképp, mint oroszországot egzisztenciálisan veszélyeztetni, európa irányából
na ezért kell srófolni fel a tétet, napról napra
jó megoldás számunkra a problémára nem létezik, európa a saját érdekeit nem csak képviselni, de megfogalmazni se tudja
ha szerencsénk van az oroszok átlátják a helyzetet, és azt a bizonyos csapás nem európai célpontra mérik hanem egy usa hordozócsoportra icbm-mel a világ túlsó felén, arra a logikus és ésszerű válasz hogy az usa legyalulja ugyanúgy nukleáris fejjel hmeimimet, és akkor felvehetik a telefont megbeszélni hogy hogyan tovább hiszen a saját hátországukat és polgári lakosságukat még nem érte csapás és van már miről beszélni
de ha túlpörög az inga és a válasz orosz területet ér akkor pld. nincs már megállás, és kérdés hogy az orosz hajlandó-e direkt usa célpontot támadni vagy belemegy a csapdába ésinkább lemberget vagy rzeszovot gyalulja le demonstratíve..
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 585
13 743
113
A tetőpáncél minden harckocsin gyenge kivétel nélkül. Az oroszok a sajátjaikkal fognak lőni döntően azok ellen pedig szemből pl egy A5 eléggé biztonságban van. Oldalról pedig minden harckocsi gyakorlatilag védtelen a közepesen modern pánceltörő eszközökkel szemben.

Ezért kérdeztem. Az oroszok valószínű zsákmányoltak egy jó párat a fentről támadó eszközökből. Tudom, írtad, hogy nem lövik el azokat, hanem tanulmányozzák. Na de ha több száz ilyen került hozzájuk, akkor egy tucat elég tanulmányozásra, a többi mehet a Leo-k ellen. És még ott vannak a saját orosz helikopterről és csatarepülőről indítható páncéltörő rakéták, nem irányított rakéták. Ezeknek akár többszörös erejű a robbanófejük egy hagyományos "földi" indítású eszközzel szemben.
Nem mellékesen az orosz tüzérség sem piskóta. Ha olyan töltetekkel lőnek, melyek fentről támadnak és kumulatívok, akkor az is gondot fog okozni a nyugati vasaknak.
Na de majd meglátjuk. A puding próbája az evés.
A modern páncéltörő eszközökkel szemben a harcászat adhat megfelelő védelmet, ha nincs hard kill APS a harckocsin. Egész egyszerűen el kell érni, hogy vagy ne tudjon lőni az ellenseg, vagy ha mégis, akkor minél gyorsabban meg kell semisíteni a páncéltörő tüzelőállást.
Ebben is igazad van. Egy kemény talajon a 60-65 t MBT jól mozog (meg van hozzá az ereje), így ki tud térni bizonyos dolgok elől.
De egy felázott ukrán területen ez nem fog menni, nagyon nehéz lesz a gyors kitérő manőverezés, amikor az előrehaladás is problémás lesz. És ha beragad egy ilyen tank a sárba, akkor kacsalövészet vár rá, lett légyen akár milyen jól is páncélozva, előbb utóbb szétkapják.
Én a nyugat helyében vártam volna a nyár elejéig, hogy felszáradjon a sár és legyen egy stabilabb talaj arrafelé.
De lehet, hogy pont az a cél, hogy kipróbálják, minként bírja a nyugati technika a méteres sarat.

Ami még aggályos a nyugati MBT-el kapcsolatban, hogy nagyon precíz műszerek (szemben az orosszal) így nagyon karbantartásigényesek. Nagy kérdés, hogy ezt miként oldják meg abban a durva háborús környezetben.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
8 219
25 669
113
A kis torkos...
Escape from Artyemovszk..
@Kopi2000 nak szeretettel, Zeli.
Escape from Artyemovszk...
Kárpátalja.
Jurij...
!!!!
Inosztrannij jazik...
Demoralizáltak...
Kramatorszk.
Szerbiai hullámok.
Ukrán hatalmi harcok...
Az artyemovszki Wagner kotta.
A drog rossz.. Ó rossz.
Összfogl.
Kolumbia...
Összfogl.
Admrl Gorskov...
Leo2a5
Hmmm.
Kolumbia.
 

patriot

Active Member
2022. március 11.
64
178
33
Tegnap is írtam, hogy elszólják magukat, vagy nem is akarták betartani, amit aláírtak. De ugye nem nato-orosz háború. A ma küldött, holnap bevetett nyugati harckocsikban pedig nem ukránok, hanem nyugati "leszerelt vagy fizu nélküli szabin lévő" katonák lesznek. Vagy ha ukik lesznek benne, akkor meg nem tegnap született meg a döntés az átadásukról. Copy Biden.