[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
A tetőpáncél minden harckocsin gyenge kivétel nélkül. Az oroszok a sajátjaikkal fognak lőni döntően azok ellen pedig szemből pl egy A5 eléggé biztonságban van. Oldalról pedig minden harckocsi gyakorlatilag védtelen a közepesen modern pánceltörő eszközökkel szemben.

Ezért kérdeztem. Az oroszok valószínű zsákmányoltak egy jó párat a fentről támadó eszközökből. Tudom, írtad, hogy nem lövik el azokat, hanem tanulmányozzák. Na de ha több száz ilyen került hozzájuk, akkor egy tucat elég tanulmányozásra, a többi mehet a Leo-k ellen. És még ott vannak a saját orosz helikopterről és csatarepülőről indítható páncéltörő rakéták, nem irányított rakéták. Ezeknek akár többszörös erejű a robbanófejük egy hagyományos "földi" indítású eszközzel szemben.
Nem mellékesen az orosz tüzérség sem piskóta. Ha olyan töltetekkel lőnek, melyek fentről támadnak és kumulatívok, akkor az is gondot fog okozni a nyugati vasaknak.
Na de majd meglátjuk. A puding próbája az evés.
A modern páncéltörő eszközökkel szemben a harcászat adhat megfelelő védelmet, ha nincs hard kill APS a harckocsin. Egész egyszerűen el kell érni, hogy vagy ne tudjon lőni az ellenseg, vagy ha mégis, akkor minél gyorsabban meg kell semisíteni a páncéltörő tüzelőállást.
Ebben is igazad van. Egy kemény talajon a 60-65 t MBT jól mozog (meg van hozzá az ereje), így ki tud térni bizonyos dolgok elől.
De egy felázott ukrán területen ez nem fog menni, nagyon nehéz lesz a gyors kitérő manőverezés, amikor az előrehaladás is problémás lesz. És ha beragad egy ilyen tank a sárba, akkor kacsalövészet vár rá, lett légyen akár milyen jól is páncélozva, előbb utóbb szétkapják.
Én a nyugat helyében vártam volna a nyár elejéig, hogy felszáradjon a sár és legyen egy stabilabb talaj arrafelé.
De lehet, hogy pont az a cél, hogy kipróbálják, minként bírja a nyugati technika a méteres sarat.

Ami még aggályos a nyugati MBT-el kapcsolatban, hogy nagyon precíz műszerek (szemben az orosszal) így nagyon karbantartásigényesek. Nagy kérdés, hogy ezt miként oldják meg abban a durva háborús környezetben.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 524
29 715
113
A kis torkos...
Escape from Artyemovszk..
@Kopi2000 nak szeretettel, Zeli.
Escape from Artyemovszk...
Kárpátalja.
Jurij...
!!!!
Inosztrannij jazik...
Demoralizáltak...
Kramatorszk.
Szerbiai hullámok.
Ukrán hatalmi harcok...
Az artyemovszki Wagner kotta.
A drog rossz.. Ó rossz.
Összfogl.
Kolumbia...
Összfogl.
Admrl Gorskov...
Leo2a5
Hmmm.
Kolumbia.
 

patriot

Well-Known Member
2022. március 11.
97
324
53
Tegnap is írtam, hogy elszólják magukat, vagy nem is akarták betartani, amit aláírtak. De ugye nem nato-orosz háború. A ma küldött, holnap bevetett nyugati harckocsikban pedig nem ukránok, hanem nyugati "leszerelt vagy fizu nélküli szabin lévő" katonák lesznek. Vagy ha ukik lesznek benne, akkor meg nem tegnap született meg a döntés az átadásukról. Copy Biden.
 

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
110
831
93
Tényleg mostanra azt gondolom, hogy ez nagyon félreszaladt.

Az oroszok nem hitték, és most sem értik a nyugatot, hogy az hogy mer ilyen nyíltan/az orosz olvasatban pofátlanul beavatkozni a szerintük saját belháborújukba.

A nyugat meg nem hiszi, érti hogy az oroszok oda fognak baszni tényleg, ha túltolják a biciklit. Itt a legfőbb gond szerintem az, hogy mindenki úgy gondolja, hogy a másik úgy fog viselkedni mint ahogy Ő tenne. De az oroszok nem a nyugat, az orosz vezetők, meg a néplélek nagyon más mint a mostani mondjuk átlag belga/német/francia.

Ütközőpálya ez már a javából, mi meg végig fogjuk nézni az első sorból már MEGINT sajnos :(.
Erre utaltam én is tagnap-tegnapelőtt, a német tankok átadásával a ukránok számara nem a tankok harcterekével van a gond, mert az egyenlőre nem sokat nyomna a latba ilyen mennyiségben es minőségben ami belett jelentve. Hanem maga a szimbólum amit képviselnek az oroszok szemében, német tankok német technika a nyugati fronton. Ezt a kártyát a orosz politika is nagyon jól odahaza kitudja használni a lakosság korében is. Es maga helyzet is folyton csak eszkalálódig.

Részelt egy fb Bejegyzésből :

  • Az orosz kommunikációban óhatatlanul meg fog jelenni a német fasizmus újjáéledéséről szóló propaganda. Bár ez sokaknak nem fog számítani – és demokratikus álszentséggel hülyeségnek fogják tartani. Csakhogy ez az üzenet az oroszoknak fog szólni, az orosz tömegek meg nagyon is érzékenyek erre a témára. Azért gondolkozzunk el a következőn: heteken vagy hónapokon belül egy olyan ukrán dandár fog megjelenni a harctéren, amely Leopard harckocsikkal, Marder gyalogsági páncélozott harcjárművekkel, Gepard csapatlégvédelmi önjáró gépágyúkkal lesz felszerelve. A kezelőszemélyzetet kivéve minden német. Német a fegyver, német a lőszer, amely oroszokat fog pusztítani.
  • A „német fasiszták” mellett egy amerikai mintára szervezett nehézdandár is ott lesz Abrams harckocsikkal és Bradley harcjárművekkel. Ez meg azt a narratívát erősíti, hogy Oroszország a „kollektív nyugattal” áll háborúban.
  • A nehézfegyverek szállítása egyértelmű amerikai üzenet: a háborúnak egyhamar nem lesz vége, tényleg az utolsó ukránig fogják folytatni ezt az esztelen geopolitikai küzdelmet.
  • Elkerülhetetlenné válik a háború eszkalációja – kizárt, hogy az oroszok ne lépnének valamit erre.

Teljes bejegyzés itt :

 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Ezt mondjuk itt páran a háború kezdete óta, hogy ha az oroszok csak a szájukat tudják tépni, akkor a nyugat folyamatosan emelni fogja a tétet. Oké, hogy fogynak az ukránok, de lassan ott fogunk tartani, hogy az oroszok már attól sem tudják visszatartani a nyugatot, hogy csapatokat küldjenek be Nyugat-Ukrajnába, meg kelet-Galíciába.
És lehet hogy ez a céljuk esetleg, ebben egyeztek meg Kínával!
 
K

Kopi2000

Guest
Ukrán drón zavarja meg az orosz katonák pihenőjét....


Orosz tüzérségi eszköz megsemmisítése...


Lövészárokban lévő oroszok nyugtalanítása drónok által....


 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 873
5 105
113
Bri
Ezt mondjuk itt páran a háború kezdete óta, hogy ha az oroszok csak a szájukat tudják tépni, akkor a nyugat folyamatosan emelni fogja a tétet. Oké, hogy fogynak az ukránok, de lassan ott fogunk tartani, hogy az oroszok már attól sem tudják visszatartani a nyugatot, hogy csapatokat küldjenek be Nyugat-Ukrajnába, meg kelet-Galíciába.
Brittek nagy hatósugarú fegyverek átadására készülnek hogy Ukránok is tudjanak "válaszolni" az Orosz cirkáló rakéta támadásokra.Ukrán kivánságlistán német tornado gépek is "szerepelnek" de brittek is nenrég vonták ki a gr4-eseket.Maga a gép már elavultnak számít viszont hordozhat 4 storm shadow cirkáló rakétát.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Lancet kamikaze drón csapás 3 M-777 tarackon

Sturm-Sz rakétás harckocsivadász bevetésen
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 932
53 495
113
A tetőpáncél minden harckocsin gyenge kivétel nélkül. Az oroszok a sajátjaikkal fognak lőni döntően azok ellen pedig szemből pl egy A5 eléggé biztonságban van. Oldalról pedig minden harckocsi gyakorlatilag védtelen a közepesen modern pánceltörő eszközökkel szemben.

A modern páncéltörő eszközökkel szemben a harcászat adhat megfelelő védelmet, ha nincs hard kill APS a harckocsin. Egész egyszerűen el kell érni, hogy vagy ne tudjon lőni az ellenseg, vagy ha mégis, akkor minél gyorsabban meg kell semisíteni a páncéltörő tüzelőállást.




Semmiség az egész, jól ment az Ukránoknak is.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
a kérdés hogy mi a cél
a cél az, hogy európa jöjjön le az orosz olcsó alapanyagról és energiáról ezzel veszítse el az ezzel kapcsolatos gazdasági versenyelőnyét az usával szemben, egyben mindörökre írja ki magát a nagyhatalmi ambíciókkal bírók sorából
az eszköz a célhoz európa háborúztatása az oroszokkal, ukrajnában
a jelen fázisban a cél nincs még elérve, hiába lep el mindent a ruszofób propaganda nyugateurópában ha holnap valahogy végetér a háború max néhány év és megint épülnek a gázvezetékek a jamalról
a cél eléréséhez szükséges valami jelentős, nagy konfrontáció
ehhez alkalmasnak látszik egy orosz nukleáris csapás kiprovokálása itt európában
ez viszont nem megy másképp, mint oroszországot egzisztenciálisan veszélyeztetni, európa irányából
na ezért kell srófolni fel a tétet, napról napra
jó megoldás számunkra a problémára nem létezik, európa a saját érdekeit nem csak képviselni, de megfogalmazni se tudja
ha szerencsénk van az oroszok átlátják a helyzetet, és azt a bizonyos csapás nem európai célpontra mérik hanem egy usa hordozócsoportra icbm-mel a világ túlsó felén, arra a logikus és ésszerű válasz hogy az usa legyalulja ugyanúgy nukleáris fejjel hmeimimet, és akkor felvehetik a telefont megbeszélni hogy hogyan tovább hiszen a saját hátországukat és polgári lakosságukat még nem érte csapás és van már miről beszélni
de ha túlpörög az inga és a válasz orosz területet ér akkor pld. nincs már megállás, és kérdés hogy az orosz hajlandó-e direkt usa célpontot támadni vagy belemegy a csapdába ésinkább lemberget vagy rzeszovot gyalulja le demonstratíve..
Az elsőt a Pentagonra.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 882
113

Prigozhin meghívta Strelkovot a PMC Wagnerhez​

A Wagner PMC alapítója , Jevgenyij Prigozsin meghívta a DPR volt védelmi miniszterét, Igor Strelkovot, hogy csatlakozzon harcosaihoz az NVO zónában.
„Én, mint a Wagner PMC vezető főnöke, meghívom Girkin urat a frontra, hogy ellenőrizze pozíciójának helyességét, és – mint mondta – felhasználja a harci tapasztalatait.
Javaslom, hogy érkezzen meg az LPR területére, hogy illetékessége szerint, valamelyik rohamegységbe kinevezzék vezető beosztásba.
Egyelőre nem kaptam konkrét javaslatokat - csak azt tudom mondani, hogy készen állok arra, hogy megvizsgáljam azokat a PMC katonai alkalmazottaival folytatott szokásos üzleti tárgyalások fenti változatában.
A telefonszámomat az Orosz Föderáció médiaállományának a fele ismeri, és azt hiszem, Prigogine úrnak és apparátusának nem nehéz felismerni. Nem állok készen arra, hogy elmenjek az LPR-be ( legfeljebb tavaly november végén voltam ott ), csak azért, hogy olyan javaslatokat hallgassak, amelyek nyilvánvalóan elfogadhatatlanok lehetnek számomra” – mondta Sztrelkov.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674732852
Részelt egy fb Bejegyzésből :

  • Az orosz kommunikációban óhatatlanul meg fog jelenni a német fasizmus újjáéledéséről szóló propaganda. Bár ez sokaknak nem fog számítani – és demokratikus álszentséggel hülyeségnek fogják tartani. Csakhogy ez az üzenet az oroszoknak fog szólni, az orosz tömegek meg nagyon is érzékenyek erre a témára. Azért gondolkozzunk el a következőn: heteken vagy hónapokon belül egy olyan ukrán dandár fog megjelenni a harctéren, amely Leopard harckocsikkal, Marder gyalogsági páncélozott harcjárművekkel, Gepard csapatlégvédelmi önjáró gépágyúkkal lesz felszerelve. A kezelőszemélyzetet kivéve minden német. Német a fegyver, német a lőszer, amely oroszokat fog pusztítani.
Ritkán szoktam a híreken túl saját véleményt írni, mivel nem akarok belekotlenyeskedni a harcászatba, amihez nem értek. De ezzel a véleménnyel azonosulok. Scholznak kitartóbbnak, keményebbnek kellett volna lennie, és hivatkozni a 2. világháború német terheire. Most ezzel a lépéssel kiengedte a szellemet a palackból, olyan érvet adott az oroszok kezébe, amivel élni fognak. Ha pedig színjáték volt az egész, a döntés már régebben megszületett, az azt erősíti, hogy a Nyugat képmutató, nem lehet megbízni a szavában. Egyik sem túl jó opció!
Egyszerűen nem hiszem el, hogy Európa vezetői újra egy világégésbe vezetik az európai nemzeteket. A világ többi része rajtunk szörnyűlködik vagy nevet. És csak arra tudok gondolni, hogyan lehetne ebből kimaradni. És egyáltalán nem érdekel az úgynevezett európai jólét ebben a relációban. Az életben maradás fontosabb!
Ne, most kiadtam magamból a naponta gyűlő feszültséget, de nem hozott megkönnyebbülést. Sajnos!

A Nyugat harci repülőgépek Ukrajnába való átadásának lehetőségéről tárgyal – a Politico​

...
Egyes tisztviselők úgy vélik, hogy a megbeszélések inkább egy készenléti terv kidolgozására fognak összpontosítani, ha a gépekre valamikor sürgősen szükség lesz.
Ugyanakkor – mint a kiadvány hangsúlyozta – a vadászrepülőgépek esetleges leszállítása „logisztikai rémálommá” is válhat.
Így az amerikai F-15-höz és F-16-hoz hosszú és jó minőségű kifutópályákra van szükség, "amelyek nem Ukrajnában vannak".
Источник: https://rusvesna.su/news/1674728989
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 960
5 887
113
annál előbb ukrán legénység nem lesz kiképezve ezekre.
Komolyan itt még vannak olyanok akik azt hiszik, hogy ezek a járművek nem nemukrán legénységgel fognak harcolni?


Ha Putyin megvárja, hogy repcsiket is kapjon ukrajna (azok aztán tuti nem ukrán pilótákkal fognak üzemelni ukrajnából), akkor nagyobb idióta mint eddig gondoltam, orosz vezetéssel együtt.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 992
93
Minél több fegyvert ad a nyugat, annál inkább az emberek lesznek a célpontok, mint nem gyorsan gyártható/raktárból előhúzható elemei a rendszernek.
Holywood rajongóinak (hős Ukrajna a fehér király vs. gonosz orkok világkép mantrázói) érdemes lenne összehasonlítani a mostani darálást a konfliktus elejével, amikor jóllakottan visszaküldték a fogságba esett katonákat az oroszok.
Persze akkor is ment a "nem állnak meg" szlogen mert a világ fekete-fehér. Ja mert így szokás nem megállni persze :)
NATO nélkül ez a kofliktus a múltté lenne. Most éppen építkeznének. Neonácik huss. Ok, a Lockheed részvényesek nem örülnének.

Akkor több Leo, több halott mindkét oldalon. De persze csak az ukránok védelme a cél, meg a humanizmus, semmi más, úgy igaz ez mint Rambó története. Lassan az Eu-ban ki kéne tolni a felnőttkor kezdetét 99 éves korig mert már mindenki hisz a mesékben!
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
Komolyan itt még vannak olyanok akik azt hiszik, hogy ezek a járművek nem nemukrán legénységgel fognak harcolni?


Ha Putyin megvárja, hogy repcsiket is kapjon ukrajna (azok aztán tuti nem ukrán pilótákkal fognak üzemelni ukrajnából), akkor nagyobb idióta mint eddig gondoltam, orosz vezetéssel együtt.
Ha ez megtörténik, akkor az nem mutat mást (eloszlatva sokak kétségét), minthogy Putyinnal az élen az egész orosz felső vezetés áruló. Nyugat által beépített ügynökök, akik Oo. kivéreztetésén fáradoznak. Ennél egyértelműbb bizonyíték nem kell. Már volta erre utaló jelek - lásd. az orosz nemzeti bank elnökének "mulasztását" miszerint 300 milliárd dollárt felejtett kint a nyugatiak bankjaiban, hogy azok lefoglalhassák (mi ez ha nem árulás?) - de a nyugati repülőgépek beengedése, az a lepel lerántása lenne.

De az is lehet, hogy így van felépítve a póker nyugat által, hogy az oroszt szépen beleterelik abba, hogy elsőként vessen be atomot, ezzel világ páriájává váljon és legitimációt adjon elpusztításához.
Tömeges légi támadással kiütik az orosz erőket, majd jön a kényszerű atomos védekezés, amolyan félmegoldásosan, ahogy a különlegesműveletezés is.
A nyugat nagyon ravasz. Az ukrán körülményeket is úgy alakította, hogy az orosz kénytelen legyen háborúba lépni. Ha nem lépet volna az még rosszabb lett volna.
Éppen így jár el most is. Lassan tereli a medvét egy eső atomcsapás megtétele irányába. Amit ha megtesz, akkor is nagyot bukik, ha nem tesz meg akkor is (ti. az ukránok, ha visszaveszik területeiket, nekimennek Oo.-nak, és egy ilyen felturbózott ellenséget, nem fog tudni megállítani hagyományos módon).
Ügyes! :(