[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 248
54 229
113
Ez nem igaz. A mennyiségük volt kérdés az orosz CM-eknek, az nem volt titok, hogy rendszerbeállították őket és a sorozatgyártás is megkezdődött.

Viszont ezzel lesz bajuk...
FB-IMG-1674776114466.jpg
Nekik nem hiszem, eddig se volt nagy teljesítményű javitas mar naluk. Az oroszok visszaviszik a lestrapalt technikat vonaton. Az ukranoktol meg elvileg a szlovakokhoz, lengyelekhez, baltiakhoz viszik. Amennyiben ez lehetseges, naluk inkabb tenylegesen elkopik a technika. A nyugati holmikra lehet jobban rafigyelnek, de egyenlore csak tuzerseg erkezett eddig ami jobban kimentheto ha lestrapalodik.

Mondjuk a cseh nep eme ajandekat mar nem kell megjavitani.

Ajjaj, na ez is megszivta csóró....

Ugledar terkep.

Vissza lesznek adva Zelenszkijnek az emberei vajon? Megtortenhet, Zelenszkijnek es a nyugatnak nagyon kell most a friss hús. Erdekes
hogy csak a ferfiak adatait gyujtik be...
Elore az utolsó ukranig...
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 058
9 027
113
E videó után kijelenthessuk, hogy ez az ezkoz favágásra sem alkalmas. :cool:;)


Kíváncsi lennék az arcodra mikor ilyen és t62m szarokkal szemben állsz a nyugati újságírókkal kézenfogva.
Még lehet sor is kerül rá.

Itt a buszod, csak rád vár:

 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
5 932
14 278
113
Szepen gyulik a nyugati tankhadsereg Ukrajnanak. Ezen kivul 72db ujabb lengyel T72 illetve szlovak T72 jon.
A táblázat némi módosításra szorul, Kanada 4 harckocsit fog küldeni, Spanyolország pedig még nem tudja, hogy mennyit, mivel a spanyol Leók eléggé lepusztult állapotban vannak.


"Spanyolország összesen több mint 108 Leopard 2A4-es típusú harckocsival rendelkezik, amelyeket használtan vett Németországtól. A harckocsik közül 55 az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területén szolgálnak, a többi Zaragozában található. Robles tavaly nyáron beszélt arról, hogy a zaragozai állomány „teljesen lepusztult”, bevethetetlen állapotban van.

Anita Anand kanadai védelmi miniszter szerint Ottawa négy darab Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának, miután Németországtól megkapta a szükséges exportengedélyt. Mint mondta, ez jelentősen segíteni fog az ukrán fegyveres erőknek."
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 463
28 760
113
Kapja az orosz katonai vezetés a kritikákat a telegramcsatornáktól!

A háborút játszó parancsnokokról

Többször írtunk az orosz hadsereg problémáiról, egyes parancsnokok és főnökök ostobaságáról, beleértve a frontvonalban lévőket, valamint az RF fegyveres erők egyes egységeiben uralkodó burjánzó bürokráciáról és káoszról.
Sajnos jelenleg nincs előfeltétele a helyzet jelentős javulásának. Sok egységben, alakulatban még mindig a „háború előtti” hangulat uralkodik, még mindig szaporodnak a papírok és a nem túl hasznos parancsok, parancsok.
Az elmúlt napokban a Déli Katonai Körzet nagy részén speciális taktikai kiképzést tartottak, hogy a katonai egységet a legmagasabb fokú harckészültségbe hozzák.
Maga az esemény nagyon fontos , hiszen elképzelése szerint segítenie kell a riasztás vagy háború kitörése esetén teendőkkel kapcsolatos elméleti információk elsajátítását és asszimilációját.
Az igazán fontos szempontokat azonban, mint például a rakétafenyegetettség vagy a katonai egység elleni támadás visszaverése stb. akcióinak gyakorlati kiképzése, valójában megkerülték, és csak papíron maradtak.
A személyi állomány képzése most egy rakás felesleges formációból, cédulák és egyenruhák ellenőrzéséből áll, emellett több száz különféle irat céltalan kinyomtatásából áll, amelyek jelentése feltételes, tulajdonképpen nincs is érdemben.
Még az egyenes idiotizmusról is szó van - az egyik egységben, amelynek fő feladata a felderítés, a személyzet a ceruzákat a parancsnok által meghatározott színek sorrendjében helyezte el.
Nem vitatjuk az oktatási folyamat fontosságát, és azt sem, hogy a honvédségben szükséges a gyakorlati képzés, mint a katonaság fegyelmezésének eleme, de mindez előnyös lehet, különösen a háborús övezetekkel határos helyeken.
"Az ezredesek háborúznak" , de nem veszik észre, hogy a közelben van.

Élőjavakra vadászok kóborolnak a kijevi mikrokörzetekben.

Nem igazán értem, hogy erre a "vadászatra" miért van szükség. A katonai nyilvántartásban nincsenek meg a hadkötelesek adatai? Mennyire lehet rendben ez a nyilvántartás. A keleti részen még érthető, hiszen ott nagy volt a külső és belső migrációs mozgás. De Nyugat-Ukrajnában ez nem áll fenn.

Lengyelország a korábban bejelentett 14 Leopard 2 mellett 60 PT-91 Twardy tankot ad Ukrajnának.

Az orosz csapatok Kremenna közelében megölték Vitalij Vlasenko alezredest, az Ukrán Állami Határszolgálat magas rangú különleges erőit. A Volyn régió őslakosa
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
428
1 717
93
Wagner főnöke visszahívja a legendás terepparancsnokot a frontra - RT (részlet)
Jevgenyij Prigozsin azt javasolja, hogy Igor Sztrelkov váltson szavakról tettekre, miután a volt DNR védelmi miniszter online kritizált.

A Wagner Group orosz katonai magáncég (PMC) vezetője felszólította egyik főkritikusát, Igor Strelkov katonai bloggert, hogy csatlakozzon szervezetéhez, és harcoljon a frontvonalon az ukrajnai konfliktusban.

A hét elején Sztrelkov, igazi nevén Igor Girkin, Prigozhint „bűnözőnek és szolgának” minősítette, mondván, nem szabad megengedni, hogy nyilvánosan nyilatkozzon. Azt állította, hogy a Wagner-csoport „kiváló rohamosztagosok”, de „a lehető legelhibázottabb módon” vezényeltek. A blogger a továbbiakban azt állította, hogy Prigozhin nem a katonai magáncég igazi vezetője, hanem csak egy figura.

A Wagner-csoport főnöke csütörtökön válaszolt, és azt mondta, hogy „meghívja Girkint a frontra, hogy ellenőrizze álláspontját, és felhasználja azt, amit katonai tapasztalatának nevez. Felajánlom neki, hogy jöjjön el a Luganszki Népköztársaságba, hogy hozzáértésének megfelelő parancsnoki beosztást jelöljenek ki az egyik rohamegységben.
Prigozsin, amint azt sajtószolgálata idézte, kijelentette, hogy Sztrelkov nem tölthet be különösebben magas pozíciót a Wagner-csoportban, mivel először bizonyítania kell, és hozzátette: „ideje váltani a szavakról a tettekre”.

Sztrelkov órákkal később válaszolt, és azt írta a Telegramon, hogy az ilyen ajánlatokat személyesen kell megtenni, nem a médián keresztül. Kijelentette ugyanakkor, hogy kész a javaslatot „megfelelő üzletszerű tárgyalások során” megvitatni a Wagner-csoport képviselőivel. Hozzátette: minden találkozónak Moszkvában kell lennie, mivel úgy látja, nincs értelme Luganszkba utazni anélkül, hogy minden részletet ismerne.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
1 777
4 459
113
Szerintem roppant nagy demagógia, amit írtok. Egyrészt, ha meggondolnátok, Magyarországot fegyverrel megtámadnák a pirézek, nyilván itt sem azt kérdeznék, hogy kézeltartással jelezze, aki akar menni a frontra, hanem vinnék (összefogdosva a mozgósíthatókat) a magyarok mellett a hazai szlovákokat, románokat, horvátokat és a cigányokat is. Ez, szerintem háborús helyzetben így történik mindenhol, ahol szükség van az élőerőre a sereg feltöltésére és azokat érinti, akik nem akartak vagy tudtak dobbantani..... Meg ne feledjed, Putyin támadta meg Ukrajnát és nem fordítva. Legfeljebb, valami alternatív valóságban van ez máshogy. Ha ez a támadás nem indult volna meg, most más lenne a helyzet. De megindult....

Lehet mosdatni a szerecsent, de megsúgom, hogy a kelet Ukrajnából Kárpátaljára menekült hadköteles férfiakat senki nem viszi katonának, a gyerekek, nők, öregek már Magyarországon vannak, a hadköteles férfiakat nem engedik át, de nem is cseszegetik, mondván, hogy szegény elvesztette mindenét, sőt éppen üresen álló magyar házakban szállásolják el őket, igen flusztráltak és bármikor beszólnak bármelyik tőgyökeres helyi magyarnak.

Továbbá hány olyan fényképet mutassak, ahol Kijevben a metróban hadköteles civil férfiak tömegei okostelefonoznak bombariadó alatt?
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 790
17 942
113
A táblázat némi módosításra szorul, Kanada 4 harckocsit fog küldeni, Spanyolország pedig még nem tudja, hogy mennyit, mivel a spanyol Leók eléggé lepusztult állapotban vannak.


"Spanyolország összesen több mint 108 Leopard 2A4-es típusú harckocsival rendelkezik, amelyeket használtan vett Németországtól. A harckocsik közül 55 az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területén szolgálnak, a többi Zaragozában található. Robles tavaly nyáron beszélt arról, hogy a zaragozai állomány „teljesen lepusztult”, bevethetetlen állapotban van.

Anita Anand kanadai védelmi miniszter szerint Ottawa négy darab Leopard 2 harckocsit küld Ukrajnának, miután Németországtól megkapta a szükséges exportengedélyt. Mint mondta, ez jelentősen segíteni fog az ukrán fegyveres erőknek."
Az sem mindegy mikor érkeznek a Nyugati harckocsik. Az amerikaiak az év végére igérték az Abramsokat. Valószínűleg a spanyol roncsállapotú Leopardoknak is kell pár hónap mire beérkeznek. És mi történt a finnekkel megfelezték az eredetileg 10 darabos mennyiséget?

@dudi A harkovi ellentámadásnál és az október eleji herszoni előrenyomulás oka az orosz vonalak elvékonyodása, aminek oka a mozgósítás halogatása volt. Harkovnál nyolcszoros élőerőfölényben voltak az ukránok. A tetejében a meglevő orosz erők fele is a könnyűfegyverzetű belügyi csapatok voltak. Az októberi herszoni áttörés is hasonló okra vezethető vissza, a 126. partvédő dandár a háború kezdete óta arcvonalban volt, októberre már eléggé leharcolt állapotban. Az arcvonal megrövidítése után stabilizálódott is az arcvonal. Igaz, végül az utánpótlási vonalak sebezhetősége miatt az orosz hadvezetés a hidfő kiürítése mellett döntött. Az evakuálást mintaszerűen hajtotta végre az orosz haderő, szinte veszteség nélkül.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
41 532
60 663
113
Az sem mindegy mikor érkeznek a Nyugati harckocsik. Az amerikaiak az év végére igérték az Abramsokat. Valószínűleg a spanyol roncsállapotú Leopardoknak is kell pár hónap mire beérkeznek. És mi történt a finnekkel megfelezték az eredetileg 10 darabos mennyiséget?

@dudi A harkovi ellentámadásnál és az október eleji herszoni előrenyomulás oka az orosz vonalak elvékonyodása, aminek oka a mozgósítás halogatása volt. Harkovnál nyolcszoros élőerőfölényben voltak az ukránok. A tetejében a meglevő orosz erők fele is a könnyűfegyverzetű belügyi csapatok voltak. Az októberi herszoni áttörés is hasonló okra vezethető vissza, a 126. partvédő dandár a háború kezdete óta arcvonalban volt, októberre már eléggé leharcolt állapotban. Az arcvonal megrövidítése után stabilizálódott is az arcvonal. Igaz, végül az utánpótlási vonalak sebezhetősége miatt az orosz hadvezetés a hidfő kiürítése mellett döntött. Az evakuálást mintaszerűen hajtotta végre az orosz haderő, szinte veszteség nélkül.
Herszonnál nem voltak elvékonyodva és Harkovnál is csak élerőből volt kevesebb, de technikaból nem. Ami pl Harkovnál döntött az a meglepetés, az erőkoncentráció (nem zaszlóaljak támadtak, hanem dandárok az elejükön hk zászlóaljjal) és az, hogy a folyamatos mozgással sikerült negligálni az orosz tüzérségi fölényt. A légvédelem amit odakoncentráltak pedig a légierőt lehetetlenítette el annyira, hogy ne tudjon hatékonyan fellépni az ukránokkal szemben.
 

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
776
1 809
93

Ilyenkor hol van a kormanyunk hogy megvédje a magyart? A morcos nyilatkozatok sz.rt sem érnek, én már a háború kitörésekor úgy gondoltam hogy azonnal kéne egy fedett akció az összes hadköteles magyar kimenekítésére (persze aki harcolni akar, maradjon), lesz.rva hogy mit szól hozzá az ukrán vezetés. Nekik az övéik az elsők, nekünk a mieink és ez így van rendjén. A mindenkori magyar kormány kutya kötelessége megóvni minden magyar életét határtól függetlenül. Most már ez sokkal nehezebb lenne, de tavaly februárban még meg lehetett volna csinálni civil köntösben, elég nagy káosz volt és bőven megért volna egy diplomáciai botrányt. (Pénzzel sokszor most is el lehet intézni a menekülést de honnan lenne annyi a szerencsétleneknek...)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
15 647
38 748
113
Ez még fip táblázata szerint sincs így

Ha már megidézel:
b650bdbe2eed2e7f65aba102e432ebb3.jpg


4e9b787a17ce25f4b0fe2e79e6d605a4.jpg


Ebben csak a tankok és tanklőszerek vannak benne.
A képet kicsit árnyalja, hogy összetett páncélok ellen az urános lőszerek hatékonyabbak, mint a wolfram nehézötvözetből készültek. (Lásd. Challenger 2-es írásom a topikjában) Ahogyan a tandem fejes kumulatív lőszerek esetén is ugyan ez a helyzet.
A másik, hogy a Kontakt-5 vagy a Relikt adatai nincsenek benne a táblázatban. De ennek oka, hogy eléggé találat és lőszer függő a hatékonyságuk.
Az is tök jól látszik, hogy oldalról bárki ki tud lőni bárkit. A legtöbb harckocsi oldal védelme 100-300 mm KE között mozog, típustól és rálátástól függően.
Itt minden lövedék ezt könnyen megugorja.

Az irányított páncéltörő rakéták esetén a Kornet típustól függően 1200-1500 mm páncélt tud átlőni, az ősöreg Konkurs-M pedig 800 mm-t.
Az RPG-7VR 750 mm-t, az RPG-29 szintén 750+ mm-t, az RPG-28-as meg 1000 mm acélt képes átütni.
A járműves pct. rakétás rendszereknél az Ataka 950 mm-t, a Vikhr 1000 mm-t, a Krizantén 1250 mm-t acélt tud átlőni.
Természetesen mindegyik tandem robbanó fejes, ami nem csak az ERA, de a NERA ellen is hatékonyabb.
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
170
1 109
93
Nem tudom hogy továm, én még nem láttam itt. Érdekes cikk jelent meg a Soldat und technik-ben, a német katonai vezetés véleményéről, a német harckocsik Ukrajnába küldéséről, a PZH2000-esek tapasztalatának tükrében.
A cikk német nyelvű, google jól fordítja. Én eredetiben olvastam, ha bárkinek értelemzési gondja van a fordítással, szívesen segítek.
A véleményem röviden: Bismarck ha láthatná mi folyik a német politikai vezetés berkeiben, az egész németország projektet hagyta volna a fenébe, és elment volna vadászni, vagy mást csinálni.
A link:https://soldat-und-technik.de/2023/...die-ukraine-sargnagel-fuer-das-deutsche-heer/
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
1 819
9 237
113
Kaiser Ferenc arról, hogyan képzeli el Putyin az új világrendet. Ti tényleg egy olyan világban szeretnétek élni a gyerekeitekkel, ahol a nyers katonai erő a meghatározó az országok közötti kapcsolatban? Európában is? Csak az a kár, hogy pont azok nem fogják ezt meghallgatni, és elgondolkodni, akiknek ez a beszélgetés szólna...

Ezt a nyers katonai erőt kérdezd meg nagyjából 30 országban,akiket a nagy vizen túlról demokratizáltak nyers katonai erővel.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 374
17 380
113
Aminek hatása boritékolható volt hogy megimétlődik az ami a 2004-es narancsos forradalom idején is volt.Ukrajna már régóta megosztott volt már 2014-ben is.Véleményem szerint mind az Eu-nak,mind az Oroszoknak előnyös lehetett volna akár Ukrajnán keresztül egy szorosabb gazdsdasági szövetség.
Tudjuk kinek volt ez érdeke... hadd ne túrjam elő megint Friedman előadását, vagy kelljen a Nagy Sakktáblát hivatkoznom Brzsnnynszkjtől...
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
17 749
24 339
113
Kaiser Ferenc arról, hogyan képzeli el Putyin az új világrendet. Ti tényleg egy olyan világban szeretnétek élni a gyerekeitekkel, ahol a nyers katonai erő a meghatározó az országok közötti kapcsolatban? Európában is? Csak az a kár, hogy pont azok nem fogják ezt meghallgatni, és elgondolkodni, akiknek ez a beszélgetés szólna...

mindig is meghatározó vólt a katonai erő.
Egy ország fontosságát az alábbiak adjág.
1 Katonai ereje
2 gazdaságának ereje
3 mérete
4 lakosságszáma

ennyi nem több. Ha ez a rendszer megborúl születnek olyan doolgok mint hogy az EU-t luxemburgiak vezetik aminek következményét tapasztalni lehet.
Egy katonailag gyenge eu gazdaságilag kiszolgáltatott eu egy zsugorodó területü eu egy csökkenő lakosságszámu eu.
Tudod miért mert kis szarok vezetik az eut. akik kicsibe lehet tök jól elboldogúlnak de semmilyen tapasztalatuk nincs és a gondolkodásmodjukban sem szerepel a nagyobb léptékűség. hisz a kicsinek elég 1 dologba profinak lenni míg a nagynak ez kevés... Nem lehet úgy írányítani egy nagy rendszert int egy kicsit. hülyeség hogy aki ultra sikeres kisvállalkozó az ultra sikeres nagyvállalkozó is lessz. analógiával....
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
647
6 153
93
Esetleg az ukrán maffiánál?
Volt ukrán beszállitó: már sajnos nem tudnak küldeni alkatrészeket, mert az egyik gyáruknál megállította a termelést és drasztikus kapcitás csökkentést okozott és megoldhatatlan kihivást a facility területnek egy idegen eszköz (tos-1) a másiknál meg tulajdonos váltás történt esetleg beszéljek a mostani új tulajjal, de csak a vezetéknevét adták meg...valami Wágner vagyhogy a f.szomba hivják! De tudnának kárpotlásul egy HIMARS-t küldeni, 3. tulajtól (nyugdíjas orvos), nagyon jó, viszonylag megkimélt állapotban, egy-két kereke hiányzik, centrálzár, CD rádiós magnó, bundakormány, bundaműszerfal, sötétített ablakok (egyik betörve) a fülkéje kissé sérült takaritásra és fertőtlenitésre szorul 25 ezer km van benne. A 3. tulaj (nyugdíjas orvos) a szabad ég alatt tartotta a platón a rakéta inditó/tároló részt tikólnak használta...kicsit ki is kell karosszériázni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
21 943
68 418
113
Lehet mosdatni a szerecsent, de megsúgom, hogy a kelet Ukrajnából Kárpátaljára menekült hadköteles férfiakat senki nem viszi katonának, a gyerekek, nők, öregek már Magyarországon vannak, a hadköteles férfiakat nem engedik át, de nem is cseszegetik, mondván, hogy szegény elvesztette mindenét, sőt éppen üresen álló magyar házakban szállásolják el őket, igen flusztráltak és bármikor beszólnak bármelyik tőgyökeres helyi magyarnak.

Továbbá hány olyan fényképet mutassak, ahol Kijevben a metróban hadköteles civil férfiak tömegei okostelefonoznak bombariadó alatt?
Hogy mást ne mondj! :)

Kérdezte vki pár napja, hogy hun van Dzsúlia? Itt: