[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 327
113
Kaiser Ferenc arról, hogyan képzeli el Putyin az új világrendet. Ti tényleg egy olyan világban szeretnétek élni a gyerekeitekkel, ahol a nyers katonai erő a meghatározó az országok közötti kapcsolatban? Európában is? Csak az a kár, hogy pont azok nem fogják ezt meghallgatni, és elgondolkodni, akiknek ez a beszélgetés szólna...

mindig is meghatározó vólt a katonai erő.
Egy ország fontosságát az alábbiak adjág.
1 Katonai ereje
2 gazdaságának ereje
3 mérete
4 lakosságszáma

ennyi nem több. Ha ez a rendszer megborúl születnek olyan doolgok mint hogy az EU-t luxemburgiak vezetik aminek következményét tapasztalni lehet.
Egy katonailag gyenge eu gazdaságilag kiszolgáltatott eu egy zsugorodó területü eu egy csökkenő lakosságszámu eu.
Tudod miért mert kis szarok vezetik az eut. akik kicsibe lehet tök jól elboldogúlnak de semmilyen tapasztalatuk nincs és a gondolkodásmodjukban sem szerepel a nagyobb léptékűség. hisz a kicsinek elég 1 dologba profinak lenni míg a nagynak ez kevés... Nem lehet úgy írányítani egy nagy rendszert int egy kicsit. hülyeség hogy aki ultra sikeres kisvállalkozó az ultra sikeres nagyvállalkozó is lessz. analógiával....
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Esetleg az ukrán maffiánál?
Volt ukrán beszállitó: már sajnos nem tudnak küldeni alkatrészeket, mert az egyik gyáruknál megállította a termelést és drasztikus kapcitás csökkentést okozott és megoldhatatlan kihivást a facility területnek egy idegen eszköz (tos-1) a másiknál meg tulajdonos váltás történt esetleg beszéljek a mostani új tulajjal, de csak a vezetéknevét adták meg...valami Wágner vagyhogy a f.szomba hivják! De tudnának kárpotlásul egy HIMARS-t küldeni, 3. tulajtól (nyugdíjas orvos), nagyon jó, viszonylag megkimélt állapotban, egy-két kereke hiányzik, centrálzár, CD rádiós magnó, bundakormány, bundaműszerfal, sötétített ablakok (egyik betörve) a fülkéje kissé sérült takaritásra és fertőtlenitésre szorul 25 ezer km van benne. A 3. tulaj (nyugdíjas orvos) a szabad ég alatt tartotta a platón a rakéta inditó/tároló részt tikólnak használta...kicsit ki is kell karosszériázni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 911
113
Lehet mosdatni a szerecsent, de megsúgom, hogy a kelet Ukrajnából Kárpátaljára menekült hadköteles férfiakat senki nem viszi katonának, a gyerekek, nők, öregek már Magyarországon vannak, a hadköteles férfiakat nem engedik át, de nem is cseszegetik, mondván, hogy szegény elvesztette mindenét, sőt éppen üresen álló magyar házakban szállásolják el őket, igen flusztráltak és bármikor beszólnak bármelyik tőgyökeres helyi magyarnak.

Továbbá hány olyan fényképet mutassak, ahol Kijevben a metróban hadköteles civil férfiak tömegei okostelefonoznak bombariadó alatt?
Hogy mást ne mondj! :)

Kérdezte vki pár napja, hogy hun van Dzsúlia? Itt:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 892
113

Az EU szégyenteljes kudarcot vallott akciója az Oroszországból ellopott áruk legalizálására – Klisas​

Andrej Klisas, a Szövetségi Tanács alkotmányjogi bizottságának elnöke nagyra értékelte a hírt, miszerint az uniós jogászok nem találtak jogalapot az Oroszországi Bank vagyonának lefoglalására.
Ehelyett Európa a pénzeszközök egy részét ideiglenesen Ukrajna szükségleteire kívánja felhasználni, majd ("egy bizonyos pillanatban") visszaadja a kölcsön tőkeösszegét és a kamatokat Moszkvának.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674809676

Harc Artyomovszkért: az áthelyezett ellenséges erősítést még a külterületeken megsemmisítik​

Folytatódik a harc Artyomovszkért, és egységeink az ellenség hadműveleti bekerítésére összpontosítanak a városban. Az ukrán fegyveres erők további egységeket vetnek be, de már a külterületeken veszteségeket szenvednek.
Ezt az LPR 2. hadsereghadtestének parancsnok-helyettese, Apta Alaudinov mondta, és beszélt a helyzetről, amely „műveleti bekerítés felé halad”.
Az artemovszki helyzet „a város hadműveleti bekerítése felé halad”, és az orosz erők teljes ellenőrzése alatt áll – mondta Alaudinov az Első csatornán.
Источник: https://rusvesna.su/news/1674815859

A Vugledarsky szakasz
helyzete 2023. január 27-én 13.00-kor
A Csendes-óceáni Flotta 155. dandárjának tengerészgyalogosai és az OBTF vadászgépei folytatják a nyaralók feltakarítását Vugledar délkeleti részén . Az ukrán parancsnokság tartalékokat adott át a dachák megtartására.
▪️Jelenleg az Ukrán Fegyveres Erők 72. dandárának rohamcsoportjai működnek Ugledar keleti külterületéről és a dél-donbászi bányából . A városba mélyebbre költözés jelenleg kilátástalan a sűrű belső védelem miatt (legalább három társaság 1 km-enként) .
▪️Egyes jelentések szerint az ukrán fegyveres erők megkezdték az erősítések átadását Soledar irányából . Egy azonosítatlan alakulat zászlóalj-harcászati csoportja érkezett Bogatyrba , Berezovoéban pedig mozgósított embereket képeznek ki, hogy az Ugledarsky szektorba küldjék őket .
▪️Az RF fegyveres erők tüzérségi és harckocsizó egységei hatalmas lövöldözést hajtanak végre Vugledar déli külvárosában. Az ukrán alakulatok páncéltörő rendszerekkel, MLRS-ekkel és aknavetőkkel csapnak le orosz állásokra a Nikolszkij dácsák közelében .

Németország útjain.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Hogy mást ne mondj! :)

Kérdezte vki pár napja, hogy hun van Dzsúlia? Itt:
Én érdeklődtem Julia-ról... bár, hogy ez ő azt csak elhinni tudom, mert meg nem ismerném.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Herszonnál nem voltak elvékonyodva és Harkovnál is csak élerőből volt kevesebb, de technikaból nem. Ami pl Harkovnál döntött az a meglepetés, az erőkoncentráció (nem zaszlóaljak támadtak, hanem dandárok az elejükön hk zászlóaljjal) és az, hogy a folyamatos mozgással sikerült negligálni az orosz tüzérségi fölényt. A légvédelem amit odakoncentráltak pedig a légierőt lehetetlenítette el annyira, hogy ne tudjon hatékonyan fellépni az ukránokkal szemben.
Herszon
Az orosz katonai bloggerek betekintést nyújtottak az orosz erők szűkös elosztásába, amelyek az ukrán előretörések hatására összeomlanak Herszon régió északi részén. Egy orosz forrás október 4-én azt állította, hogy a 126. A Fekete-tengeri Flotta Parti Védelmi Brigádja március óta rotáció nélkül tevékenykedik a területen, és a frontvonal olyan vékonyra nyúlik, hogy a frontot egyes falvait 15 ember védi … A vékony és személyzet nélküli frontvonal leírása, valamint a hatékony ukrán offenzív műveletek részben megmagyarázza az orosz összeomlás gyors ütemét ebben a szektorban.

7828-fd654dff3607.jpg

Harkov

Nem volt Harkovnál meglepetés, az oroszok már augusztus eleje óta látták, hogy készülődik valami Harkov térségében. Ennek ellenére feltöltés alatt álló 1. GD HK HDS fő erőit(2. gd, gps. ho, 4. gd.hk.ho) augusztus második felében Belgorodból a herszoni hidfőbe csoportosították. Az oroszok nem építettek ki a rubiznye-i vagy az izjumi frontszakaszokhoz hasonló mélységi védelmet. A támadáshoz az ukránok 6 manőverező és 2 területvédelmi dandárt összpontosítottak, az addig gyengén mindössze 3 dandárral védett frontszakaszra. Erőiket így 12 ezer főről 35 ezer körülire emelték az áttörési szakaszon. Az erőkoncentráció jelentős erőfölényt biztosított az ukránoknak nemcsak élőerőben, hanem haditechnikai eszközökben is. Az előrevetett mobil ukrán harccsoportok behatoltak az orosz védelmi vonalak mögé és visszavonulásra késztették az orosz tüzérséget.

Ukrán hadrend az áttörési szakaszon

Északon: két (103 és 113.)területvédelmi dd. kb 8000 fővel

Centrumban: 80. és 25 eje.dd, 3 hk. dd, 92. g.dd, 93.g.dd, Kraken ezred,

Délen: 71. jaeger dd, több önálló zlj.

Oroszok

északon 36. gd gps dd 2 BTG 2000 fő

centrum és déli: 18.gd.g.ho. 79.gl.e. 1 BTG, 126. NG. ezred, néhány luganszki zlj a szárnyakon 4000 fő

Az erőviszonyok

Az ukránok 120-150 harckocsi, 150-200 gyalogsági harcjármű, 300 pszh, 100 löveg, 20-30 sorozatvető

Az oroszok 40-80 harckocsi, 50-100 GyHJ, 100-150 PSzH, 60-80 löveg, 20-40 sorozatvető
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
764
1 898
93
Lassan fellebbennek a fátylak.
"A lengyel jegybank számításai szerint az Ukrajnában végrehajtott közvetlen lengyel befektetések 2014-ben még 34 millió euró veszteséget termeltek, 2021-ben viszont már rekordösszegű, 130 millió euró nyereség keletkezett."

Nincs itt semmi látnivaló, csak a szokásos nagyhatalmi játszmák oltárán folyik a vér, ahogy mindig is történt. Ukrajna már gazdasági gyarmat. A lengyeleknek is ez szuper ugródeszka a középhatalmi álmaik eléréséhez. Ha elül a por, a romjaiból újjáépítendő országban a nagy támogató országok cégei fognak hozzájutni a zsíros munkákhoz. Ugyebár (több)1000milliárd EUR-s nagyságrendű újjáépítés várható. Az egyik legszebb, hogy ezt Európa fogja finanszírozni, de a haszonélvezői sokkal szűkebb körből kerülnek majd ki. Egy biztos, magyar cégnek nem kell majd próbálkoznia. A NER tevékenysége délutáni matiné lesz ahhoz képest, ami ott várható.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 787
75 831
113
Herszon
Az orosz katonai bloggerek betekintést nyújtottak az orosz erők szűkös elosztásába, amelyek az ukrán előretörések hatására összeomlanak Herszon régió északi részén. Egy orosz forrás október 4-én azt állította, hogy a 126. A Fekete-tengeri Flotta Parti Védelmi Brigádja március óta rotáció nélkül tevékenykedik a területen, és a frontvonal olyan vékonyra nyúlik, hogy a frontot egyes falvait 15 ember védi … A vékony és személyzet nélküli frontvonal leírása, valamint a hatékony ukrán offenzív műveletek részben megmagyarázza az orosz összeomlás gyors ütemét ebben a szektorban.

7828-fd654dff3607.jpg

Harkov

Nem volt Harkovnál meglepetés, az oroszok már augusztus eleje óta látták, hogy készülődik valami Harkov térségében. Ennek ellenére feltöltés alatt álló 1. GD HK HDS fő erőit(2. gd, gps. ho, 4. gd.hk.ho) augusztus második felében Belgorodból a herszoni hidfőbe csoportosították. Az oroszok nem építettek ki a rubiznye-i vagy az izjumi frontszakaszokhoz hasonló mélységi védelmet. A támadáshoz az ukránok 6 manőverező és 2 területvédelmi dandárt összpontosítottak, az addig gyengén mindössze 3 dandárral védett frontszakaszra. Erőiket így 12 ezer főről 35 ezer körülire emelték az áttörési szakaszon. Az erőkoncentráció jelentős erőfölényt biztosított az ukránoknak nemcsak élőerőben, hanem haditechnikai eszközökben is. Az előrevetett mobil ukrán harccsoportok behatoltak az orosz védelmi vonalak mögé és visszavonulásra késztették az orosz tüzérséget.

Ukrán hadrend az áttörési szakaszon

Északon: két (103 és 113.)területvédelmi dd. kb 8000 fővel

Centrumban: 80. és 25 eje.dd, 3 hk. dd, 92. g.dd, 93.g.dd, Kraken ezred,

Délen: 71. jaeger dd, több önálló zlj.

Oroszok

északon 36. gd gps dd 2 BTG 2000 fő

centrum és déli: 18.gd.g.ho. 79.gl.e. 1 BTG, 126. NG. ezred, néhány luganszki zlj a szárnyakon 4000 fő

Az erőviszonyok

Az ukránok 120-150 harckocsi, 150-200 gyalogsági harcjármű, 300 pszh, 100 löveg, 20-30 sorozatvető

Az oroszok 40-80 harckocsi, 50-100 GyHJ, 100-150 PSzH, 60-80 löveg, 20-40 sorozatvető
Megfeletdkezel az orosz légierről...
A számokból pedig kiderül, hogy csak létszámban volt meg a 3x-os fölény az ukránoknál, de általánosságban nem.
Erőkoncentráció amit láttak az oroszok? Akkor miért nem rendezkedtek be védelemre? Ekkora erővel, erőkoncentráció ide vagy oda tudniuk kellett volna érdemben védekezni, de ez sem ment nekik pár elszigetelt esetet leszámítva.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Aminek hatása boritékolható volt hogy megimétlődik az ami a 2004-es narancsos forradalom idején is volt.Ukrajna már régóta megosztott volt már 2014-ben is.Véleményem szerint mind az Eu-nak,mind az Oroszoknak előnyös lehetett volna akár Ukrajnán keresztül egy szorosabb gazdsdasági szövetség.
Kárpátalja térségében azokban az időkben azt tapasztaltam hogy ebben a kérdésben az emberek inkább a függetlenség mellett tették le a voksot.
A hírtelen a semmiből előtört Kievi szervezkedés minden ott élő épeszű embert óvatosságra intett, annak ellenére hogy tele volt a hócipőjük a gazdasági és korrupciós bajok miatt.

Mintha előre megérezték volna, hogy bármilyen éles elmozdulás egy ekkora, gazdaságilag értékes, igen csak kiaknázható, elvileg addig független ország esetén nem jó ómen... és így is lett.
Ezt írod ami az én meglátásomat is megerősíti:

Véleményem szerint mind az Eu-nak,mind az Oroszoknak előnyös lehetett volna akár Ukrajnán keresztül egy szorosabb gazdsdasági szövetség.

Tehát Ukrajnának függetlensége esetében még jelentős gazdasági előnye is származhatott volna a közvetítő szerepéből is, mindkét felet rendesen "kihasználhatta" volna..

Így ezt a többségében középen álló álláspontot kellett a Majdani Forradalmi Játékok szervezésével - jobbra billenteni, ami már biztos hogy nem hozott jobb sorsot az ott élő nemzeteknek.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 449
113
Az angol tudósok ( titkosszolgálat…) szerint az oroszok eltúlozzák előrehaladásukaz Uglodarnál és Zaporosetz környékén, hogy emeljék a morált csapataiknál és az otthoni fronton, irja az exxpress.at.
Forditva mondhatnám, hogy az angol tudósok lekicsinyitik az orosz haladást, hogy emeljék az ukrànok és támogatóik morálját. :)
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 960
5 887
113
Herszon
Az orosz katonai bloggerek betekintést nyújtottak az orosz erők szűkös elosztásába, amelyek az ukrán előretörések hatására összeomlanak Herszon régió északi részén. Egy orosz forrás október 4-én azt állította, hogy a 126. A Fekete-tengeri Flotta Parti Védelmi Brigádja március óta rotáció nélkül tevékenykedik a területen, és a frontvonal olyan vékonyra nyúlik, hogy a frontot egyes falvait 15 ember védi … A vékony és személyzet nélküli frontvonal leírása, valamint a hatékony ukrán offenzív műveletek részben megmagyarázza az orosz összeomlás gyors ütemét ebben a szektorban.

7828-fd654dff3607.jpg

Harkov

Nem volt Harkovnál meglepetés, az oroszok már augusztus eleje óta látták, hogy készülődik valami Harkov térségében. Ennek ellenére feltöltés alatt álló 1. GD HK HDS fő erőit(2. gd, gps. ho, 4. gd.hk.ho) augusztus második felében Belgorodból a herszoni hidfőbe csoportosították. Az oroszok nem építettek ki a rubiznye-i vagy az izjumi frontszakaszokhoz hasonló mélységi védelmet. A támadáshoz az ukránok 6 manőverező és 2 területvédelmi dandárt összpontosítottak, az addig gyengén mindössze 3 dandárral védett frontszakaszra. Erőiket így 12 ezer főről 35 ezer körülire emelték az áttörési szakaszon. Az erőkoncentráció jelentős erőfölényt biztosított az ukránoknak nemcsak élőerőben, hanem haditechnikai eszközökben is. Az előrevetett mobil ukrán harccsoportok behatoltak az orosz védelmi vonalak mögé és visszavonulásra késztették az orosz tüzérséget.

Ukrán hadrend az áttörési szakaszon

Északon: két (103 és 113.)területvédelmi dd. kb 8000 fővel

Centrumban: 80. és 25 eje.dd, 3 hk. dd, 92. g.dd, 93.g.dd, Kraken ezred,

Délen: 71. jaeger dd, több önálló zlj.

Oroszok

északon 36. gd gps dd 2 BTG 2000 fő

centrum és déli: 18.gd.g.ho. 79.gl.e. 1 BTG, 126. NG. ezred, néhány luganszki zlj a szárnyakon 4000 fő

Az erőviszonyok

Az ukránok 120-150 harckocsi, 150-200 gyalogsági harcjármű, 300 pszh, 100 löveg, 20-30 sorozatvető

Az oroszok 40-80 harckocsi, 50-100 GyHJ, 100-150 PSzH, 60-80 löveg, 20-40 sorozatvető

Ne legyenek kétségei senkinek, pont ez várható tavaszra a majd 300 NATO tankkal, megtámogatva APC/IFV meg önjárótüzérséggel. És oroszok megint semmit nem tudnak tenni ellene, mert most minőségi javulás is lesz. Már ha egyáltalán észreveszik a csapatösszevonást.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Az angol tudósok ( titkosszolgálat…) szerint az oroszok eltúlozzák előrehaladásukaz Uglodarnál és Zaporosetz környékén, hogy emeljék a morált csapataiknál és az otthoni fronton, irja az exxpress.at.
Forditva mondhatnám, hogy az angol tudósok lekicsinyitik az orosz haladást, hogy emeljék az ukrànok és támogatóik morálját. :)
Soledar után csodálkozunk ilyeneken?
Azt is csak azért sikerült kb. 2hét csúszással beismerni hogy elvesztették, mert kb már a műhódakról is lászodott az orosz zászló.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
718
7 286
93
Herszon
Az orosz katonai bloggerek betekintést nyújtottak az orosz erők szűkös elosztásába, amelyek az ukrán előretörések hatására összeomlanak Herszon régió északi részén. Egy orosz forrás október 4-én azt állította, hogy a 126. A Fekete-tengeri Flotta Parti Védelmi Brigádja március óta rotáció nélkül tevékenykedik a területen, és a frontvonal olyan vékonyra nyúlik, hogy a frontot egyes falvait 15 ember védi … A vékony és személyzet nélküli frontvonal leírása, valamint a hatékony ukrán offenzív műveletek részben megmagyarázza az orosz összeomlás gyors ütemét ebben a szektorban.

7828-fd654dff3607.jpg

Harkov

Nem volt Harkovnál meglepetés, az oroszok már augusztus eleje óta látták, hogy készülődik valami Harkov térségében. Ennek ellenére feltöltés alatt álló 1. GD HK HDS fő erőit(2. gd, gps. ho, 4. gd.hk.ho) augusztus második felében Belgorodból a herszoni hidfőbe csoportosították. Az oroszok nem építettek ki a rubiznye-i vagy az izjumi frontszakaszokhoz hasonló mélységi védelmet. A támadáshoz az ukránok 6 manőverező és 2 területvédelmi dandárt összpontosítottak, az addig gyengén mindössze 3 dandárral védett frontszakaszra. Erőiket így 12 ezer főről 35 ezer körülire emelték az áttörési szakaszon. Az erőkoncentráció jelentős erőfölényt biztosított az ukránoknak nemcsak élőerőben, hanem haditechnikai eszközökben is. Az előrevetett mobil ukrán harccsoportok behatoltak az orosz védelmi vonalak mögé és visszavonulásra késztették az orosz tüzérséget.

Ukrán hadrend az áttörési szakaszon

Északon: két (103 és 113.)területvédelmi dd. kb 8000 fővel

Centrumban: 80. és 25 eje.dd, 3 hk. dd, 92. g.dd, 93.g.dd, Kraken ezred,

Délen: 71. jaeger dd, több önálló zlj.

Oroszok

északon 36. gd gps dd 2 BTG 2000 fő

centrum és déli: 18.gd.g.ho. 79.gl.e. 1 BTG, 126. NG. ezred, néhány luganszki zlj a szárnyakon 4000 fő

Az erőviszonyok

Az ukránok 120-150 harckocsi, 150-200 gyalogsági harcjármű, 300 pszh, 100 löveg, 20-30 sorozatvető

Az oroszok 40-80 harckocsi, 50-100 GyHJ, 100-150 PSzH, 60-80 löveg, 20-40 sorozatvető
Ebben az a szörnyű hogy ezt egy olyanvalakinek kell elmagyarázni aki adott esetben egyik másik vagy mindkettő fél ellen kellene hogy megvédje az országot. Azon nem gondolkodik el hogy amikor az amcsik leírták az afgánokat mennyi idő után àlltak ott a kormányerők letolt nadrággal a papucsosokkal szemben.
Egyébként meg kb egy gyalásót nem bíznêk a honvédek 80%ára nem hogy az ország védelmét....
 

laca

Well-Known Member
2013. november 6.
764
1 898
93
.

Csak hát ezt könnyen lehet, hogy rubelben kell majd fizetni
A ló másik oldalára se essünk át. Nem bírják lenyomni a saját technikájukon alapuló ukrán légvédelmet. Ha akkora hatalom lennének, már a második hónapban vígan kellett volna röpködni egész Ukrajna felett. Számomra ez volt az egyik legnagyobb meglepetés. A levegőben nem érezni a két ország közötti hatalmas méretbeli különbséget.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 993
93
Az oroszok nem izmoznak, tény, jön át a cuccos, de mire izmozzanak JELENLEG Donbasszból? Ráadásul, fog sincs milyen szóban megkötött megállapodásaik vannak!

Darálnak, rakétáznak, rombolnak. Eddig óvatosan csinálták, Szeverodonyeck óta le se szarják. Háborús üzemmódban nyomják. Közben Mariupoltól kezdve ahol szétqurtak mindent és szilárd a védelem, építenek újjá mindent.

Tankok. A Leo és a többi, a tank, nem más, mint támadófegyverek. Amin senki nem gondolkozik el, az az, hogy ugyan Ukrajna milyen támadóműveletre lesz valaha is képes? Semmilyenre. Ha a ruszki nem ürít ki, akkor NINCS semmilyen ukrán siker tavaly február 24. óta. És most már értelme sincs ilyet tennie, mert esik össze az ukrán hadsereg. A mainstreamet felejtsük el! A tények viszont magukért beszélnek. Mellette már az ukrán felső vezetés is menekül a süllyedő hajóról. Amiket Aresztovics nyilatkozik, na az a maradék morált is csinálja ki.

De ha már tankok ..., a Leo, a Challenger, a brit, a német és amerikai cuccok mire jók? Ez a pár tucat támadásra nem, beásva pedig csak egy ágyú, sőt, még az se, de annak meg túl drága. Városban még elrettentőnek se mondanám, a Wagner pl. készül ezekre, fel van szerelve, hogy semlegesítse őket, így a nagy tanküldés egy hatalmas nagy bukta lesz, és még a reklámot is cseszhetik. Az átlag arab és afrikai zsebdiktátor pedig 50 Leo árából vesz 200 T90et, és ugyanott tart majd. De még ha jönne is több Leo vagy Abrams! Mondjuk 2000. Minden EUs elmebeteg odaadná az egész készletét és rendszerben tartott vasát. Ugyan honnan venne 6-8 ezer harckocsizót Ukrajna? Golyófogóhoz sincs emberük, nemhogy modern, tudást igénylő csúcsvasakra, helló! A NATO, ha bejönne - erre készül az orosz is a kezdetek óta, a hadsereg szinte teljes része szépen tartalékban - sem járna előnnyel. Kizárt, hogy meg akarna dögleni az átlagkatona Ukrajnáért. Már az amerikaiaknál is megy a kihívás a "nem a mi háborúnk" címmel.

És ha jön az amcsi csúcspéldány, lebutítva, a teljesítménye ezen a terepen, azzal a motorral ugyan mire lesz elég? Még egy sivatagban csakcsak, de ezen a terepen? Percenként egy erdősáv. Domb. Miegymás. A ruszki tűzérség meg irányított lövedékekkel dolgozik vagy van ha nem, tucatjával rendelkezik ott tűzérségi fölénnyel? De ha nem, akkor egy Leora jön 3-4 T72 T90, aztán csókolom. Kellenek a tankok, ezt Grúzia esete megmutatta - ott gyalogságra fókuszáltak NATOék, olyan is lett, a ruszkiknak volt 5 nap az egész -, de a régi taktika a drónok, irányított tűzérségi lövedékek, ebből sok, nagyon sok, és a Wagneres páncélos taktika után átértékelendő! Az emberek akkora jelentőséget tulajdonítanak a nyugati tanknak, de még úgy is pusztultak, hogy mind a török, mind a szaúdi légi fölény megvolt helyben. De most ez nincs. És nem is lesz soha ukrán légi fölény.

És akkor elfelejtve a mainstream csipogást, ezt a katonai!!! vezetők is tudják. Érzik. Papíron bólintanak ugyan a küldésre, de ez a politikusoknak szól, akiknek egész élete arról szól, hogy a koala még hány százaléknyi bukást bír ki, míg az ellenzék fölénybe nem kerül. Úgy is adagolják a csipogást. Aztán, amikor senki nem néz oda megveregetik Orbán vállát, hogy ja, tárgyalni kell azonnal, mert Orbán koalíciós nyomás nélkül talán az egyedüli eus politikus, aki azt mondhatja, amit kellene a jelenlegi esetben. De hogy milyen szar helyzetben is van Ukrajna, ez a hír mindent elmond:


Az USA már itt tart. Méghozzá nem akárki szájából!

Innentől pedig a kérdés nem az, hogy a "sok" tankkal Ukrajna milyen ellentámadásba kezd majd nyáron, hanem, hogyan létezik-e majd!?

Vki írta, hogy nonszensz az oroszok általi megszállt teljes. Ukrajna. Lehet, hogy egy éve az volt, de most? Ezt a minimumnak érzem.

Ugyanez a valaki írta azt is, hogy az orosz nem megy tovább? Ha túl vannak Ukrajnán, nincs EUs haderő, ugyan miért lenne nonszensz? Harcedzett, feltöltött, kiképzett orosz alakulatok a valamilyen erősségű maradék eus nato haderővel szemben úgy, hogy teljesen katonai gyártásra àllt át Oroszország és egy éve a nyugati nato országok rengeteg fegyvert küldtek Ukrajnába? Az atom fenyegetésnek oké, de ha ott akarnál robbantani, ahol harcolsz és laksz, az azért nem olyan cool. Meg ugye van fogalom róla, főleg a volt VSZ országokban, hogy egy ruszki/szovjet megszállás még nem feltétlenül a világvége! (1814, Párizs, 1849 Komárom, 1945 Berlin, stb.)

Meg az egész atombuzulás kétirányú, ugye. A másik is tud atomot küldeni, és onnantól ...
Azért nem olyan buta az amerikai, meg a beépített Eu-s csicskáik se. Tudják jól, hogy Ukrajnának nem segítenek ezekkel az eszközökkel. Sőt, csak a szenvedés húzódik el.
A valós céljaik teljesülnek: A hadiiparuk nagyot megy, a versenytársak gazdaságilag gyengülnek, az orosz katonailag is. Ők mást nem akarnak. Ukrajnát megvédeni pláne nem, ők a szemükben egy országnyi feláldozható hasznos hülye. Persze nem lenne rossz, de számolni tudnak - lehet elvesztik az ukrán üzleti érdekeltségeik egy részét, de sokkal többet fog hozni csak az európai pánikfegyvervásárlás önmagában, a leendő új hidegháború pedig maga a kánaán...
A hülyék Európában ülnek. A dobogó tetején az ukrán állampolgárok jelentős része akik nem látnak át a szitán a saját pusztulásukat okozva ezzel, mögöttük szorosan az európai konzumbirkák.

Az se véletlen hogy a Leo-knak kell menni először. Minden egyes legyártott Leo egy Abrams elől vette el a piacot. Buknia kell. Az Abrams még oda sem ért de már magyarázzák hogy a páncél nem teljes, ha esetleg átjönne valami füstölgő roncs képe a cenzúrán.