[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 283
54 467
113
Pár kép a lezuhant Tu-141-ről, valamint egy, hogy hol is van "Kaluga"...

sGOUDoYQWB0.jpg


A8eRdDUqVLk.jpg

3LcjOEluP1Y.jpg
O3B4moaNj-w.jpg
Sima terrorbombazas lett volna, annyira nem pontos a TU 141 hogy dedikalt celt tamadjanak vele, de a Kremlt vagy a GUM aruhazat azert eltalaltak volna ha nincs legvedelem.

Egy artyemovszki iskola kipucolasanak modja.

Ukran parancsnok Artyemovszkrol.

Nato fegyverek szetszorva, uj gazdara varva.

Igy gyartjak a jenkik a granatokat.
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
428
1 717
93
Harc Ugledarért: Miért olyan fontos az orosz hadsereg számára egy délnyugat-donbászi kisváros ellenőrzése? -RT

Soledar sikeres elfoglalása után Oroszország folytatta az előrenyomulást Donbassban, a harcok pedig folynak. Délnyugatra Ugledar – egy kis bányászváros száz kilométerre Mariupoltól északra – vált Moszkva csapatainak fő érintkezési pontjává. Ha az oroszoknak sikerül ez az offenzíva, az jelentős csapás lesz Ukrajnára nézve. Az Ugledarban aratott győzelem potenciálisan megváltoztathatja az erőviszonyokat Donyeck térségében, és javíthatja a Melitopol védelmét.

Miért van ekkora hangsúly erre a területre?
Január 24-én újabb támadást indítottak Ugledar ellen a csendes-óceáni flotta tengerészgyalogsága és a Donyecki Népköztársaság (DPR) különleges erői. Bár Oroszország némi előrehaladást ért el a hadművelet első napjaiban, és az ukrán erők súlyos veszteségeket szenvedtek el, a szárazföld tekintetében kevés előrelépés történt.

Az Ugledar az 1960-as évek szovjet korszakából épült többszintes paneles épületek négy blokkjából áll. A hagyományosabb városoktól abban különbözik, hogy a város határain belül nincsenek magánházak. Emiatt Ugledar egy kompakt erődítmény, nem csak egy magaslati helyen, hanem további 27 méter kiépített erődítménnyel.

Ezek a tényezők tették Ugledart a délnyugat-donyecki ukrán védelem kulcsfontosságú részévé. Kijev folyamatos ellenőrzése ezen állások felett lehetővé teszi, hogy erői fogást szerezzenek a környező területeken, megakadályozva, hogy az oroszok délről elzárják Marinka, Kurakhovo és Avdeevka oldalát. Ugledar közelében található a Donyeck–Volnovaha vasútvonal fontos szakasza is, és a közelében lévő ukrán csapatok jelenléte megakadályozza, hogy katonai célokra használják fel.

Moszkvának nem ez az első kísérlete a város elfoglalására.
Az orosz hadsereg első két offenzívája Ugledar ellen sikertelen volt. A jelenlegi arcvonal tavaly márciusban kezdett kialakulni, miután a DPR csapatai áttörték az ukrán védelmet Volnovakhánál és Granitnojenál, hogy összekapcsolódjanak a Krímből érkező orosz erőkkel. Elérték azt a stratégiai feladatot, hogy bekerítik Mariupolt, és szárazföldi folyosót hoznak létre a Krím és a Don-i Rosztov között. A mariupoli csata azonban késleltette az orosz erőket, és megakadályozta őket abban, hogy Ugledart és Velikaya Novoselkát nyugatra vigyék.
Június 22-én az ukrán erők ellentámadást indítottak Ugledartól délre, és a magaslat feletti uralmuk segítségével elfoglalták Pavlovka falut. Jegorovka falunál nem sikerült továbbnyomulniuk, de ez az ellentámadás egy hosszú, a kimerülésig tartó helyzeti harc kezdete volt. A csaták egész nyáron folytatódtak a Pavlovka és Jegorovka közötti erdősávban. Mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett, de a frontvonal statikus maradt október végéig, amikor az oroszok megpróbálták visszafoglalni Pavlovkát.

Ezt a támadást nem gondolták át teljesen. Bár a csatatér végül az oroszok kezébe került, sáros körülmények között támadni nem volt jó ötlet. A Pavlovka elleni támadás páncélozott járművek elvesztésével járt, és nehézségekbe ütközött a sebesültek evakuálásával és az erősítés behozatalával. Ennek eredményeként mintegy tíznapos harc után az Ugledar alatti Pavlovka orosz zászló alatt állt, de északabbra már nem lehetett folytatni az offenzívát. Erről a tapasztalatról széles körben szó esett az orosz média katonai rovatában, és a felelős tábornokokat erősen kritizálták.

Két hónappal később, miután felkészítették erőiket, az oroszok harmadik csatát indítottak Ugledarért. Alekszandr Hodakovszkij, a DPR tisztviselője szerint, aki egy rendőri egység részeként vett részt a harcokban, a légifelvételek jelentős zűrzavart és szervezetlenséget mutattak az ellenség soraiban.

A sikert a délkeleti áttörés egy Nikolszkoje melletti dacha falun keresztül érte el, míg az ukránok a Pavlovka felől érkező támadásra alapozták védekezésüket. Ennek eredményeként az oroszok néhány napon belül ellenőrzésük alá vonták a Nikolszkoje melletti dácsákat, a tanyákat és a Pavlovkától északra lévő magtárat, és behatoltak Ugledar délkeleti külvárosába.
A kijevi erők pedig úgy alakították át védelmüket, hogy mélyebbre húzódtak Ugledarba, és továbbra is a panelházakat használták erődként. Az ukrán hadsereg az Ugledartól északkeletre fekvő 1. számú Juzsno-Donbasszkaja bánya területét tette az ellentámadások fő tartalékának központjává.

Az 1. harckocsidandár, a 35. tengerészgyalogos hadosztály és meg nem erősített hírek szerint a 80. légideszant rohamdandár egységeit küldték be az ott harcoló ukránok támogatására, a 72. gépesített és 68. jager dandárba. Így az érdemi előrehaladás és a helyzeti harcokhoz való visszatérés hiánya ellenére az oroszoknak sikerült megfeszíteni az ukrán tartalékokat, és távolabb helyezni őket Artemovszk/Bahmuttól és Kremennajától, ahol most folyik az orosz offenzíva.

Jelenleg is folytatódnak az orosz hadsereg kísérletei az Ugledar közelében való előrenyomulásra. A DPR megbízott vezetőjének tanácsadója, Igor Kimakovszkij szerint a települést részben körülzárták.

Még az ugledari siker esetén sem valószínű, hogy az Orosz Hadsereg jelentős mértékben észak felé nyomulna, mert nehéz lenne, ha Ukrajna tartalékokat vetne be. Kijev azonban elveszítené kulcsfontosságú fellegvárát a térségben, és kénytelen lenne észak felé visszavonulni, elveszítve egy kényelmes hídfőállást a Donyeck-Volnovaha autópálya elleni offenzívához, valamint a tüzérség kulcspozícióit.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
15 424
36 711
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
7 487
23 382
113
 

Beregszasz

Well-Known Member
2022. február 20.
31
385
53
az gondolom megvan hogy a török cikk meg a Zaluzsnij nyilatkozatok az két külön kávéház igaz ? :)
az izraeli hírszerzés (már ha igaz,hogy ők szivárogtattak .. hivatalos cáfolatot viszont nem tettek ezzel kapcsolatban) a világ egyik legjobbja ,véleményem szerint magasan a CIA felett áll* ,amit mondanak azt illene komolyan venni,mert nem egy gittegyletről van szó velük kapcsolatban.

/*a CIA hibás balfaszkodásaira meg rengeteg példa van az elmúlt 50 évből is,ezzel szemben a MOSZAD nem engedhet meg magának ilyen és ekkora mértékű luxust./

azt pedig,hogy miből és mennyit kaptak az ukránok a saját készleteiken felül,szintén annak fényében kell megítélni,hogy pl Kelet-Európa szinte összes poszt szovjet felszerelése náluk kötött ki, a közel-keletről beszerezhető poszt szovjet hadianyag szintén, illetve a harmadik világból beszerezhető fegyverek zöme szintén ..

addig rendben van,hogy sokan azt írjátok,hogy nem volt ennyi az ukránoknak,. de azt tudjátok bármilyen hitelesnek vehető adattal igazolni,hogy kitől/miből és mennyit kaptak ? (bocsánat pont ellenkezőleg,nem,nem kaptak ..mert akkor ez lefedné az állításotokat !!)
nem nem tudjátok .. én sem tudom,majd vagy 10 év múlva biztos kiderül , de nem véletlen,hogy pl az USA körbeturnézza most Dél-Amerika országait,hogy szerezzen már valami régi szovjet/orosz eredetű vasat amit tovább tudna küldeni,nyilván nem azért házalnak a tengerentúlon,mert a volt VSZ-tagországokban hegyre-halomra áll a ruszki technika .. amit minden bizonnyal már rég Ukrajnába küldtek! és ha csak azokat a felszereléseket vesszük alapul amit itt megemlítettek a topicban a többiek ,cseh,lengyel,szlovák,bolgár,szlovén stb felszerelést és hozzá adjuk még az ukrán készleteket .. meg is van kb az a szám,amiről most folyik a számszaki vita,hogy valós nem valós stb stb .. azt biztos nem írták hogy kilőttünk "X" db járművet, abból "Y" volt ukrán, "V" volt lengyel, volt "Z"cseh eredetű,"ZS" meg bolgár vagy szlovák .. darab-darab.

nem azt állítom hogy nekem van igazam,csak próbálok magyarázatot találni a számokra,amit egyáltalán nem érzek túlzónak (főleg ha összevontan számoltak valamit pl rep.gépek)
Senki nem tudja a tutit. Sem azt, tényleg a Moszad volt-e a forrás, vagy az egész csak propaganda. De...
Egy dolgot nem nagyon említ meg senki. Ujrajna lakosságszámra a volt SZU 2. legnagyobb tagállama volt, az ország európai részén. A SZU szétesésekor mindenki örökölte, ami a területén volt. Ha az oroszoknak cca. 30.000 harckocsija volt raktáron, ez alapján Ukrajnában min. 10.000-nek kellett lennie. Tény hogy a SZU szétesése után minden értéket szétlopkodtak vagy hagytak elrohadni, de háború esetén ezek jelentős része - legalábbid a lerohadtaknak - beüzemelhető, ha van rá szándék. Főleg ha van pl. egy Harkovi hrckocsigyárad, amihez csak az Uráli és az Omszki mérhető. És ezt csak növelték a mindenféle szállítások.
Szóval egy dolog, mi szerepel a weben, ténylegesen nehéz megítélni, hogy a szám valós-e vagy sem.
Ami biztos, hogy töbszörös tüzérségi és légifölényben lévő ellenséggel, amelyik ráadásul ha kell manőverezik, az ukránoknak többszörös veszteségeik vannak. Csak ezt nem ismerhetik el, mert szembe megy a hivatalos kommunikációs fősodorral.
A frontról eddig katona csak sérülten vagy koporsóban tért vissza. Legalábbis Kárpátalján nem tudok sekiről aki ezt másként abszolválta.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
3 487
29 099
113

Morawiecki szerint nincsen kizárva a harmadik világháború lehetősége​

Az ukrajnai konfliktus a harmadik világháborúhoz vezethet – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az El Mundo spanyol lapnak adott interjúban.
“Ennek a válságnak pontosan akkor lesz vége, amikor Oroszország úgy dönt, hogy kivonul Ukrajnából. Vagy önként, vagy erőszakkal” – mondta a politikus.
A lengyel miniszterelnök újságírói kérdésre, miszerint az “erőszakkal kivonulás” a harmadik világháborút jelenti-e, azt válaszolta, hogy “minden forgatókönyvet figyelembe veszünk”.
Január végén Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese azt mondta, hogy az Ukrajnának szállított páncélozott járművek és más fegyverek nem fogják kirobbantani a harmadik világháborút, mert ha arra kerül a sor, akkor már nem tankokat fognak használni.
Moszkva tavaly tavasszal jegyzéket küldött a NATO-országoknak a Kijevnek történő fegyverszállítások miatt. Szergej Lavrov külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan rakomány, amely katonai felszerelést tartalmaz Ukrajna számára, legitim célpontot jelent Oroszország számára. A külügyminisztérium szerint a NATO-országok “a tűzzel játszanak” azzal, hogy fegyvereket szállítanak egy másik államnak.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
920
6 948
93
Ha lenne atomfegyvere az ukránoknak akkor nem lenne Budapesti memorandum sem...
Azért nem olyan egyszerű ez a helyzet.. Ha nincs rá engedélye, és csak "úgy" előveszi, Nyugatról - Keletről egyaránt egyetértve pofánvernék, mert ez az egész Földet romba döntheti, kissé értelmi fogyatékosok kezébe nem való...

Mert akkor már nem csak a memorandum, hanem azt aláíró nemzetek sem léteznének már..
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
27 283
54 467
113
Steier egy osszegzese a tank temarol.
Mi meg irtunk rola vagy 100 oldalt...

Pusilin vegyifegyver bevetesevel vadolta meg az ukran/Nato csapatokat.

A masodik lelott ukran TU 141.

Ukran tuzersegi konvoly Konsztantyinovkabol Artyemovszk iranyaba.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 384
6 674
113
A sok ukrán párti megnyugodhat. A közeljövőben már nem lesz amiért izguljanak.
Ugyanis, ha Bachmut elesik, akkor megindul az orosz darálógép.
Addig nincs min agyalni, nem lesz semmi.
A front átszakadása, nagyon nagy verszteségeket fog előidézni az ukránoknak. Nem mondom, hogy most egyből mindent letarol a medve, de minimum elmegy a nagy folyóig.
Bahmut után újabb ukrán védelmi vonalak vannak. Semmi se fog történni.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 792
17 946
113
Ukrán tüzelőállás megsemmisitése Kornet ATGM-l Avgyejevka körzetében

2Sz9 Nona önjáró aknavető a hadszintéren