[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest

Oroszország több várost elfoglalt, és több mint 100 katonát veszített: DSP jelentés 14 órakor​

ROMAN PETRENKO – 2022. FEBRUÁR 24., CSÜTÖRTÖK, 15:42

A Védelmi Stratégiák Központja február 24-én 14:00 órai állás szerint Oroszország már hét repülőgépet, négy helikoptert, több mint 10 páncélozott járművet és mintegy 100 főt veszített, és sikerült elfoglalnia Genicseszket és Novaja Kakhovkát.

Forrás: Az Ukrajinszka Pravda rendelkezésére bocsátott CLC-jelentés.

Szó szerint: "Putyin hajnali 5:00 órakor beszélt, majd az orosz fegyveres erők szárazföldi csapatai repülőgépek támogatásával megkezdték Ukrajna lerohanását. Több mint 60 katonai infrastruktúrát támadtak Ukrajnában. Több mint 30 csapást hajtottak végre Kalibr cirkálórakétákkal. Közvetlenül az eseményt megelőzően az orosz fegyveres erők tüzérségi tüzet, köztük MLRS-eket is bevetettek a határ menti területeken.

Az Oroszországgal és a Belarusz Köztársasággal közös határ menti áttörési területeken lévő egységek és egységek többségét lőtték. Orosz katonai eszközök, köztük páncélozott járművek sértették meg az államhatárt Csernyihiv, Szumi, Luhanszk, Harkiv, Zsitomír, Kijev és Herszon régiókban.


Az agresszor csapatainak fő koncentrációs területe most Harkov. Megkísérlik a kordon felállítását. Az AFU az NGU-val együtt visszaveri a támadást.

Támadás Melitopol és Herszon irányában, az ellenség elfoglalta Genicseszket és Novakahovkát. Tisztázzák az információkat a Dnyeper folyó feletti híd orosz ejtőernyősök általi elfoglalásáról Herszonban. A de facto orosz csapatok feladata a Krím vízellátásának helyreállítása az észak-krími csatornán keresztül. A krími megszálló hatóságok közölték, hogy készülnek a víz fogadására.

Az Egyesült Erők csoportosítása védekező hadműveletre váltott.

Az orosz katonai felszereléseket megállították a Csernyihivi területen. Szumi és Harkov régiókban az ellenség 10-20 kilométerre nyomult előre, és a fegyveres erők megállították őket. Az orosz csapatok közel kerültek Harkovhoz, és veszteségeket szenvedtek. A Nemzeti Gárda katonái négy orosz tankot semmisítettek meg egy Harkov melletti elkerülő úton.

Mariupolt az ORDLO felől MLRS-ek lövik, de eddig nem történt orosz csapatok, köztük partraszálló erők behatolási kísérlete. Ugyanakkor a szabotázscsoportok munkája is lehetséges.

Megpróbálták helikopterekkel támadni a katonai infrastruktúrát Kijevtől északra és Gosztomelben.

A Kígyószigetet az Orosz Föderáció megtámadta, és a támadást visszaverték (13.00).

A szabotázs- és felderítő csoportok munkáját a besszarábiai műveleti területen és a fekete-tengeri műveleti területen jegyzik.

Az orosz csapatok mozgása a Krímről Melitopol és Herszon irányába az Ukrán Fegyveres Erők védelmi vonalai felé történik. Légi leszállóegységet (helikoptereket) figyeltek meg Herszon közelében.

A rendelkezésre álló információk szerint a határőrök és az ukrán fegyveres erők között vannak sebesültek (körülbelül 40-en) és sérültek.

Katonai és polgári infrastruktúra egyaránt megsérült, beleértve a többszintes épületeket is (Chuguev).

Megerősítést várnak arról, hogy az ellenség elfoglalta a Luhanszki területen található Schastye városát. Az orosz csapatok megakadályozzák egy zöld folyosó létrehozását a gyermekek és nők elszállítására a megszállt területekről.

Az orosz csapatok inváziójának jelenlegi szakaszában Kijev és a teljes Herszon régió, valamint Mariupol elfoglalása lehet a fő cél. Ugyanakkor az orosz csapatok pánikot próbálnak kelteni, hogy Ukrajna kapituláljon.

Az ellenség hét repülőgépet, négy helikoptert, több mint 10 páncélozott járművet és mintegy 100 főt veszített. Az ukrán fegyveres erők elfogták az első orosz katonákat az OOS-zónában.

 

Vindicare

Well-Known Member
2022. február 1.
262
1 399
93
Szétakarják húzni az ukrán haderőt.El kell dönteniük hogy Kijevet védik,vagy maradnak Kelet-Ukrajnában.Az oroszok igazán komoly szárazföldi erőket még nem vetettek be.A főbb lökések akkor indulnak meg ha az ukránok kimozdulnak a pozicióikból.Ha maradnak a helyükön,lassan ledarálják őket.A ruszkik Ukrajna területének nagyságát használják Ukrajna ellen.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 889
35 356
113
Az orosz legierot hianyolom, raketacsapas keves a 30 szerintem, szarazfoldi csapat se sok az a 200000,ukran is van annyi az ellenkezo oldalon. Meglatjuk mi a cel. Szerintem a reptereket szetlovik ne hozzanak nato segitseget nekik. Azert azt se felejtsuk hogy ez egy hatalmas orszag, nagyok a tavolsagok. Meglatjuk mi jon meg Oroszorszagbol a ket katonai korzetbol+csecsenek+vagner...
elsőnek kiugrasztják szerintem csak őket aztán célzottan lecsapnak.
a ruszkinak az elterelő manőverek a tűzflderítés mindig szokásuk vólt...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Az orosz legierot hianyolom, raketacsapas keves a 30 szerintem, szarazfoldi csapat se sok az a 200000,ukran is van annyi az ellenkezo oldalon. Meglatjuk mi a cel. Szerintem a reptereket szetlovik ne hozzanak nato segitseget nekik. Azert azt se felejtsuk hogy ez egy hatalmas orszag, nagyok a tavolsagok. Meglatjuk mi jon meg Oroszorszagbol a ket katonai korzetbol+csecsenek+vagner...

Azért elég sok felvétel volt már dezertőrökről, lakosság is passzív az eddigi képeken/videókon, meg ki tudja a magukat megadók közül ki áll át azonnal.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 149
113
Ami különös, hogy a nagy vonuló helikopterekre rálőnek, ezek valahogy túlélik, de nincs utána biztosítás, ami kigyomlálja az ellenállást.
A netes videók szemszögéből ez a nagy attrakció olyan, mintha csak fél szívvel lenne végrehajtva.
A sebesség a lényeg jelenleg.
Ha jól értem, akkor jelenleg a fő melót a légimozgékony alakulatok végzik a stratégiai pontok elfoglalásával.
Később majd beérik őket a páncélos, és tüzér alakulatok is.
Na ezért nem volt sosem komoly akadály a raszputyica az oroszok szempontjából - még ha dezinformációs céllal be is dobtak pár felvételt elásott járművekről. És itt jön majd képbe a hazai beszerzések fontossági sorrendje.
És itt jön képbe az az elmélet, amit @molnibalage , vagy @rudi hangoztat, hogy sosem szabad helikoptert harcok közelébe engedni.
Igen rohadtul meglesznek a veszteségek, de sokkal kisebbek lesznek, mintha belegyalogolnának egy megerősített védelembe a szárazföldi csapatok.
Pontosan erről beszéltem, amikor a korábban leírtam a légimozgékony csapatok várható orosz alkalmazását.
Egy olyan jellegű változó harcértékű haderő ellen, mint az ukrán, igen hatékony módszer lehet ez.
Nem volt túl nehéz ezt megjósolni, tekintve, hogy mekkora és milyen légideszant gyakorlatokat csináltak az évek során az oroszok.
 
W

Wilson

Guest
Van bárkinek elképzelése hogy mi lehet Putyin valódi célja? Egész Ukrajna elfoglalása rengeteg orosz áldozattal is járna és az uralmukat fenn is kéne valahogy tartani. Az ukrán népet ezzel pedig végleg oroszellenessé tették. Annyi látszik hogy az ukránok ellenállnak, ez már nem olyan mint a Krím volt, ezt nem lehet olcsón megúszni. A politikai következmények is durvák lesznek. Szerintem az orosz lakosság se támogatja már ezt, ahogy olvastam az orosz emberek se számítottak háborúra.
Bármennyire is volt körültekintő Putyin bizonyos mértékig ezzel a támadással hazárdjatekot játszik....
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Köszi MZP, hogy hülye vagy!

Állítólag éles nukival repülnek a stratégiai bombázók és minden elsővonalas csapásmérő készenlétben van.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 891
113
A hagyományos orosz katonai gondolkodásban a 10% veszteség a "belefér" kategória. Egy villámháborús műveletben meg a németeknek is az volt (Norvégia, Kréta).
Oroszok próbálják az amcsi "shock and awe"-t lemásolni, csak kevesebb sikerrel egyelőre. Ahhoz nincs meg az az elsöprő technikai fölény és hadianyag. Precíziós fegyverekből nincs nekik elég most sem.
2600 precíziós rakétájuk van, csak sajnálják használni, mert nem olcsó....
 
W

Wilson

Guest
682bfb6-kah-ges.jpg

KAKHOVSKA HPP, ILLUSZTRÁCIÓS FOTÓ A NEMZETŐRSÉGTŐl

Ismeretlen fegyveresek tartózkodnak a kakhovszki erőmű területén, jelöletlen tankok állnak a gáton.

Forrás: Energiaügyi Minisztérium

Szó szerint: "Ismeretlen fegyveresek 11.28-kor behatoltak a Kakhovskaya HPP területére, jelöletlen tankok állnak a HPP gátján.

Részletek: Mykola Rizak, Tavrichesk város polgármestere a Suspilnijnak elmondta, hogy az Észak-Krími csatorna főszerkezetét és a Kherson terület területén lévő Kakhovka HPP-t elfoglalták a megszállók.

"És nemcsak az Észak-Krími Csatorna főszerkezetét, hanem a Kakhovka vízerőműre is felakasztották a trikolórt. Magam is láttam, Grad, tankok a vízerőműnél. Tankok és harckocsik jöttek, és kifüggesztették a zászlót" - mondta Rizak.


 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 788
9 272
113
Bármennyire is volt körültekintő Putyin bizonyos mértékig ezzel a támadással hazárdjatekot játszik....
Nem látom racionálisnak Putyin viselkedését. Innen már nincs visszaút. Ha csak egy részét foglalnák el az országnak akkor a maradék az biztosan oroszellenes és nyugatpárti lenne. Már így is a legtöbb oroszokhoz húzó terület elszakadt. Az egész elfoglalása meg olyan falat ami fennakadhat Oroszország torkán. Ezt már nehéz lesz eladni az orosz lakosságnak, főleg ha jönnek haza a hullazsákban a fiaik és a szankciók miatt romlik majd az életszínvonal. A védekezők mindig motiváltabbak mint azok akik egy idegen országban harcolnak.