Miután Kherszon elesett,a ruszkik Mikolayevet támadják.Mostmár minden tűzerőt bevetnek.Eddig kimélték az ukrán taktikai egységeket.De ennek vége.
A likeom csak a megállapításodnak szól, nem magának a ténynek, amit leírtál.
Igazság szerint érdemes továbbgondolni a Hostomeli műveletet, mert sokkal nagyobb jelentősége volt, mint azt elsőre gondolnánk.
Alapvetően kezd már körvonalazódni nekem helyzet, hogy mi volt az eredeti cél a támadás megindításánál.
Megpróbáltak egy nagyon kockázatos tervet, amelyik ha bejön, akkor nemcsak pillanatok alatt lerendezhették volna az egész háborút, de minimális veszteséggel is járt volna. Végül nem sikerült, de esélyes, hogy magát a műveletet oktatni fogják különböző akadémiákon.
A terv valószínűleg az volt, hogy korlátozott támadásokat indítanak a határ mentén, amik pont arra elegek, hogy lekössék a védelmet, esetleg átcsoportosításokba kezdjenek Kijev térségéből. Eközben a VDV/Pecnaz elit egységei Kijev külvárosában landolnak, és pillanatok alatt eljutnak a kormányzathoz és a hatalmukba kerítve, minimális veszteségek keletkeznek mindkét oldalon. Alapvetően ezért hívták az oroszok Speciális műveletnek az egész támadást. Merthogy ez egy fegyveres coup d' état lett volna. Csak nem jött össze.
Gondolom az a 3 helikopter (és a rajtuk utazó ejtőernyősök), amelyeket lelőtték a támadás során biztosan hiányzott, ahhoz, hogy megtartsák a repteret, amíg meg nem érkezik a légiszállítású ezred/dandár többi része.
A tervben az volt a kockázat, hogy a művelet jelentőségének ellenére jóval kisebb erővel kivitelezték a leszállópálya biztosítását, mint kellett volna. A mai 200 helikopteres mozzanat volt az, amit az elején is meg kellett volna csinálni. És ez volt a látszólagos hatalmas hiba. Csakhogy ahhoz, hogy igazán meglepetésként érje a védőket a dolog, ahhoz így kellett megpróbálni, ahogy megpróbálták. Kis létszámban, és mindenféle komoly biztosítás, és EW előkészítés nélkül.
Ugyanis az a "pár" helikopter elveszett a hatalmas forgatagban ami a támadás megindulása közepette a légtérben előállt.
De a művelet valódi azzal is fedni akarták, hogy nagyon messziről északról érkeztek a nehéz szállító gépek. Olyan területről, amit esetleg a nyugati felderítő gépek nem tartottak annyira szemmel. Mert azért egy 18 gépes IL-76-os flotta bemálházása az ukrán körzetben azért igen-igen figyelemfelhívó lett volna.
A komolyabb erő (kb. 2x annyi helikoter) alkalmazása a pálya biztosítására azt jelentette volna, hogy kiderül a céljuk, és rájönnek az ukránok a támadás súlypontjára.
Szóval ne gondoljuk, hogy nem tudták volna szerda reggel megcsinálni ugyan ezt a 200 helikopteres masszív deszant műveletet, csak azzal esélyük sem lett volna stikában bejutni a kormányzati épületekig.
És van egy olyan érzésem, hogy végül azért csinálták meg, mert a szakmai büszkeség ezt kívánta. Hiszen a szárazföldi csapatok már elérték a repteret addigra.
Hja, és még valami: lehet, hogy pont a nyugati sajtós stáb buktatta le a műveletet idő előtt.
És hogy visszatérjek az eredeti gondolathoz. A most következő forgatókönyv viszont nagyon más lesz. Nem véletlenül akarta Putyin javasolni/elérni a katonai puccsot.
Mert sajnos az a forgatókönyv jön, amire én az elejétől számítottam. Illetve már el is kezdődött.
Sajnos most jön a nagyobb áldozatokat követelő henger. Mint pl. a Krím felöl, vagy a partraszálló tengerészgyalogosoktól, stb.
De erre szerintem Zelenszkij is rájött, amikor megindultak az eddig a határon kívül várakozó BGT-k.
Nem véletlenül akart egyből tárgyalni. És Putyinék is nem véletlenül váltottak engedékenyebb üzemmódba.
Biztos vagyok benne, hogy nagyon kemény feltételeket fog kapni, de muszáj lesz elfogadnia. Valószínű, hogy ez a malőr (hogy a 18 gép nem tudott leszállni) talán megmentette Zelenszki életét. Ha bejutottak volna az orosz különlegesek, akkor nem biztos, hogy élve megússza.
Távol álljon tőlem, hogy bárkit is mentegetni akarjak, vagy ebben a helyzetben pártját fogjam. Sajnos mindkét fél érveit megértem. A módszerekkel viszont súlyos gondok vannak. Az viszont biztos, hogy magából a műveletből legalább az oroszok filmet fognak csinálni. Tulajdonképpen megycsinálták a saját Sólyom végveszélyben-jüket. Ráadásul majdnem ugyan azokkal a kockázati tényezőkkel.