[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 944
82 737
113
Csak a fővonalas média infóját szajkózod. Nem tudnak mit kezdeni a nyersanyaggal? Mekkora is a hadiiparuk?Hogy nem gyártanak cd lejátszókat meg sokfajta SUV-t, az egy másik dolog. Csak jelezném, hogy mikor Putyin visszaállamosította az elkótyavetyélt energiaipart a 2000-es évek elején, a nyugat ugyanúgy temette a "hibás gatdaságpolitikát".
Figyelj elmondom még egyszer, hogy megértsd, ha nem propagandista vagy akkor bele kell hogy menjen a fejedbe: Európában lesz recesszió, nem Oroszországban. Illetve már van, de még nem mutatják az adatok. Ha az oroszok megérzik, az kompenzálva lesz a nyersanyagárakkal. Plusz az orosz gazdaság minimálisan van eladósodva, és óriási az aranytartalékuk is. De kicsit elmentünk a fegyveres konfliktus témától már. A többi kommentedre nemm reagálok, mert már tényleg nem ide való. Talán a nagy sakkrtőábla topikban...
Orbán a februári gazdasági fórumon:
"Szeretnék mondani néhány szót az inflációról. Nem szakmailag, mert az nem az én asztalom, hanem hogy hogyan gondolkodunk róla. Ha ez nem néz ki jól, a magyar infláció még úgy, ahogy, az Európai Unió a téli jelentésében most néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy ebben az évben, 2022-ben 5,6 százalék lesz az infláció – az kibírható –, és a következő évben pedig három-valamennyi. Nem mindig szurkolok nekik, de most kivételesen remélem, hogy igazuk van. De nem is mi vagyunk itt igazán bajban, hanem az a közeg, amiben dolgozunk. Tehát még hogyha a magyar inflációt alacsonyabban is tudjuk tartani, erre a mostani 7 fölöttiről vissza tudjuk hozni az év végére, 6 alá, ami egy – hogy mondjam? –, ha nem is rutin feladat, de azért elvárás a kormányzat pénzügyekkel foglalkozó tagjai felé, de a közeg, amiben vagyunk, ott nagyobb baj van. Tehát egy magas inflációjú közegben fogunk létezni a következő években. Ennek két oka van. Az egyik az, hogy a klímapolitikát nem tudja Brüsszel összehangolni a gazdaságpolitikával. Tehát nekik egy tudásuk van, ez a tudás pedig az, hogyha magasabb az energia ára, akkor az emberek kevesebb energiát használnak, és az jót tesz a klímának, kész. Faékszerű komplikáltságát tekintve ez a megközelítés, de ez van nekik. És hiába nő az infláció, emelik az árakat. Tehát olyan döntéseket hoz Brüsszel, amely az energiaárat emeli. Ha magától nem emelkedne – egyébként magától is emelkedik –, még rásegít döntésekkel. Most például egy óriási csatát vívunk, 50 százaléknál kisebb eséllyel, de az a magyar történelem tanulsága szerint nem kevés, ugye, itt deáki mércék vannak, Deák mondta, hogy tudunk mi harcolni remény nélkül is. 50 százalék azért több, mint a remény hiánya, ugye. Tehát most azt akarják csinálni, hogy megemelik, büntetéssel sújtják azokat, akiknek saját gépjárművük és saját lakásuk van. Ennek egy bonyolult matematikai képlete van, de a lényege ez, hogy fizetni kell, többet kell fizetni, ha lakásod van és gépjárműved, mintha nincs. Ez nem más, mint egy adóemelés, és ez fölfele fogja még emelni az energiaárakat. És a mostani tudásunk szerint az energiaárak emelése felelős az infláció 50 százalékáért a mostani európai gazdaságban. Tehát arra kell számítanunk, hogy a közeg, ami körülvesz bennünket, egy magas inflációjú közeg lesz.

És akkor még arról nem is beszéltem, hogy itt van az orosz–ukrán konfliktus, meg itt van még az Északi Áramlat körüli konfliktus, ami gazdaságilag talán még súlyosabb. Bizonyára Önök is látják, hogy az a csata zajlik, hogy az oroszok, mert ők sem mennek egy kis dörzsöltségért a szomszédba, leszállítanak Nyugat-Európába minden gázt, amit szerződésekkel lekötöttek, és többet meg nem szállítanak. És miután ott is üzletemberek csinálják az energiapolitikát, normális üzletember egy részét leköti az igényeinek fixen, a másikat meg hagyja spot áron, mert hát majd reménykedni lehet abban, hogy a rövid távú vásárlás ára kedvezőbb lesz, mint a hosszú távúé. Ezt így csinálták Nyugat-Európában is. Mi, miután jobban ismerjük az oroszokat, nem pont így csináljuk, mi kötöttünk hosszú távú szerződéseket, amiket most hosszabbítottunk meg, sőt még emelünk is rajta, de ez azt jelenti, hogy az oroszok bejelentették, hogy ők a szerződésen fölül – mert azt betartják – csak az Északi Áramlaton keresztül szállítanak gázt. Ha az a cső működik, lesz gáz, ha nem működik, meg nem lesz. És egyelőre nem világos, hogy ez a kötélhúzás hogy’ dől el. Az a korábbi nyugat-európai kalkuláció, hogy az oroszoknak legalább annyira szükségük van arra, hogy eladják nekünk a gázt, mint nekünk, hogy megvegyük, ez a tétel megdőlt, mert ez alacsony energiaárak mellett igaz. De magas energiaárak mellett ez már nem ugyanúgy fest, a képlet megváltozik, az oroszok kevesebb mennyiségű gázon is sokkal több pénzt tudnak csinálni, mint korábban a nagyobb mennyiségben. Az idő nem a mi oldalunkon van, hanem az ő oldalukon van, és ebből mi keveredik majd ki, mint európai energiapolitika, és ez hogyan hat majd az inflációra, ez a következő hónapok egyébként nagy rejtélye."
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 993
32 314
113
Ha tényleg hazavonultak volna a hadgyakorlatról, az lett volna az erkölcsi győzelem.
Ehelyett a magyargyűlölő ukránok lesznek a megtapsolandó jófiúk.

Nem lett volna semmilyen erkölcsi győzelem, akkor "megfutamodott Putyin a szankcióktól és a nemzetközi közösség kiállásától", illetve "bevált, hogy nyilvánosságra hoztuk a terveket" lenne a szöveg.
Putyin lépése kétségbeesett, és súlyosan elhibázottnak bizonyulhat, de érthető, milyen folyamatok vezettek odáig. Mindenesetre a nyugati fél nyíltan elárulta előre, mik a tervei, ha Putyin bevonul Ukrajnába: olyan fegyvereket szállítanak az ukriknak, amikkel szétszívathatják az oroszokat, ezt már megkezdték nagy tételben előre, ha az oroszoknak van eszük, az első szállítmányt szétlövik Boriszpol reptérrel együtt, nem tették, még vártak. Az USA terve korábban is az volt, hogy Ukrajnán keresztül destabilizálják az oroszokat, most megteszik majd sokkal véresebb módon, az ukrán proxy-n keresztül leamortizálva az orosz haderőt. Putyinnak józan ész szerint gyorsan el kellene fogadnia egy valamennyire arcmentő megegyezést a status quo ante-hoz való visszatérésről és arról, hogy Ukrajna nem lesz NATO-tag. A két köztársaság elismerését fenntartva, akármelyik határváltoztattal. Csak kétlem, hogy lenne még ennyi belátás Putyinban, akinél elszakadt valami, a sérelmekért és megaláztatásokért most akar kamatostul törleszteni. Másrészt kérdés hogy ha az ukránok megrészegülnek az eddigi részsikerektől, akkor egyáltalán belemennének ők ebbe, ha már maguk mögött tudhatják a nyugatot, a végtelen fegyverszállítmányok ígéretét.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 944
82 737
113
Meszeltek a légitársaságaiknak ...
Na ez megint, mint a Mazepines, csak fordítva. Drága kerozin, üzemanyag, és még meg is kell kerülniük a fél világot. Ezrek fogják elveszíteni a munkájukat.

Cseh, lengyel oké. Bulgáriát nem értem. Fegyvereket ajánlottak fel? Sorosista kormány van, de nem láttam erről semmi hírt. Vagy csak Dobrev miatt? ;D
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
Teljesen dilettáns és agyhalott az orosz hadvezetés! Helikoptereket és hadoszlopokat küldenek mélyen ellenséges vonalak mögé felderítés, légvédelem és logisztikai támogatás nélkül. Ettől várják a sikereket?? A tankokból kifogy az üzemanyag a katonák kifogynak lőszerből és kajából ezeket úgy fogják kilövöldözni mint a szart.

Ledobálják a légi desszantot és ott hagyják őket úgy ahogy vannak támogatás nélkül. A katonák meg menetelnek az utakon mint valami osztálykirándulásra mennének...

A légierő mire vár? A fekete tengeri flotta mire vár? hol vannak a tüzérségi/légvédelmi támogatások amik megtisztítják az ukrán lőállásokat és légteret??

Semmi komoly eredményt nem tudnak felmutatni az oroszok. A nagyobb városok mind ukrán kézen vannak.
Elfoglaltak egy isten háta mögötti gyík szigetet és pont. Ennyit tudnak felmutatni 2 nap után..

Ez így kurva gyenge teljesítmény.

Én @MangaMonguz -al értek egyet. A jelenleg, számunkra elérhető információk alapján úgy tűnik, hogy az oroszok arra számítottak, hogy az ukránok se perc alatt dezertálnak/átállnak.
Ez tömegesen nem történt meg.
Ugyanakkor, ennek a teóriának ellent mond, hogy az oroszok valószínűleg ennyire nem naivak, és valószínűleg információhiány miatt egyelőre nem tudjuk összerakni a "nagy képet".
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 944
82 737
113
Nem lett volna semmilyen erkölcsi győzelem, akkor "megfutamodott Putyin a szankcióktól és a nemzetközi közösség kiállásától", illetve "bevált, hogy nyilvánosságra hoztuk a terveket" lenne a szöveg.
Putyin lépése kétségbeesett, és súlyosan elhibázottnak bizonyulhat, de érthető, milyen folyamatok vezettek odáig. Mindenesetre a nyugati fél nyíltan elárulta előre, mik a tervei, ha Putyin bevonul Ukrajnába: olyan fegyvereket szállítanak az ukriknak, amikkel szétszívathatják az oroszokat, ezt már megkezdték nagy tételben előre, ha az oroszoknak van eszük, az első szállítmányt szétlövik Boriszpol reptérrel együtt, nem tették, még vártak. Az USA terve korábban is az volt, hogy Ukrajnán keresztül destabilizálják az oroszokat, most megteszik majd sokkal véresebb módon, az ukrán proxy-n keresztül leamortizálva az orosz haderőt. Putyinnak józan ész szerint gyorsan el kellene fogadnia egy valamennyire arcmentő megegyezést a status quo ante-hoz való visszatérésről és arról, hogy Ukrajna nem lesz NATO-tag. A két köztársaság elismerését fenntartva, akármelyik határváltoztattal. Csak kétlem, hogy lenne még ennyi belátás Putyinban, akinél elszakadt valami, a sérelmekért és megaláztatásokért most akar kamatostul törleszteni. Másrészt kérdés hogy ha az ukránok megrészegülnek az eddigi részsikerektől, akkor egyáltalán belemennének ők ebbe, ha már maguk mögött tudhatják a nyugatot, a végtelen fegyverszállítmányok ígéretét.
Ukri atom időzítése nem volt jó, de a sok légvédelmi fegyver szállítása is meggyorsíthatta a dolgokat. Ezért a mostani akció béna kacsa jellege. De ezen szerintem korrigálnak, ráadásul ennyivel IS jól haladtak eddig. Érdekes lesz a hétvége.
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Dehogy téves.
Akinek harcértéke van: önkéntes, meg a szerződéses/hivatásos. A sorozottnak, aki nem akar ott lenni csak muszáj, annak nincs. Az Arab Tavasz óta mindenhol kivétel nélkül halomra mészárolták őket. A modern hadviselést nem lehet félszívvel folytatni, túl bonyolult az egyszerű lövész szintjén is.
A sorkatona arra jó, hogy a hevenyészett kiképzése és rövid tevékenysége során elvegye az erőforrásokat az önkéntesektől. Tudom, hogy ez téged bánt mert lelkes BMP parancsnok voltál, de már nem 1987-ben vagyunk, ezt minden rosszindulat nélkül mondom.

Nincsenek kapcsolataim az orosz vezérkarban, hogy tudjam mire számítottak. Biden megmondta jóval előre, hogy nem fognak amerikai katonák ukrán földön harcolni ezért kétlem, hogy NATO elleni műveleti tartalék lenne.
Tehát a finn, Svájci zsidó sorkatona semmit sem ér?