[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 547
10 844
113
Mostani hír, hogy az oroszok állítólagos tűzszünet sértése miatt nem engedik ki a civileket Mariupolból.
Még hihető is lehetne, ha nem az oroszok hirdettek volna egyoldalúan tűzszünetet és a másik városban is lenne valami, de ott valamiért mehetnek kifelé a civilek.
Ez megint egy ocsmány fejezet lesz attól félek.
Egyértelmű a helyzet ismerve az Azovot (Mariupol lakossága nagyrészt orosz, így nekik csak eszközök), a magyar média pedig mindenféle fenntartás nélkül terjeszti az ukrán dezinformációkat.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 547
10 844
113
Nem Mariupolnál lőtték az Azovosok le a menekülő vicileket, illetve azokat a civileket is akik megálltak elsősegélyt adni a meglőtt civileknek?
Az elsősegélyes videón mindenkit lelőttek de se bemeneti se kimeneti sebek nem látszanak, agonizálás, fröccsenések, sérülések az autón szintén nem, ergo valószínűleg kamuvideó, de a többi felvétel az Azovról (autóból párt kitépős, férfit lapockán lövős, stb.) valódi.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 130
7 155
113

Csernyigov közelében lelőttek egy ellenséges támadógépet: az egyik pilótát élve elvitték, a másik meghalt​

2022. MÁRCIUS 5., SZOMBAT, 12:09

Csernyihiv régió közelében az ukrán hadsereg lelőtt egy ellenséges gépet.

Forrás: ¦Pivnich hadműveleti parancs , források UP

„Éppen Csernyigov környékén a légvédelmi szakemberek újabb ellenséges támadógépet lőttek le! További részletek később.


Részletek: Az UP szerint a pilótát élve vitték el. A második pilóta életét vesztette. Az Állami Határőrség szerint ez a határőrség és az ukrán fegyveres erők közös tűzijátéka: lelőttek egy SU-25-ös repülőgépet.

Nem értem, a Su-25-ös egy személyes, kivéve a kiképzőt, de azt meg nem küldik harcba. Most vagy két gépet löttek le (mert két pilótárol írnak) vagy ketten ültek egy katapult ülésben, vagy nem Su-25 volt.
Ahogy már írtam, 1 tényleges eseményre lazán ráhúznak 3-4 narratívát, újra előszednek több napos felvételeket más szögből stb.
Mondjuk tegnapi Su-25 ronccsal kapcsolatban érdekes, hogy nem szerepel az orosz adatbázisban, pedig régebbi fotók tanúsítják, hogy létezett...
Ellenben azzal a "Su-30" ronccsal kapcsolatban azért hozzátenném, hogy kinézem belőlük, hogy összekaparták a baráti tűzben lelőtt 27-esük maradványait és átfestették.

Én azért el tudok képzelni néhány lehetőséget, ha már Joseph Heller-i mélységekbe sülyedt ez a háború (is):
  • Két orosz Su-25-ös összeütközött a levegőben és egy tűzgömbben eggyé váltak, de csak az egyik pilóta tudott katapultálni (és az ukránok nem foglalkoztak olyan apró részlet kérdésekkel, hogy lehet-e egy repülőnek két orra).
  • Orosz kiképző Su-25-ös kiképző repülés közben eltévedt 2000 km-t.
  • Az oroszoknak olyan kevés gépük maradt, hogy már kiképző gépeket vetnek be.
  • Az oroszoknak olyan nagyon-nagyon-nagyon kevés gépük maradt, hogy már két pilótát ültetnek egy gépbe (csak hogy legalább a repült órákat biztosítani tudják).
  • Ez nem Su-25-ös volt, hanem régi Su-24-es, de az ukrán minisztérium többet fizet a Su-25-ért, ezért azt jelentették a kezelők, hogy "Szu huszon … ötös".
  • Ez nem Su-25-ös volt, hanem Su-30, vagy Su-34, de a gyorstalpalón kiképzett ukrán kezelők még csak a Su-25-nél tartanak az ellenség gépeit bemutató oktató anyagban.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 196
12 440
113
Másik bejegyzés:

Most Melitopolban véget ért a katonai tisztogatás. Más részlegek és szervek már akcióba léptek – ügynökök, hogy felkutassák és azonosítsák azokat a nacionalistákat és neonácikat, akik szörnyű bűnökben vesznek részt nemcsak Donbászban, hanem Ukrajna egész területén.

Miközben dolgoznak, te és én csak megtudjuk, mekkora méretű a jobboldali radikális terror Ukrajnában, mert a melitopoli helyiek történetei szerint az orosz média csak a jéghegy csúcsát érintette.

Lesznek még itt érdekes történetek, tömeg sírok.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Ukrajnában egy orosz támogatottságú hatalom ellen lázadt fel az ukrán többség.
A fülemüle dala különben az erőforrásokért való harc része.Az énekes madarak (rendszerint himjei) részben nász,részben területbirtoklási okbol énekelnek.A fülemüle dala leginkább birtokkihirdetés,figyelmeztetés a másik fülemülének,hogy ha betolakodik a területre,akkor harc lesz......
A kétbites agitprop,az csak egy kétbites agitprop.
Nekünk,magyaroknak az az érdekünk,hogy az oroszok elbukjanak Ukrajnában.Mit is akar Putyin?Hogy a NATO vonuljon vissza az 1997es NATO határok mögé....Vagyis Kelet Europa legyen védtelen,és kiszolgáltatott az orosz érdekeknek.Nekünk ez semmiképpen sem érdekünk.
Miért az mennyivel jobb, hogy a Nyugat mögött álló bankárkasztnak vagyunk kiszolgáltatva? Konkrétan a magyar haza felszámolását propagálják a helyi pártjaik és embereik. Nekünk az az érdekünk, hogy az amerikaiak takarodjanak el innen és megbukjon az Európai Egyesült Államok projektje
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
952
11 181
93
Az ukrán mélyállamról lekerült minden fék. Félelmetes.
Az ogyesszai polgi cseréje is sokatmondó. Belülről tör fel a szar, de hát nyaktekerésben jó a nyugat, már fordítja is el a fejét. 8 éve nyíltan, azelőtt rejtve erősödik ez. Nálunk meg már van iskola ahol ukrán zászlókat csináltat a tanár az alsósokkal. Egyelőre visszafogták a tanárt de azért jelzi hogy milyen trendi a félinfókból induló közösségi ájtatoskodás.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Ez igaz. Az a baj, ha az oroszok kivonulnak, akkor mi nagyon beszopjuk egy lerombolt, dühös, nacionalista Ukrajnával. Kvázi mi is az ellenségeik leszünk, ahogy már az ukrán nagykövet hisztije is mutatja.

Putyin rohadtul elqrta!!!
Ha az ország felét, 2/3adát megszállják, vhogy stabilizálják a helyzetet, még az lenne nekünk a legideálisabb ebben az elcseszett helyzetben. . Kis - Ukrajna, Kárpátaljával együtt ránkszorulna. Nagy gazdasagi, geopolitikai xart kavart Putyin, attól tartok, nagyon rosszul fogunk kijönni belőle. Egyedül az Unios viták fognak csillapodni. De Kelet - Európa destabizálódik évtizedekre. Balkán 2. Mind a kettő a határunkon. Fasza....

Mért lennénk ellenségeik? Eddig se voltunk.

btw a jelen pillanatban is több ezer magyar segít az Ukrán menekülteknek. A határnál. A menhelyen, tornatermben. Jelenleg a logisztika a fő gond de annyira dőlnek a felajánlások, hogy direkte volt tegnap felhívás, hogy több ennivalót pl ne kínáljanak fel.

Nyinál is... most is tömegek érkeznek. Elcsigázott nők, kisgyerekekkel elképesztően elfáradva. Lényegében mindenkinek találnak szállást BPn. Mindez túlnyomó részt magánszemélyek felajánlásaiból. De a magyar állam is aktívan segít. Lényegében az össze szeretetszolgálat vmilyen formában ott van.

Ha vkit érdekel nézzen be pl ide. https://www.facebook.com/groups/994...cently_seen&multi_permalinks=1002646250619463

5-10-15percenként jönnek a requestek, hogy vkit 3-10főt el kellene szállásolni, segíteni neki Barcelon, Liszabon, Berlin, München, Finnekhez.... való továbbjutásban. Pillanatokon belűl jönnek a válaszok de annyira, hogy ha 10perc múlva írok, hogy jöhetnek addigra már eddig 100%ban megoldódott.

Had osszak meg egy FB választ amit ma kaptam. Nem hozzám jöttek lassú voltam és ezt a választ kaptam:
"I am going to tell the whole world about your kindness. Thank you for offering"

Lehet/vszeg ma megint kimegyek de nem csak segíteni vszeg leszóllítok pár családot, hogy van e szállásuk....

Félre értések elkerülése végett: Ezt oroszoknak is megtenném. Nők férjük nélkül egyik kezében hordozó, másikban az össz amilyük van egy bőrönd és pl még egy holtfáradt 4-5-6-7éves. Iszonyat.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 061
1 653
113
Az oldal állítása szerint Zelenszkij elrendelte a menekülő civilek "megállítását". Aki érti a nyelvet talán érti beszél e neveken kívül másról is. A leírás szerint Mariupol közelében készült a videó. Ellenőrizni persze nem lehet, de azt látni, hogy civilek az áldozatok.

 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113

Megfosztják a magyar kettős állampolgárokat ukrán tisztségeiktől

Komoly csapást jelent a kárpátaljai magyarságra az a csütörtökön kihirdetett elnöki rendelet, amely megtilt mindennemű hivatalviselést Ukrajnában a kettős állampolgárok számára.
SEM PÁRTOK TAGJAI, SEM ÁLLAMI VÁLLALATOK VEZETŐI NEM LEHETNEK AMELLETT, HOGY ÁLLAMI ÉS ÖNKORMÁNYZATI POZÍCIÓIKRÓL IS LE KELL MONDANIUK.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön bejelentett rendelete értelmében két hónapon belül felmérik a kettős állampolgárok számát, majd a felmérés elemzését követően hat hónap áll rendelkezésre a kettős állampolgárok állami és politikai szerepvállalását tiltó tervezetek benyújtására – írta meg a Telex a kárpátalja.ma hírére hivatkozva.
Az elnöki rendelet indoklása szerint arra törekednek, hogy megakadályozzák a kettős állampolgárokat az Ukrajna belügyeibe való beavatkozási szándékukban, ezzel védve az állam függetlenségét, szuverenitását és területi egységét.