[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Az odesszai oroszok meg magukra gyújtották az épületet, a nyakuk köré tekerték a telefonzsinórt, és halálra erőszakolták magukat. Mert ők már csak ilyenek...
Indirekt cáfolat.
Több millió orosz nyelvű ukrán állampolgár él és dolgozik tanul azóta is évek óta Ukrajnában.
2022.02.24.-ig. békében.
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Lenne 1 kérdésem:
A pár napja történt kiképzőtábor szétkapásához.
A lengyel AWACS miért nem látta a rakétákat?
Legközelebb (Belarus) 200km, de inkább 700km vagy többről indíthatták.
Ha 1000km/h-val megy a rakéta, akkor is volt min. 10-12 percük. (nyílván nem tudták, hogy hova fog becsapódni, de azért riadózhattak volna) Vagy ez cirkáló rakéta volt, ami változtatja a repülési nyomvonalat.
Nem értek hozzá, csak most vetődött fel ez bennem.
egy Awacs azért nem mindenható, egyrészt, másrészt a ballisztikus rakétaindítás detektálására műholdak vannak, azok meg általában nem terjednek ki a belorusz indítási zónák megfigyelésére, vagy éppenséggel a belőlük kinyert adatok nem adhatók át még szövetségesnek sem, nemhogy egy olyan államnak, ahol elég sok moszkovita van.

no offense, do

amúgy meg az amerikaiak helyében egy két helyi emberrrel szabotáltatnám a Latakiából felszálló zsoldosjáratokat. mondjuk úgy tűzgolyóvá változtatva őket, csak a viszonyításképpen. (bár az exfókák már régen mozognak Kijev környékén, szorgalmasan pusztítják is az orosz könnyűlövészeket)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 492
46 802
113
15:00

Dezertált Azov katona jelentette az oroszoknak hogy az Azov parancsnokság Mariupolban a színház alaksorában van.

FN-TEiRXwAYydpI



17:30

Indul a propaganda, szétszedték. https://twitter.com/search?q=mariupol theater&src=typed_query&f=top

FN_B3o4XoAIiQLY
Micsoda barbárok lesznek az oroszok, ha lebombázzák a színházat!
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 765
48 055
113
Megette a orosz propit rendesen.
Itt most a kinek a érdeke előjön rendesen a ilyen esetnél ha volt ilyen.
Olyasmi ez mint a gleiwitzi rádióadó esete.
Csúnya lengyelek.
Megtámadták a békésen rádiózó németeket :p
:hadonaszos:
Az orosz propi volt, hogy ukrán szabadcsapatok vegzálták a keleti határon levő szakikat? Vagy a tüzérségi támadásokat is Putyin titkos katonái csinálták? Meg az odesszai szakszervezeti székházas gyújtogatást is?
 

meister.proper

Well-Known Member
2016. augusztus 30.
1 604
1 918
113
Persze de nem katonatiszt volt nem volt GRU-s
+ viszont van jogász végzettsége is.
attol még, hogy valaki nem a hadsereg tagja, még lehet katonai szabályzat/hierarchia szerint élő. ne kezdjük az alapoktól, hogy mi számít katonai szervezetnek (nem katonaságnak) mert rájönnénk, hogy egyébként mennyire sok katinai szervezet van a demokráciákban is, nemhogy autoriterebb berendezkedésekben.

a kgb-s tiszt katonai szervezetnél látott el tisztet.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 050
5 531
113
A Krím-félszigetet ha nem is említik a dokumentumban az megoldható.
A orosz csapatok kivonása Ukrajnából mindenhonnan Donyeck és Luhangsz megyék Ukrán civil irányítás alá való visszatérése akár mint demilitarizált övezet, Ukrajna el nem kötelezett státuszának kimondása /nekem ez jobban tetszik mint a semleges kifejezés/ ezek Ukrajna számára elfogadható feltételeknek tűnnek.
Ha a Krím belekerül mármint hogy erről Ukrajna de iure is lemond akkor viszont a oroszok khm. kárpótólják őket
ugye 26.000+ km2.
Ez több mint szlovénia területe /málta szintű államról meg ne is beszéljünk/ kb. fele akkora mint szlovákia.
Területtel való kárpótlás ez lehet titkos záradék is /oldják meg a oroszok, állítólag tovább akarnak menni, 26.000 km2-t össz lehet lapátolni a környéken.
A két szakadár területet Putyin elismerte függetlennek, ezek után nem hiszem, hogy elfogadja, hogy újra ukrán fennhatóság alá kerüljenek, maximum olyan státuszban lesznek mint pl Dél-Oszétia. Ha Putyin mégis odadobná őket Ukrajnának az az elárulásukkal érne fel, és a szakadár területek orosz fegyveresei, lakosai sem fogadnák el már az ukrán fennhatóságot, még az autonómiát sem, ahhoz már túl sok vér folyt el!
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
930
10 720
93
NATO repülők nem véletlenül repkednek bekapcsolt transponderrel arrafelé, védik a határt, de feszkót nem akarnak.
Még ha látták és szólni akartak róla akkor is kevés 10 perc, hogy végigszaladjon a parancsnoki láncon.
Az már az ukrán hadsereg valódi potenciálját mutatja, hogy egy ilyen helyen még egy felderítő radart se tudtak üzemeltetni...
Elméletileg 40+ percet repült NATO légtérben, ha igaz.
Ráadásul egy háborúban álló országból érkezett, ahol nagy számban alkalmaznak olyan eszközöket amiknek hasonló lehet a profilja, és csapásmérésre találták ki.
Ez a sztori egy NATO kudarc, nincs mit rajta szépíteni. Hogy hol cseszték el jó kérdés - itt vagy Nápolyból nem jött meg a parancs vagy a fene tudja. Látni a nyilatkozat alapján látták, ez a minimum, vannak földön telepített radarok is, ehhez AWACS sem kell. Szerencsére nem egy Paksra irányzott provokáció volt, csak - szerintem - egy műszaki hibás eszköz. De a szerencse nem a felkészültség szinonimája.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
A két szakadár területet Putyin elismerte függetlennek, ezek után nem hiszem, hogy elfogadja, hogy újra ukrán fennhatóság alá kerüljenek, maximum olyan státuszban lesznek mint pl Dél-Oszétia. Ha Putyin mégis odadobná őket Ukrajnának az az elárulásukkal érne fel, és a szakadár területek orosz fegyveresei, lakosai sem fogadnák el már az ukrán fennhatóságot, még az autonómiát sem, ahhoz már túl sok vér folyt el!
Ezt Ukrajna saját hatáskörben eddig is meg tudta volna oldani ha Oroszország nem gátolja meg benne.
De ha van Orosz Ukrán egyezség akkor mindegy hogy a helyi lakosság mit gondol.
Magyarországon a mende mondák szerint a munkásőrők között volt akik a rendszerváltás körül valami féle fegyveres ellenállásra meg akciókra gondoltak. A megfelelő szervek megoldották talán egy két vezető leváltásával soft módon ma így mondanánk.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Indirekt cáfolat.
Több millió orosz nyelvű ukrán állampolgár él és dolgozik tanul azóta is évek óta Ukrajnában.
2022.02.24.-ig. békében.
Mármint nem beszélhet, nem tanulhat, és nem ügyintézhet a saját anyanyelvén, amiért ha épp rossz kedve van az arra járó azovosnak megverik, vagy rosszabb esetben megölik, ha épp olyanjuk van.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
A két szakadár területet Putyin elismerte függetlennek, ezek után nem hiszem, hogy elfogadja, hogy újra ukrán fennhatóság alá kerüljenek, maximum olyan státuszban lesznek mint pl Dél-Oszétia. Ha Putyin mégis odadobná őket Ukrajnának az az elárulásukkal érne fel, és a szakadár területek orosz fegyveresei, lakosai sem fogadnák el már az ukrán fennhatóságot, még az autonómiát sem, ahhoz már túl sok vér folyt el!
Hogy folytassam nehogy valaki azt gondolja hogy nato tagállam irányába való továbbmentelre gondoltam.
Belarusz lehet hogy okkal ódzkodik belemenni ennél jobban egy Ukrajna elleni katonai akcióba /Orosz Ukrán egyezség esetén lehet egy gyors Ukrán ellentámadás +15.000km2 ez csak egy példa és Oroszország is a maradék 85% terület belaruszt is szorosabban ölelheti magához mert még is milyen dolog az hogy megtámadta a testvéri népet politika ugye :cool:/ de ott van moldova +transznyisztra. Ez több min 30.000km2 a kettő együtt.
Itt is lehet variálni /igény esetén :)
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113
Elméletileg 40+ percet repült NATO légtérben, ha igaz.
Ráadásul egy háborúban álló országból érkezett, ahol nagy számban alkalmaznak olyan eszközöket amiknek hasonló lehet a profilja, és csapásmérésre találták ki.
Ez a sztori egy NATO kudarc, nincs mit rajta szépíteni. Hogy hol cseszték el jó kérdés - itt vagy Nápolyból nem jött meg a parancs vagy a fene tudja. Látni a nyilatkozat alapján látták, ez a minimum, vannak földön telepített radarok is, ehhez AWACS sem kell. Szerencsére nem egy Paksra irányzott provokáció volt, csak - szerintem - egy műszaki hibás eszköz. De a szerencse nem a felkészültség szinonimája.
Ooorky szerintem nem a Horvátországban lezuhant drónról írt, hanem a kiképzőbázist eltaláló csapásmérésről.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
egy Awacs azért nem mindenható, egyrészt, másrészt a ballisztikus rakétaindítás detektálására műholdak vannak, azok meg általában nem terjednek ki a belorusz indítási zónák megfigyelésére, vagy éppenséggel a belőlük kinyert adatok nem adhatók át még szövetségesnek sem, nemhogy egy olyan államnak, ahol elég sok moszkovita van.

no offense, do

amúgy meg az amerikaiak helyében egy két helyi emberrrel szabotáltatnám a Latakiából felszálló zsoldosjáratokat. mondjuk úgy tűzgolyóvá változtatva őket, csak a viszonyításképpen. (bár az exfókák már régen mozognak Kijev környékén, szorgalmasan pusztítják is az orosz könnyűlövészeket)
Én is írtam hasonló témában ha a.ék sz.-ben így ráérnek az felhívás lehet keringőre másoknak.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 963
5 917
113

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 386
8 932
113
Ukrajna villamoshálózata függetlenedett Oroszországtól
Ukrajna villamosenergia-hálózata az EU-hoz kapcsolódott - írja a Kiev Independent. Az átállást eredetileg 2023-ban tervezték bevezetni.

És ezt ki fizeti?

A háború alatt volt már egy oda meg egy visszakapcsolás. Én azt mondanám, hogy "az kapcsol, aki a végén kapcsol" ... :)
 
  • Tetszik
Reactions: Renitens and Ursula

hlln

Well-Known Member
2019. május 17.
311
1 003
93
Ukrajna villamoshálózata függetlenedett Oroszországtól
Ukrajna villamosenergia-hálózata az EU-hoz kapcsolódott - írja a Kiev Independent. Az átállást eredetileg 2023-ban tervezték bevezetni.

És ezt ki fizeti?

A befagyasztott orosz pénzek nagy részét háborús kárpótlásként oda fogják adni az ukránoknak. Szét van lőve a fél ország, lesz helye az orosz jegybanki tartaléknak...