[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 814
30 835
113
Hat hogy ha taktikai nukleáris csapást mérnek kievre akkor biztosan nem fogják a környékén hagyni a sajátjaikat ...
Ebben igazad van, hogy ha taktikai nukit használnának, akkor hátrébb vinnék a csapataikat, de attól, hogy hátrébb viszik a csapataikat, még nem valószínű, hogy taktikai nukit fognak bevetni.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 133
28 794
113
Az elsődleges strat céljuk bábállam felállítása volt ukrajnában. Ha nem ez lett volna, a főváros behúzását eleve meg sem próbálták volna a harkov környéki bohóckodással együtt. Rögtön a donbasz lett volna a cél.
Most azt mondani hogy az elejétől kezdve csak a donbasszt akarták akkora hülyeség, hogy valami elképesztő. Nekik ez eddig egy hatalmas égés, és most gőzerővel mosdatják mind a politikusaikat, mind a hadseregüket.
Most beszéltem telefonon Vovával, és azt mondta, h neked meg sem mutatta a haditervet.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 155
93
Kadirov sem a legélesebb kés a fiókban.....:)
De persze felőlem megpróbálhatja szerintem az ukrán védők alig várnak az érkezését.....:)

Kadirov sürgette, hogy "végezzük be, amit elkezdtünk", és "vegyük be Kijevet". Miután Oroszország csökkentette a katonai tevékenységet Kijev irányába​

2022. március 29. 17:30
Forrás: RIA Novosti
Putyin erre azt mondja az orosz vezérkarnak: "Látjátok??? Ez a Kadirov aztán nem sz.rozik! Ez egy f.sza gyerek! Ez az igazi harci szellem nem a sok balf.sz akit odaküldtem járatni a motort 2 hétre a Kievi agglomerációba, hogy aztán rajtam röhögjön a fél világ! Erdogan a török béketárgyaláson már megkérdezte pult alatt nem kellene nekünk küldenie inkább bayraktart segitségül?? Elsüllyedtem a szégyenben! Lassan már több tankot adtunk ukrajnának mint amivel a háború előtt rendelkezett...Mert ez az idiota Sojgu azt mondta, hogy kb. egy győzelemnapi felvonulás lesz csak!! ...El is küldtem egy hétre liberális érzékenyitésre, hogy megtudja mi vár rá, ha veszitünk..még azóta is hány és könyörög hogy legközelebb inkább lőjjék le!!"
 
W

Wilson

Guest

Oroszország bejelentette, hogy „drasztikusan csökkenti a katonai tevékenységet” Kijev térségében.​

Ez radikális változást jelent Ukrajna javára? Rövid válasz: minden nehezebb, Donbászban eszkalációra kell számítanunk​

2022. március 29. 19:22
Forrás: Meduza

Az orosz védelmi minisztérium képviselője, Alekszandr Fomin vezérezredes március 29-én, Oroszország és Ukrajna delegációi között Isztambulban folytatott tárgyalások után azt mondta , hogy az orosz csapatok „drasztikusan csökkentik a katonai tevékenységüket Kijev és Csernyigov irányában. " Ez a döntés közvetlenül kapcsolódik a háború folytatására vonatkozó új orosz tervhez: a parancsnokság minden erőt az ukrán csapatok bekerítésére összpontosít a Donbászban. Az orosz csapatok kijevi hadművelete nyilvánvalóan kudarcot vallott, és a Donbászban aratott győzelem elméletileg lehetővé teheti a Kreml számára, hogy számára elfogadható békével fejezze be a háborút

Fomin tábornok nem árult el részleteket arról, hogy mit jelent "drasztikus csökkentés", azt ígérte, hogy a vezérkar később ezt megteszi. Csak azt közölték , hogy a "de-eszkaláció" nem jelent fegyverszünetet. Emellett a védelmi minisztérium arra számít, hogy "a vonatkozó kulcsfontosságú döntéseket Kijevben hozzák meg". Valószínűleg ez azt jelenti, hogy az ukrán csapatoknak is – az oroszok példáját követve – drasztikusan csökkenteniük kell katonai tevékenységüket.

Az elmúlt napok kijevi és csernyihivi irányú eseményei ugyanakkor azt mutatják, hogy az „aktivitás visszaszorítása” (ha Ukrajna is csatlakozik hozzá) aligha nevezhető engedménynek Oroszország részéről. Amint a Meduza március 24-én beszámolt róla , leállították az orosz offenzívát, amellyel Kijev két irányból – északnyugatról a csernobili tilalmi zónán keresztül, illetve északkeletről a csernyihivi régión keresztül – bekerítették.

Összességében az orosz offenzíva ilyen irányú folytatása aligha lehetséges. Az orosz hadseregnek nincs ereje ahhoz, hogy teljes mértékben biztosítsa azoknak a csoportoknak a kommunikációját, amelyek elérték Kijev külvárosát, Csernigovból, Szumiból és Pripjatyból. Így"az aktivitás drámai csökkentése", különösen, ha lehetővé teszi a csapatok felszabadítását, előnyös az orosz parancsnokság számára.

Ugyanakkor fontos, hogy az offenzíva Kijev melletti leállítása nyilvánvalóan nem volt része az orosz haditervnek. A makacs ukrán ellenállás megállította a csapatokat az ország északi részén. Az orosz hadsereg nem volt képes egyszerre minden irányban elérni a célokat (erre kezdetben nem volt elég erő), ezért parancsnoksága úgy döntött, hogy kijavítja a tervezési hibákat, és minden erőt a Donbászba koncentrál, ahol elméleti lehetőség van a bevetésre. döntő vereség az ellenségen

Három lehetőség van az "aktivitás csökkentésére"​

  • Az orosz (és ukrán) csapatok általában megmaradnak jelenlegi pozíciójukon, és leállítják az egymás elleni nagyszabású támadásokat. Ez a lehetőség jelentősen javíthatja az orosz parancsnokság általános működési környezetét: szabadon felhasználhatja a Donbászban lévő összes tartalékot abban az irányban, amelyet a háború kimenetele szempontjából meghatározónak tart.
  • A másik lehetőség sokkal kevésbé kedvez az orosz parancsnokságnak: az „aktivitás csökkentés” egyoldalú lesz, az ukrán ellentámadások Kijevtől nyugatra és keletre folytatódnak; Az ukrán csapatok képesek lesznek legalább leállítani az összes tartalék átadását a Donbászba és a harkovi régió déli részére.
  • A harmadik lehetőség katonai szempontból elfogadható, de politikai szempontból rossz - a csapatok kivonása a kerületek egy részéből Kijev és Csernigov irányában. A nehéz körülmények között háborús tapasztalatokat szerzett (és nem szenvedett vereséget) csapatokat be lehetett használni a Donbass-i offenzívában; az ellenség fővárosa közelében lévő pozíciók politikai elhagyása azonban drasztikusan rontja Oroszország pozícióját a tárgyalásokon. Ráadásul ott, ahol az orosz parancsnokság eddig (az ukrán hadsereg nyomására vagy az ellátásuk képtelensége miatt) vont ki csapatokat, ez súlyos veszteségekkel járt: így volt ez Mikolajiv régióban március közepén, ill. Trostyanets a Sumy régióban március végén. Az egykori orosz állásokat elfoglaló ukrán hadsereg mindkét alkalommal több tucat megsemmisült és elhagyott ellenséges járművet mutatott be.

És most a fő dolog: mit akar elérni Oroszország a Donbászban?​

Egészen mostanáig nyilvánvalóan nem volt elég csapat a nagy bekerítéshez a Donbászban. De az elmúlt napokban (számos, járműoszlopokkal ellátott videóból ítélve) az Izyumtól délre (Kharkiv régiótól délre), Donyecktől és Gulyaipoltól (zaporozsjei régió) északra lévő területeken lévő orosz csoportok más irányokból is kaptak tartalékokat. Ők azok, akik a védelmi minisztérium által bejelentett terv szerint bekerítik az ukrán hadsereg jelentős részét a Donbászban, és ezzel döntenek a háború kimeneteléről.

Valószínű, hogy az ukrán parancsnokság nem lesz képes szervezetten kivonni az összes csapatot a Donbászból a Dnyeperbe ( az összes ukrán haderő mindössze negyedét-harmadát - körülbelül 70 ezer főt) az ellenséges légi fölény körülményei között. . Az tény, hogy az ukrán hadsereg valóban az oroszok számára váratlan stabilitásról tesz tanúbizonyságot, amikor felszerelt állásokban és városokban védekezik, és mellettük tüzérségük fedezékében ellentámadásokat is indít. Ha azonban ellenséges nyomásra és légi bombázásra kell felvonulniuk, akkor nagyon súlyos veszteségeket szenvedhetnek el (ahogy voltaz Ukrán Fegyveres Erők 59. dandárjával a háború első napjaiban, amikor Herszon mellett kitört a bekerítésből). Egy ekkora csoport bekerítése pedig (amely a mariupoli csoporttal ellentétben nem áldozható fel a hadsereg drasztikus meggyengülésének veszélye nélkül) engedményekre kényszeríti az ukrán vezetést.

De mindenesetre ezeknek a kísérleteknek az ellenségeskedés lefagyasztására egy helyen, hogy egy másik helyen döntő csapást mérjenek, csak akkor van értelme, ha ez a döntő ütés hatékony. Az orosz csapatok (valamint az ukrán csapatok) azonban nem képesek leküzdeni a koncentrált tüzérségi tűzre épített védelmet, amelyet drónokról céloznak és korrigálnak.

Így az Izyum és Balakleya területéről egy nagy ukrán csoport hátulja felé haladó orosz csapatokat Szlavjanszkban és Kramatorszkban (ahol a Donbászban lévő összes csapat főhadiszállása található) tüzérségi tűz és ellentámadások állították meg Gusarovka térségében. és súlyos veszteségeket szenvedett . Általában több mint egy hete folynak a harcok Izyumtól délre, de az orosz csapatok előretörése nem haladta meg a 10 kilométert. Hasonlóan szerény előrelépést értek el a magukat DPR-nek nevező erők és az orosz csapatok, amelyek megpróbálnak betörni az ukrán dandárok 2015 óta felszerelt védelmébe.

Eközben az ukrán csapatok ellátási útvonalának elvágásához a Donbászban az orosz csapatoknak mintegy 200 kilométert kell leküzdeniük, annak ellenére, hogy az ukrán fegyveres erők nagy valószínűséggel a Dnyeper felől is megtámadják az előrenyomuló csoport szárnyait. és Zaporizzsjából és a Donbassból
 

theo

Well-Known Member
2016. június 1.
2 334
9 634
113
Ez a két kép mutatja az orosz előrehaladást Mariupolban.

Érdekesség, hogy a kékkel jelölt rész legalább 60-70%-a, nem beépített terület, víz, partszakasz, vagy mező, park.
Ha kinagyítjátok lehet is látni, igaz kicsit nehezen, hogy például az északi és középső nyúlványban (alsó kép), alig van épület.
Az alsó nyúlvány meg gyakorlatilag egy közpark + egy stadion. A legalul látható kék színű, kis benyúlás a tenger felé egy kikötő, tehát víz az is.
Szerintem tarthatatlan.
A középső nyúlványban a folyótorkolatnál van egy pár romos, valószínűleg volt ipari épület, a vasúti töltés védelme mögött, szerintem onnan akarták kiszedni a távozókat tegnap.
Legalábbis ha tippelnem kellene azt tippelném.


FOkf4W4acAA7vjA
FPBQp-DWYAcneD4
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 797
46 993
113
Az elsődleges strat céljuk bábállam felállítása volt ukrajnában. Ha nem ez lett volna, a főváros behúzását eleve meg sem próbálták volna a harkov környéki bohóckodással együtt. Rögtön a donbasz lett volna a cél.
Most azt mondani hogy az elejétől kezdve csak a donbasszt akarták akkora hülyeség, hogy valami elképesztő. Nekik ez eddig egy hatalmas égés, és most gőzerővel mosdatják mind a politikusaikat, mind a hadseregüket.
Dehogy, Kijev volt a célpont az első nap, ez egyértelmű, le is írtam én is többször is, de az a gyors deszantos művelet felsült. Utána max 2. vagy 3. napon látszott hogy azokkal az erőkkel amik ott vannak, nem próbálhatják meg reálisan a 3 milliós várost elfoglalni. Az erőket lekötni voltak ott, illetve szerintem arra vártak, hogy hátha megindulnak a jól beásott keleti főerők pánikszerűen felmenteni Kijevet, és akkor szétszedik őket. Mostanra sok értelme nincs ott tartani azt az erőt, Kijevet nem fogják velük elfoglalni, az biztos, és keletre kell minden erő.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 477
10 754
113

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Dehogy, Kijev volt a célpont az első nap, ez egyértelmű, le is írtam én is többször is, de az a gyors deszantos művelet felsült. Utána max 2. vagy 3. napon látszott hogy azokkal az erőkkel amik ott vannak, nem próbálhatják meg reálisan a 3 milliós várost elfoglalni. Az erőket lekötni voltak ott, illetve szerintem arra vártak, hogy hátha megindulnak a jól beásott keleti főerők pánikszerűen felmenteni Kijevet, és akkor szétszedik őket. Mostanra sok értelme nincs ott tartani azt az erőt, Kijevet nem fogják velük elfoglalni, az biztos, és keletre kell minden erő.
Aha, első egy két napban volt kijev a fő célpont, ezért forszírozták hetekig a körbezárását, katonák ezreit és technikák százait feláldozva a nagy semmiért?
Ha ezt akarod hinni akkor oké, csak ne próbáld meg ezt valóságként eladni.
Blokád alá akarták vonni a várost hogy további nyomást helyezzenek az ukrán vezetésre és kikényszerítsék a kapitulációt. Felsültek.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 388
8 957
113
Tisztelt fórumozók! Röviden össze tudná valaki foglalni, hogy a fent említett Krasnopol lézerirányítású tűzérségi lövedék hogyan működik?

Lézerrel megvilágított - jellemzően drón, de akár gyalogos felderítő által is - célpont megsemmisítése speciális tüzérségi lövedékkel, mely önjáró tüzérségi járműből kerül indításra. Értelemszerűen a lövedék elején van érzékelő mely a lézersugarat érzékelni képes, elektronika mely a pálya adatokat számítani tudja illetve a kormányzáshoz szükséges vezérlést biztosítja. Természetesen érdemes pontosan lőni és tulajdonképpen csak korrekcióról van szó leginkább. Azaz ne egy manőverező robotrepülőgépet képzelj el - a pálya alapvetően ballisztikus. Statikus célpont ellen igazán hatékony. Ugyanakkor lehet páncélozott cél is - mivel felülről érkezik (főleg, ha nem közvetlen irányzással lövik) így ott a cél járművek kevésbé páncélozottak. Alább egy YT videó:

 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
A válaszokba be van téve lassítva is, de nehezen látszik hogy igazából mi is történt, több teória lehetséges a kommentelök szerint: túl közel volt így nem élesedett be a lövedék (ezt nem hiszem), az ERA tette a dolgát, vagy egyszerüen csak rosszul céloztak
A rakéta NLAW, a harcirész eltalálta a hk-t de nem működött el mert a minimális távolságon belül volt. Reaktív páncél ott nincs, tehát nem is működhetett. A rakéta simán csak nekicsapódott a gépnek és összetört.