[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
541
2 519
93
Ne menjünk le Roni célzókonténeres és sisakcélzós szintjére!

Szu-34-re eleve be van építve a Platan optikai rendszer:

i-1414.jpg


Szu-35-nél meg a szintén beépített az OLSZ-35-nek van felszíni célok elleni optikai felderítő és célmegjelölő funkciója
Ezért nem értem miért nem használják többször a KAB bombacsaládot?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 498
18 560
113
Egy a baj , hogy azt hiszitek az Oroszok tényleg ipari hülyék és MANPAD's zóna alatt repülnek olyan géppel aminek nem ez a profilja !
Lelőtték. Jó eséllyel ipari hülyék.
:)
Vagy azért, mert precíziós fegyverzet nélkül használják, vagy azért mert nem tudták kioktatni a légvédelmet.
 
W

Wilson

Guest
Ezt legalább ötödszörre ismétled meg, mint valami beakadt lemez. Az még nem merült fel benned, hogy azoknak a veszteségeknek egy része egyszerűen nincs. Ami meg valós, azt alapvetően nem kézi légvédelmi rakéták okozzák (a helikopterek és Szu-25 kivételével)? Amire meg azt írod, hogy "orosz elemzés" az legfeljebb csak egy magát orosznak mondó amatőr eszmefuttatása, aki ugyanúgy találgat, mint bármelyikünk.

Mi is igazolja, hogy az orosz gépveszteségek kézi légvédelmi rakétáktól származnának?

Az ukrán légvédelem már az orosz reptereken a gépek mozgásáról, újra fegyverezéséről, felszállásáról is megkapja a műholdas adatokat a jenkiktől és ahogy a gépek beérnek a NATO lengyelországi és romániai radargépeinek, illetve a Fekete-tenger felett reptetett radaros drónoknak a felderítési távolságába, valós idejű céladatokat kap az orosz gépekről. De ezekkel a céladatokkal sem egy kézi légvédelmi rakéta tud igazán hatékony lenni. Azok érnek ezekkel az adatokkal a legkevesebbet. Aminek a hatékonyságát és túlélő képességét meg lehet így növelni az a csapatlégvédelem, aminek nem kell felderítő radarokat üzemeltetni, hanem csak az indításhoz, illetve a rávezetés végső szakaszához kell felkapcsolnia minimális időre a rávezető radart, vagy dolgozhat végig TV/infra kamerás optikai rávezetéssel, ha parancsvezérléses. Így nem csak a légvédelem kilövése, de a zavarása is nagyon nehéz, illetve a gépeknek is minimális idő marad az önvédelemre.
Ennek nem sok köze van a kézi légvédelmi rakétákhoz.

Persze ha feltétlenül azt kell megmagyarázni, hogy az ukrán légvédelem kezében csak a nyugati technika lehet hatékony, akkor bele kell erőltetni az elméletbe a kézi légvédelmi rakétás lelövéseket, mert az ukránok nyugatról csak ilyen eszközt kaptak. Szóval értem én, hogy miért van erőltetve ez a vonal. Csak a bizonyítékok hiányoznak.

Amiről tényleg igazolt, hogy kézi légvédelmi rakéta találatot kapott, azok a helikopterek és az alacsony magasságon használt Szu-25 csatagépek, de ez esetükben eléggé természetes.
Olvasd már el azt orosz elemzést amit az előbb belinkeltem légy szíves ott a lelőtt Szu-34 ről a képanyag is az oroszok beazonosították....
Semmi bajom veled elismerem ha igazad van lásd legutóbb a Törtel kapcsolatban de legalább a tényekkel nem értem miért vitatkozol....
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
Ezért nem értem miért nem használják többször a KAB bombacsaládot?

Nincs igazán információnk arról, hogy mennyire használják.

Amúgy sok esetben azért nem harci gép megy precíziós bombával, hanem Iszkander, Kinzsal, Oniksz, Kalibr, Iszkader-K mert a földi és tengeri telepítésű rakéták gyorsabban indíthatók és hamarabb odaérnek az időérzékeny célokhoz. Meg persze azért is, mert a hatalmas külső segítséggel ellátott ukrán légvédelem ellenében az oroszok is igyekeznek kevédbé kockáztatni a gépveszteségeket.
 
H

Hummen23

Guest
Mit gondoltok, a jövőben hogy fog az USA, és a nyugati Nato tagországok bárkit is megtámadni?
Mert gondolom előbb-utóbb fognak háborúzni.
Ebből a szempontból (is) nagyon kontraproduktívnak gondolom az Oroszország elleni szankciókat, és a nyugati retorikát.
Azon felül, hogy teljesen hiteltelenek, hiszen maguk is háborús agresszorok, egyirányú utcába kényszerítik magukat.
Ezek után hogy fognak eladni egy háborút?
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 687
45 308
113
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 892
113
Míg Oroszország emberségesen bánik az elfogott ukrán katonákkal, Kijev nemcsak a genfi egyezményt nem tartja be, hanem igyekszik megakadályozni az orosz hadifoglyok bántalmazásával kapcsolatos újabb tények nyilvánosságra hozatalát is.

Az ukrán fél és a nacionalisták kigúnyolják az orosz katonákat, megnyomorítják, fenyegetőzve hívják rokonaikat.

Míg az Ukrán Fegyveres Erők fogságba esett katonáit orvosi ellátásban részesítik, az Oroszországban fogva tartottakat láthatják családjuk, illetve azok, akik még nem tudták kapcsolatba lépni hozzátartozóikkal, az Emberi Jogi Ombudsman Moszkalkova megígérte, hogy segít.

 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
705
1 950
93
Bucsai felvétel, már tegnap fenn volt az ukrán oldalakon és a halottak sem frissek, ezeket is az oroszok lőtték agyon. Gyenge próbálkozás ez bokitól...

Igazából itt az a nagy kérdés, hogy ezeket a kivégzéseket miért követték el. Kik voltak ezek az ukrán állampolgárok és az orosz katonák miért ejtették fogságba őket, majd miért lőtték agyon. Mi történt a megszállt városban, hogy teljesen elszabadult a pokol és ilyen léptékben szabadon gyilkolták a civileket kontroll nélkül! Hiába volt a fronton a város, majd teljesen orosz kézen volt, minden adott lett volna a valamilyen jogos ok miatt letartóztatottak hátraszállítására és törvényes felelősségre vonására. Ehelyett ez történt. Komplett családokkal, mint látjuk feljebb a tömegsírt. Mi a különbség az orosz regulárisok és az Azov neonáci martalócai között!
Ti most azon gondolkodtok, hogy van-e bármiféle felmentés vagy jogszerűsege annak, hogy saját hazájukban idegen katonánk agyonlőnek embereket! Emberekről beszéltek,
 
Last edited by a moderator:

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 325
68 564
113
Furcsa nekem az egész. Olyan mintha a nyugodt időszakban hirtelen csaptak volna le rájuk valakik. Nem látszik, hogy menekültek volna, össze-vissza fekszenek az út közepén. A két autó is furcsa, úttorlasznak látszik, de ki ellen?
Nem egy honapos halottak az fix, de olyan osszevisszasag van ott hogy nem csodalom kimentek az oroszok. Tiszta zavaros gaz az egesz. Ott beallt minden, es rossz kornyek, harom oldalrol kaptak. Igaz ez nem lehet mentseg mert akkor is azt mondom Zaporozsjet vinniuk kellett volna, megiscsak ok az orosz hadero, ne legyen kifogas. De hogy ott mennyi a halott, es kitol, es tenyleg halott-e, es meg mennyit likvidalnak az ukranok, vagy bunogoi felfegyverzett csoportok az passz. Mariupolban is mindenfele hullak vannak, mig a nacik civilben menekulnek. Mariupolban fele annyi ideje lovik egymast mint Gosztomel Irpin vonalon. A repter egy roncstelep, a hangar mint egy ontozorozsa olyan lyukas. Eddig akar hanyszor lattam mindig xarabb allapotban volt. A Mirjanak orra nincs es olyan kb mint egy szunyoghalo. Azt bontjak, megy a vasba. Mas iranyt kell keresni. Sajnos sok orosz katonaba es technikaba, ellatmanyba kerult ez a kijevi kaland. Az eszaki irany buko, pedig Belorusszia ott volt egy kopesre, es jobb ellatottsag mint korbebumlizni delen Kimen at. A nyugati hatar sincs lezarva, az is gaz. Nincs mas mint megindulni ujra keletrol hogy a kimozgatott ukranokkal mashol utkozzenek meg. Az eszaki parancsnokokat le kell valtani, frontra kikuldeni, egysegeket ujraszervezni, feltolteni, atszervezni, megkancsukazni, beosztani az utokepesebb deli, donyecki csapatok koze.
 
W

Wilson

Guest
Az ukrán légvédelem már az orosz reptereken a gépek mozgásáról, újra fegyverezéséről, felszállásáról is megkapja a műholdas adatokat a jenkiktől és ahogy a gépek beérnek a NATO lengyelországi és romániai radargépeinek, illetve a Fekete-tenger felett reptetett radaros drónoknak a felderítési távolságába, valós idejű céladatokat kap az orosz gépekről. De ezekkel a céladatokkal sem egy kézi légvédelmi rakéta tud igazán hatékony lenni. Azok érnek ezekkel az adatokkal a legkevesebbet. Aminek a hatékonyságát és túlélő képességét meg lehet így növelni az a csapatlégvédelem, aminek nem kell felderítő radarokat üzemeltetni, hanem csak az indításhoz, illetve a rávezetés végső szakaszához kell felkapcsolnia minimális időre a rávezető radart, vagy dolgozhat végig TV/infra kamerás optikai rávezetéssel, ha parancsvezérléses. Így nem csak a légvédelem kilövése, de a zavarása is nagyon nehéz, illetve a gépeknek is minimális idő marad az önvédelemre.
Ennek nem sok köze van a kézi légvédelmi rakétákhoz.
Ezzel kapcsolatban nagyrészt egyetértek veled, de nem tudja senki sem az ukrán hadvezetésen és talán a Pentagon kívül, hogy mennyire sérült az orosz légicsapások következtében az ukrán légvédelem irányító rendszere mennyi harcképes földi telepítésű légvédelmi rendszerük maradt azok mennyire harcképesek stb, ne felejtsük el, hogy pl már az invázió elején lelőtte az ukrán légvédelem az egyik legjobb ukrán vadászpilótát Kijev felett egy Szu-27- ben....
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 931
13 269
113
Az oroszok szerint szinte biztos, hogy Manpads volt, te vitatod az eszközt....

Mármint milyen "oroszok szerint"? A militarizm.su oldalra írogató névtelen csóka szerint, akit te úgy kezelsz, mintha legalábbis az orosz védelmi minisztérium szóvivője lenne? Na és az említett "szakértő" ezen vélekedését mivel támasztja alá? Mert először talán annak kellene igazolni az állítását, aki állít valamit.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 325
68 564
113
Hát anno amikor Németországban harcoltak a jenkik, megvolt a kvóta, hogy hetente hány fontnyi csomag mehet haza a begyűjtött "hadizsákmányból". Ez minden háborúban ilyen, nem érdemes az oroszokra kihegyezni. Az amcsik Irakból és Anfganisztánból is küldtek haza mindenféle cuccot... Sőt külszolgálatban cserélgetni is lehetett velük ezt-azt, amit korábbi küldetéseken "szereztek" :D Arról nem is beszélve, hogy a németek hogy fosztották ki az ukrán és orosz városokat, múzeumokat... Szóval erre csak annyit mondhatok: "ilyen a háború"...
Az amcsik hazakuldtek Szaddam arany csapjait, plusz egyebeket a palotakbol amit zsakmanyoltak
Luxusautokat, mukincseket, okori regisegek garmadajat.

Amugy csak megjegyzem az orosz hadsereg teljesen legalisan fosztogat, zabral mint 44-45-ben itthon. Ugyanis torvenyes joga a zabralas, mert hadizsakmany. Csak hat ilyen xarokat vazze... Annyu full miller maffiozo, politikus, oligarcha van ott, pont ilyen wc deszka xarokat visznek el? Biztos hogy en is beszereznek dolgokat, na de tv-t?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 325
68 564
113
Míg Oroszország emberségesen bánik az elfogott ukrán katonákkal, Kijev nemcsak a genfi egyezményt nem tartja be, hanem igyekszik megakadályozni az orosz hadifoglyok bántalmazásával kapcsolatos újabb tények nyilvánosságra hozatalát is.

Az ukrán fél és a nacionalisták kigúnyolják az orosz katonákat, megnyomorítják, fenyegetőzve hívják rokonaikat.

Míg az Ukrán Fegyveres Erők fogságba esett katonáit orvosi ellátásban részesítik, az Oroszországban fogva tartottakat láthatják családjuk, illetve azok, akik még nem tudták kapcsolatba lépni hozzátartozóikkal, az Emberi Jogi Ombudsman Moszkalkova megígérte, hogy segít.

Hat minek adjak meg magukat boki az oroszok? Mutassak meg nekik mire szamithatnak ha fogsagba esnek!